'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Επιβεβαίωση HOT DOC για MIG και Ιερές Μονές


Άλλο ένα δημοσίευμα του HOT DOC, αυτήν τη φορά για τη διασύνδεση του Ομίλου MIG του Ανδρέα Βγενόπουλου με διάφορες Ιερές Μονές (Τεύχος 25), επιβεβαιώνεται από επίσημα χείλη. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών της Κύπρου, Δημήτρης Συλλούρης υποστήριξε, βασιζόμενος σε κατάθεση του πρώην μέλους του Δ.Σ. της Λαϊκής Τράπεζας Μάριου Χατζηγιαννάκη, πως έξι με επτά ελληνικές Μονές με θυγατρικές στη Λιβερία έλαβαν χαριστικά δάνεια από τη Λαϊκή Τράπεζα. Ο κ. Συλλούρης μίλησε, επίσης, για απειλές κατά της ζωής ανθρώπων που ήταν σε θέση να δώσουν στοιχεία για τη διαπλοκή στις τράπεζες. «Αυτό που θέλουμε να διαπιστώσουμε είναι κατά πόσο την ώρα που η Βουλή ενίσχυε τη Λαϊκή με 1,8 δισεκατομμύριο ευρώ, κάποιοι έπαιρναν προνομιακά δάνεια ή είχαν προνομιακή πληροφόρηση, ενώ τα χρήματα των πολιτών ήταν παγιδευμένα», δήλωσε με νόημα ο κ. Συλλούρης. Επιπλέον, τόνισε πως η αγορά των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από την Τράπεζα Πειραιώς θα έχει επιπτώσεις για την Κύπρο και πρόσθεσε ότι πρέπει να εξεταστεί ποιο κέρδος θα έχει η Τράπεζα Πειραιώς.
Υπενθυμίζεται ότι το «HOT DOC» είχε επισημάνει στο Τεύχος 25 πως ο χώρος των μοναστηριών ήταν προνομιακός για δημιουργία «επιχειρηματικότητας» στο όνειρο Βγενόπουλου. Παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα: «Εκτός από το Βατοπέδι, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο δανειοδοτήθηκαν δύο ακόμη μονές. Η δανειοδότηση έχει στοιχεία που πρέπει να αποτελέσουν θέμα δικαστικής έρευνας για τη MIG, καθώς και για την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά έως τώρα η τράπεζα μένει στο απυρόβλητο από τις ελληνικές Αρχές.

Τον Φεβρουάριο του 2007 ο δικηγόρος Παναγιώτης Κατσαδούρης ίδρυσε μαζί με μοναχούς που δρούσαν στο όνομα του ησυχαστηρίου ΕΜΜΑΟΥΣ μια λιβεριανή offshore εταιρία, την ELLOPIA MARITIME SA. Αυτή η offshore παίρνει δύο δάνεια 60 εκατομμυρίων ευρώ από τη Marfin και τη θυγατρική της Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδας. Ως εγγύηση μπήκαν ακίνητα, αλλά οι όροι του δανείου είναι πρωτοφανείς. Για το ένα δάνειο δίνεται χρόνος αποπληρωμής 40 έτη, με πενταετή περίοδο χάριτος και τριμηνιαίες δόσεις για την υπόλοιπη περίοδο. Στο άλλο δάνειο (επενδυτικό) η πληρωμή ορίζεται να γίνει εφάπαξ στη λήξη. Δηλαδή σε 40 χρόνια. Είναι άξιο απορίας πώς μια offshore εταιρία που μόλις δημιουργήθηκε παίρνει 60 εκατομμύρια από μια τράπεζα με τέτοιους όρους. Οι μοναχές του ησυχαστηρίου έχουν καταθέσει πως δεν γνώριζαν για τη δημιουργία της offshore και πως αυτή προέκυψε αφού εξαπατήθηκαν. Πώς επομένως οι τράπεζες χορήγησαν αυτά τα δάνεια;
Η ιερά μονή Σίμωνος Πέτρας πήρε συνολικά 83,3 εκατομμύρια ευρώ από τη Marfin και την Επενδυτική Τράπεζα. Ένα μέρος του δανείου δόθηκε για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της MIG. Είναι εντυπωσιακό πως η τράπεζα ενέκρινε στη μονή δάνειο 40 εκατομμυρίων με επιτόκιο 1% για επένδυση στο προϊόν Chooser Deposit, το οποίο στοχεύει στην επίτευξη κέρδους από τις μεταβολές στις ισοτιμίες νομισμάτων.
Η αποπληρωμή όλων αυτών των δανείων δεν στηριζόταν σε μια λογική τραπεζική εξέλιξη, αλλά μάλλον σε ένα “έχει ο Θεός”. Αλλά απ’ ότι αποδείχτηκε ο Θεός δεν συνέβαλε στην αποπληρωμή. Αντίθετα το σύστημα κατάρρευσε, και εδώ και ημέρες καταρρέει η Κύπρος»…
Όσον αφορά τα έξι χιλιάδες άτομα που μετέφεραν χρήματα στο εξωτερικό, ο κ. Συλλούρης ενημέρωσε πως η Βουλή ζήτησε τη σχετική λίστα από την Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να εξεταστούν οι εκροές ιδιαίτερα την περίοδο Φεβρουαρίου- Μαρτίου 2013, αλλά και την περίοδο (Ιούνιος 2012) που αποφασίστηκε η στήριξη της Λαϊκής από την κυβέρνηση Χριστόφια. Ωστόσο η Κεντρική Τράπεζα απέστειλε κατάλογο με ονόματα μόνο για το διάστημα μεταξύ 1ης και 15ης Μαρτίου 2013. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών υποστήριξε, επίσης, πως η Βουλή εξαναγκάστηκε να στηρίξει τη Λαϊκή Τράπεζα με το ποσό του 1,8 δισ. ευρώ, χωρίς να έχει στην κατοχή της όλες τις πληροφορίες και παρά το γεγονός ότι είχε συζητηθεί αναβολή προκειμένου να εκδοθεί ενημερωτικό δελτίο. Ο κ. Συλλούρης, εξάλλου, παρατήρησε πως είναι προς εξέταση οι όροι εντολής στην Alvarez & Marsal επειδή τίθεται θέμα απόκρυψης στοιχείων ή παραπλάνησης από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.
Διαβάστε το Τεύχος 25 του HOT DOC.
 http://www.koutipandoras.gr/36926

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου