(Πεμ. 10/7/14-00:10)
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΚΑΤΑΤΜΗΣΗ-ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΑΝ 124 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ (βλ. παρακάτω) κατατέθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης (9/7) οι πρώτες προτάσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, οι οποίες είναι πανομοιότυπες.
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε
την πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σύμφωνα με τα άρθρα 44 παρ.
2 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής για το ψηφισμένο
νομοσχέδιο με τίτλο «Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας» που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, με το ερώτημα αν οι Έλληνες πολίτες εγκρίνουν το εν λόγω ψηφισμένο νομοσχέδιο.
Την πρόταση συνυπογράφει σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, απαρτιζόμενη από 71 βουλευτές.
Σύσσωμη η ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων και ο Νίκος Νικολόπουλος (σύνολο υπογραφών 14) υπογράφουν την πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Στο σύντομο κείμενο της πρότασης γίνεται επίκληση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής και έχει ως εξής:
«Οι υπογράφοντες βουλευτές προτείνουμε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σύμφωνα με τα άρθρα 44 παρ. 2 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής για το ψηφισμένο νομοσχέδιο με τίτλο 'Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας' που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, με ερώτημα αν οι Έλληνες πολίτες εγκρίνουν το εν λόγω νομοσχέδιο».
Πρόταση κατέθεσαν και 14 βουλευτές που ανήκουν στην ΚΟ των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών.
Την πρόταση έχει συνυπογράψει η ανεξάρτητη βουλευτής Τσαμπίκα Ιατρίδη, αν και δεν έχει ενταχθεί στη συγκεκριμένη ΚΟ, ενώ δεν υπογράφουν οι Ανδρέας Λοβέρδος (παραμένει στην ΚΟ των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών), Χρήστος Αηδόνης και Γιάννης Κουράκος.
Την Πέμπτη (10/7) το πρωί θα καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις η ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ με 12 υπογραφές βουλευτών η κάθε μία, ενώ δεν αποκλείεται να καταθέσουν δικές τους ανάλογες προτάσεις και άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές, όπως ο Β. Πολύδωρας.
Η πρόταση του ΚΚΕ, ως γνωστόν, θα ζητάει δημοψήφισμα επί σειράς νόμων από το 1990 και εντεύθεν, που αφορούν την «απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας» και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του τελευταίου ψηφισθέντος νόμου για τη «μικρή» ΔΕΗ.
Σημειώνουμε
ότι για άλλη μια φορά το ΚΚΕ διευκρίνισε με την ομιλία του
κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Θαν. Παφίλη στη Βουλή, ότι οι υπογραφές
των βουλευτών του αθροίζονται με τις υπογραφές των άλλων βουλευτών στο αίτημα για δημοψήφισμα ενάντια στο νόμο για τη «μικρή» ΔΕΗ.
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ 124 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Κατόπιν τούτων συγκεντρώνονται σίγουρα 124 υπογραφές βουλευτών, παραπάνω από 120 που απαιτεί το Σύνταγμα, προκειμένου να ανοίξει άμεσα η Ολομέλεια της Βουλής για να πραγματοποιηθεί η τριήμερη συζήτηση που
απαιτείται επί της πρότασης δημοψηφίσματος, η οποία πρόταση, για να
εγκριθεί, χρειάζεται να συγκεντρώσει κατά τη σχετική ονομαστική
ψηφοφορία στο τέλος της συζήτησης τον (υπερβολικά μεγάλο) αριθμό των 180 βουλευτών.
Σύμφωνα με την αυτονόητη άποψη του Προέδρου της Βουλής Β. Μεϊμαράκη, οι υπογραφές βουλευτών, παρ’ ότι έχουν κατατεθεί σε διαφορετικά χαρτιά, θα πρέπει να αθροισθούν γιατί μπορούν να συνοψισθούν στο ίδιο αίτημα για δημοψήφισμα επί του ψηφισθέντος νόμου για τη «μικρή» ΔΕΗ, ενώ η κυβέρνηση για προφανής λόγους σκοπιμότητας έχει αντίθετη άποψη.
Ο Πρόεδρος της Βουλής, επίσης, επιμένει και πολύ σωστά, ότι αφού υπάρχουν 120 βουλευτές πρέπει άμεσα να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής για να συζητήσει την πρόταση για δημοψήφισμα, ενώ το Μαξίμου δεν θέλει σε κάθε περίπτωση να ακούσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και παραπέμπει με απαράδεκτο τρόπο την, τυχόν, συζήτηση τον Οκτώβριο με το άνοιγμα της Ολομέλειας, μετά το τέλος των θερινών τμημάτων...
Την Πέμπτη (10/7), πάντως, στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που θα γίνει στις 2:30 μ.μ., θα κριθούν κατά πάσα πιθανότητα οι επικείμενες εξελίξεις.
Για το αν θα αθροισθούν οι υπογραφές των βουλευτών, αρμόδιος να κρίνει είναι ο Πρόεδρος και το Προεδρείο της Βουλής (μετά, ίσως, από γνωμάτευση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής), ενώ για τη σύγκληση της Ολομέλειας αρμόδια να αποφασίσει είναι η κυβέρνηση.
ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ - ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Πολιτικοί
παρατηρητές τόνιζαν ότι σε κάθε περίπτωση η πρωτοβουλία για δημοψήφισμα
επί της «μικρής» ΔΕΗ, με το μεγάλο αριθμό δυνάμεων και βουλευτών που
συγκέντρωσε, προκάλεσε μέγα πολιτικό θέμα, κατέδειξε τη ραγδαία πολιτική οπισθοχώρηση και απομόνωση της κυβέρνησης, ενώ ανέδειξε μια νέα δυναμική πολιτικής ανατροπής.
Οι ίδιοι πολιτικοί παρατηρητές υπογράμμιζαν ότι απ’ όλες αυτές τις εξελίξεις, κερδισμένο βγαίνει το αίτημα για πραγματική δημοκρατία ενάντια στο νέο τροϊκανό και κυβερνητικό ολοκληρωτισμό,
ενώ αναδεικνύεται πολύ πιο επιτακτική η ανάγκη ο λαός να βγει στο
προσκήνιο με μεγάλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις και η Αριστερά να
προχωρήσει αποφασιστικά στους δρόμους της πρωτοβουλίας, της κοινής δράσης και της ριζοσπαστικοποίησης με επίκαιρους συγκρουσιακούς όρους.
Στο μεταξύ, με την υπογραφή και των 16 βουλευτών της, και αυτών που βρίσκονται προφυλακισμένοι, κατατέθηκε την Τετάρτη (9/7) αργά το βράδυ στη Βουλή πρόταση και της Χρυσής Αυγής, που ζητά και αυτή να γίνει δημοψήφισμα για το νόμο της «μικρής» ΔΕΗ.
Ως γνωστόν, ο ΣΥΡΙΖΑ απέκλεισε για τους γνωστούς λόγους από την πρωτοβουλία του για δημοψήφισμα τη Χρυσή Αυγή, η οποία κατέθεσε την πρότασή της χωρίς καμία συνενόηση με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.
ΟΡΙΑΚΑ ΠΕΡΑΣΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΗ
Με 51 ψήφους υπέρ, έναντι 46 κατά και ένα «παρών» από τον Νικήτα Κακλαμάνη πέρασε το απόγευμα της Τετάρτης το νομοσχέδιο για τη «μικρή» ΔΕΗ. Απουσίαζαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος και Ηλίας Κασιδιάρης.
Ονομαστική ψηφοφορία έγινε και στα άρθρα 1, 2, 4, 9 και 10, για τα οποία το αποτέλεσμα ήταν και πάλι 51 ψήφοι υπέρ, 46 κατά και «παρών» από τον Νικήτα Κακλαμάνη.
Βάσει των τοποθετήσεων στη συζήτηση που προηγήθηκε, υπέρ τάχθηκαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και κατά ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, η ΧΑ, η ΔΗΜΑΡ, το ΚΚΕ και οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές.
ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ
Κατά την ψηφοφορία υπήρξαν αντικαταστάσεις της τελευταίας στιγμής με χαρακτηριστική εκείνη της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Εύης Χριστοφιλοπούλου η οποία είχε αντικαταστήσει τον βουλευτή του κόμματος Θ.Μωραίτη, αλλά η ίδια απουσίαζε με αποτέλεσμα να αντικατασταθεί από τον ίδιο τον υπουργό Περιβάλλοντος και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γ. Μανιάτη.
Επίσης, από το Α' Θερινό είχε αντικατασταθεί ο βουλευτής Χατζή Οσμάν από τον Σίμο Κεδίκογλου, ενώ οι βουλευτές της ΝΔ που αντικαταστάθηκαν από συναδέλφους τους ήταν οι Κ. Κόλιας, Ευ. Μπασιάκος, Μ. Σαλμάς, Χρ. Δήμας, Μ. Χαρακόπουλος και Έλ. Ράπτη.
Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014
iskra.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου