'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

ΜΟΝΤΙ: ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΛΑΪΚΑ ΑΠΕΧΘΗ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΗ


ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ: ΤΟ ΕΥΡΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑΜΠΟΥ!
Το μεγάλο ερώτημα για το διεθνή κατεστημένο τύπο μοιάζει να είναι το τι θα πράξει ενόψει των Ιταλικών εκλογών ο Μάριο Μόντι.
Το παράδοξο είναι ότι όσο περισσότερο ασχολείται ο διεθνής τύπος για ένα τεχνοκράτη αφοσιωμένο υπάλληλο των Βρυξελλών, του χρηματιστηριακού κεφαλαίου και των πολυεθνικών, τόσο ο Μάριο Μόντι αφήνει παγερά αδιάφορο τον Ιταλικό λαό, ο οποίος γνώρισε στο «πετσί» του την τεχνοκρατική αναλγησία και σφοδρή λιτότητα του Μόντι.
Πράγματι η δημοτικότητα του Μάριο Μόντι βρίσκεται σε κατάρρευση μέσα στον Ιταλικό λαό, ενώ η προγραμματική ατζέντα που προτείνει προκαλεί ρίγη απέχθειας στην ιταλική κοινωνία.
Την ίδια ώρα κύκλοι του μεγαλοαστικού Ιταλικού κατεστημένου και ειδικότερα ο Μπερλουσκόνι ερωτοτροπούν ζωηρά με την εγκατάλειψη του ευρώ και την αμφισβήτηση της Γερμανικής Κηδεμονίας στην ΕΕ και της Γερμανικής σατραπείας ενάντια στον ευρωπαϊκό Νότο!
Το λυπηρό σε αυτή την φάση είναι η ιδιότυπη έλλειψη μιας δραστήριας, ενωμένης και επιθετικής ριζοσπαστικής Ιταλικής Αριστεράς που να αμφισβητεί τόσο την Κεντροαριστερά όσο και την Κεντροδεξιά, για μια εναλλακτική πορεία κόντρα στην ευρωζώνη από προοδευτικές και σοσιαλιστικές θέσεις.
Η Iskra παραθέτει ρεπορτάζ για τις ιταλικές εξελίξεις από τον ημερήσιο τύπο (βλ. Καθημερινή 25/12/12)

"ΠΡΟΤΙΘΕΤΑΙ ΝΑ ΗΓΗΘΕΙ ΞΑΝΑ Ο ΜΟΝΤΙ"
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕ ΧΘΕΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ

Το αν θα είναι υποψήφιος ή αν θα προσφερθεί ως πρωθυπουργός μετά την εκλογή συνασπισμού παραμένει ασαφές.
Ο Μάριο Μόντι προτίθεται να ηγηθεί εκ νέου της Ιταλίας μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου, αλλά οι λεπτομέρειες (το αν θα είναι υποψήφιος ή αν θα προσφερθεί ως πρωθυπουργός μετά την εκλογή μεταρρυθμιστικού συνασπισμού) παραμένουν ασαφείς. Ασαφές παραμένει επίσης το κυριότερο ζήτημα αναφορικά με το πολιτικό μέλλον του Μόντι, το πόσοι ψηφοφόροι και ποια κόμματα θα ασπαστούν την πολιτική ατζέντα που δημοσιοποίησε χθες.
Η «Ατζέντα Μόντι» υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξουν βαθύτερες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες σε σχέση με αυτές που έχουν υλοποιηθεί ώς τώρα και εκτιμά ότι αυτό θα οδηγήσει μελλοντικά σε μείωση των φορολογικών πιέσεων για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζομένους.

Ενας από τους κύριους άξονες της «Ατζέντας Μόντι» είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, για την οποία, όπως αναφέρεται «πρέπει να αποφευχθούν τα πολύ επικίνδυνα βήματα πίσω, που αποτελούν ψευδαισθήσεις». Πρόκειται για σαφή αντίθεση στην τοποθέτηση του πολιτικού αντιπάλου του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με τον οποίον «το ευρώ δεν είναι ταμπού». Ο Μάριο Μόντι τονίζει ότι η Ιταλία πρέπει να συνεχίσει στον δρόμο που τώρα ακολουθεί, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να ενισχύσει τους μηχανισμούς σταθεροποίησης των αγορών κρατικών ομολόγων. Σε σχέση με την Ευρώπη «απαιτείται ικανότητα διαπραγμάτευσης, όχι γροθιές στο τραπέζι».
Ως μοχλό ανάπτυξης η «Ατζέντα Μόντι» αναφέρει την απελευθέρωση του εμπορικού κλάδου και του τομέα των υπηρεσιών. Ο Μόντι καλεί σε συνεργασία όλες τις δυνάμεις «που εμφορούνται από κοινή βούληση για μεταρρύθμιση και όχι για απόρριψη της μεταρρύθμισης» ενώ κάνει λόγο και για «νέο όραμα» ως προς τη θέση της γυναίκας.
Επίσης ο Μόντι ζητεί την περαιτέρω περικοπή των εξόδων της διοίκησης μέσω της κατάργησης των περιφερειών, τονίζοντας ότι «το μεγαλύτερο κόστος της πολιτικής είναι το κόστος των αποφάσεων που δεν ελήφθησαν».
Ο Μόντι, πρώην Ευρωπαίος επίτροπος και καθηγητής Οικονομικών, με θητεία στον τραπεζικό κλάδο, ορίστηκε επικεφαλής κυβέρνησης τεχνοκρατών τον Νοέμβριο του 2011. Στη διάρκεια της θητείας του επαναλάμβανε συχνά ότι μετά τη λήξη της θα αποχωρήσει. Αφότου όμως ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι απέσυρε τη στήριξη του συντηρητικού κόμματός του προς τον Μόντι, με αποτέλεσμα την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τις 24-25 Φεβρουαρίου, ο Μόντι έχει αλλάξει άποψη.
«Αν μια αξιόπιστη πολιτική δύναμη μου ζητούσε να γίνω υποψήφιος πρωθυπουργός, θα το σκεπτόμουν», είπε ο Μόντι. Ομως το εκλογικό σώμα δεν δείχνει ιδιαίτερο ενθουσιασμό για μια δεύτερη θητεία Μόντι. Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα διαπίστωσε ότι μια κεντρώα συμμαχία υπό την ηγεσία Μόντι δεν θα συγκέντρωνε πάνω από το 15% των ψήφων, ενώ το 61% των ερωτηθέντων διαφωνεί με την επάνοδό του στην πρωθυπουργία.
Τα ερωτήματα ως προς τη λαϊκή στήριξη του εγχειρήματός του εξηγούν και τις ασάφειες ως προς τον βαθμό εμπλοκής του. Αυτό έχει δώσει τροφή για περιπαικτικούς τίτλους όπως «Ο Μόντι κατεβαίνει με τόλμη στον εκλογικό στίβο - ίσως» (πρακτορείο Reuters). «Πρέπει να πω ότι εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω τίποτα», είπε μια από τις διασημότερες δημοσιογράφους της ιταλικής τηλεόρασης, η Λουτσία Ανουντσάτα, στη διάρκεια συνέντευξης με τον Μάριο Μόντι την Κυριακή. Ο Μόντι ευελπιστεί ότι το εγχείρημά του θα πλαισιωθεί από «δυνάμεις της κοινωνίας των πολιτών», αν και παραδέχεται ότι «οι κίνδυνοι είναι πολλοί και η πιθανότητα αποτυχίας υψηλή».
Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012
iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου