ΤΡΕΜΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ "ΟΧΙ" ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΘΑ ΕΠΙΣΠΕΥΣΕΙ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ! O ΓΑΠ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ G20
ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΡΚΕΛ-ΣΑΡΚΟΖΙ-ΡΟΜΠΑΪ-ΜΠΑΡΟΖΟ-ΓΙΟΥΝΚΕΡ-ΛΑΓΚΑΡΝΤ, ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ ΚΑΝΝΕΣ!
Μετά τον αρχικό αιφνιδιασμός και τη σχετική αμηχανία που κυριάρχησε στην ΕΕ (αλλά και σε ΗΠΑ και ΔΝΤ) με αφορμή την εξαγγελία του Γ. Παπανδρέου για ενδεχόμενο δημοψήφισμα σχετικά με τη νέα δανειακή σύμβαση, πλεόν οι κυρίαρχοι κύκλοι πανικόβλητοι επιδίδονται σε ένα μπαράζ δηλώσεων και πιέσεων για να ματαιώσουν μία τέτοια εξέλιξη.
Κι αυτό διότι βλέπουν το αδιέξοδο που έρχεται για τους ίδιους από το διαφαινόμενο "ΌΧΙ" του ελληνικού λαού σε ένα τέτοιο δημοψήφισμα, το οποίο αν διεξαγόταν, θα επιτάχυνε τη διάλυση της ευρωζώνης και θα επέτεινε την κρίση της ΕΕ!
Μετά την αρχική επίσημη σιωπή από ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ, εκπρόσωποι της πρώτης άρχισαν να παίρνουν σιγά-σιγά θέση, κραδαίνοντας κατά την προσφιλή τους συνήθεια τον "μπαμπούλα" της χρεοκοπίας (βλ. Γιούνκερ), ενώ άλλοι (Μπαρόζο - Ρομπάι), βλέποντας τις αγορές να βυθίζονται στα τάρταρα σπεύδουν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες, δηλώνοντας σε κοινή τους ανακοίνωση σίγουροι ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τις μέχρι τώρα συμφωνίες της με την τρόικα.
Αντίστοιχο είναι το κλίμα και στο Βερολίνο όπου ενώ αρχκά το γερμανικό υπουργείο οικονομικών απέφυγε να "χρωματίσει" την επίσημη θέση του κάνοντας λόγο για "εσωτερικό θέμα", κάτω από την πίεση των εξελίξεων, η Α. Μέρκελ και ο Ν. Σαρκοζί είχαν σήμερα στις 13:00 (ώρα Ελλάδας) τηλεφωνική συνδιάσκεψη, κατά την οποία αποφάσισαν την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Από τη μεριά του, ο Γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί εμφανίζεται, μέσω των συνεργατών του, "εξοργισμένος". Ακολούθως, η Α. Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον ίδιο το Γ. Παπανδρέου. Λίγο μετά την εν λόγω συνομιλία ανακοινώθηκε και η αυριανή διεξαγωγή συνάντησης ("δείπνο εργασίας") των Μέρκελ, Σαρκοζί, Ρομπέι, Μπαρόζο, Γιούνκερ και Λαγκάρντ, στο περιθώριο του G-20 στις Κάννες. Στη συνάντηση θα παρευρεθεί και ο Γ. Παπανδρέου προκειμένου να βρεθεί ένας εύσχημος τρόπος ώστε να ματαιωθεί το δημοψήφισμα, που θα έβγαζε ένα περήφανο και στεντόρειο "ΟΧΙ"!
Νωρίτερα, ο Φινλανδός υπουργός, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αλεάντερ Σταμπ, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι «Η κατάσταση είναι τόσο στριμωγμένη που βασικά θα είναι μία ψήφος για τη συμμετοχή τους στο ευρώ» προσθέτοντας ότι, "αν ψηφίσουν κατά αυτών των μεταρρυθμίσεων, τότε θα είναι η Ελλάδα αυτή που παραβίασε τη συμφωνία".
Παράλληλα, ο διεθνής τύπος, προβαίνει από χθές (31.10) το βράδυ σε μια ολομέτωπη προσπάθεια τρομοκράτησης του ελληνικού λαού!
Οι εν λόγω ξένοι δημοσιογραφικοί και πολιτικοί κύκλοι, κάνουν απελπισμένες αλλά μάταιες προσπάθειες να επενδύσουν στο φόβο του λαού, προβάλλοντας τους δήθεν μπαμπούλες της "χρεοκοπίας" και της "εξόδου από το ευρώ"!
Βέβαια, οι ως άνω κύκλοι του διεθνούς τύπου γνωρίζουν πολύ καλά πως τα εν λόγω διλήμματα, δεν μπορούν πλέον να φοβίσουν τον ελληνικό λαό, για αύτο άλλωστε και ασκούν σκληρή κριτική στο Γ. Παπανδρέου για την πρωτοβουλία του!!!
Ο λαός δεν φοβάται πλέον αυτούς τους δήθεν "μπαμπούλες", καθώς από τη μια μεριά γνωρίζει πως η χρεοκοπία έχει ήδη επέλθει με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου. Η οποία απόφαση σφραγίζει μια καραμπινάτη χρεοκοπία χωρίς όμως τα πλεονεκτήματα που θα είχε μια χρεοκοπία με πρωτοβουλία της ίδιας της χώρας. Αντιθέτως, η εν λόγω χρεοκοπία συνοδεύεται με τους χειρότερους αποικιοκρατικούς όρους (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ της ISKRA πατώντας εδώ).
Από την άλλη, αν ο ελληνικός λαός κληθεί να επιλέξει μεταξύ μισθών που θα κινούνται στην περιοχή των €300 - €400, (μετά το μνημονιακό ξεχαρβάλωμα όλου του εργατικού δικαίου) και μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης εκτός ευρώ, είναι σίγουρο πως θα επιλέξει το δεύτερο!
Ας δούμε, όμως τις διεθνείς αντιδράσεις αναλυτικά "ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ" ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ, "ΟΡΓΗ" ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΝΤΩΝ
Αιφνιδιασμός επικράτησε στο Βερολίνο, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Έλληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Σύμφωνα με πηγή της καγκελαρίας που μίλησε στην εφημερίδα Το Βήμα, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε μιλήσει επανειλημμένα τους περασμένους μήνες για ενδεχόμενο δημοψήφισμα, προσέκρουσε όμως στη σθεναρή αντίδραση της Άνγκελα Μέρκελ και των άλλων Ευρωπαίων ηγετών. «Νομίζαμε ότι τον πείσαμε» είπε. «Τα γεγονότα, δυστυχώς, μας διαψεύδουν».
Βέβαια, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σε ανακοίνωσή του, κράτησε χαμηλά τους τόνους, κάνοντας λόγο για εσωτερική εξέλιξη.
Στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, το περιβάλλον του Νικολά Σαρκοζί φέρεται να εκφράζει αγανάκτηση. «Η κίνηση της Ελλάδας είναι παράλογη και επικίνδυνη», φέρεται να δήλωσε στενός συνεργάτης του κ. Σαρκοζί, σύμφωνα με το blog «L' Elysee: cote jardin».
Την ενόχληση του Νικολά Σαρκοζί κάνει λόγο και η Le Monde, επικαλούμενη δηλώσεις στενού συνεργάτη του Γάλλου Προέδρου.
Εν τω μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχαν τηλεφωνική επικοινωνία την Τρίτη, στην οποία συμφώνησαν ότι πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, όπως μεταδίδει το Reuters.
Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες τόνισαν ότι είναι απόλυτη ανάγκη να εφαρμοστεί η συμφωνία το γρηγορότερο δυνατό, ειδικά μετά την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για δημοψήφισμα και ζήτησαν την συγκρότηση αυστηρού χρονοδιαγράμματος.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν αύριο Τετάρτη στις Κάννες, μαζί με εκπροσώπους του ΔΝΤ, της Ε.Ε και της ελληνικής κυβέρνησης για να συζητήσουν την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας.
Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες τόνισαν ότι είναι απόλυτη ανάγκη να εφαρμοστεί η συμφωνία το γρηγορότερο δυνατό, ειδικά μετά την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για δημοψήφισμα και ζήτησαν την συγκρότηση αυστηρού χρονοδιαγράμματος.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν αύριο Τετάρτη στις Κάννες, μαζί με εκπροσώπους του ΔΝΤ, της Ε.Ε και της ελληνικής κυβέρνησης για να συζητήσουν την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας.
ΟΥΔΕΝ (ΕΠΙΣΗΜΟ) ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΟ ΚΟΜΙΣΙΟΝ & ΕΚΤ - ΑΝΕΠΙΣΗΜΩΣ, ΟΜΩΣ, ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ!
«Δεν θα κάνουμε κανένα σχόλιο σε αυτό το στάδιο», δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου Επίτροπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.
Λακωνικά «ουδέν σχόλιο» απήντησε και η ΕΚΤ, η οποία συμπλήρωσε ωστόσο πως θα εξετάσει το θέμα όταν υπάρξει επίσημη ενημέρωση της τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, σύμφωνα με τη διαδικτυακή πύλη in.gr, πηγές προσκείμενες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τις επιπτώσεις που θα είχε μια διαφαινόμενη καταψήφιση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου από τον ελληνικό λαό, δείχνοντας εμμέσως τη δυσαρέσκειά τους για την επιλογή αυτή.
«Το δημοψήφισμα επί της αρχής δεν αλλάζει τίποτε στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης και του υφιστάμενου Μνημονίου, καθώς οι συμφωνίες αυτές γίνονται με την χώρα και όχι με μια συγκεκριμένη κυβέρνηση», δηλώνει το ανωνύμως αρμόδιο στέλεχος προσθέτοντας πως σε «κάθε περίπτωση η ενδεχόμενη απόρριψη από τον ελληνικό λαό της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, δηλαδή του νέου προγράμματος δανειοδότησης, του νέου προγράμματος εθελοντικής ανταλλαγής των ομολόγων που κρατούν οι ιδιώτες και του κουρέματος 50% θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα».
ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ ΣΤΟ ΔΝΤ!
Μεγάλη ανησυχία επικρατεί και στην Ουάσινγκτον, παρά την αυτοσυγκράτηση των επίσημων δηλώσεαν.
Στο ΔΝΤ, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, δεν έκρυβαν την έκπληξη και την δυσαρέσκεια τους για την απόφαση του πρωθυπουργού, ωστόσο δεν υπήρξε χθες επίσημη τοποθέτηση. Δεν αποκλείεται, εντός της ημέρας, να γίνει κάποια δήλωση από το ΔΝΤ, όπως και από την πλευρά του IIF που εκπροσωπεί τους τραπεζίτες στις διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΤΥΠΟ!
"Κίνηση μεγάλου ρίσκου" χαρακτηρίζει ο ξένος Τύπος την απόφαση του Γ.Παπανδρέου να τεθεί σε δημοψήφισμα η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.
Ο ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα μεταδίδει ότι το ρίσκο που παίρνει ο πρωθυπουργός είναι μεγάλο, καθώς πολλοί Έλληνες προτιμούν το χάος που θα φέρει η επιστροφή στη δραχμή, παρά τη μακροχρόνια λιτότητα. «Αναλυτές υποστηρίζουν ότι το δημοψήφισμα μπορεί να εκτροχιάσει την ευρύτερη συμφωνία για την κρίση στην Ευρωζώνη» σημειώνει το βρετανικό δίκτυο.
«Το δημοψήφισμα για το πακέτο βοήθειας θέτει εν αμφιβόλω αυτό που θεωρείτο ειλημμένη απόφαση» γράφουν οι New York Times, αναφερόμενοι στις αποφάσεις που ελήφθησαν πρόσφατα στις Βρυξέλλες. Η εφημερίδα κάνει λόγο για «αιφνιδιαστική κίνηση» του Γ. Παπανδρέου που ξάφνιασε την Ευρώπη, ενώ παράλληλα θέτει σε κίνδυνο το πολιτικό του μέλλον.
Για κίνηση-σοκ μιλά το Reuters, επισημαίνοντας ότι η απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού μπορεί να προκαλέσει νέα κρίση στη ζώνη του ευρώ. Το πρακτορείο φιλοξενεί και δηλώσεις του Κύπριου νομπελίστα οικονομολόγου Χριστόφορου Πισσαρίδη:
«Είναι δύσκολο να προβλέψεις τι θα συμβεί στην Ελλάδα εάν (οι πολίτες) το απορρίψουν (σ.σ. το νέο πακέτο βοήθειας). Θα είναι πολύ άσχημο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδίως την Ευρωζώνη, αλλά τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα για την Ελλάδα. Σε περίπτωση που επικρατήσει το «όχι», η Ελλάδα αυτομάτως θα κηρύξει χρεοκοπία, δεν νομίζω πως θα παραμείνουν στο ευρώ» εκτιμά ο κ. Πισσαρίδης.
Λίγες ημέρες μετά το «ναι» των Ευρωπαίων στη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε αιφνιδίως δημοψήφισμα, γράφει η Wall Street Journal. Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέπληξε την Ευρώπη, ανακοινώνοντας ένα δημοψήφισμα σχετικά με το πρόσφατο πακέτο βοήθειας -κίνηση μεγάλου ρίσκου η οποία ενδέχεται να υπονομεύσει τις διεθνείς προσπάθειες για τη διάσωση του ευρώ.
Ριψοκίνδυνη κίνηση χαρακτηρίζουν την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού τόσο ο γερμανικός όσο και ο αυστριακός Τύπος.
«Πέραν των μαζικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας και της αντίστασης που προβάλει η αντιπολίτευση, ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπος με αντιδράσεις στο ίδιο του το κόμμα» παρατηρεί η DieZeit στην ηλεκτρονική της έκδοση. «Ο Παπανδρέου ρισκάρει με την απόφαση του για δημοψήφισμα» επισημαίνει η αυστριακή WienerZeitung.
Σε σχόλιο της με τίτλο «Η χρεοκοπία πλησιάζει» η οικονομική Handelsblatt διά του ανταποκριτή της Γκερντ Χέλερ παρατηρεί ότι ενώ όλα έδειχναν ότι η Ελλάδα κάπως σώθηκε μετά τη συμφωνία για κούρεμα του ελληνικού χρέους, ο Έλληνας πρωθυπουργός τα ανατρέπει όλα και ανακοινώνει εντελώς ξαφνικά δημοψήφισμα για τις αποφάσεις της συνόδου, στις οποίες μόλις πριν από πέντε μέρες είχε συμφωνήσει.
Η ανακοίνωση έπεσε σαν βόμβα, επισημαίνει ο Γερμανός δημοσιογράφος και προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει εξηγήσει ακόμη πώς θα διατυπωθεί το ερώτημα. Εάν το ερώτημα θα αφορά την έγκριση του κουρέματος του χρέους, ο Παπανδρέου δεν μπορεί να ελπίζει ότι οι Έλληνες θα συμφωνήσουν. Και αυτό γιατί οι Έλληνες γνωρίζουν ότι το «κούρεμα» θα συνοδεύεται από νέα σκληρά μέτρα λιτότητας... Αν ο Παπανδρέου χάσει τότε η Ελλάδα θα βρεθεί ενώπιον νέων εκλογών και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δεν θα τις κερδίσει κανένα από τα μεγάλα κόμματα. Αυτό θα σήμαινε πολιτική παράλυση και ο κίνδυνος μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας θα ήταν μεγαλύτερος από ποτέ, αναφέρει μεταξύ άλλων η εφημερίδα.
JUNCKER: TO «ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ» ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ
Εάν οι Έλληνες απορρίψουν το πρόσφατο πακέτο διάσωσης από την ΕΕ σε δημοψήφισμα, τότε η χώρα μπορεί να καταλήξει σε χρεοκοπία, δήλωσε ο Jean-Claude Juncker, πρόεδρος του Eurogroup.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο RTL, ο Juncker δήλωσε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός έλαβε την απόφαση να προτείνει τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος, «χωρίς να συμβουλευτεί άλλους Ευρωπαίους ηγέτες», σε μια κίνηση που προκαλεί «μεγάλη νευρικότητα και ανασφάλεια» σε μια ήδη μη ασφαλή κατάσταση για την οικονομία της ευρωζώνης.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει λάβει την απόφαση χωρίς να το συζητήσει με τους Ευρωπαίους συναδέλφους του», δήλωσε ο Juncker.
«Είναι κάτι που προκαλεί μεγάλη νευρικότητα, που προσθέτει τεράστια ανασφάλεια σε μια ήδη δύσκολη κατάσταση, και για αυτό πρέπει να δούμε με ψυχραιμία πως θα το διαχειριστούμε», πρόσθεσε.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο RTL, ο Juncker δήλωσε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός έλαβε την απόφαση να προτείνει τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος, «χωρίς να συμβουλευτεί άλλους Ευρωπαίους ηγέτες», σε μια κίνηση που προκαλεί «μεγάλη νευρικότητα και ανασφάλεια» σε μια ήδη μη ασφαλή κατάσταση για την οικονομία της ευρωζώνης.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει λάβει την απόφαση χωρίς να το συζητήσει με τους Ευρωπαίους συναδέλφους του», δήλωσε ο Juncker.
«Είναι κάτι που προκαλεί μεγάλη νευρικότητα, που προσθέτει τεράστια ανασφάλεια σε μια ήδη δύσκολη κατάσταση, και για αυτό πρέπει να δούμε με ψυχραιμία πως θα το διαχειριστούμε», πρόσθεσε.
Ερωτώμενος εάν, σε περίπτωση που οι Έλληνες ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα, αυτό θα σημαίνει χρεοκοπία για την Ελλάδα, ο Juncker απάντησε ότι «δεν μπορώ να αποκλείσω ότι θα συμβεί, αλλά εξαρτάται από πώς ακριβώς θα διατυπωθεί το ερώτημα και για το τι ακριβώς θα ψηφίσουν οι Έλληνες πολίτες».
BΑRROSO – ROMPUY: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΤΙΜΗΣΕΙ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ
Τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου είχαν οι Jose Manuel Barroso και Herman Van Rompuy, όπως αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση.
Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν πως «υπογραμμίζουμε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να διεξάγει δημοψήφισμα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η συμφωνία (της 27ης Οκτωβρίου) είναι ό,τι καλύτερο για την Ελλάδα. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη ότι η Ελλάδα θα τιμήσει τις δεσμεύσεις που έλαβε απέναντι στην ευρωζώνη και στη διεθνή κοινότητα».
Στην επιστολή οι δύο αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Παπανδρέου, καθώς και ότι βρίσκονται σε επαφή με τα μέλη της ευρωζώνης και θα συνεχίσουν να είναι στο περιθώριο της συνάντησης της G20 στις Κάννες.
Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν πως «υπογραμμίζουμε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να διεξάγει δημοψήφισμα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η συμφωνία (της 27ης Οκτωβρίου) είναι ό,τι καλύτερο για την Ελλάδα. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη ότι η Ελλάδα θα τιμήσει τις δεσμεύσεις που έλαβε απέναντι στην ευρωζώνη και στη διεθνή κοινότητα».
Στην επιστολή οι δύο αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Παπανδρέου, καθώς και ότι βρίσκονται σε επαφή με τα μέλη της ευρωζώνης και θα συνεχίσουν να είναι στο περιθώριο της συνάντησης της G20 στις Κάννες.
ΒΕΛΓΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ο Έλληνας πρωθυπουργός «φέρει βαριά ευθύνη» για την αβεβαιότητα που προκαλεί με την απόφαση διεξαγωγής δημοψηφίσματος σχετικά με το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, δηλώνει ο πρωθυπουργός του Βελγίου Ιβ Λετέρμ. Εκφράζει έκπληξη για την ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είχε μιλήσει σχετικά ούτε πριν, ούτε κατά τη διάρκεια, ούτε μετά τη Σύνοδο Κορυφής. «Δημιουργήθηκε ξανά ανασφάλεια την ώρα που όλος ο κόσμος έχει ανάγκη από ασφάλεια και εμπιστοσύνη» δηλώνει ο Λετέρμ.
«Ο Παπανδρέου φέρει βαριά ευθύνη. Οι αγορές έχουν ανάγκη σταθερότητας και ασφάλειας» δήλωσε την Τρίτη ο Ιβ Λετέρμ στα βελγικά μέσα ενημέρωσης.
Το γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημειώνουν και πάλι πτώση αποδεικνύει «ότι δημιουργήθηκε ξανά ανασφάλεια, την ώρα που όλος ο κόσμος έχει ανάγκη από ασφάλεια και εμπιστοσύνη» επισήμανε.
«Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στην ευρωπαϊκή σύνοδο της προηγούμενης Τετάρτης θα βοηθούσαν στην αποκατάσταση αυτής της εμπιστοσύνης» συνέχισε.
Ο Λετέρμ εξέφρασε έκπληξη για την ανακοίνωση του Έλληνα ομολόγου του σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. «Ο Παπανδρέου δεν είχε μιλήσει σχετικά ούτε πριν, ούτε στη διάρκεια, ούτε μετά τη σύνοδο» ανέφερε.
«Αυτό που μετράει είναι να περιοριστούν οι ζημιές» υπογράμμισε.
Ο Βέλγος πρωθυπουργός δήλωσε ότι ελπίζει πως οι Έλληνες έχουν επίγνωση ότι με το κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% η Ευρωζώνη έλαβε μία σημαντική απόφαση.
«Οι Έλληνες πρέπει να λάβουν την προοπτική ενός καλύτερου μέλλοντος, όμως πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι πλέον ένα καθαρά εσωτερικό πρόβλημα της Ελλάδας» σημείωσε.
Για την επίλυση της κρίσης χρέους είναι σημαντικό κάθε κράτος μέλος της ΕΕ να συνεισφέρει, κατέληξε.
«Ο Παπανδρέου φέρει βαριά ευθύνη. Οι αγορές έχουν ανάγκη σταθερότητας και ασφάλειας» δήλωσε την Τρίτη ο Ιβ Λετέρμ στα βελγικά μέσα ενημέρωσης.
Το γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημειώνουν και πάλι πτώση αποδεικνύει «ότι δημιουργήθηκε ξανά ανασφάλεια, την ώρα που όλος ο κόσμος έχει ανάγκη από ασφάλεια και εμπιστοσύνη» επισήμανε.
«Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στην ευρωπαϊκή σύνοδο της προηγούμενης Τετάρτης θα βοηθούσαν στην αποκατάσταση αυτής της εμπιστοσύνης» συνέχισε.
Ο Λετέρμ εξέφρασε έκπληξη για την ανακοίνωση του Έλληνα ομολόγου του σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. «Ο Παπανδρέου δεν είχε μιλήσει σχετικά ούτε πριν, ούτε στη διάρκεια, ούτε μετά τη σύνοδο» ανέφερε.
«Αυτό που μετράει είναι να περιοριστούν οι ζημιές» υπογράμμισε.
Ο Βέλγος πρωθυπουργός δήλωσε ότι ελπίζει πως οι Έλληνες έχουν επίγνωση ότι με το κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% η Ευρωζώνη έλαβε μία σημαντική απόφαση.
«Οι Έλληνες πρέπει να λάβουν την προοπτική ενός καλύτερου μέλλοντος, όμως πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι πλέον ένα καθαρά εσωτερικό πρόβλημα της Ελλάδας» σημείωσε.
Για την επίλυση της κρίσης χρέους είναι σημαντικό κάθε κράτος μέλος της ΕΕ να συνεισφέρει, κατέληξε.
FITCH: ΤO ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Με δραματικούς τόνους αναφέρεται η Fitch στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η διεξαγωγή το δημοψηφίσματος αποτελεί απειλή για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Ειδικότερα ο οίκος αναφέρει ότι η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας για δημοψήφισμα προκειμένου να εγκριθούν οι οικονομικοί και δημοσιονομικοί όροι που σχετίζονται με το νέο «πακέτο» ΕΕ-ΔΝΤ, συμπεριλαμβανομένης της αναδιάρθρωσης χρέους στο πλαίσιο του PSI, αυξάνει δραματικά την απειλή για την Ελλάδα και την χρηματοοικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης.
Μία απόρριψη του προγράμματος που συμφωνήθηκε πρόσφατα «θα αυξήσει τον κίνδυνο της αναγκαστικής και ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας και...πιθανόν της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», τονίζει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης.
Η Fitch προειδοποιεί ότι και τα δύο αυτά σενάρια θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη χρηματοοικονομική σταθερότητα και το μέλλον της ευρωζώνης.
Τονίζει επίσης πως είναι απαραίτητο να υπάρξει ταχεία πρόοδος ως προς τη λειτουργία του ενισχυμένου Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ενώ υπογραμμίζει πως η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι έτοιμη να παρέμβει στη δευτερογενή αγορά ώστε να περιορίσει τη μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες.
Ειδικότερα ο οίκος αναφέρει ότι η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας για δημοψήφισμα προκειμένου να εγκριθούν οι οικονομικοί και δημοσιονομικοί όροι που σχετίζονται με το νέο «πακέτο» ΕΕ-ΔΝΤ, συμπεριλαμβανομένης της αναδιάρθρωσης χρέους στο πλαίσιο του PSI, αυξάνει δραματικά την απειλή για την Ελλάδα και την χρηματοοικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης.
Μία απόρριψη του προγράμματος που συμφωνήθηκε πρόσφατα «θα αυξήσει τον κίνδυνο της αναγκαστικής και ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας και...πιθανόν της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», τονίζει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης.
Η Fitch προειδοποιεί ότι και τα δύο αυτά σενάρια θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη χρηματοοικονομική σταθερότητα και το μέλλον της ευρωζώνης.
Τονίζει επίσης πως είναι απαραίτητο να υπάρξει ταχεία πρόοδος ως προς τη λειτουργία του ενισχυμένου Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ενώ υπογραμμίζει πως η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι έτοιμη να παρέμβει στη δευτερογενή αγορά ώστε να περιορίσει τη μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες.
BLOOMBERG: ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ
Και το Bloomberg σε δημοσίευμα του αναφέρει ότι πλέον έχουμε αύξηση των προοπτικών εκτροχιασμού της ευρωπαϊκής προσπάθειας διάσωσης της Ελλάδας, και ότι ουσιαστικά η χώρα ωθείται σε χρεοκοπία, μετά από την απόφαση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και να διεξαχθεί δημοψήφισμα.
Το πρακτορείο μιλάει για ρίσκο Παπανδρέου που "με το τέχνασμά του δεν αποκλείεται να οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία εάν απορριφθεί από τους ψηφοφόρους, και αυξάνει ήδη τις εντάσεις με τους διαφωνούντες εντός του κόμματός του".
Το πρακτορείο μιλάει για ρίσκο Παπανδρέου που "με το τέχνασμά του δεν αποκλείεται να οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία εάν απορριφθεί από τους ψηφοφόρους, και αυξάνει ήδη τις εντάσεις με τους διαφωνούντες εντός του κόμματός του".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου