'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Αλέξης Μητρόπουλος: «Καλοκαίρι κοινωνικού μακελειού το φετινό»


«Είχα προειδοποιήσει τον Παπανδρέου» είπε από τη Φλώρινα
«Το καλοκαίρι που έρχεται θα είναι το καλοκαίρι του κοινωνικού μακελειού. Δηλαδή, θα έχουμε και παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ και πολλές απολύσεις και νέες επιθέσεις στις περικοπές και φοβούμαι ότι θα έχουμε και ραγδαίες εξελίξεις στην πώληση των λεγομένων κοινωφελών επιχειρήσεων. Η μεγάλη επίθεση, ο νέος και σκληρότερος γύρος του μνημονίου θα συντελεστεί στους επόμενους μήνες» είπε από τη Φλώρινα ο …καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος.
Ο κ. Μητρόπουλος τόνισε πως «εφεξής, η απόφαση για τη σύνταξη θα είναι απόφαση ζωής για τον κάθε ασφαλισμένο. Το μέλλον των συντάξεων είναι δύσκολο, ιδιαίτερα από το 2015-2020 που θα έχουμε περισσότερους συνταξιούχους.
Το μνημόνιο, που βουλιάζει στην ύφεση την πατρίδα και δημιουργεί νέα ακραία δεδομένα στην αγορά εργασίας, αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα θα είναι η καταδίκη του ασφαλιστικού των Ελλήνων.
Παλιότερα είχαμε 5 μισθούς να στηρίζουν μία σύνταξη και τώρα έχουμε 1,5 μισθό και μάλιστα πετσοκομμένο να στηρίζει τη μία σύνταξη. Φαντάζεστε να κλείσει το έτος με 1,2 εκ. ανέργους όπως προβλέπουν επιφανείς επιστήμονες; Που θα πάει το κοινωνικό κράτος;
Η επικουρική σύνταξη, που ήταν το μεγαλείο του ασφαλιστικού συστήματος, που το στήριξαν οι επιφανέστεροι ηγέτες μετά τη Μεταπολίτευση, με κυρίως τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, έρχεται τώρα η τρόικα και λέει διαγράψτε το θεσμό αυτό. Τι σημαίνει διαγράψτε; Να διαγράψεις την ασθένεια, το θάνατο, τους κόπους 30 χρόνων; Δε μπορεί να πάει η πατρίδα έτσι. Δε μπορεί ο λαός να αιφνιδιάζεται μέρα με τη μέρα.
Το δάνειο δε λήφθηκε για μισθούς και συντάξεις, καθώς η δανειστική σύμβαση απαγορεύει κάτι τέτοιο, αλλά μόνο για το τοκοχρεολύσια. Οι μισθοί και οι συντάξεις, την τριετία του μνημονίου, καταβάλλονται από τα 30 δις που παίρνουν από τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.
«Είχα προειδοποιήσει τον Παπανδρέου»
Στη συνέχεια, ο κ. Μητρόπουλος τόνισε: «Τον πρώτο μήνα της εκλογής του, όταν ο Παπανδρέου γύριζε και πανηγύριζε και κάποιοι τον επιβραβεύανε, του έστειλα επιστολή και του είπα: «επειδή χρειάζεσαι 10 δις για να βγάλεις το τρίμηνο, κάνε ένα λαϊκό ομόλογο για τους Έλληνες, με 10 ευρώ για τον κάθε Έλληνα. Κάνε ένα ομογενειακό ομόλογο, με 50 δολάρια ο καθένας. Εντόπισε στις τράπεζες ποιοι έχουν πάνω από 500.000 ευρώ κατάθεση πριν δυο φύγουν για το εξωτερικό. Και εκεί πες τους, θα πάρω από μία κατηγορία 30.000 και από την άλλη 100.000 και θα σας τα δώσω με ομόλογα δεκαετίας. Και πίεσε για ευρωομόλογα. Με αυτό δε θα κέρδιζε τη μάχη του χρέους, αλλά μια ανάσα για να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους δανεισμού. Γι’ αυτό λέω ότι το μνημόνιο ήταν αποτέλεσμα κακής, εσπευσμένης και χωρίς ψυχραιμία διαπραγμάτευσης.
Πριν 3 χρόνια του είχα στείλει επιστολή και του έλεγα: «επειδή πρόκειται να γίνεις πρωθυπουργός και επειδή εμένα, του κοινωνικού διανοούμενου, τα νούμερα δε μου βγαίνουν και θα χρεοκοπήσουμε, ετοιμάσου. Ο άλλος που έβλεπε ότι χρεοκοπούμε του παρέδωσε την εξουσία, γιατί δεν ήθελε να ταυτίσει τον εαυτό μου με αυτό. Αυτό έγινε, μην το ψάχνετε. Ο Καραμανλής φοβήθηκε να τολμήσει αυτή την απόφαση και έγιναν εκλογές».
«Νεοφιλελεύθερη πρόταση το Ζάππειο 2»
«Το ‘Ζάππειο 2’ είναι μία νεοφιλελεύθερη πρόταση φορολογικού περιεχομένου. Είναι μία κόπια αντίστοιχων προτάσεων που εφαρμόζονται σε Αμερική και Ευρώπη από συντηρητικά κόμματα, είναι μία πρόταση ελάφρυνσης των καταρρεόντων μικρομεσαίων, κάτι που είναι πολύ απαραίτητο, είναι ατροφικό και ασθενές αναφορικά με το κοινωνικό πακέτο. Υπάρχει μία σωστή πρόταση για τους πολύ χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο για την αναπτυξιακή πορεία της πατρίδας και την ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους. Και δεν είναι ολοκληρωμένη πρόταση εξόδου από τα αδιέξοδα του χρέους, δεν είναι πρόταση για να μας οδηγήσει σε πορεία ανάπτυξης. Είναι πρόταση ανάσας για ορισμένα δεινοπαθούντα κοινωνικά στρώματα, αλλά και αυτή την πρόταση ο λαός δε θα την εμπιστευτεί» είπε.
«Να δημιουργηθεί μια νέα πολιτική ελίτ»
«Τα κόμματα και οι παλιές πολιτικές φιγούρες πρέπει σιγά σιγά και κάνουν πέρα. Να δημιουργήσουμε τη νέα πολιτική διευθυντική ελίτ. Πρέπει να αφήσουν να ανασάνει, να βγει, να αναπτυχθεί μία συγκροτημένη, μαχητική, πατριωτική, πολιτική, διευθυντική ελίτ. Με τα υπάρχοντα πρόσωπα και σχηματισμούς, φοβάμαι ότι με όποια διάταξη τους και όποια συγκυριακή συνεννόηση, η πατρίδα δε θα μπορέσει να βγει από τα αδιέξοδα.
Σήμερα κανένας κομματικός σχηματισμός δε μπορεί να αρθρώσει ένα διαφορετικό πολιτικό λόγο από αυτόν που ορίζει η τρόικα. Και αυτή είναι η τραγωδία της πατρίδας. Και γι’ αυτό η τρόικα μας πάει έτσι. Επειδή έγινε μια διαπραγμάτευση με ισχνά αποτελέσματα και είδατε τι πιέσεις και παραινέσεις υπάρχουν σήμερα στο Σαμαρά, στον Παπανδρέου στα κόμματα της Αριστεράς. Πιέσεις υπερσυνταγματικές και παρασυνταγματικές» επισήμανε.
Η ομιλία
Στις 6 το απόγευμα, ο κ. Μητρόπουλος θα απαντήσει σε ερωτήματα των πολιτών της Φλώρινας, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Στην αρχική τοποθέτησή του αναμένεται να πει μεταξύ άλλων:
«Με τους ν. 3863/2010 και 3865/2010 υλοποιήθηκαν οι επιταγές του Μνημονίου για τη δημοσιονομική επαναρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος, ώστε οι δαπάνες του (κύριες συντάξεις, επικουρικές συντάξεις, Ταμεία Προνοίας-εφάπαξ βοηθήματα, λοιπές παροχές και ενισχύσεις που εξομοιώνονται με συνταξιοδοτικές παροχές) να μην αυξηθούν πέραν του 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2060!!
Η κυβέρνηση επέλεξε την απομείωση των παροχών του ως μέθοδο της βιωσιμότητας του. Η παλλαϊκή αξίωση για επιστροφή και επαναρτίωση των αποθεματικών των Ταμείων αποσιωπήθηκε. Κανένας λόγος δεν γίνεται για την ενίσχυση του Συστήματος από τις πηγές του νέου πλούτου.
- Η αποκατάσταση των πόρων του, που διατέθηκαν για την ενίσχυση των διαφόρων ιδιωτικών κλάδων της οικονομίας και για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής υπέρ διαφόρων κοινωνικών ομάδων εκτός εργασιακής και ασφαλιστικής σχέσης, ματαιώθηκε.
- Εξάλλου, τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου των ιδιωτικοποιούμενων κρατικών και δημοσίων επιχειρήσεων επέρριψαν το ασφαλιστικό κόστος στο Σύστημα, παρά το ότι έπρεπε να αναληφθεί από τους συμβαλλομένους.
- Η διόγκωση της άτυπης και αδήλωτης εργασίας αποστερεί το Σύστημα από πολύτιμες εισφορές.
- Η ύφεση της οικονομικής δραστηριότητας, που το Μνημόνιο επιβάλλει, είναι μια μεγάλη πληγή αιμορραγίας του.
- Αλλά η κυριότερη δυσμενής συνθήκη που οδηγεί το Σύστημα σε κατάρρευση είναι η ασφυκτική πίεση των δανειστών μας και η ανειλημμένη υποχρέωση της κυβέρνησης, κατά τις ρητές διατάξεις του διαρκώς και προς το χειρότερο επικαιροποιούμενου Μνημονίου, να γενικεύσει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και την ευελιξία στην αγορά εργασίας.
Επειδή, όπως όλοι αντιλαμβάνονται, το Ασφαλιστικό Σύστημα είναι συνάρτηση του Εργασιακού, η επικράτηση των ευέλικτων μορφών εργασίας σε όλα τα Συστήματα (ιδιωτικά και δημόσια) που προωθείται κατ’ επιταγήν του Μνημονίου, θα συνεπιφέρει την ελαχιστοποίηση των εισφορών και κατ’ ακολουθίαν την απομείωση των συντάξεων.
Η χώρα πιέζεται και η κυβέρνηση αποδέχεται να καταργήσει ακόμη και όσα Εργασιακά Συστήματα πλήρους και ασφαλισμένης απασχόλησης απέμειναν. Αυτό οδηγεί σε μοιραία συρρίκνωση και του Συνταξιοδοτικού Συστήματος. Έτσι το νέο Ασφαλιστικό Σύστημα δομείται πλέον βάσει των ν. 3863 και 3865/2010 επί των παρακάτω αρχών:
1) Η προϊούσα κατάργηση της αρχής της τριμερούς χρηματοδότησης (Κράτος – εργοδότες – εργαζόμενοι)
2) Καθιέρωση της αρχής της απόλυτης ανταποδοτικότητας (πλήρους αναλογικότητας)
3) Η αρχή της απόλυτης εξίσωσης των ορίων ηλικίας ανδρών-γυναικών (άρθρο 10 του ν. 3863/2010 και άρθρο 6 ν. 3865/2010)
4) Η αρχή της περιοδικής αύξησης των ορίων ηλικίας ανάλογα με το προσδόκιμο της ζωής των Ελλήνων (άρθρο 11 παρ. 3 ν. 3863/2010 και άρθρο 7 παρ. 3 του ν. 3865/2010)
5) Η αρχή της απόλυτης εξομοίωσης των όρων συνταξιοδότησης για όλους τους ασφαλισμένους (άρθρο 10 ν. 3863/2010 και άρθρο 6 του ν. 3865/2010)
6) Η αρχή της ακύρωσης (κατάργησης) κεκτημένων δικαιωμάτων.
Αλλά ο δρόμος προς την πλήρη αποδόμηση του Συστήματος δεν έχει τελειωμό.
Και η τρίτη και η τέταρτη επικαιροποίηση του Μνημονίου προβλέπουν νέα απομείωση των συντάξεων, αρχής γενομένης από τις επικουρικές, αν οι Αναλογιστικές μελέτες των Επικουρικών Ταμείων δείξουν ότι δεν συγκρατείται ο παραπάνω δημοσιονομικός κανόνας μέχρι το 2060.
Η πέμπτη – και όπως αναμένεται χειρότερη – εκδοχή του Μνημονίου φοβούμαστε ότι θα επιβάλλει περαιτέρω ακρωτηριασμούς σε ένα συνταξιοδοτικό Σύστημα εξισώνοντας προς τα κάτω όλες τις συντάξεις, ώστε να τηρηθεί το παραπάνω δημοσιονομικό υπερ-Σύνταγμα.
Οι ρυθμίσεις αυτές καταλύουν το Κοινωνικό Κράτος Δικαίου που οικοδομήθηκε με αγώνες των εργαζομένων πολλών δεκαετιών και επαναφέρουν την κοινωνία σε συνθήκες προδημοκρατικής εποχής. Σε συνάρτηση, μάλιστα, με την παντελή απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και της συλλογικής προστασίας, το Εργατικό και Ασφαλιστικό Δίκαιο μεταλλάσσονται αργά, αλλά σταθερά, σε Δίκαιο του Επιχειρείν.
Μ’αυτόν τον τρόπο ο Νομικός Πολιτισμός, ως κεκτημένο του δημοκρατικού πολιτεύματος και ως υποστασιοποίηση της Κοινωνικής Δημοκρατίας, καταργείται, η Κοινωνία ρηγματώνεται και η ταξική της σύνθεση επιδεινώνεται.
Καθήκον όλων μας είναι να ανακόψουμε με κάθε νόμιμο μέσο αυτή την κοινωνική και δημοκρατική αταβιστική παλινδρόμηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου