Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2012, 09:44
Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
Για οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης που έχει ως απώτερο σκοπό την «ιδιωτικοποίηση» του φορολογικού μηχανισμού, κάνουν λόγο «πηγές» της φορολογικής διοίκησης, σχολιάζοντας την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να βάλει «λουκέτο» σε 127 Δ.Ο.Υ. της χώρας.
Ανώτατα στελέχη της κρατικής μηχανής, μιλώντας στη zougla.gr, τονίζουν ότι στόχος του υπουργείου δεν είναι η μείωση των εξόδων και η βελτίωση του ελεγκτικού μηχανισμού, αλλά η μεταφορά τόσο των φορολογικών ελέγχων όσο και της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Φορολογικός έλεγχος επί… πληρωμή
«Θα ξεκινήσουν με την ιδιωτικοποίηση των φορολογικών αντικειμένων που είναι κυρίως δύο. Ο φορολογικός έλεγχος και η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών» επισημαίνει ανώτερη «πηγή» του ΥΠΟΙΚ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι δικαίωμα φορολογικού πιστοποιητικού από ιδιωτικές εταιρείες έχουν –μέχρι στιγμής- μόνο οι επιχειρήσεις που έχουν ετήσιο τζίρο από πέντε εκατομμύρια ευρώ και πάνω.
«Το δημόσιο λέει ότι αν έχεις αυτόν τον τζίρο τότε θα μπορούν ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες να σε ελέγχουν, θα σου δίνουν το πιστοποιητικό ότι είσαι εντάξει και εμείς δεν θα σου κάνουμε έλεγχο. Δηλαδή κάνουν τη δουλειά της εφορίας. Αυτή η δυνατότητα πρόκειται να επεκταθεί σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως τζίρου» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο ελεγκτής πληρώνεται από τον ελεγχόμενο
Επιπλέον, διάφορα ερωτηματικά εγείρονται γύρω από την «αντικειμενικότητα» των ελέγχων που θα πραγματοποιούν οι ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, αφού αυτές θα μισθώνονται από τις επιχειρήσεις.
«Το αστείο είναι ότι αυτές οι εταιρείες μισθώνονται από την ελεγχόμενη εταιρεία. Δηλαδή, την πληρώνουν για να τις ελέγξει. Πόσο αντικειμενικός θα μπορούσε λοιπόν να είναι ο έλεγχος;» διερωτάται ο συνομιλητής.
Εισπρακτικές εν όψει
Στο «κόλπο» πρόκειται να μπουν όμως και οι εισπρακτικές εταιρείες. Άλλο στέλεχος του φορολογικού μηχανισμού, αναφέρει στη zougla.gr, ότι έχει θεσμοθετηθεί –χωρίς να έχει εφαρμοστεί ακόμα- η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών να γίνεται από τις τράπεζες και όχι από τα δημόσια ταμεία.
Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι στην «επιχείρηση είσπραξης» θα συμμετέχουν και οι γνωστές εισπρακτικές εταιρείες εκτελώντας ρόλο «αγγελιοφόρου» με ό, τι αυτό συνεπάγεται.
«Θα παίρνουν τηλέφωνα και θα ζητούν τα χρέη αφού αυτά θα πληρώνονται στην τράπεζα και όχι στα δημόσια ταμεία. Δηλαδή, δεν θα μεσολαβεί πουθενά το δημόσιο. Όπου έχει επιχειρηθεί να εφαρμοστεί αυτό το μοντέλο του φορολογικού μηχανισμού, έχει αποτύχει και έχει αποσυρθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά η φωνή από την άλλη άκρη του ακουστικού.
Χαρακτηριστική είναι άλλωστε μια απόφαση του πρώην υπουργού Οικονομικών και νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, τον Σεπτέμβριο του 2011, η οποία προέβλεπε ότι όσοι είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο πάνω από 150.000 ευρώ θα ελέγχονταν από ελεγκτικές εταιρείες και δικηγορικά γραφεία.
Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2012, 09:45
http://www.zougla.gr/greece/article/pros-idiotikopisi-o-forologikos-mixanismos
http://www.zougla.gr/greece/article/pros-idiotikopisi-o-forologikos-mixanismos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου