'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α.

  ΜΕ Ή ΧΩΡΙΣ ΠΑΤΡΙΔΑ -ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΩΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Μια από τις συνέπειες του εκλογικού αποτελέσματος της 6ης ΜαΪου ήταν η ελπίδα του κόσμου που αντικατέστησε-έστω προσωρινά- την απογοήτευση,την απελπισία,την κατάθλψη, την οποία αντίκριζε κανείς καθημερινά στα σβησμένα χαμόγελα και τα χαμηλωμένα βλέμματα.Ήταν βέβαια αναμενόμενο ότι αυτό θα προκαλούσε το συναγερμό ολόκληρου του συστήματος μέσα και έξω από τα σύνορα της χώρας μας , του οποίου τα συμφέροντα διακυβεύονται από την αντίθετη στα σχέδιά τους εκφρασμένη βούληση των πολιτών.Έτσι λοιπόν κινήθηκαν όλοι οι καλοστημένοι εγχώριοι και εξωτερικοί μηχανισμοί άμεσα και ενορχήστρωσαν με εκπληκτική ταχύτητα όχι την άμυνα αλλά την επίθεσή τους κυρίως εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον τα δικά του ποσοστά προπάντων φαίνεται να απειλούν την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής.
 Η επιθετικότητα όμως αυτή που στρέφεται εμμέσως  στον κόσμο , που τόλμησε να αμφισβητήσει ύστερα από 40 χρόνια την αυτοκρατορία του δικομματισμού,δεν είναι παρά η συνέχεια της βίας που υφιστάμεθα τα τελευταία χρόνια με τις ποικίλες εκφάνσεις της :Με τη φτώχεια,την ανεργία,την άδικη και άνιση φορολόγηση,την κατάργηση του κοινωνικού κράτους,την κλοπή των αποθεματικών των ταμείων,την υφαρπαγή μέσω δεκάδων φόρων της ιδιωτικής περιουσίας,τη διάλυση της Υγείας και Παιδείας.Και έπειτα με τις 2000 αυτοκτονίες,με τα πρωτοφανή σε βιαιότητα μέσα καταστολής της αντίδρασης των πολιτών σε διαδηλώσεις,με την τρομοκρατία στις παρελάσεις,με την ενημέρωση που στόχευε στην παραγωγή απελπισίας,φόβου,ενοχών και με πολλούς άλλους τρόπους.
  Και φτάνουμε στην επιθετικότητα που βιώνουμε σήμερα εξαιτίας της ψήφου μας , που έχει χαρακτηριστεί λανθασμένη,επιπόλαιη,οργισμένη και πάντως σε καμιά περίπτωση αποτέλεσμα συνειδητής επιλογής απόρριψης προσώπων και πολιτικών.Η επιθετικότητα αυτή εκδηλώνεται με την ανενδοίαστη επίρριψη ευθυνών για ό τι επακολουθήσει, όχι σ' αυτούς τους ίδιους που έφεραν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού αλλά σε κείνους που εμπιστεύτηκε περισσότερο ο λαός.Ακόμη με την κινδυνολογία,τον εκφοβισμό,αλλά και με τις απειλές από τους αγοραστές μας που σπεύδουν με δηλώσεις και επαφές αγωνιωδώς να κατοχυρώσουν ως κεκτημένο πλέον την υποθηκευμένη χώρα.Γίνεται μάλιστα από όλους μαζί τους ηττημένους συγχρόνως και από όλα μαζί τα ΜΜΕ ή τουλάχιστον τα περισσότερα.Επίθεση πολυμέτωπη,διαρκής,σκληρή  και με αθέμιτα μέσα.Πέρα όμως από τους επικοινωνιακούς στόχους και τα συμφέροντα που πρωτίστως εξυπηρετεί η συγκεκριμένη τακτική , εκφράζει και το αγεφύρωτο χάσμα που χωρίζει εξουσία και λαό,αυτό που δεν τους επέτρεψε να αντιληφθούν τις αντιδράσεις του κόσμου και να προβλέψουν τη συντριπτική τους ήττα.Αυτό που τους έκανε δεκαετίες ολόκληρες,ζαλισμένους από την αλαζονεία της εξουσίας, να λυμαίνονται το δημόσιο πλούτο μαζί με τους επιχειρηματικούς κύκλους που εξυπηρετούσαν, και να διαχειρίζονται το κράτος σαν οικογενειακή επιχείρηση.
   Έκαναν  λοιπόν τη χώρα μας το ιδανικό πειραματόζωο προετοιμάζοντας το έδαφος για την αποικιοποίησή της και στη συνέχεια δένοντάς τη χειροπόδαρα  με τη δανειακή σύμβαση και τα μνημόνια.Και είναι αυτοί οι ίδιοι που τώρα κάτι ψελλίζουν για διαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου,όταν όχι μόνο δε διαπραγματεύτηκαν τότε υπό ευνοικότερες συνθήκες  προς το συμφέρον μας, αλλά παρέδωσαν στους δανειστές και τα τελευταία  διαπραγματευτικά χαρτιά της χώρας με την υπαγωγή των συμβάσεων στο αγγλικό δίκαιο.Ποιός  θα μπορούσε να εμπιστευτεί ως συνομιλητές των δανειστών αυτούς που αποδέχτηκαν την παραίτηση της Ελλάδας από τις ασυλίες της εθνικής κυριαρχίας της ; Αυτούς που έπαιξαν το ρόλο του μεσίτη στην πώλησή της;
Και για ποιο πολιτικό πρόγραμμα μιλούν όταν αναγνωρίζουν ως μονόδρομο την εφαρμογή των μνημονίων;Το πολιτικό τους πρόγραμμα είναι το περιεχόμενο των δανειακών συμβάσεων και οι ίδιοι οι εγγυητές της απαρέγκλιτης εφαρμογής τους, παρόλο που  είναι πεπεισμένοι πλέον ότι θα οδηγήσει στην καταστροφή της χώρας και στην πλήρη εξαθλίωση των κατοίκων της.Σπεύδουν λοιπόν τώρα να εκβιάσουν εκ νέου την ψήφο μας βάζοντας οι ίδιοι τα διλήμματα των εκλογών:ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ή ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑ,ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ Ή ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ , ΜΕΣΑ Ή ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ.
  Το πραγματικό δίλημμα όμως είναι ΜΕ Ή ΧΩΡΙΣ ΠΑΤΡΙΔΑ.Είναι αυτό που κι αν ακόμη επιμελημένα καλύφτηκε από τα ΜΜΕ αλλά και από την επιχειρηματολογία των κομμάτων προεκλογικά, ενίσχυσε σημαντικά τα ποσοστά των αντιμνημονιακών, περισσότερο κι από την απειλή της φτώχειας.Είναι αυτό που ένωσε χιλιάδες πολίτες στις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις του Μίκη Θεοδωράκη και έβαζε τα θεμέλια της αντίστασης και της ανατροπής.Ο διασυρμός της χώρας μας διεθνώς,το παζάρι για τα ιμάτιά της,το σουλατσάρισμα των ξένων υπαλλήλων στα Υπουργεία,η προσπάθεια διαστρέβλωσης της Ιστορίας μας,η περιφρόνηση του Πολιτισμού μας , λειτούργησαν ως  βαρίδια στη διαμόρφωση της εκλογικής συμπεριφοράς του λαού μας.
  Τελικά το δίλημμα είναι η εξαφάνισή μας ως έθνος- κράτος που υπό συνθήκες παγκοσμιοποίησης μπορεί να συμβεί πολύ μεθοδευμένα και άρα σύντομα και από την άλλη η ελπίδα επιβίωσής μας για την οποία ποιος θα αμφέβαλε ότι αξίζει να αγωνιστούμε.Ο κύριος Χρυσοχοϊδης είπε τα εξής για την πιθανότητα διαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου:"Είμαστε μια μικρή χώρα.Τίποτε δεν μπορούμε να δώσουμε στους δανειστές.Μόνο να ζητάμε.Το μόνο που ίσως πετύχουμε θα είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής". Ο πρώην υπουργός και οι όμοιοί του υπολογίζουν το μέγεθος της χώρας σύμφωνα με το δικό τους  μικρό ανάστημα. Μαζί επομένως με το δικαίωμά μας να ζήσουμε,μαζί με την πατρίδα μας,ας διεκδικήσουμε και τη χαμένη μας αξιοπρέπεια, αυτή που κιλήδωναν οι διεφθαρμένοι πολιτικοί στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων,τότε που κατά το πώς αντιλαμβάνονται την άσκηση της πολιτικής, μόνο έδιναν απλόχερα.Όσο για τα  "αργύρια" της ανταλλαγής , επίσης απαίτησε ο λαός με την ψήφο του να αποκαλυφθούν.

 Όσο κι αν επιχειρήσουν να αλλάξουν τη βούλησή μας,τα μνημόνια καταδικάστηκαν στη συνείδήσή μας και μαζί μ' αυτά και το παρασιτικό σύστημα που τα δημιούργησε και τα επέβαλε.Φαίνεται να έχουμε έναν αμείλικτο και πανίσχυρο εσωτερικό εχθρό  που θα κάνει τα πάντα ,για να μη χάσει τα κεκτημένα του.Είναι όμως και οι εξωτερικοί εχθροί που δε θα επιτρέψουν να αποτύχει το πείραμα.Που δε θα θελήσουν να χάσουν τη χώρα που τους χαρίστηκε. Υπάρχει όμως και ο λαός μας και πλάι του  οι λαοί της Ευρώπης με εμφανή πλέον τα σημάδια συνειδητοποίησης και αντίστασης.Τώρα πρέπει να δείξει  ότι δεν εκβιάζεται , δεν τρομοκρατείται και πως είναι αποφασισμένος παίρνοντας τη μοίρα του στα χέρια του να την αλλάξει.
Το μήνυμα των εκλογών δεν ήταν η οικουμενική κυβέρνηση ως πρόσχημα για να εισέλθουν από την πίσω πόρτα τα ίδια πρόσωπα και οι πολιτικές που καταδικάστηκαν.Το μήνυμα του εκλογικού αποτελέσματος ήταν να ενωθούν όλοι όσοι σέβονται τη Δημοκρατία,επιθυμούν τη Λαϊκή Κυριαρχία,επιδιώκουν την Εθνική Ανεξαρτησία. Είναι αυτό που εξέφρασε ο Μίκης Θεοδωράκης, όταν κάλεσε για άλλη μια φορά στις 15 Μαϊου τις Δημοκρατικές Αντιμνημονιακές Δυνάμεις να αποτελέσουν το Πατριωτικό Κοινωνικό Μέτωπο απέναντι στο Μαύρο Μέτωπο της υποτέλειας και του εξευτελισμού.Το πρώτο βήμα ο λαός μας το έκανε με ένα τρανταχτό ΟΧΙ στις εκλογές της 6ης Μαϊου,το επόμενο βήμα είναι να μη φοβηθεί και οπισθοχωρήσει και να επιβάλει το ΝΑΙ με μια πιο δυναμική απάντηση και συμμετοχή στις επικείμενες εκλογές.

Τουτουντζίδου Μαριάνθη
Σπίθα Βέροιας "ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ"

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ : ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

ακολουθεί άρθρο του Γιώργου Κασιμάτη

Σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός κ. Μόντι είπε: «Εμείς δεν έχουμε παραδώσει την εθνική μας κυριαρχία, όπως έκαναν οι Έλληνες».

Ποιος είχε τάχα συμφέρον να κρύβει αυτή την αλήθεια από τον λαό μας; Γιατί ξαφνικά μετά τις εκλογές έπεσε πάνω από τη χώρα σαν μαύρο νέφος αυτή η συνωμοσία της σιωπής;

Σε δημόσια δήλωσή μου στις 11.V.2012  υπενθύμιζα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που το πρώτο του χρέος είναι η υπεράσπιση της εθνικής μας ακεραιότητας, ότι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους ο ελληνικός λαός καταδίκασε τα «Μνημονιακά» κόμματα είναι ότι παρέδωσαν την εθνική μας κυριαρχία στους ξένους, χωρίς να προηγηθεί στρατιωτική ήττα όπως συνέβη στα 1941, όταν και πάλι ο Λαός και η ιστορία υπήρξαν αμείλικτοι απέναντι στον στρατηγό Τσολάκογλου, τον οποίο θεώρησαν προδότη.

Στην ίδια ανοιχτή επιστολή μου προς τον αξιότιμο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τόνιζα ότι «η Ιστορία μάς βλέπει όλους και προ παντός εσάς, τους εκπροσώπους του Λαού και της χώρας και θα είναι αμείλικτη, τόσο απέναντι σ' αυτούς που καταπάτησαν το ιερότερο αγαθό ενός Λαού όσο και γι' αυτούς που δεν θα λάβουν υπ' όψιν τους αυτή την κατάφωρα προδοτική ενέργεια». Ενέργεια που θέτει τις κόκκινες γραμμές που θα πρέπει να σεβαστούν όλοι όσοι εξακολουθούν να παραμένουν προσηλωμένοι στα πατριωτικά ιδεώδη ανεξάρτητα από τις όποιες κομματικές ή άλλες διαφορές.

Επισυνάπτω το άρθρο του καθηγητή κ. Γ. Κασιμάτη με θέμα «Το έλλειμμα του σημερινού πολιτικού λόγου για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ελλάδας», γιατί το θεωρώ θεμέλιο για την διαμόρφωση της γνώσης και της στάσης που οφείλουν να κρατήσουν σ' αυτές τις κρίσιμες στιγμές όλοι οι ελεύθεροι, οι ανεξάρτητοι και υπεύθυνοι Έλληνες πολίτες για την σωτηρία της Πατρίδας.

Ωστόσο δανείζομαι τα σημεία εκείνα που θα πρέπει να χαραχτούν με πύρινα γράμματα στις συνειδήσεις όλων των Ελληνίδων και Ελλήνων, προκειμένου να αποφασίσουν όπως έκαναν τόσες φορές οι πρόγονοί μας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ, μιας και οι συνθήκες μέσα στις οποίες μας ώθησαν οι εχθροί μας, μας έχουν ήδη οδηγήσει σ' αυτό το ακραίο δίλημμα.

Ιδού λοιπόν οι τέσσερις βασικοί όροι που υπέγραψαν οι πολιτικές ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ με τα Μνημόνια  Ι.  και  ΙΙ.

Πρώτος Όρος: Παραίτηση υπέρ των δανειστών από όλα τα δικαιώματα εθνικής κυριαρχίας και από όλες τις ασυλίες που παρέχει το διεθνές δίκαιο σε κάθε κράτος για την προστασία ζωτικής σημασίας αγαθών του.
Δεύτερος Όρος:
Δέσμευση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας υπέρ των δανειστών.
Τρίτος Όρος:  Οι δανειακές μας συμβάσεις (τα «Μνημόνια») υπάγονται υποχρεωτικά στο αγγλικό δίκαιο και οι δικαστικές αποφάσεις είναι απόλυτα εκτελεστές και δεσμευτικές στην Ελλάδα. (...) Με τον όρο αυτόν αντιμετωπίζεται το δανειζόμενο κράτος ως ιδιώτης οφειλέτης. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα:
(α) δεν μπορεί να επικαλεστεί τα δικαιώματα  και την προστασία που παρέχει το διεθνές δίκαιο σε κάθε κράτος,
(β) το κράτος ως οφειλέτης δεν μπορεί να επικαλεστεί απέναντι στους δανειστές του ούτε τα δικαιώματα που παρέχει το ελληνικό δίκαιο και τα δίκαια όλων των χωρών της ηπειρωτικής Ευρώπης στον ιδιώτη οφειλέτη, γιατί δεν τα αναγνωρίζει το αγγλικό δίκαιο.

Τέταρτος Όρος: Οι δανειστές έχουν το δικαίωμα να μεταβιβάσουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους από τις δανειακές συμβάσεις σε τρίτο κράτος ή πρόσωπο. Η Ελλάδα δεν έχει αυτό το δικαίωμα


Στις 6 Μαϊου για άλλη μια φορά ο Ελληνικός Λαός απέδειξε ότι εξακολουθεί να βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά από το σύνολο του πλέγματος εξουσίας που περιλαμβάνει πολιτικούς, διανοούμενους, δημοσιογράφους, πανεπιστημιακούς κλπ. Αυτή τη φορά, απρόβλεπτος και σαρωτικός, αποδόμησε ποσοτικά αλλά κυρίως ποιοτικά και ηθικά τα δύο κόμματα - επίσημους φορείς των Αμερικανοευρωπαϊκών συμφερόντων. Η τιμωρία υπήρξε καταλυτική και ηθικά τελεσίδικη. Κι αυτό γιατί τόλμησαν να διαβούν την κόκκινη γραμμή της εθνικής αυτοτέλειας, γεγονός που τους κατατάσσει συλλήβδην και οριστικά στους παρίες της εθνικής ζωής.

Δεν υπάρχει τίποτα για τον οποιονδήποτε και σε οιεσδήποτε συνθήκες που να μπορεί να τον υποχρεώσει να αγνοήσει και να ποδοπατήσει την πεμπτουσία της εθνικής συνείδησης που είναι η ακεραιότητα της χώρας και που αποτελεί συγχρόνως και το θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζεται ένας Λαός, μια Πατρίδα, Ένα Έθνος. Κι αυτό είναι ο ακόμα και με θυσίες σεβασμός της Ανεξαρτησίας και της Ακεραιότητάς του, που δίχως αυτήν παύει να υπάρχει και να υπολογίζεται από τους άλλους ως ένας Λαός ελεύθερος και κυρίαρχος.

Έτσι αυτομάτως οι πρωταγωνιστές και οι κυρίως υπεύθυνοι γι' αυτή την εγκληματική ενέργεια παύουν να αποτελούν μέλη του Έθνους και του Λαού και τοποθετούνται με αυτή τους την πράξη εκτός του Έθνους και του Λαού.
Υπενθυμίζω ότι τις πράξεις τους, όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα των εκλογών, ο μόνος που τις κατάλαβε καλά είναι ο ελληνικός λαός δίνοντας συγχρόνως ένα ηχηρό πλήγμα στους υποτιθέμενους ταγούς, που είτε δεν κατάλαβαν είτε -το πιο πιθανό- κατάλαβαν αλλά έκαναν όλοι μαζί δίχως εξαίρεση το παν, για να το σκεπάσουν μπροστά στις κάμερες και μέσα στα έντυπα αποδεικνύοντας έτσι ότι ανήκουν συλλήβδην στο αμαρτωλό Σύστημα.

Άρα ομολογούν ότι είναι συνένοχοι στο μεγάλο έγκλημα που έγινε ενάντια στη χώρα και στο λαό μας.

Επομένως όσοι πολέμησαν έως τώρα πλάι στον Λαό, θα πρέπει να ξέρουν ότι θα έχουν να παλέψουν σε τρία μέτωπα: α) των Ξένων, β) των Ενόχων και γ) των προπαγανδιστών οπαδών της ενοχής.

Έτσι εκείνο που είναι καθαρό για τους αντίπαλους αυτών των πράξεων προδοσίας, είναι το γεγονός ότι θα πρέπει να τους ενώνουν οι κοινοί εχθροί. Ότι δηλαδή υπάρχει μια ενιαία κόκκινη γραμμή, απέναντι στην οποία θα πρέπει να ενώσουμε τα πυρά μας.

Είναι φανερό ότι από την απέναντι πλευρά έχουμε να κάνουμε με ένα ισχυρό σύμπλεγμα δυνάμεων, ξένων και ντόπιων, στο οποίο οφείλουμε να αντιτάξουμε την ενότητα και τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων που θα μπορέσει να εκφράσει, να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει το μοναδικό μας όπλο, που είναι ο Ενωμένος, Ενημερωμένος, Αποφασισμένος και Οργανωμένος Λαός.

Μ' αυτές τις προϋποθέσεις υπάρχει περίπτωση νίκης. Δηλαδή κατάκτηση της Κυβερνητικής εξουσίας που απαιτεί από εμάς κοινές διαβουλεύσεις για την κατάρτιση ολοκληρωμένου προγράμματος εξουσίας. Αυτές οι αντιμνημονιακές δυνάμεις είναι το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Η συνένωση των τεσσάρων αυτών κομμάτων σε ένα κοινό Μέτωπο είναι βέβαιο ότι θα εμπνεύσει και θα κινητοποιήσει στον μέγιστο βαθμό τον Λαό μας.

Απευθυνόμενος στους υπεύθυνους των κομμάτων τους καλώ να ακολουθήσουν την εντολή του Ελληνικού Λαού που προκύπτει από τα εκλογικά αποτελέσματα. Η καταδίκη των «αμαρτωλών» κομμάτων από τον Λαό αποτελεί σαφέστατη εντολή του προς τις αντιμνημονιακές δυνάμεις να αγωνιστούν με κάθε μέσον προς την κατεύθυνση που μας υπέδειξε με την ψήφο του.

Προτείνω τη σύσταση ενός Πατριωτικού Κοινωνικού Μετώπου στο άμεσο μέλλον, γιατί τα γεγονότα τρέχουν. Και θα περιμένω τις αποφάσεις τους.

Κυριακή, 13 Μαϊου 2012

Μίκης Θεοδωράκης------------------------------------------------------------------------------------------------

ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΊΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ  ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


1. Οι βάσεις των «Μνημονίων», που δένουν χειροπόδαρα την Ελλάδα, δεν είναι απλώς οικονομικές. Τα «Μνημόνια» δεν είναι  απλά δανειακά κείμενα που εκμεταλλεύονται οικονομικά τον οφειλέτη. Με τα «Μνημόνια» δεν επιδιώκεται μόνο η διασφάλιση με σκληρούς όρους των δανειζόμενων κεφαλαίων. Τα «Μνημόνια» έχουν στόχο την ολοκληρωτική κατάλυση της ανεξαρτησίας της Ελλάδας ως κυρίαρχου κράτους. Αυτό είναι ολοφάνερο από τους έξης όρους των δανειακών συμβάσεων του Μαΐου 2010 (Α΄ Μνημόνιο) και του σχεδίου Δανειακής Σύμβασης που ενέκρινε η Βουλή (Β΄ Μνημόνιο):
1ος Όρος: Παραίτηση υπέρ των δανειστών από όλα τα δικαιώματα εθνικής κυριαρχίας και από όλες τις ασυλίες που παρέχει το διεθνές δίκαιο σε κάθε κράτους για την προστασία ζωτικής σημασίας αγαθών του. [άρθρα 3 (4) και (5), 4 (1) (β), 15 (1) (α) και Παράρτημα 4 της «Σύμβασης Δανειακής Διευκόλυνσης»]
2ο Όρος: Δέσμευση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας υπέρ των δανειστών [άρθρο 4 (2) της «Σύμβασης Δανειακής Διευκόλυνσης»]. Η δέσμευση αυτή αποκλείει κάθε είδους οικονομική διασφάλιση άλλου δανειστή εκτός από αυτούς του Μνημονίου. Με αυτό τρόπο αποκλείει ολοκληρωτικά στην Ελλάδα να συνάψει οικονομικές σχέσεις με άλλες χώρες, καταλύοντας έτσι την ανεξαρτησία της.
3ος Όρος:  Οι δανειακές μας συμβάσεις (τα «Μνημόνια») υπάγονται υποχρεωτικά στο αγγλικό δίκαιο και οι δικαστικές αποφάσεις είναι απόλυτα εκτελεστές και δεσμευτικές στην Ελλάδα [άρθρο 14 (1) και (3) της «Σύμβασης Δανειακής Διευκόλυνσης»]. Ο όρος αυτός -και μόνος του- καταλύει την κυριαρχία του κράτους, γι' αυτό και έχει κριθεί ως αντίθετος με το διεθνές δίκαιο. Με τον όρο αυτόν αντιμετωπίζεται το δανειζόμενο κράτος ως ιδιώτης οφειλέτης. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα:
(α) δεν μπορεί να επικαλεστεί τα δικαιώματα  και την προστασία που παρέχει το διεθνές δίκαιο σε κάθε κράτος (ούτε προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ούτε την προστασία της εθνικής κυριαρχίας που παρέχει στα κράτη η διεθνής κοινότητα) και
(β) το κράτος ως οφειλέτης δεν μπορεί να επικαλεστεί απέναντι στους δανειστές του, ούτε τα δικαιώματα που παρέχει το ελληνικό δίκαιο και τα δίκαια όλων των χωρών της ηπειρωτικής Ευρώπης στον ιδιώτη δανειστή, γιατί δεν τα αναγνωρίζει το αγγλικό δίκαιο. Τα δικαιώματα αυτά είναι πολλά: (ακυρότητα των εκμεταλλευτικών συμβάσεων, δικαίωμα αναπροσαρμογής των συμβάσεων  λόγω μεταβολής των συνθηκών κ.ά.).
4ος Όρος: Οι δανειστές έχουν το δικαίωμα να μεταβιβάσουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους από τις δανειακές συμβάσεις σε τρίτο κράτος ή πρόσωπο. Η Ελλάδα δεν έχει αυτό το δικαίωμα (άρθρο 2 της «Σύμβασης Δανειακής Διευκόλυνσης).
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι όροι αυτοί εξακολουθούν να ισχύουν και αποτελούν δεσμεύσεις (με διάφορους τρόπους και όρους) και του  Β' Μνημονίου.
2. Από το σύνολο σχεδόν των όρων που είναι εκμεταλλευτικοί, τοκογλυφικοί, εκβιαστικού και παράνομοι, αναφέρω μόνο τους παραπάνω όρους, γιατί αυτοί είναι ολοφάνερο ότι αποτελούν τη βάση κατάλυσης της εθνικής κυριαρχίας και της πολιτικής ανεξαρτησίας της χώρας μας, που αποτελεί το σκοπό των δανειστών μας (των κρατών μελών της Ευρωζώνης με επικεφαλής τη Γερμανία και το ΔΝΤ).
Από τους όρους αυτούς προκύπτει ότι η μόνη σωστή αντιμνημονιακή πολιτική είναι αυτή που  θεωρεί ότι δεν υπάρχει άλλη λύση παρά μόνο:
-    η καταγγελία των «Μνημονίων» με (προσωρινή) στάση πληρωμών - και όχι «παύση» πληρωμών που λένε πολλοί σκόπιμα, γιατί σημαίνει χρεοκοπία-
-    ο έλεγχος του ύψους του δανείου, ώστε να προσδιοριστεί επακριβώς το μη επαχθές χρέος, που είναι το νόμιμο κατά το διεθνές δίκαιο, γιατί ανταποκρίνεται στην αντοχή του κράτους ως προς το να εξασφαλίσει τις βασικές ανάγκες του λαού του και της άμυνάς του,
-    η διαγραφή (το «κούρεμα») του επαχθούς μέρους του δανείου, που υπερβαίνει τις δυνάμεις του κράτους να το πληρώσει και η αναδιαπραγμάτευση, μεταξύ ίσων κρατών, του μη επαχθούς μέρους του δανείου με νόμιμους όρους.
Αυτό που υποστηρίζουν -τώρα, οψίμως- τα κόμματα της μνημονιακής παράταξης ότι θα αναδιαπραγματευθούν όρους των «Μνημονίων» ή ότι θα επιδιώξουν «σταδιακή αποδέσμευση από αυτά» είναι αναποτελεσματικά και λέγονται για να παραπλανήσουν το λαό. Η αλήθεια είναι μια: Από τη στιγμή που υπάρχουν οι παραπάνω όροι ως βάση του δανεισμού της Ελλάδας, χωρίς προηγούμενη καταγγελία των δανεικών συμβάσεων που τους περιέχουν, καμιά άλλη διαπραγμάτευση δεν είναι δυνατή, ούτε μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά.

3. Ο σκοπός των παραπάνω επονείδιστων όρων είναι διττός:
(α) Η ένταξη στο μπλοκ δυνάμεων ΗΠΑ-Ευρώπης της Ελλάδας ως υποτελούς μέλους, χωρίς δικαίωμα να στραφεί προς άλλη κατεύθυνση και
(β) Η μεταβίβαση όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών σε πολυεθνικές εταιρείες του ίδιου πολιτικού μπλοκ και ο πλήρης αφελληνισμός της ελληνικής οικονομίας εις όφελος των χρηματοπιστωτικών κέντρων που υπάγονται στο ΔΝΤ.
4. Υποστηρικτικός αυτών των στόχων των δανειστών μας είναι ο πολιτικός λόγος:
- που εκφέρουν και αναπτύσσουν σκόπιμα τα κόμματα και τα ΜΜΕ που στηρίζουν τη μνημονιακή πολιτική,
- καθώς, δυστυχώς, και οι αντιμνημονιακές παρατάξεις και τα μέσα επικοινωνίας τους, από έλλειμμα γνώσης του πραγματικού συμφέροντος της Ελλάδας και της πραγματικής βούλησης του ελληνικού λαού.
Ο λόγος αυτός παρουσιάζει τα έξης ελλείμματα:
(α) Ποτέ και τίποτε δεν ακούγεται για ό,τι έχει σχέση με την κυριαρχία του ελληνικού κράτους, τα εθνικά μας θέματα και την εξωτερική μας πολιτική. Τον τελευταίο καιρό το Υπουργείο Εξωτερικών έχει σβήσει από το χάρτη.
(β) Ποτέ και τίποτε δεν ακούγεται για τον τρόπο με τον οποίο φεύγουν καθημερινά, χωρίς καμιά διαφάνεια και χωρίς καμιά πληροφορία, οι πλουτοπαραγωγικές πήγες μας, τόσο οι οικονομικού ενδιαφέροντος, όσο και οι γεωπολιτικού ενδιαφέροντος. Δεν ακούσαμε ποτέ, πού μεταβιβάζονται (νομίζω, μεταβιβάστηκαν ήδη) τα δικαιώματα του υποθαλάσσιου πλούτου της Ελλάδας.
(γ) Ποτέ και τίποτε δεν ακούγεται για το επονείδιστο «Ταμείο», μέσω του οποίου φεύγει από την Ελλάδα χωρίς κανένα δικαίωμα της Ελλάδας κάθε πλουτοπαραγωγική πηγή και κάθε έσοδο, με αδιαφανείς διαδικασίες και με απώλειες δισεκατομμυρίων. Κανένα κόμμα δεν είπε μέχρι σήμερα ότι πρέπει να καταργηθεί αυτό το εγκληματικό και παμφάγο τέρας.
(δ) Ποτέ  και τίποτε δεν ακούγεται -παρά το ότι υπάρχει πλούσια πρακτική- για το τρόπο με τον οποίο γίνεται η σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο στάση πληρωμών και η αναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων, για να μάθει ο κόσμος ότι όχι μόνο εφικτό είναι, αλλά και αναγκαίο.
(ε) Ποτέ και τίποτε δεν ακούστηκε για το ότι οι δανειακές συμβάσεις είναι ανυπόστατες και ότι είναι αντίθετες με το δίκαιο της ΕΕ και ότι δε δεσμεύουν νομικά τη Χώρα
(στ) Τέλος, ποτέ και τίποτε δεν ακούστηκε, ότι -εκτός από την πολιτική της υποτέλειας- υπάρχει και η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, και ότι το ΔΝΤ και η Ευρωζώνης της Γερμανίας δεν είναι οι μόνες πήγες δανεισμού και βοήθειας στον Πλανήτη.

Πειραιάς 12. 5. 2012

Γιώργος Κασιμάτης

http://www.spitha-kap.gr/el/articles/?nid=2509

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ; - του Μίκη Θεοδωράκη

Πρώτον: Ο ελληνικός λαός είπε ένα ηχηρό ΟΧΙ στο Μνημόνιο και τις μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις. Απέρριψε την πολιτική της λιτότητας και κυρίως αποδοκίμασε την παράδοση της Εθνικής Ακεραιότητας και Ανεξαρτησίας στους ξένους, ενέργεια πρωτοφανή και ατιμωτική για τον Λαό και την χώρα, που αγγίζει  τα όρια της εθνικής μειοδοσίας. Επομένως η τιμωρία δεν είχε μόνο οικονομικά κριτήρια αλλά προ παντός ηθικά και γι' αυτό το λόγο υπήρξε τόσο σκληρή.

Δεύτερον: Από την άλλη πλευρά δεν είπε ένα ολοκληρωμένο ΝΑΙ ούτε και στον ΣΥΡΙΖΑ που τον ξεχώρισε και τον ανέδειξε σε κύρια δύναμη μεταξύ των αντιμνημονιακών κομμάτων και κινημάτων. Ενώ στο ΟΧΙ υπήρξε απόλυτος, το ΝΑΙ του δεν ανέδειξε μια δύναμη είτε ένα σύνολο δυνάμεων σε αδιαμφισβήτητη κυβερνητική δύναμη.

Γιατί άραγε;  Η δική μου η άποψη είναι ότι τα κόμματα της ιστορικής-παραδοσιακής Αριστεράς -κι ανάμεσά τους κι ο ΣΥΡΙΖΑ- δεν καλύπτουν παρά ένα μονάχα μέρος της σύγχρονης πατριωτικής κοινωνικής Αριστεράς, που είναι γέννημα και δημιούργημα των νέων κοινωνικών σχέσεων που γεννήθηκαν ιδιαίτερα από την εποχή του Μνημονίου έως σήμερα. Η Σπίθα διέγνωσε την ύπαρξη αυτού του νέου κοινωνικο-πολιτικού χώρου που βασικά προέρχεται από τη διάλυση των δύο κομμάτων εξουσίας και έως ένα βαθμό προσπάθησε και κατάφερε να τα εκφράζει επιχειρώντας να τα εφοδιάσει με μια νέα σύγχρονη ιδεολογία και πολιτική.

Εκτιμώντας τον χαρακτήρα της απελπισίας, της αγανάκτησης και της οργής αυτού του υπό διαμόρφωσιν προοδευτικού κινήματος, θέσαμε εξ αρχής στόχους προχωρημένους όπως αυτούς της καταγγελίας του Συστήματος Εξουσίας, της τελικής ρήξης μαζί του, της κατάκτησης της Εθνικής Ανεξαρτησίας και της εφαρμογής πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.

Το Κ.Α.Π.- Σπίθα αναγνωρίζει τη σημασία του αγώνα και των επιτευγμάτων του ΣΥΡΙΖΑ που σε συνάρτηση με την καθίζηση των κομμάτων εξουσίας διανοίγει ασφαλείς προοπτικές Κυβερνήσεων της Αριστεράς και της Προόδου. Το γεγονός αυτό συνενώνει τον Κοινωνικό με τον Πατριωτικό χαρακτήρα του Παλλαϊκού Μετώπου που θα πρέπει να δημιουργηθεί, ώστε να μπορέσει να εκφράσει όλο το εύρος, τη θέληση, την αισιοδοξία και τη δύναμη του Πλειοψηφικού Πατριωτικού Κοινωνικού Μετώπου, το οποίο ελπίζουμε ότι στις νέες εκλογές θα είναι ικανό να διεκδικήσει και να αποσπάσει ένα ολοκληρωτικό ΝΑΙ.

Για την προοπτική αυτή δεν θα πρέπει να υπάρξει ούτε μια μέρα χαμένη. Ο Λαός μας θα πρέπει να πεισθεί το συντομότερο ότι είμαστε ικανοί να βγάλουμε τη χώρα απ' τη βαθειά κρίση και να τον οδηγήσουμε με σταθερό βήμα προς την ανάπλαση της ζωής του στηριγμένοι σ' ένα υπεύθυνο, μελετημένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης με Ενότητα στη βάση του Λαού.

Με αυτές τις προϋποθέσεις θα πάμε όλοι μαζί στις εκλογές με τη βεβαιότητα ότι θα νικήσουμε.

Το Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών-Σπίθα καλεί όλες και όλους να προσφέρουν όλες τους τις δυνάμεις ώστε να επιτευχθεί αυτή η ιστορική προοπτική που διανοίγεται μπροστά μας.

Αθήνα,  9.V.2012

Μίκης Θεοδωράκης
 http://www.spitha-kap.gr/el/articles/?nid=2486

Ανακοίνωση της εκτελεστικής γραμματείας του ΠΟ.ΣΥ.

Ο ελληνικός λαός με την ψήφο του οριστικοποίησε το τέλος της εποχής της μεταπολίτευσης αποδομώντας  το σάπιο πολιτικό σύστημα όπως εξελίχθηκε από το 1974 μέχρι σήμερα. Επέφερε συντριπτική ήττα στο δικομματισμό και την πολιτική των μνημονίων απορρίπτοντας τους εκβιασμούς του συστήματος.

Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού (το 62%) τάχθηκε εναντίον της πολιτικής των μνημονίων και είναι βέβαιο ότι και το υπόλοιπο ποσοστό των ελλήνων που εγκλωβίσθηκε στα εκβιαστικά διλήμματα ψηφίζοντας τις μνημονιακές δυνάμεις στο άμεσο μέλλον θα απεγκλωβιστούν, βλέποντας ότι υπάρχει και άλλος δρόμος, διαλύοντας τα κόμματα που παρέδωσαν την εθνική μας κυριαρχία και  τον εθνικό πλούτο ρίχνοντας στην φτώχια τον ελληνικό λαό.

Από την άλλη μεριά το καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα αλλά κυρίως ο κατακερματισμός των αντιμνημονιακών δυνάμεων  συνέβαλε έτσι ώστε παρά την εκλογική τους κυριαρχία δεν μπορεί να δοθεί άμεσα λύση για την χάραξη μιας νέας πολιτικής που θα καταγγείλει τις δανειακές συμβάσεις και θα κατοχυρώσει την εθνική μας ανεξαρτησία.

Ο μόνος δρόμος για να επιτευχθεί αυτή η πολιτική είναι η συγκρότηση του  Πανεθνικού Παλλαϊκού Μετώπου που θα μπορέσει να κερδίσει την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και  θα έχει την αναγκαία δύναμη να εμποδίσει κάθε σχέδιο που θα επιβουλεύεται την εθνική μας κυριαρχία στις κρίσιμες σημερινές συνθήκες.

Ο ελληνικός λαός έδειξε ότι είναι έτοιμος να περάσει σε μια νέα εποχή. Είναι η ώρα να αποδείξουν και οι πολιτικές δυνάμεις της προόδου ότι μπορούν να περάσουν σε αυτή τη νέα εποχή ξεπερνώντας τις εξαρτήσεις του κομματισμού προς το συμφέρον της χώρας και του λαού. 

 

ΚΑΛΕΣΜΑ ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

10.02.2012

Σας καλούμε στο Σύνταγμα

την Κυριακή

12 Φεβρουαρίου στις 5 το απόγευμα.

Όλοι,

από κάθε γωνιά της Ελλάδας,

να μαζευτούμε έξω από τη Βουλή

για να απαιτήσουμε να μην υπογραφεί

η θανατική καταδίκη της πατρίδας μας,

που είναι η ψήφιση

της νέας δανειακής σύμβασης.

Όλοι μαζί, μαζί με μας,

την Κυριακή στο Σύνταγμα,

να σταματήσουμε την προδοσία!


Μανώλης Γλέζος,  Μίκης Θεοδωράκης

Η Ε.ΛΑ.Δ.Α. ΚΑΛΕΙ ΣΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΙ ΑΓΩΝΑ

06.02.2012

Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής της Ενιαίας Λαϊκής Δημοκρατικής Αντίστασης (Ε.ΛΑ.Δ.Α.) ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μανώλης Γλέζος  έκαναν την παρακάτω δήλωση :

«Τις ώρες αυτές που  η κυβέρνηση Παπαδήμου και τα κόμματα που τη στηρίζουν, συμφωνούν στην εφαρμογή των ολέθριων σχεδίων της τρόικας και οδηγούν τη χώρα στην παρακμή και το λαό στη δυστυχία και την εξαθλίωση, μόνο μια απάντηση υπάρχει:
Γενικός ξεσηκωμός.

Καλούμε εκ μέρους της « Ε.ΛΑ.Δ.Α.» τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να αντισταθούν, να ξεσηκωθούν και να ανατρέψουν τα σχέδιά τους. Να πάρουν μέρος στις διαδηλώσεις που οργανώνονται σε όλη την Ελλάδα.

Καλούμε  τουw Αθηναίους και τις Αθηναίες να πλημμυρίσουν σήμερα το απόγευμα σε μια μεγάλη ενιαία διαδήλωση το κέντρο  της πρωτεύουσας από την Ομόνοια  μέχρι το Σύνταγμα.

Τώρα είναι η ώρα για Αντίσταση  κι Αγώνα.

ΕΝΙΑΙΑ ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

ΒΕΡΟΙΑ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

03.02.2012

Η ΣΠΙΘΑ ΒΕΡΟΙΑΣ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα "Οι συμφωνίες πτώχευσης και κατοχής της Ελλάδας" και "Η δημιουργία Παλλαικού Μετώπου ως η μοναδική προοπτική σωτηρίας για τον τόπο μας"

Ομιλητές:Ζουράρις Κώστας,Κασιμάτης Γιώργος,Νεάρχου Περικλής,Νεγρεπόντη-Δελιβάνη Μαρία

Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου,ώρα 11.00,στο κιν/θέατρο ΣΤΑΡ


ΘΕΣΑΛΛΟΝΙΚΗ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

02.02.2012

Το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Ανεξαρτήτων Πολιτών ''Σπίθα'' σας καλεί σε ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση με θέμα:  Το μείζον εθνικό ζήτημα του αγγλικού δικαίου και της δανειακής σύμβασης και η συγκρότηση του Μετώπου Αντίστασης και Αλληλεγγύης Ε.ΛΑ.Δ.Α.

Κεντρικός εισηγητής-ομιλητής θα είναι ο Γραμματέας του Κινήματος
Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος.

Στη συζήτηση συμμετέχουν οι:
Κασιμάτης Γιώργος - Ζουράρις Κώστας - Ιντζεσίλογλου Νίκος  - Μαριάς Νότης - Νεάρχου Περικλής - Νεγρεπόντη-Δελιβάνη Μαρία - Παπαθεμελής Στέλιος - Παπαπέτρου Γιώργος - Πατουλίδου Βούλα - Χρυσόγονος Κώστας.ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012
Αίθουσα Ε.Δ.Ο.Θ., Πρ. Κορομηλά 51, 4ος όρ.
Ώρα: 17:00 μ.μ.

http://www.spitha-kap.gr

Γραφείο Τύπου Κ.Α.Π.

ΕΛΑΔΑ 010212 Ίδρυση (ολόκληρο) Θεοδωράκης-Γλέζος

 

Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2012


Ε.ΛΑ.Δ.Α.: Ελπιδοφόρο Ξεκίνημα Αντίστασης και Αλληλεγγύης .

Μέσα στο κατάμεστο εντός και (κυρίως εκτός) της αιθούσης του αμφιθεάτρου Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, έγινε η επίσημη παρουσίαση της Ε.ΛΑ.Δ.Α. (Ενιαία Λαϊκή Δημοκρατική Αντίσταση) από τους Μίκη Θεοδωράκη, Μανώλη Γλέζο και Γιώργο Κασιμάτη.
Ο συντονιστής Δήμος Τσακνιάς έδωσε τον λόγο στον Μανώλη Γλέζο, ο οποίος εξέφρασε την αναγκαιότητα «να μην αρκεστούμε στη σημερινή συγκέντρωση. Από τώρα και στο εξής ανοίγει η καινούρια προσπάθεια που συμπεριλαμβάνει την Αντίσταση και την Αλληλεγγύη». Δήλωσε πως «δεν διεκδικούμε εκλογές. Δεν είμαστε εκλογικό πολιτικό σχήμα, γιατί αν βάλουμε γραμμές, θα στενέψουμε αυτό που πάμε να κάνουμε». 
"Θέλουμε την βοήθεια, την υποστήριξη των κομμάτων, όποιων θέλουνε και συμφωνούν σε αυτήν την μεγάλη υπόθεση που έχουμε ξεκινήσει. Τι δεν θέλουμε; Δεν θέλουμε "καθοδήγηση". Θέλουμε τα κόμματα να μας βοηθήσουν,να μας ενισχύσουν,να δώσουν ανθρώπους σε αυτή την ιστορία, να μας πούνε την γνώμη τους, δεν θέλουμε καθοδήγηση."

Αναφερόμενος στα επώδυνα για τον ελληνικό λαό μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση ο Μίκης Θεοδωράκης  έκανε λόγο για «συνεχές διογκούμενο κύμα αγανάκτησης» που προσφεύγει στη «χρήση γενικευμένων μεθόδων ωμής βίας». Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης υπογράμμισε την ύπαρξη καθεστώτος «ωμής βίας», διευκρινίζοντας πως «η βία δεν είναι μόνο σωματική» κι ανέλυσε τη βία που υφίσταται ο Έλληνας πολίτης σε όλους τους τομείς της καθημερινότητά του, από την περικοπή των μισθών μέχρι τη σκληρή κι άδικη φοροεπιδρομή. «Το σύστημα κάθεται πάνω στον σβέρκο μας», πρόσθεσε και συμπλήρωσε πως «πρέπει να είμαστε αμείλικτοι, ασυμβίβαστοι κι επιθετικοί». Στις απαιτήσεις των δανειστών που μας λένε: «Για να ζήσετε πρέπει να πουληθείτε! Ή πουλάτε και πουλιέστε ή πεθαίνετε και χάνεστε. Μόνο μία είναι η απάντηση, Αντίσταση κι Αλληλεγγύη».

Από την πλευρά του, ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης μίλησε μεταξύ άλλων για «ραγιαδισμό» και «υποκουλτούρα» και πως ο ελληνικός λαός θα πρέπει να αντισταθεί «στον ανθελληνισμό της Ελλάδας». «Είναι βαθύτατα πολιτικό κίνημα αυτό», πρόσθεσε κι επεσήμανε πως πρέπει «να αποτινάξουμε τα πολιτικά δεσμά που επέβαλαν στην Ελλάδα». Τέλος, αναφέρθηκε στο ελληνικό χρέος, τονίζοντας για ακόμα μία φορά πως με βάση το Διεθνές Δίκαιο η Ελλάδα μπορεί να μην αποπληρώσει τα δάνεια γιατί αφενός είναι «παράνομα», αφετέρου «στρέφονται κατά του λαού» κι έδωσε τα παραδείγματα της Αργεντινής και του Ισημερινού.
Στο σημείο αυτό, παρενέβη από το ακροατήριο, ο δήμαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος, απαιτώντας να ακούσει από τους ιδρυτές του κινήματος «το δια ταύτα» και πρότεινε «να σηκωθούμε όπως είμαστε και να πάμε όλοι στο Σύνταγμα». Ο Μίκης Θεοδωράκης, χαριτολογώντας του είπε: «Είσαι ζωηρός, ωραίος, είσαι ό,τι πρέπει για αυτό που θα κάνουμε», αλλά ταυτόχρονα διευκρίνισε πως «πρέπει να δούμε τον συσχετισμό δυνάμεων», γιατί αυτή την περίοδο η χώρα βρίσκεται υπό «ξένη κατοχή». Μάλιστα, τόνισε πως «αυτοί με τη γραβάτα είναι χειρότεροι από τους στρατιώτες. Έχουμε να κάνουμε με έναν δύσκολο εχθρό. Δεν έχουμε φίλους παρά μόνο τον εαυτό μας. Μόνη υπεροχή μας αυτή σε αριθμό και η πίστη του λαού. Δεν φτάνει να είμαστε μόνο αγανακτισμένοι, αλλά και ενημερωμένοι και αποφασισμένοι». Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην απουσία του Φώτη Κουβέλη και της Αλέκας Παπαρήγα, εν αντιθέσει όπως είπε με τον ΣΥΡΙΖΑ και το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά τους. Και κατέληξε πως το πρόβλημα είναι η διάσπαση και πως «το διά ταύτα είναι ένα τεράστιο λαϊκό κίνημα».
Στη συνέχεια, δόθηκε ο λόγος σε εκπροσώπους των κομμάτων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, και σε πλήθος άλλων ομιλητών.   Ο Στέλιος Παπαθεμελής, ο Απόστολος Γκλέτσος αλλά και άλλοι ομιλητές ζήτησαν από τον Μίκη τη δημιουργία κόμματος .  Θερμό χειροκρότημα απέσπασε ο εκπρόσωπος του Σωματείου των εργαζομένων της Ελληνικής Χαλυβουργίας Αθανάσιος Παυλάκης ο οποίος τόνισε πως οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απεργία για 95 συνεχείς ημέρες, ενώ επεσήμανε πως οι απεργοί εργάτες,  την «Αντίσταση» και την «Αλληλεγγύη», την βιώνουν καθημερινά .

ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ

ΓΛΕΖΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΜΙΚΗΣ

ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΑΛΕΥΡΟΜΑΓΕΙΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ στρατηγός ε.α.

ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ ΓΙΑΓΚΟΣ πανεπιστημιακός

ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ συνθέτης

ΑΞΕΛΟΣ ΛΟΥΚΑΣ συγγραφέας

ΑΠΑΝΑΜΕΡΙΚΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ αντιστασιακός

ΒΑΛΑΒΑΝΗ ΝΑΝΤΙΑ συγγραφέας

ΓΕΡΟΥ ΚΑΤΙΑ ηθοποιός

ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ οικονομολόγος

ΓΚΛΕΤΣΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ δήμαρχος Στυλιδας

ΚΟΡΤΖΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ δήμαρχος Αργυρούπολης-Ελληνικού

ΓΚΟΤΣΗΣ ΗΡΑΚΛΗΣ δήμαρχος Ν.Ιωνιας

ΖΗΣΙΜΑΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ πρόεδρος εμπορικού συλλόγου Πειραιά

ΖΟΥΡΑΡΙΣ ΚΩΣΤΑΣ πολιτειολογος

ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ περιφερειακός σύμβουλος Αττικής

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ ΕΦΗ πολ. μηχανικός

ΚΑΡΤΕΡΟΣ ΘΑΝΑΣΣΗΣ δημοσιογράφος

ΚΟΚΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ δικηγόρος

ΚΟΤΖΙΑΣ ΝΙΚΟΣ πανεπιστημιακός

ΚΟΥΒΑΤΣΟΣ ΤΑΚΗΣ οδοντίατρος

ΚΟΥΡΟΥΚΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ανεξ. βουλευτής

ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ δημοσιογράφος

ΛΕΟΝΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ συνθέτης

ΜΑΛΙΑΡΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΜΑΡΙΑΣ ΝΟΤΗΣ πανεπιστημιακός

ΜΗΛΙΑΡΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ δημοσιογράφος

ΜΗΤΣΙΑΣ ΜΑΝΩΛΗΣ τραγουδιστής

ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜ πρόεδρος ΠΟΕ- ΟΤΑ

ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΗΣ εργατολόγος

ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ οικονομολόγος

ΠΑΥΛΑΚΗΣ ΝΑΣΟΣ χαλυβουργός

ΣΤΟΜΠΟΛΙΑΔΗΣ ΗΛΙΑΣ πανεπιστημιακός

ΣΠΑΝΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ μέλος προεδρείου ΑΔΕΔΥ

ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ γιατρός

ΤΣΑΚΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣ δικηγόρος

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Προς όλες τις Σπίθες

27.01.2012

Σας καλούμε την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου  2012 στις 18.30 στο 'Iδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, (Πειραιώς 206) να αγωνιστούμε όλοι μαζί  για την συγκρότηση ενός Παλλαϊκού Κινήματος Αλληλεγγύης και Αντίστασης, ενάντια στην καταστροφή της Ελληνικής Οικονομίας και Κοινωνίας από την κυβέρνηση της τρόικα και όσους την υποστηρίζουν.

Μανώλης Γλέζος  Μίκης Θεοδωράκης  Γιώργος Κασιμάτης


 Κείμενο συλλογής υπογραφών για την δημιουργία μετώπου απ' όλες τις ανεξάρτητες δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου .

Οδηγίες :   Αφού διαβαστεί το κείμενο κι εφ' όσον συμφωνείτε , το τυπώνετε και συλλέγετε υπογραφές , μετά το σκανάρετε και το στέλνετε   συνημμένο στην ηλεκτρονική διεύθυνση :                                                                  sparks@spitha-kap.gr

Ε.ΛΑ.Δ.Α. (Ενιαία Λαϊκή Δημοκρατική Αντίσταση)

Μετά από πολλές σκέψεις και προβληματισμούς, ψυχική αγωνία και τεράστιο βάρος ευθύνης, αποφάσισα τελικά να σας καλέσω για να σκεφτούμε όλοι μαζί μήπως έφτασε επί τέλους η στιγμή της μεγάλης ιστορικής πρωτοβουλίας που θα απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες και θα τους καλεί σε μια γενική εξέγερση με στόχο να δώσουμε ένα τέλος σ' αυτή τη συνεχιζόμενη εθνική  κρίση που έχει καταστήσει την Ελλάδα προτεκτοράτο, που μας ντροπιάζει και που οδηγεί τον Λαό μας σε μια καθημερινή πτώση δίχως τέλος.

Όλοι είμαστε μάρτυρες όσων συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στο πολιτικό προσκήνιο: Η πολιτική μας ηγεσία έγινε περίγελως. Το πρώτο όργανο της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, η Βουλή των Ελλήνων  εξευτελίστηκε. Κάποιες αδύναμες  φωνές στη Βουλή δεν ακούγονται, χάνονται ή θάβονται. Η εξουσία των Τραπεζών ασκείται πλέον ανοικτά από το πρωθυπουργικό γραφείο της προσωρινής κυβέρνησης.

Η Ελλάδα λοιδορείται και υβρίζεται διεθνώς, η περιουσία του λαού εκποιείται στους ξένους και ο Ελληνικός Λαός  βυθίζεται κάθε μέρα όλο και πιο βαθειά στη φτώχεια.

Σ' αυτές τις κρίσιμες ώρες είμαστε όλοι φορτωμένοι με την ίδια ευθύνη, ανεξάρτητα από επαγγελματικές, οικονομικές, μορφωτικές και άλλες ιδιότητες.  Έχουμε το ίδιο χρέος και τα ίδια δικαιώματα για την οργάνωση ενός αγώνα που θα είναι ουσιαστικά μια καθολική αντίσταση  απέναντι στο σημερινό Σύστημα Εξουσίας με σκοπό να απαλλάξουμε τη χώρα μας από την παρουσία του και στη θέση του να προσφέρουμε στον Λαό μας αξιοπρέπεια, ευημερία, κοινωνική πρόοδο. Να του προσφέρουμε τη δυνατότητα να πάρει τη Μοίρα του στα δικά του χέρια μέσα στα πλαίσια μιας όσο γίνεται περισσότερο πραγματικής και Δίκαιης Δημοκρατίας.
Για να γίνει αυτό, θα πρέπει παράλληλα να παλεύουμε για την κατάκτηση της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας. Αυτής της Εθνικής Ανεξαρτησίας που ποδοπατούν οι ξένοι και οι ντόπιοι συνεργάτες τους μέσα και έξω από τη χώρα μας. Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ μας θα πρέπει να έχει απολύτως σαφές περιεχόμενο: ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Επομένως στόχος μας θα πρέπει να είναι να φύγουν οι ξένοι της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που μπροστά τους σκύβουν το κεφάλι τα δύο κόμματα εξουσίας, επαιτούν όλο και πιο πολλά δάνεια και τους καλούν να μας κυβερνήσουν αδιαφορώντας για τις επόμενες γενιές που από τώρα τις γονατίζουνε για πολλές δεκαετίες μπροστά στα υπέρμετρα βάρη των τόκων.

Όσον αφορά  τα χρέη που μας φόρτωσαν και μας φορτώνουν με απάνθρωπους όρους, εμείς τα αρνούμεθα ρητά και κατηγορηματικά.

Αυτοί είναι με λίγα λόγια οι στόχοι ενός Μετώπου για την Ενιαία Λαϊκή Δημοκρατική Αντίσταση, που σας καλούμε να οργανώσουμε όλοι μαζί.

Αυτό που προέχει σήμερα δεν είναι η επιδίωξη των  επί μέρους ατομικών, κομματικών ή άλλων εγωιστικών επιδιώξεων αλλά η  συστράτευση όλων μας -μέσα σε κλίμα συλλογικότητας και  ισότητας- στο δικό μας «Χρέος», που είναι το Χρέος προς τον Λαό μας και την Πατρίδα μας.


Προς το παρόν μένουμε στα κοινά σημεία που μπορούν να μας ενώσουν όλους, εγκαινιάζοντας την τακτική που λέει «Κάθε φορά κι ένα μεγάλο βήμα. Μπροστά.».
Για τώρα επιδιώκουμε: Την  Εθνική μας Ανεξαρτησία με την Απαλλαγή μας  από την παρουσία της Τρόικα και του ΔΝΤ, που παράνομα έχουν καθίσει στο σβέρκο μας και μας εξευτελίζουν. Την οικοδόμηση του Κοινωνικού Κράτους, ώστε να έχουν ασφάλεια αλλά και προοπτική οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι νέοι. Την ανάπτυξη ενός πολιτιστικού κινήματος που θα επαναφέρει τις ιδέες των πνευματικών μας παραδόσεων κόντρα στην σημερινή επικράτηση της υποκουλτούρας. Την παραπομπή στη Δικαιοσύνη όλων των υπευθύνων για την εξαθλίωση της χώρας. Την αντικατάσταση του σημερινού σάπιου συστήματος εξουσίας με την εγκαθίδρυση μιας πραγματικής Δημοκρατίας.

Η κατάκτηση αυτών των στόχων είναι το πρώτο. Από κει και πέρα
η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση θα είναι ελεύθερη να προχωρήσει στους καινούριους στόχους που εκείνη τη στιγμή θα πιστεύει ότι εξυπηρετούν το μέλλον του λαού μας.

Μετά την εγκαθίδρυση μιας Κυβέρνησης Ανεξαρτησίας, πραγματικής Δημοκρατίας, Κοινωνικής Δικαιοσύνης, η αλλαγή του Συντάγματος και όλα τα υπόλοιπα μεγάλα και ζωτικά μας θέματα, όπως η Εθνική μας Άμυνα, η ανόρθωση της χώρας με την οικονομική της ανάπτυξη και η αναδιοργάνωση του κράτους σε σύγχρονες βάσεις, οι διεθνείς μας σχέσεις, η μόρφωση των πολιτών και η άνοδος του βιοτικού μας επιπέδου, θα είναι αντικείμενα του επόμενου μεγάλου βήματος που θα αποφασίσει μέσα στις νέες συνθήκες πραγματικής Δημοκρατίας ο κυρίαρχος λαός ύστερα από ελεύθερες εκλογές.

Τότε θα έχουμε την «πολυτέλεια» να διαλέξουμε τους διαφορετικούς δρόμους που επιβάλλει η θέση του καθενός στην κοινωνία και τα πολιτικά του ιδεώδη.
Η σημερινή όμως αντίθεση της ελληνικής κοινωνίας μας ενώνει γύρω από ένα Μέτωπο. Απ' τη μια μεριά βρίσκεται η ελληνική ολιγαρχία που υπηρετεί τα ξένα συμφέροντα, οι πολιτικοί της σύμμαχοι που τους υποστηρίζουν, ενώ απ' την άλλη η συντριπτική πλειοψηφία του Λαού μας που αποτελεί το μεγάλο θύμα της σημερινής κατάστασης.

Και γι' αυτό το λόγο το εγχείρημά μας για την λαϊκή ενότητα θα κινηθεί γύρω από στόχους που ενώνουν όλους τους Έλληνες. Ουσιαστικά έχουμε μπροστά μας ένα Ενιαίο Μέτωπο που μας ενώνει, ένα κοινό στόχο που μας χαλυβδώνει, ένα βασικό στόχο που απαιτεί ενότητα και πάλη για να κατακτήσουμε την Εθνική Ανεξαρτησία και την απαλλαγή μας από κάθε είδους δεσμά που μας καταδικάζουν και εμποδίζουν την ελεύθερή μας ανάπτυξη σε όλους τους τομείς της εθνικής ζωής.ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΔΡΑΣΗΣ
 1. Θα δημιουργήσουμε οργανώσεις σε όλη τη χώρα και σε όλους τους χώρους δουλειάς.
 2. Θα καταρτίσουμε πυκνό πρόγραμμα συγκεντρώσεων και ομιλιών (περιφερειακά και κεντρικά).
 3. Θα γενικεύσουμε την Ανυπακοή σε κάθε προκλητική και ουσιαστικά παράνομη απόφαση που θίγει τους εργαζόμενους όπως είναι λ.χ. το χαράτσι και οι δημεύσεις.
 4. Θα επιδιώξουμε με κάθε τρόπο (έντυπα, αφίσες, τρυκ κλπ.) την διαφώτιση των πολιτών προσπαθώντας ταυτόχρονα να τους προτρέψουμε σε δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης,. Στόχος μας να μην αφήσουμε ούτε μία οικογένεια να πεινάσει.
 5. Θα υπερασπίσουμε τον κάθε πολίτη, εργαζόμενο ή άνεργο, φοιτητή, εργάτη ή αγρότη, κάθε θύμα της κυβερνητικής βίας. 
 6. Θα υπερασπίσουμε με μαζικό-ενεργητικό τρόπο τον δημόσιο πλούτο της χώρας.
 7. Θα δημιουργήσουμε δίκτυο για τη διαφώτιση της διεθνούς κοινής γνώμης τόσο  με προσωπικές παρεμβάσεις όσο και με οργανωμένες συνεντεύξεις τύπου και συγκεντρώσεις, ειδικά στην Ευρώπη.
 8. Θα απευθυνθούμε σε όσους πολιτικούς δεν έχουν συμβιβαστεί. Στους «αγανακτισμένους πολίτες». Στους ακτιβιστές. Στους ανθρώπους του Πνεύματος και της Τέχνης. Στους εργαζόμενους. Στους νέους. Η Ελλάδα του Αγώνα μπορεί να βγει από τη σημερινή της απομόνωση και να ξαναγίνει για όλη την καθηλωμένη Ευρώπη εστία έμπνευσης, Πολιτισμού και νέων οραματισμών.
 9. Θα στηλιτεύουμε με κάθε τρόπο κάθε αντιλαϊκή απόφαση και ενέργεια της κυβέρνησης αλλά και όσων την στηρίζουν. Τέλος
 10. Θα εργαστούμε συστηματικά για να βγάλουμε το Λαό στους δρόμους και θα προσπαθήσουμε να οργανώσουμε ιδιαίτερα μεγάλες εκδηλώσεις παντού.
 11.  Δημιουργείται Τμήμα Πολιτιστικής Αντίστασης μέσα στα πλαίσια του Μετώπου της Ενιαίας Λαϊκής Δημοκρατικής Αντίστασης (Ε.ΛΑ.Δ.Α.), που θα έχει ως βασικό στόχο την οργάνωση της αντεπίθεσης στο σημερινό καθεστώς της υποκουλτούρας που κυριαρχεί στην χώρα μας.             Θα προσπαθήσουμε να συσπειρώσουμε τους εκπροσώπους της πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής και να φέρουμε τα έργα τους και τους ίδιους σε επαφή με τον Λαό μας σε όλη την επικράτεια.                                                                                                                                          Θα οργανώσουμε συλλογικές εκθέσεις εικαστικών έργων, βιβλίων, ομιλιών, συζητήσεων, παραστάσεων και συναυλιών, ώστε να προβληθεί και να γίνει κτήμα του λαού μας ό,τι καλλίτερο διαθέτουμε στον τομέα του Πολιτισμού.

Για τον λόγο αυτόν κάνουμε έκκληση στους συγγραφείς, ποιητές, εικαστικούς, ηθοποιούς, συνθέτες και τραγουδιστές να συσπειρωθούν στις γραμμές μας, δεδομένου ότι η σημερινή βαθειά κρίση που μαστίζει τον Λαό μας, έχει ίσως κύριο στόχο τον πνευματικό, μορφωτικό και καλλιτεχνικό υποβιβασμό του με την καταστροφή των πνευματικών παραδόσεών μας και τον παραμερισμό των σύγχρονων εκφραστών του Πνεύματος και της Τέχνης.

Ο λαός θα πρέπει να πάρει στα δικά του χέρια το μέλλον της Ελλάδας!


Μίκης Θεοδωράκης


Συμφωνούμε και συνυπογράφουμε
      ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ       ΣΤΟΙΧΕΊΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ     ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ       ΥΠΟΓΡΑΦΗ

1.   ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2.   ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


3.   ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


4.   ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


5.   ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


6.   ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

7.   ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

8.   ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

9.   ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

10. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

11. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

12. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

13. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

14. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

15. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

16. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

17. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                     http://www.spitha-kap.gr/el/articles/?nid=1852

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜIKH ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 22.1.2012

Δημοσιογράφος: Παναγιώτα Μπίτσικα

1.- Με ποιο τραγούδι σας θα περιγράφατε την μεταμνημονιακή Ελλάδα και με ποιο θα δίνατε το σήμα για «μια γενική εξέγερση», όπως λέτε στη διακήρυξη της Ελληνικής Λαϊκής Δημοκρατικής Αντίστασης;

Μ.Θ.  Το τραγούδι μου είναι νέο. Βασίζεται σε ελεύθερο-πεζό στίχο και έχει τίτλο «Μνημόσυνο για την Ελλάδα». Περιγράφει πώς ένας υπουργός με την υπογραφή του κάτω από το Μνημόνιο παρέδωσε στους ξένους την Εθνική μας Κυριαρχία και ξεπούλησε όσο-όσο την Δημόσια περιουσία, των Ιστορικών μας Μνημείων συμπεριλαμβανομένων. Συγχρόνως υπέγραψε την απαγόρευση να δανειζόμαστε από άλλους εκτός από αυτούς που μας επέβαλαν το Μνημόνιο. Διευκρινίζω δε ότι όσον αφορά την εθνική κυριαρχία, ούτε οι 300 της Βουλής δεν μπορούν να την παραχωρήσουν. Και σκέπτομαι για ποιο λόγο θυσιάστηκαν τόσοι και τόσοι για ένα τετραγωνικό μέτρο ελληνικής γης, όπως επίσης για ποιο λόγο γυμνάζουμε τους στρατιώτες μας για να γίνουν ικανοί να υπερασπίσουν την εθνική μας αυτοτέλεια, τη στιγμή που είναι τόσο εύκολο να την προσφέρει ένας δημόσιος λειτουργός χωρίς να «κουνηθεί φύλλο» ούτε από πλευράς Βουλής ούτε από πλευράς Ελληνικής Δικαιοσύνης ούτε από πλευράς ΜΜΕ αλλά ούτε και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.. Για το ρεφραίν του τραγουδιού έχω δανειστεί τον στίχο του Διονυσίου Σολομού «Λαέ πάντα ευκολόπιστε και πάντα προδομένε».


2.- Λέτε ότι θα απευθυνθείτε σε όσους πολιτικούς δεν έχουν συμβιβαστεί. Τι θεωρείτε σήμερα συμβιβασμό;
 Μ.Θ. Την υπογραφή των Βουλευτών, με την οποία δηλώνουν ότι συμφωνούν με τον κ. Παπακωνσταντίνου, δηλαδή τον κύριο αυτουργό αυτού του εθνικού εγκλήματος.
Τον τρόπο "διαπραγμάτευσης" της συμφωνίας PSI+, με την οποία δίνουμε το μεγάλο όπλο της Ελλάδας, το ελληνικό δίκαιο, εξασφαλίζουμε τα συμφέροντα των πιστωτών και παίρνουμε σε αντάλλαγμα μια συμφωνία μη βιώσιμου χρέους. Αφοπλίζουν την Ελλάδα νομικά με τη δική της υπογραφή, ακριβώς πριν πέσουν επάνω της για τον τελευταίο γύρο του οικονομικού τώρα πολέμου οι ύαινες των αγορών.

Η Ελλάδα είναι η χώρα που γέννησε την ελευθερία, τη δημοκρατία και τον Λόγο, την Ευρώπη. Είμαστε οι μόνοι στον κόσμο που μπορούμε να μιλήσουμε, εξ ονόματος όλης της Ευρώπης και της ανθρωπότητας εναντίον του νέου χρηματοπιστωτικού φασισμού. Γι' αυτό το λόγο άρχισαν από μας την επίθεση οι Αγορές, γι' αυτό βάλανε να μας εκπροσωπούν ελεγχόμενοι πολιτικοί, για να μείνει χωρίς φωνή στον κόσμο η Ελλάδα. Φτάσαμε στο σημείο να μας υπερασπίζονται σήμερα διεθνώς άνθρωποι όπως ο Σμιτ και ο Λαφοντέν, ο Ντελόρ και ο Σοάρες και να μη μας υπερασπίζονται οι κυβερνήτες μας!


3.- Ποιοι πολιτικοί  έχουν ήδη ανταποκριθεί στο κάλεσμά σας για το Μέτωπο ΕΛ.ΛΑ.ΔΑ.; Πείτε μας κάποιες προσωπικότητες που σας στηρίζουν.

Μ.Θ. Θα προτιμούσα όσον αφορά τα πρόσωπα να μην αναφέρω ονόματα, αφού θα ανακοινωθούν την 1η Φεβρουαρίου στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», στην πρώτη εκδήλωση του Μετώπου «Ε.ΛΑ.Δ.Α.».


4.- Είχατε πει ότι η χώρα μας κυβερνάται πραξικοπηματικά. Σήμερα πώς θα σχολιάζατε την κυβέρνηση Παπαδήμου;

Μ.Θ.   Με τη φράση αυτή εννοώ δύο βασικά στοιχεία: Το πρώτο είναι ότι εφαρμόζουν στην πράξη το Μνημόνιο και τις Δανειακές Συμβάσεις που όπως είδαμε αντιβαίνουν τόσο στο Ελληνικό όσο και στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Και το δεύτερο ότι δεν έχουν την ουσιαστική στήριξη του εκλογικού σώματος, δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ απώλεσε ένα εκατομμύριο και η Ν.Δ. δύο εκατομμύρια ψηφοφόρους. Αυτό φαίνεται και από τα γκάλοπ. Το Σύνταγμα του 1975 προέβλεπε ότι σε περίπτωση δυσαρμονίας μεταξύ Κυβέρνησης και εκλογικού σώματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δικαίωμα να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει εκλογές. Αυτό το δικαίωμα το αφήρεσε ο Ανδρέας Παπανδρέου με την αναθεώρηση του 1986 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος βεβαίως δεν μπορεί πια να διαλύσει τη Βουλή, όμως και βάσει του σημερινού Συντάγματος είναι ακόμα υπεύθυνος για την τήρησή του και άρα υποχρεωμένος να αντιδράσει σε περίπτωση κατάφωρων παραβιάσεών του, όπως συμβαίνει σήμερα.

Η κυβέρνηση λοιπόν του Γ. Παπανδρέου όσο και η σημερινή, μόνο τυπικά έχουν το δικαίωμα να κυβερνούν. Είναι όμως ποτέ δυνατόν κυβερνήσεις ουσιαστικής μειοψηφίας να παίρνουν τόσο σκληρά μέτρα και με τα συνεχή δάνεια (που όλα πηγαίνουν κατ' ευθείαν στους δανειστές, ενώ παράλληλα στοιβάζουν καινούρια βάρη και ουσιαστικά μας κάνουν υποτελείς σ' αυτούς) να διαμορφώνουν το μέλλον της χώρας; Αν όλα αυτά δεν είναι στην ουσία πραξικοπηματικά, τότε τι είναι πραξικόπημα;


5.- Αν σας καλούσε ο κ. Παπαδήμος θα πηγαίνατε σε μια συνάντηση; Αν ναι, ποια φράση θα του λέγατε οπωσδήποτε;  Αν δεν πηγαίνατε, γιατί;  

Μ.Θ.  Γιατί να με καλέσει οι κ. Παπαδήμος; Για να πιούμε καφέ; Εάν όμως συνέβαινε κάτι τέτοιο, βεβαίως θα του έλεγα όσο μπορούσα πιο ευγενικά, ότι δεν κάνει καλά να συμβάλει στο απεχθές έργο κάποιων ξένων που αποβλέπουν στην εξουδετέρωση του ελληνικού λαού και στην καταλήστευση του εθνικού πλούτου.

Κι ότι αν δεν μπορεί να σταθεί ως εθνικός ηγέτης, τότε είναι καλύτερα να παραιτηθεί και να μη δεχθεί να γίνει ο πρωθυπουργός της κατάλυσης του ανεξάρτητου και κυρίαρχου ελληνικού κράτους που μας παρέδωσαν οι πρόγονοί μας, έστω με τις ανεπάρκειες και τα προβλήματά του. Δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο δισεκατομμύριο να συγχωρήσουν οι Έλληνες αυτό που πάει να γίνει. Η Ιστορία αργεί καμιά φορά, αλλά είναι δίκαιη και σκληρή στην τελική της κρίση. Και αυτή θα έρθει μάλλον πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι φαντάζονται όσοι περιφρονούν την Ιστορία.


6.- Γιατί επιμένετε ότι η αντίσταση απέναντι στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση και η τρόικα θα πρέπει να έχουν τα χαρακτηριστικά παλλαϊκού απελευθερωτικού αγώνα.  Τίθεται ζήτημα εθνικής ανεξαρτησίας από τη ξένη κατοχή ή αγώνα απέναντι στα συμφέροντα του κεφαλαίου;

Μ.Θ. Πού βλέπετε τη διαφορά; Το κεφάλαιο και οι εργαζόμενοι δεν είναι μεταφυσικές οντότητες, και εθνικότητα έχουν και σε κράτη ζουν.

Σήμερα, στις συνθήκες που ζούμε, τα έθνη-κράτη είναι ανάχωμα απέναντι στην Αυτοκρατορία του Χρήματος, που γι' αυτό το λόγο αγωνίζεται να τα διαλύσει, να τα ελέγξει από μέσα. Εμείς πρέπει να τα υπερασπιζόμαστε, γιατί δεν έχουμε άλλο πλαίσιο να διεκδικήσουμε τη δημοκρατία και την κοινωνική προστασία. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να είμαστε διεθνιστές. Αυτοί επιδιώκουν να βάλουν τους ευρωπαϊκούς λαούς τον ένα απέναντι στον άλλο. Εμείς αντίθετα πρέπει να τους ενώνουμε απέναντι στην Αυτοκρατορία, δίνοντας προοδευτικό περιεχόμενο  στον εθνισμό τους, που δόλια κάποιοι τον συγχέουν με εθνικισμό. Θα πρέπει να είναι κανείς εντελώς τυφλός για να μη βλέπει πόσο αναγκαίος είναι ο αγώνας για την εθνική ανεξαρτησία, για να πάρει ξανά ο ελληνικός λαός τον έλεγχο του κράτους του.

Ο Συνταγματολόγος κ. Κασιμάτης το είπε καθαρά: «Έχουμε ξένη κατοχή». Και φυσικά συμφωνώ μαζί του. Τι είναι κατοχή; Οι ξένοι με στρατιωτικές στολές; Σήμερα τα πράγματα έχουν εξελιχθεί. Και μπορούμε να πούμε ότι οι ξένοι με γραβάτα είναι περισσότερο αδίστακτοι. Και πιο επικίνδυνοι, γιατί δεν τους βλέπει ακόμα ο Λαός. Όταν σε μια χώρα η εξωτερική, αμυντική, οικονομική και πολιτική ζωή κατευθύνονται από έναν ή περισσότερους ξένους, τότε η χώρα αυτή δεν είναι ελεύθερη. Δηλαδή τελεί υπό κατοχήν. Δεν υπάρχει Εθνική Ανεξαρτησία, οπότε και ο αγώνας μας θα πρέπει να είναι ανάλογος.


7.- Χωράνε όλοι στο Μέτωπο που φτιάχνετε; Αριστεροί, κεντρώοι, δεξιοί και ακροδεξιοί; Βάζετε κάποιο ...απαγορευτικό;

Μ.Θ. Χωράνε όλοι οι Έλληνες πλην των κρυπτοχουντικών (που είναι και το μόνο «απαγορευτικό» μας), φτάνει να είναι ανεξάρτητοι και αποφασισμένοι να αγωνιστούν για τη χώρα τους. Γιατί δεν βλέπετε ότι από την άλλη πλευρά κεντρώοι, σοσιαλιστές, δεξιοί και ακροδεξιοί έχουν ξανακάνει το πάλαι ποτέ Μέτωπο της Εθνικοφροσύνης που τόσο ακριβά το πλήρωσε ο λαός μας; Γιατί εκείνοι επιτρέπεται να μην έχουν ... απαγορευτικό και να έχουμε εμείς οι απλοί πατριώτες; Για μας σημασία δεν έχει από πού ερχόμαστε αλλά πού πάμε.


8.- Αν δεν μετέχετε στις εκλογές, όπως ξεκαθαρίζετε συνεχώς, θα στηρίξετε τελικά κάποιο πολιτικό σχήμα ή κόμμα;

Μ.Θ.
Η συζήτηση για τις εκλογές δεν είναι του παρόντος. Τώρα προτεραιότητα έχει να αποτρέψουμε τις καταστρεπτικές συμφωνίες που πρόκειται να υπογραφούν. Αντίσταση αλλά και αλληλεγγύη, για να αντιμετωπίσουμε τα σημερινά προβλήματα.


9.- Ο  ΣΥΡΙΖΑ μιλά για προοπτική κυβέρνησης της Αριστεράς με αντιμνημονιακές δυνάμεις. Το ΚΚΕ μιλά για αποδέσμευση από την ΕΕ και διαγραφή του χρέους με λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία. Εσείς προτάσσετε το Μέτωπο αντίστασης και αλληλεγγύης. Αρκεί αυτό χωρίς το ....μετά μιας εναλλακτικής πρότασης;


Μ.Θ.
Δεν με αφορούν τα προγράμματα των κομμάτων.


10.- Θεωρείτε ότι το χρέος πρέπει να διαγραφεί ή να γίνει επαναδιαπραγμάτευσή του;


Μ.Θ. Το ερώτημα, όπως τίθεται, είναι παραπλανητικό. Πρώτα καθορίζουμε τη στρατηγική και μετά τις τακτικές. Αν μπορείς να εξασφαλίσεις τη βιωσιμότητα του κράτους σου με ειρηνικό τρόπο, με διαπραγμάτευση, φυσικά το προτιμάς από τη μετωπική σύγκρουση, τον «πόλεμο». Ο ισχυρισμός του Πρωθυπουργού και των κομμάτων που τον στηρίζουν ότι σώζουν, με αυτά που κάνουν, την Ελλάδα από τη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ, είναι ψέμα μεγαλύτερο από το «Λεφτά υπάρχουν». Αυτό που κάνουν στην πραγματικότητα, είναι ότι οργανώνουν τη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ υπό τις χειρότερες δυνατές συνθήκες και αφού πρώτα εξασφαλίσουν τους πιστωτές.


11.- Ποιο πιστεύετε ότι είναι το κλειδί για να ανατραπεί η κατάσταση και να βγει η χώρα από την κρίση;


Μ.Θ.
Η ενεργοποίηση του ελληνικού λαού. Δεν υπάρχει ατομική σωτηρία, αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε. Πρέπει να ενημερωθούν σωστά οι Έλληνες, ώστε να επιβάλουν με τον όγκο και τη δύναμή τους αυτή την Ανεξάρτητη Κυβέρνηση. Από κει και πέρα υπάρχουν πολλές ρεαλιστικές λύσεις, ώστε να απαλλαγούμε από τα σημερινά βάρη και δεσμά και να προχωρήσουμε στην αναγέννηση της Πατρίδας.


12.- Όταν λέτε για ανατροπή του συστήματος, τι εννοείτε;


Μ.Θ.
Το τέλος της Εξάρτησής μας από τους ξένους, οι οποίοι βρίσκονται πίσω από το υπάρχον Σύστημα Πολιτικής και Οικονομικής Εξουσίας. Όταν φύγουν οι ξένοι, τότε αυτομάτως θα καταρρεύσει και το Σύστημα.


13.- Η λέξη "επανάσταση" τι σημαίνει για σας;

Μ.Θ. Ανάσταση!

14.- Πώς θα θέλατε να σας θυμούνται οι επόμενες γενιές ;

Μ.Θ. Όπως ακριβώς είμαι.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας μιλήσω για κάτι που πιστεύω ότι θα έλυνε το πρόβλημα της εθνικής μας ασφάλειας μια για πάντα: την Ιδέα της Ουδετερότητας. Με άλλα λόγια να γίνει η Ελλάδα η Ελβετία του Πολιτισμού και της Ειρήνης. Με όπλα μας την ιστορία μας, την συνεισφορά μας στον Πολιτισμό και την πρόσφατη συμμετοχή μας στην συντριβή του Φασισμού, είναι δυνατόν να κάνουμε το μεγάλο αυτό Όραμα πραγματικότητα. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι όλοι οι Έλληνες μέσα και έξω από την χώρα θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τον ΟΗΕ (και φυσικά τις μεγάλες δυνάμεις) ότι η ύπαρξή μας ως τόπου συνάντησης των πολιτισμών και τόπου επίλυσης διαφορών κάτω από την σκιά των Δελφών, της Ολυμπίας και της Ακρόπολης, θα είναι και γι' αυτούς ωφέλιμη.