Μιλώντας σε κάποια τελετή ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση της Ελλάδας. Είναι λογικό, ότι στην ομιλία του αντιμετώπισε την τραγική κατάσταση των Ελλήνων, από μία πνευματική πλευρά.
Όμως ακόμη και υπό αυτό το πρίσμα, ο Παναγιότατος δεν παρέλειψε να μιλήσει για τις αιτίες της κρίσης, αλλά και για τις ευθύνες των «θιγόμενων». Επειδή τυχαίνει ο Παναγιότατος και εγώ να έχουμε τον ίδιο Θεό, έχω θυμώσει αρκετά.
Δεν αμφισβητώ ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει σπουδάσει θεολογικά και είναι ειδήμων. Όμως επειδή έτυχε να συνομιλήσω με Γεροντάδες αγράμματους, ξέρω ότι η πίστη και ο Θεός, δε σπουδάζονται, αλλά βιώνονται. Ακριβώς όπως βιώνεται και η οικονομική κρίση.
«H οικονομική κρίσις, η οποία μαστίζει τον σύγχρονο άνθρωπον, είναι αποτέλεσμα της ηθικής κρίσεως, η οποία ενδημεί εις τας συγχρόνους κοινωνίας», επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ομιλία του κατά την επίσημο υποδοχή του Πατριάρχου της Σερβίας Ειρηναίου στο Φανάρι.
Θα πρέπει όμως ο κ. Βαρθολομαίος να μας εξηγήσει το πώς διαμορφώνονται οι σύγχρονες κοινωνίες. Ποιοι καλλιεργούν τις ηθικές κρίσεις. Ποιοι εξυπηρετούνται από τις αξιακές ανατροπές.
Έχω τη γνώμη ότι όλα αυτά βολεύουν την εξουσία και τους εκπροσώπους της. Από αυτούς δημιουργούνται και συντηρούνται. Όμως δεν έχω ακούσει ποτέ τον κ. Βαρθολομαίο να στρέφεται κατά της εξουσίας.