'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Ο πρέσβης που «ξέχασε» σε Λίστα και Siemens


Μετά τα έγγραφα που έφθασαν μέσω του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών και τα οποία αποδεικνύουν ότι η Λίστα Λαγκάρντ έφθασε επίσημα στη χώρα μας, επιβεβαιώνοντας έτσι το ρεπορτάζ του HOT DOC, προκύπτουν σοβαρότατα ερωτήματα ως προς το ρόλο Χαλαστάνη. Ο έλληνας πρέσβης στο Παρίσι, ισχυριζόταν πως η Λίστα έφθασε ανεπισήμως στην Ελλάδα, συνοδευόμενη από μια επιστολή. Το πρώτο CD με τα ονόματα των ελλήνων καταθετών στην HSBC της Γενεύης είχε παραλάβει ο ίδιος το Σεπτέμβριο του 2010. Κατά την εξέτασή του στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, ισχυρίστηκε ότι προώθησε στην Αθήνα τα στοιχεία του CD, είπε όμως ότι έχει χάσει τα συνοδευτικά έγγραφα.
Τι έγραφε το HOT DOC τέσσερις μήνες πριν

Στο τεύχος του HOT DOC που κυκλοφόρησε στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου σημειωνόταν: «Όπως αναφέρει στην κατάθεσή του στον Γρηγόρη Πεπόνη ο Θεόδωρος Φλωράτος, στις 24 Δεκεμβρίου, “στο αρμόδιο γραφείο του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών διατηρείται φάκελος και για την προηγούμενη παράδοση του ψηφιακού δίσκου που είχε παραδοθεί στον έλληνα πρέσβη”. Για πρώτη φορά αποκαλύπτεται πως η παράδοση της Λίστας την πρώτη φορά έγινε επίσημα και τηρήθηκαν τα έγγραφα και σχετικός φάκελος. Αυτή η διαδικασία όμως εμφανίστηκε από την ελληνική πλευρά ως ανεπίσημη και σχεδόν ανορθόδοξη, που δικαιολογούσε τη μη συνέχιση της έρευνας [...].
Η κατάθεση Φλωράτου αλλά και η ίδια η διπλωματική πρακτική διαψεύδουν τον έλληνα πρέσβη [...]. Το θέμα είναι πως η παραλαβή του αρχείου της Λίστας έγινε με παραστατικά, τα οποία όμως ουδέποτε παρουσιάστηκαν [...]. Πηγές από τη γαλλική πρεσβεία επιμένουν πως, ενώ το CD με τη Λίστα παραδόθηκε επίσημα, αποσφραγίστηκε και στη συνέχεια διαβιβάστηκε ως ανεπίσημη επιστολή μετά από μια τηλεφωνική επικοινωνία που υπήρξε μεταξύ στελεχών της πρεσβείας με άνθρωπο στην Ελλάδα.
Βρείτε ΕΔΩ το τεύχος 19 του ΗΟΤ DOC.

Το παρελθόν Χαλαστάνη και η Siemens

Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, το 2009, ο Χαλαστάνης ήταν διευθυντής του διπλωματικού γραφείου της τότε υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη. Την περίοδο κατά την οποία ήταν στις επάλξεις η υπόθεση Siemens, ένα σημαντικό έγγραφο έφθανε στα χέρια του. Επρόκειτο για ένα τηλεγράφημα της ελληνικής πρεσβείας στην Ουρουγάη προς το υπουργείο Εξωτερικών. Σε αυτό αναφερόταν ότι οι Αρχές της χώρας της Λατινικής Αμερικής είχαν εντοπίσει τον φυγά και εμπλεκόμενο στην υπόθεση της Siemens, Χρήστο Καραβέλα και υπήρχε η δυνατότητα σύλληψης και παράδοσής του στις ελληνικές Αρχές.
Ο Καραβέλας θα εξαφανιζόνταν. Ο Χαλαστάνης ήταν και τότε εκτεθειμένος. Όταν κλήθηκε να καταθέσει όσα γνωρίζει, είπε πώς το τηλεγράφημα έφθασε στα χέρια του στις 25 Μαΐου 2009 και πως λόγω βεβαρυμένου προγράμματος, ενημέρωσε την υπουργό την επόμενη ημέρα. Τα στοιχεία θα τον διέψευδαν. Όπως αποδείχθηκε το τηλεγράφημα είχε παραληφθεί το Σάββατο 23 Μαΐου και είχε ένδειξη «εξαιρετικώς επείγον-άκρως απόρρητο».
Η καθυστέρηση, η οποία όπως αποδείχθηκε οφειλόταν κυρίως στον Κωσνταντίνο Χαλαστάνη, θα ήταν μοιραία. Η εντολή να ξεκινήσουν οι διαδικασίες από τις Αρχές της Ουρουγουάης για τη σύλληψη Καραβέλα δόθηκε τελικώς τέσσερις ημέρες μετά την αρχική ενημέρωση. Ήταν πλέον πολύ αργά…
 http://www.koutipandoras.gr/37036

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου