'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Νέα χωροταξικά – Προέχει η χωροθέτηση επενδύσεων

Τα πάνω κάτω στον χωροταξικό σχεδιασμό… Καταργείται πριν καν θεσπιστεί το ρυθμιστικό Θεσσαλονίκης που έχει προκαλέσει τόσες αντιδράσεις στον τόπο μας, μαζί με τα ρυθμιστικά άλλων 5 μεγάλων πόλεων. Τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια (φυλακών, τουρισμού, βιομηχανίας, ΑΠΕ, ιχθυοκαλλιεργειών και ότι άλλο προκύψει) που θα καθορίζουν τις χρήσεις γης σε εθνικό επίπεδο παίρνουν τη θέση του ανώτατου επιπέδου του χωροταξικού σχεδιασμού. Τα Περιφερειακά Χωροταξικά Σχέδια που θα αναθεωρηθούν όλα εντός του 2013 θα είναι υποκείμενα των Ειδικών Χωροταξικών και θα τα εξειδικεύουν περαιτέρω. Tα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια δεν ξέρει ακόμα κανείς τι ισχύ θα έχουν.
Είναι σαφές ότι αυτή η εξέλιξη δεν  προμηνύει τίποτα καλό. Τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια πού όλα ανεξαιρέτως έχουν προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, θα ξανασχεδιάσουν την Ελλάδα με βάση τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και με όρους μνημονιακού ξεπουλήματος. Ναι σε όλα, όπου τα θέλουν και όπως τα θέλουν.
Του Γιωργου Λιαλιου - “Καθημερινή”

Η ενίσχυση των ειδικών χωροταξικών σχεδίων, τα οποία ορίζουν τον τρόπο χωροθέτησης επιχειρήσεων συγκεκριμένων κλάδων, και η ενδυνάμωση του πολεοδομικού σχεδιασμού σε επίπεδο περιφέρειας είναι οι βασικότερες από τις προτάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη μεταρρύθμιση του χωροταξικού και πολεοδομικό σχεδιασμού. Στην ίδια πρόταση περιλαμβάνεται η εγκατάλειψη των (υπό κατάρτιση) ρυθμιστικών σχεδίων Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Βόλου, Ιωαννίνων, Ηρακλείου και Πάτρας, καθώς και η κατάργηση του εθνικού χωροταξικού πλαισίου, που μετατρέπεται σε ένα γενικό κείμενο αρχών.
Οπως αποκάλυψε η «Κ» στις 18 Νοεμβρίου, το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε στη συγκρότηση επιτροπής με υπηρεσιακούς παράγοντες και εξωτερικούς επιστημονικούς συνεργάτες, με στόχο την πλήρη αναδιάρθρωση του νομοθετικού πλαισίου για τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό. Το τελικό κείμενο προτάσεων, που παρουσιάζει σήμερα η «Κ», εστάλη στις 21 Νοεμβρίου σε φορείς του τεχνικού κόσμου και της Tοπικής Aυτοδιοίκησης προκειμένου να αποστείλουν τις παρατηρήσεις τους μέχρι την προσεχή Τρίτη. Στόχος είναι το τελικό σχέδιο νόμου να είναι έτοιμο πριν από το τέλος του έτους. Ας δούμε τα βασικά σημεία του:
- Το (αρκετά συγκεκριμένο και δεσμευτικό) εθνικό χωροταξικό πλαίσιο καταργείται και αντικαθίσταται από ένα γενικόλογο «κείμενο αρχών πολιτικής χωρικής οργάνωσης».
- Τα ειδικά χωροταξικά πλαίσια (φυλακών, τουρισμού, βιομηχανίας, ΑΠΕ και ιχθυοκαλλιεργειών) γίνονται τα «αφεντικά» του σχεδιασμού στην Ελλάδα, καθώς όλα τα υποκείμενα (τοπικού χαρακτήρα) πλαίσια θα πρέπει αναγκαστικά να προσαρμοστούν στα όσα ορίζουν.
- Στον σχεδιασμό έπονται τα (υπό αναθεώρηση, έως το τέλος του 2013) περιφερειακά χωροταξικά σχέδια. Τα σχέδια θα είναι σαφώς πιο εξειδικευμένα απ’ ό,τι σήμερα και θα δίνουν τις βασικές κατευθύνσεις για τις παραγωγικές δραστηριότητες και το μοντέλο οικιστικής ανάπτυξης.
- Καταργούνται… πριν θεσπιστούν τα ρυθμιστικά Θεσσαλονίκης και άλλων 5 μεγάλων πόλεων. Τις κατευθύνσεις σε επίπεδο πολεοδομικού συγκροτήματος θα έχουν τα περιφερειακά πλαίσια. Eπειτα από πλήθος αντιδράσεων, το ρυθμιστικό της Αθήνας (που ούτως ή άλλως αφορά όλη την Αττική) διατηρείται με «ψαλιδισμένες» τις αρμοδιότητές του, όπως και ο Οργανισμός Αθήνας.
- Τα γενικά πολεοδομικά σχέδια μετονομάζονται σε «τοπικά πλαίσια χωρικής οργάνωσης» και είναι υπό συζήτηση το πόσο δεσμευτικά θα είναι.
«Το κύριο πρόβλημα που καλείται να λύσει η μεταρρύθμιση δεν είναι η διευκόλυνση των επενδύσεων, αλλά η διοικητική κατανομή των αρμοδιοτήτων στον σχεδιασμό», λέει στην «Κ» η γ.γ. Περιβάλλοντος Μάρω Ευαγγελίδου. «Δεν θεωρώ σωστό να αντιστοιχίσουμε την αδειοδότηση επενδύσεων με τα επίπεδα σχεδιασμού, ανάλογα με το οικονομικό τους μέγεθος. Κι αυτό γιατί ο καθένας θα διάλεγε αυτό που βόλευε περισσότερο την ιδιοκτησία του. Θέλουμε να υπάρχουν κοινοί κανόνες για όλους».
http://antigoldgreece.wordpress.com/2012/12/09/nea-horotaxika/#more-20326

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου