'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Κωνσταντοπούλου, Χουντής, Σακοράφα, Κασιμάτης σε... Δημιουργική Σαφήνεια


04.03.16

(video)

 

 

Οι καλεσμένοι της Δημιουργικής Σαφήνειας μιλάνε για την κατάσταση της δημοκρατίας και την υπόθεση του Ελληνικού χρέους, η εκπομπή γυρίστηκε στις Βρυξέλλες για την τηλεόραση του ThePressProject
http://www.thepressproject.gr/article/90393/Konstantopoulou-Xountis-Sakorafa-Kasimatis-se-Dimiourgiki-Safineia

 
8:06΄ - 14:44΄
Μιχάλης Σιάχος: Κυρία Κωνσταντοπούλου, αν το χρέος είναι ένα μέτρο επιβολής, ένα σύγχρονο μέσο επιβολής, η Επιτροπή Αλήθειας για το Ελληνικό Δημόσιο Χρέος, την οποία ξεκινήσατε από τις πρώτες κιόλας μέρες που αναλάβατε την Προεδρία της Βουλής, ποια συμπεράσματα έδειξε σε πρώτη φάση και πώς θα μπορούσαν αυτά να αξιοποιηθούν; Αν συμφωνούμε ότι το χρέος πλέον είναι ένα σύγχρονο μέσο επιβολής..

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Νομίζω ότι το γεγονός πως το χρέος χρησιμοποιείται ως όπλο εναντίον του λαού, ως όπλο εναντίον της Δημοκρατίας και ως μέσο επίτευξης αντιδημοκρατικών στόχων και σκοπών, ως μέσο υποταγής της κοινωνίας, έχει απολύτως προκύψει και αποδειχθεί μέσα από την εμπειρία των τελευταίων, σχεδόν έξι, ετών στην Ελλάδα. Μέσα από την εμπειρία της μνημονιακής περιόδου. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη από τον πρώτο χρόνο μετά την επιβολή του πρώτου μνημονίου ο λαός ξεσηκώθηκε, δεν είναι τυχαίο ότι τα κοινωνικά κινήματα, η κοινωνία, με πρωτοστατούσα τη νεολαία, ζήτησαν να μάθουν τι είναι αυτό το χρέος που καλούνται να πληρώσουν. Ζήτησαν λογιστικό έλεγχο του χρέους, ζήτησαν δηλαδή να μην υποχρεωθούν να επωμισθούν ένα βάρος, ένα άχθος που δεν τους αναλογεί και δεν τους ανήκει. Και δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι σήμερα, εν έτει 2016, δεν έχει υπάρξει καμμία κυβέρνηση στην Ευρώπη που να έχει αποφασίσει τον λογιστικό έλεγχο του χρέους των αντίστοιχων χωρών. Δεν είναι τυχαίο, δυστυχώς, ότι ούτε ελληνική κυβέρνηση υπήρξε που να πάρει τέτοια απόφαση. Η Βουλή ήταν που δημιούργησε την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, ακριβώς για να υπηρετήσει ένα κοινωνικό αίτημα και μία πολιτική και ηθική υποχρέωση. Η Βουλή ήταν που συγκρότησε αυτήν την Επιτροπή από διεθνή και εθνικά μέλη, από ειδήμονες, ειδικούς, επιστήμονες αλλά και από μέλη των κοινωνικών κινημάτων.
Και ήταν ιδιαίτερη τιμή για τη Βουλή και το γεγονός ότι αποδέχθηκε την αποστολή του επιστημονικού συντονιστή ο Eric Toussaint, που είχε προηγούμενη πλουσιότατη εμπειρία σε τέτοιου είδους αντικείμενα και στο λογιστικό έλεγχο του χρέους του Ισημερινού, που κατέληξε στη διαγραφή του 70% του χρέους του Ισημερινού. Ήταν ιδιαίτερη τιμή για την Επιτροπή που αποδέχθηκε να συνδράμει και να σηματοδοτήσει τη σύνδεση της Επιτροπής με το Ευρωκοινοβούλιο και τα άλλα κοινοβούλια ξένων χωρών η Σοφία Σακοράφα που είχε υπάρξει εκ των πρωτοστατούντων στην Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου, τη λεγόμενη ΕΛΕ. Ήταν μεγάλη τιμή ότι είχαμε τον Γιώργο Κασιμάτη μαζί μας να τεκμηριώνει την κατάλυση της συνταγματικής νομιμότητας μέσα από το καθεστώς των μνημονίων. Και ήταν επίσης, χαρά και τιμή ότι συνεργαστήκαμε με τον Νίκο Χουντή, που τότε είχε την αρμοδιότητα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών για ευρωπαϊκά θέματα. Η Επιτροπή κατέδειξε, κ. Σιάχο και κα Κυρίτση, αυτά τα οποία ήθελαν κάποιοι για πάρα πολύ καιρό να κρύβουν. Ανέδειξε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, και μάλιστα δεν ήταν εξ αρχής, δεν ήταν βιώσιμο ήδη από το 2010. Ανέδειξε ότι οι πιστωτές, οι δανειστές, το ήξεραν αυτό. Ήξεραν ότι επιφορτίζοντας τη χώρα με περισσότερα δάνεια, θα δημιουργούσαν διάρρηξη του κοινωνικού ιστού και μακροχρόνια ύφεση, και αυτό δημιουργεί ευθύνη, διεθνή ευθύνη των δανειστών έναντι της χώρας και του λαού. Η Επιτροπή ανέδειξε ότι τα λεγόμενα σχέδια διάσωσης, τα μνημόνια δηλαδή, ήταν σχέδια διάσωσης μόνο για τις γερμανικές και τις γαλλικές τράπεζες και όχι για τον ελληνικό λαό ή την ελληνική κοινωνία. Έσωσαν, πράγματι, τις γερμανικές και τις γαλλικές τράπεζες από πολύ μεγάλες ζημιές που θα..
Μιχάλης Σιάχος: Με βάση τις επενδύσεις τους στο ελληνικό χρέος.
 Ζωή Κωνσταντοπούλου: Με βάση το γεγονός ότι διακρατούσαν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, που αν διαγράφονταν ή αν απομειωνόταν η αξία τους θα είχαν αντίστοιχες ζημιές. Η Επιτροπή ακόμη ανέδειξε, κι έχει σημασία αυτό να το πούμε την ώρα που συκοφαντείται ένας ολόκληρος λαός ως "μπαταχτσής, ακαμάτης και διεφθαρμένος", ότι το χρέος δεν το δημιούργησε ο λαός. Και, μάλιστα, το χρέος δεν αντιστοιχεί σε δημόσιες δαπάνες που να έγιναν επ' ωφελεία του λαού. Αντίθετα, απέδειξε, μέσα από το λογιστικό έλεγχο, ότι, από το 1980 μέχρι το 2010, σε όλους τους τομείς των δημοσίων δαπανών, οι δαπάνες αυτές κινήθηκαν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με την εξαίρεση του τομέα της Άμυνας όπου όμως εντοπίζονται οι περισσότερες υποθέσεις διαφθοράς.

Αγλαϊα Κυρίτση: Ουσιαστικά το χρέος αφορούσε στρατιωτικές δαπάνες.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Αφορούσε σε μεγάλο βαθμό υποθέσεις διαφθοράς οι οποίες έχουν κατά κόρον επιβαρύνει το δημόσιο χρέος. Και, βέβαια, η Επιτροπή ανέδειξε και κατέδειξε και το γεγονός ότι πάνω από 9 στα 10 ευρώ που διοχετεύονται, δίνονται δήθεν ως δάνεια στη χώρα, δρομολογούνται, επαναδρομολούνται και καταλήγουν στους δανειστές. Και επιτρέψτε μου να σας πω και κάτι που έχει αξία εσείς να το ψάξετε περισσότερο. Δεν έχει καν αποδειχθεί αν τα χρήματα αυτά περνούν από την Ελλάδα. Και όταν η Επιτροπή που ήταν αρμόδια να το ερευνήσει ζήτησε από τον κεντρικό τραπεζίτη, τον κ. Στουρνάρα, να μας δώσει τις κινήσεις των λογαριασμών των δημοσίων δανείων, εκείνος αρνήθηκε επικαλούμενος το τραπεζικό απόρρητο.
Αγλαϊα Κυρίτση: Το θυμόμαστε όλοι.

39:13΄ – 41:38΄
Μιχάλης Σιάχος: Κυρία Κωνσταντοπούλου, με βάση τα όσα έχουμε πει ως τώρα, με βάση την εμπειρία σας στη θέση της Προέδρου της Βουλής, με βάση την Επιτροπή Αλήθειας για το Ελληνικό Δημόσιο Χρέος πόσο ριζοσπαστικό και πόσο επίκαιρο, κυρίως, είναι το ζήτημα της Δημοκρατίας σήμερα;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Το ζήτημα της Δημοκρατίας είναι διαχρονικό. Και θα έλεγα ότι έχει εξελιχθεί σε υπαρξιακό για το λαό μας αλλά και για τους λαούς της Ευρώπης. Τα διλήμματα που τίθενται πια, είναι ευθέα και συνοψίζονται στο “υποταγή ή καταστροφή”, “άλωση της Δημοκρατίας ή ανθρωπιστική κρίση και εξαφάνιση”. Επομένως, θα έλεγα ότι η Δημοκρατία είναι αναμφίβολα στο στόχαστρο. Η Δημοκρατία είναι το αντίτιμο γι' αυτά τα παράνομα δάνεια και γι' αυτό το καθεστώς δανεισμού. Την Δημοκρατία στοχεύουν τα μνημόνια και γι΄αυτό και ενόχλησε και το κοινοβούλιο που άνοιξε τις πόρτες του στην κοινωνία. Γι΄αυτό ενόχλησε και η Επιτροπή που έβαλε στο επίκεντρο την αλήθεια, την κοινωνία και τη Δημοκρατία. Γι΄αυτό και επιχειρήθηκε το Σεπτέμβριο η εξαφάνιση όλων εκείνων που υπενθυμίζαμε ότι οι εξουσίες δεν υπάρχουν για τον εαυτό τους ούτε για σκοτεινά συμφέροντα και τραπεζικές και χρηματοοικονομικές ιδιοτέλειες. Οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό για τον οποίον και υπάρχουν. Η Δημοκρατία είναι ζητούμενο, είναι κυριαρχικό δικαίωμα των ανθρώπων και των λαών. Η Ευρώπη σήμερα έχει περιέλθει σε καθεστώς αυτοεξευτελισμού όταν αποποιείται τη δημοκρατική της ψυχή και τον πυρήνα της ύπαρξης της Δημοκρατίας που είναι ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα.
53:40΄ - 56:13΄

Αγλαϊα Κυρίτση: Κυρία Κωνσταντοπούλου, η άποψή σας γι' αυτές τις τόσο μεγάλες αλλά τόσο μεγάλες αλλαγές.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θα έλεγα ότι δεν είναι ζήτημα αλλαγών, είναι ζήτημα διεκδίκησης, είναι ζήτημα απόφασης και αποφασιστικότητας του λαού μας ο οποίος διεκδίκησε, διεκδικεί και δίνει μαθήματα ιστορίας. Θα διαφωνήσω με κάτι το οποίο είπε εν τη ρύμη του λόγου του ο Νίκος Χουντής: δεν επικύρωσε ο ελληνικός λαός, ούτε δέχθηκε επ' ουδενί την προδοσία. Οι εκλογές του Σεπτέμβρη ήταν εκλογές αντισυνταγματικές, ήταν ένα τρυκ ελιγμού μιας κυβέρνησης και ενός πρωθυπουργού ο οποίος πρόδωσε τη λαϊκή εντολή και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Επ´ ουδενί έχουν αποδεχθεί οι πολίτες να αποπληρώνουν ένα χρέος που δεν τους ανήκει, ούτε να ζουν ως δούλοι. Εξάλλου και οι κινητοποιήσεις των τελευταίων εβδομάδων, μηνών, αποδεικνύουν ότι ο λαός ξαναστέκεται στα πόδια του, ξαναενώνεται και διεκδικεί. Και επ´ ουδενί ο λαός αυτός δεν παραιτήθηκε ούτε από την αξίωσή του για Δημοκρατία, ούτε από το δικαίωμά του για αλήθεια και δικαιοσύνη, όχι μόνο σε θέματα χρέους αλλά και σε όλα τα θέματα που διατρέχουν τη συλλογική και κοινωνική ύπαρξη και συνύπαρξη. Νομίζω ότι, η Δημοκρατία είναι το ζητούμενο, η ελευθερία, η απελευθέρωσή μας απ' αυτόν τον ζυγό, τον μνημονιακό ζυγό είναι ένα νέο πρόταγμα που συγκινεί και διακινεί τις νέες γενιές σε πολύ μεγάλο βαθμό και θα συμφωνήσω με αυτό που είπαν όλοι οι προσκεκλημένοι και ο Νίκος Χουντής και η Σοφία Σακοράφα και ο Γιώργος Κασιμάτης, ότι η Δημοκρατία είναι ζήτημα που περνάει μέσα από την ενεργοποίηση του καθενός και της καθεμιάς και είναι, όχι απλώς δικαίωμά μας αλλά, ευθύνη μας να την προστατεύσουμε, να τη θωρακίσουμε, να την διεκδικήσουμε και να μην υποχωρήσουμε απέναντι σε εκείνους που την βάλλουν.
 http://www.zoikonstantopoulou.gr/interviews/interviews/item/h-zwh-kwnstantopoylou-sto-vmedia-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου