'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

ΝΕΑ ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ: ΧΑΝΟΥΝ ΔΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!

altΕΝΩ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΝΑΚΕΦΑΛΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΟΝΤΑΙ !
Iskra: ΑΝΑΓΚΗ ΑΜΕΣΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Ένα χρόνο μετά τη ληστεία, με το κούρεμα των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία πτώχευσαν χάνοντας 13 δις, δεύτερη ληστεία είναι σε εξέλιξη, καθώς τώρα θα χάσουν τη δυνατότητα συμμετοχής στις ανακεφαλαιοποιήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων. Δηλαδή τελικά χάνουν τη θέση που κατέχουν σε "βαριά" χαρτιά, καθώς θα πουλήσουν σε εξευτελιστικές τιμές εκατομμύρια δικαιώματα προς όφελος των ξένων funds.
Μετά την επίσημη οδηγία - εντολή που εξέδωσε την Παρασκευή η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εργασίας απαγορεύοντας τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ, της Alpha Βank, της Eurobank και της Πειραιώς, τα ταμεία σπεύδουν να πουλήσουν τα δικαιώματα που έχουν ως μέτοχοι των συστημικών τραπεζών.
Με το «εξαιρετικά επείγον» έγγραφο -που εστάλη στις διοικήσεις των Ταμείων η ΓΓΚΑ ενημερώνει ότι «η κυβέρνηση έχει αναλάβει δέσμευση προς τους εταίρους μας με την οποία οι φορείς της γενικής κυβέρνησης δεν δύνανται να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων».
Στο έγγραφο παρατίθεται απόσπασμα σχετικής μνημονιακής δέσμευσης που είχε αποσταλεί από τις 2 Μαΐου με επιστολή από το υπουργείο Οικονομικών στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών όχι όμως και στα Ταμεία. Η κοινοποίηση της έγγραφης απαγόρευσης υποχρέωσε, μάλιστα, το ΙΚΑ και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών να ανακαλέσουν άμεσα τις πρώτες αποφάσεις που είχαν λάβει για να συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Βank (μειοψηφούντος στο ΕΤΕΑ μόνο του πρώην προέδρου του ΤΕΑΔΥ Μ. Γιάγκα, ο οποίος πρότεινε εξ αρχής να πουληθούν τα δικαιώματα). Το ΙΚΑ πρόλαβε και πούλησε την ίδια ημέρα τα δικαιώματα που είχε στην Alpha Βank, ενώ το ΕΤΕΑ αποφάσισε να το πράξει σήμερα.

Χθες , Κυριακή, συνεδρίασε εκτάκτως το ΔΣ του ΤΑΥΤΕΚΩ (Ταμείο ΔΕΚΟ , Τραπεζών) το οποίο είχε αρχικά αποφασίσει να μπει στην αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank, καθώς κατέχει 960.000 μετοχές. Διαπίστωσε όμως ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα, αφενός με δεδομένη την έλλειψη ρευστότητας και αφετέρου με δεδομένη τη μεταφορά των μετοχών που κατέχει στον ΕΟΠΠΥ, όπου συγχωνεύτηκαν τα ταμεία Πρόνοιας του εν λόγω φορέα, αλλά δεν έχουν αποδώσει ακόμα την περιουσία τους. Ενώ αυτό ήταν σε γνώση του προέδρου του Ταμείου Ν. Δομένικου , εισηγήθηκε στο περασμένο ΔΣ την απόφαση για συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, γεγονός που σημείωσαν αρκετά μέλη του ΔΣ που ζήτησαν ποινικές ευθύνες.
Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο από τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, που κατέχουν το 16%, μετά την αύξηση η συμμετοχή τους θα πέσει στο 1,6%. Αν λάβουμε υπόψη τη σημερινή χρηματιστηριακή αξία της μετοχής της τράπεζας, τα Ταμεία θα απολέσουν λογιστικά 1,5 δις μόνο από την Εθνική.
Ακόμα με δεδομένες τις τιμές διαπραγμάτευσης των νέων κουρεμένων ομολόγων λήξης 2023-2042, οι πραγματικές απώλειες είναι της τάξης του 53%-65% της νέας ονομαστικής αξίας. Ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε τις απώλειες σε τόκους, που πριν το PSI ανέρχονταν σε 700 με 800 εκατ, ευρώ και τώρα δεν ξεπερνούν τα 120 με 160 εκατ. ευρώ.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, καμία δέσμευση δεν υπάρχει από την κυβέρνηση για την κάλυψη της ζημιάς που υπήρξε και θα υπάρξει στα Ταμεία, είτε από άτοκες καταθέσεις, είτε από το PSI, είτε από το χρηματιστήριο.
Δευτέρα 27 Μαΐου 2013
iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου