'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Απορρίφθηκε η ACTA από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (video)

Απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη η πρόταση αναβολής της ψηφοφορίας για την ACTA που υπέβαλε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και κατόπιν απορρίφθηκε και η ίδια η νομοθεσία της ACTA. Είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρησιμοποιεί τη δυνατότητα που του παρέχει η Συνθήκη της Λισαβόνας να απορρίψει διεθνή εμπορική συμφωνία. 478 βουλευτές καταψήφισαν την ACTA, 39 ψήφισαν υπέρ και 165 απείχαν.
Είμαι πολύ ικανοποιημένος που το Κοινοβούλιο ακολούθησε τη σύστασή μου για απόρριψη της ACTA», δήλωσε ο εισηγητής David Martin (Σοσιαλιστές, Ηνωμένο Βασίλειο) μετά την ψηφοφορία και επανέλαβε τις ανησυχίες του ότι η Συνθήκη είναι ιδιαίτερα ασαφής και αφήνει περιθώρια παρερμηνείας που θέτουν σε κίνδυνο τις ελευθερίες των πολιτών.

Η εμπορική συμφωνία για την καταπολέμηση της παραποίησης (ACTA) είναι προϊόν τετραετών διαπραγματεύσεων που κρατήθηκαν εν πολλοίς μυστικές, χωρίς δημόσιο διάλογο, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για «εμπορικό» θέμα. Η συνθήκη θολώνει τα όρια ανάμεσα στα πειρατικά προϊόντα και τα προϊόντα «μαϊμού», αγνοώντας το γεγονός ότι οι καταναλωτές που αγοράζουν προϊόντα «μαϊμού» συχνά νομίζουν ότι πρόκειται για αληθινά.
Η ACTA υπήρξε αποτέλεσμα έντονων πιέσεων κυρίως από τη βιομηχανία του θεάματος, που έβλεπε να χάνει δισεκατομμύρια ευρώ από τα κέρδη της εξαιτίας του ελεύθερου «κατεβάσματος» ταινιών, τραγουδιών, αλλά και λογισμικού. Μάλιστα, ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα σημεία της ACTA ήταν η δυνατότητα που προσέφερε στους παρόχους πρόσβασης στο Internet να παραδίδουν στους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων τις διευθύνσεις IP των χρηστών για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι κατεβάζουν παρανόμως διάφορα αρχεία.
Η συνθήκη επιβάλλει ποινικές κυρώσεις ακόμα και για παραβάσεις για τις οποίες ισχύουν σήμερα αστικές κυρώσεις. Για παράδειγμα, το αμφιλεγόμενο Άρθρο 23 της συνθήκης προβλέπει ότι ποινικές κυρώσεις πρέπει να επιβάλλονται σε όσους παραβιάζουν ή βοηθούν την παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας σε «μαζική κλίμακα». Αυτό θα σήμαινε ότι οι πάροχοι πρόσβασης θα θεωρούνται υπεύθυνοι αν δεν εμποδίζουν τους πελάτες τους να κατεβάζουν ή να διακινούν πειρατικό υλικό.
Η ACTA βάζει εμπόδια σε τυχόν μελλοντική αλλαγή της νομοθεσίας σε εθνικό επίπεδο, και επιπλέον στερεί από τις αναπτυσσόμενες χώρες τη δυνατότητα να επιλέγουν τις πλέον συμφέρουσες πολιτικές, όπως τη χρήση γενόσημων φαρμάκων.
Η ACTA αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, το Μεξικό, το Μαρόκο, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα και την Ελβετία με σκοπό τη βελτίωση της επιβολής του νόμου κατά της παραποίησης διεθνώς.

 http://www.koutipandoras.gr/?p=22839

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου