'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΕΧΕΙ ΓΥΡΙΣΜΑ

Του Θ.ΚΑΡΤΕΡΟΥ*
Πώς σας φάνηκε αλήθεια ως ηθοποιός ο Αντώνης Σαμαράς, στο βίντεο της νίκης που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο; Καλός ε; Σχεδόν διασκεδαστικός, έστω κι αν σε ορισμένες στιγμές γίνεται πολύ μελό και δεν τηρεί την ισορροπία ανάμεσα στον πόνο και στην αποφασιστικότητα. Αλλά τουλάχιστον μας προσφέρει θέαμα, ένα λόγο να θυμώσουμε, να κατεβάσουμε καντήλια, να εκτονωθούμε –υπηρετεί δηλαδή όχι μόνο την εικόνα του, αλλά και την τέχνη ο άνθρωπος.
Τι θέλει να πει ο ποιητής όμως με το βίντεο αυτό; Πώς ήρθε στους εγκέφαλους της ΝΔ να κάτσουν να το φτιάξουν και να βάλουν κοτζάμ πρωθυπουργό να υποδυθεί τον Νίκο Ξανθόπουλο; Θέλει να μας κινητοποιήσει, θα πεις. Να μας χώσει στο κεφάλι το εθνικό μας χρέος και να φουσκώσει τα ελληνικά πνευμόνια μας με εθνική αποφασιστικότητα. Να μας πείσει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε –όλοι μαζί όπως τονίζει στην πιο δραματική αποστροφή του ρόλου του.
Μπα! Όλα αυτά είναι σάλτσες. Όλοι εμείς είμαστε ντεκόρ. Γιατί; Μα, όλοι μαζί λέει ο πρωταγωνιστής, αλλά η ταινία είναι μονοπρόσωπη. Κάτι σκόρπια πλάνα εθνικών καταστροφών και θριάμβων. Κι ανάμεσά τους ο Σαμαράς να ορκίζεται πρωθυπουργός, ο Σαμαράς με σηκωμένα μανίκια να κρατάει σημειώσεις στο γραφείο του, ο Σαμαρά να γέρνει τρυφερά το κεφάλι, ο Σαμαράς να προβληματίζεται με το χέρι κάτω από το πηγούνι, ο Σαμαράς να αγκαλιάζεται με ξένους ηγέτες, ο Σαμαράς να σκέφτεται καθισμένος στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου. Ο Σαμαράς, ο Σαμαράς, ο Σαμαράς!

Ούτε ένα πλάνο του Ευάγγελου ή του Κουβέλη –τι σόι όλοι μαζί είναι αυτό; Και το πιο ωραίο, υπογραφή μεγαλείου και αποκάλυψη για το πώς βλέπει ο Σαμαράς τον εαυτό του: Μια μόνο ιστορική φυσιογνωμία εμφανίζεται φευγαλέα, ανάμεσα σε δυο πλάνα του Σαμαρά: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής! Έτσι που ο συνειρμός να γίνει σαφής και για τον πιο χαζό –ο διάδοχος του… εθνάρχη είναι εδώ. Κομψός, σοφά πονεμένος, πολύ αποφασιστικός, ολίγον ερωτικός. Ηγέτης έτοιμος να ενώσει τους Έλληνες και να τους οδηγήσει στο πεπρωμένο τους.
Βρε τι παθαίνει ο άνθρωπος όταν πολύ αγαπάει –τον εαυτό του. Αυτό είναι το πολιτικό συμπέρασμα από το εν λόγω βίντεο. Ή, αν θέλετε, η Ελλάδα καίγεται κι ο Σαμαράς χτενίζεται, γιατί έχει γύρισμα….
Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012
iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου