'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

ΑΓΚΑΛΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ


Ο Ράιχενμπαχ, ο Άσμουνσεν, η Λαγκάρντ, η Μέρκελ, ο ένας, ο άλλος, ο παραπέρα. Κι εμείς επιτυχίες. Κονδύλι δύο εκατομμυρίων ευρώ ενέκρινε η Βουλή για εκλογικό επίδομα στους υπαλλήλους της. Όπως δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος υπέγραψε την σχετική απόφαση, οι υπάλληλοι της Βουλής βάσει νόμου δικαιούνται 2.000 ευρώ για κάθε εκλογική αναμέτρηση, και ζήτησαν 4.000 ευρώ για τις δυο τελευταίες εκλογές. Ωστόσο ο ίδιος αντί 4.000 ευρώ για κάθε υπάλληλο ενέκρινε μόνο 1.000 ευρώ.
Με 1,5 εκατομμύριο άνεργους είναι εξωφρενικό. Ο κόσμος ανεβαίνει στα κάγκελα και γιουχάρει. Ο καθένας είναι πια ό,τι αρπάξει. Φίλοι, συγγενείς, ρουσφέτια μέσα στη Βουλή έτρωγαν και τρώνε ακατάπαυστα. Καμία απειλή απόλυσης γι’ αυτούς. Μόνο ο Μεϊμαράκης τώρα «θίχτηκε» από το κράξιμο και ψάχνει να βρει τρόπο να μη δώσει το ξεφωνημένο επίδομα. Ε, ας υποσχεθεί στους υπαλλήλους της Βουλής ότι θα τους το δώσει διπλό μόλις ξεχαστεί το θέμα. Σιγά το πρόβλημα!

Η νοσηλεύτρια με 15 χρόνια υπηρεσίας με νυχτερινά και Σαββατοκύριακα, με ακαθαρσίες και μολυσμένες βελόνες είναι στα 900 ευρώ. Αυτό είναι το Δημόσιο στην Ελλάδα. Και απειλούν τη νοσηλεύτρια με απόλυση, με εφεδρεία, με μείωση μισθού, με ό,τι σκατά θέλει ο καθένας.
Κι έχεις κάτι άλλα λαμόγια στο Δημόσιο, να πηγαίνουν στη δουλειά όχι για το μισθό, αλλά για τα έξτρα. Γιατί τα έξτρα είναι πολλαπλάσια του μισθού τους. Και πιάνονται – όταν και όποτε πιάνονται – και τους τιμωρούν με 1 μήνα παύση μισθού. Αυτό είναι το Δημόσιο.
Χαρτούρα, αναποτελεσματικότητα, σφραγίδες και κόντρα σφραγίδες. Αναξιοκρατία, βόλεμα και κωλοβάρεμα. Α ναι και συνδικαλισμός. Με 1,5 εκατομμύριο άνεργους το Κράτος προκαλεί. Γιατί θυμώνουμε με τον Άσμουνσεν που αναφέρθηκε σε μισθούς 3.000 ευρώ στο Δημόσιο; Μήπως δεν υπάρχουν;
Ναι, εντάξει, σίγουρα δεν είναι ο μέσος μισθός. Αυτός δεν είναι πλέον ούτε ο μισός μέσος μισθός. Όμως υπάρχουν μισθοί των 3.000, των 4.000 και των 5.000 ευρώ. Κάτι περίεργες «θέσεις ευθύνης» φίσκα στην ανευθυνότητα. Οι καλύτεροι πελάτες των πολιτικών γραφείων. Οι βραβευθέντες για τον αγώνα που έκαναν για το κόμμα και τον τάδε υποψήφιο.
Ναι, να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο. Και μειώσεις μισθών να γίνουν. Όχι όμως οριζόντια. Στα πειθαρχικά συμβούλια υπάρχει ουρά υποθέσεων για ατασθαλίες δημοσίων υπαλλήλων, για λαδώματα, για καθυστέρηση σε υποθέσεις εξυπηρέτησης πολιτών. Αποδείχθηκε η ενοχή τους; Ε, διώξ’ τους. Τι τους κρατάς; Καρκίνωμα είναι. Μεγαλώνει διαρκώς. Πόσο θ’ αντέξει ο έντιμος να κάνει τον μαλάκα όταν βλέπει τον διπλανό του να λεηλατεί τους πολίτες και το Δημόσιο και να μένει ατιμώρητος; Κάποια στιγμή θα βουτήξει κι εκείνος το δάχτυλο στο μέλι.
Γιατί το Κράτος θέλει να προκαλεί τους πολίτες με την ύπαρξη ενός διεφθαρμένου και αναποτελεσματικού Δημόσιου; Γιατί δεν το ελέγχει; Γιατί δεν το μηχανοργανώνει ώστε επιτέλους να λειτουργήσει το γαμημένο; Γιατί κρατάει τεμπελχανάδες σε άχρηστες υπηρεσίες κι αφήνει τους συνοδούς στα νοσοκομεία να κουβαλάνε μόνοι τους τα καροτσάκια με τους ασθενείς τους, επειδή δεν υπάρχουν νοσοκόμοι;
Όχι, δε νομίζω ότι είναι τυχαίο όλο αυτό. Δεν πιστεύω ότι είναι θέμα αδιαφορίας των κυβερνήσεων. Δεν είναι σύμπτωση ότι ως πολιτικό προϊστάμενο του Δημοσίου τοποθετούν έναν από τους πλέον αποτυχημένους και σπάταλους υπουργούς, τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, γνωστό και ως «ρουσφετάκια».
Οργανωμένο είναι το κόλπο. Μια χαβούζα το έκαναν το Δημόσιο κι ο κάθε Άσμουνσεν βγαίνει και λέει όποια παπαριά θέλει. Μπουρδέλο το θέλουν το Δημόσιο για να βολεύουν κομματικούς πελάτες τους και τώρα να μπορούν να τους εκβιάζουν με εφεδρείες και απολύσεις «αν δε βγει το κόμμα». Την ατιμωρησία καλλιεργούν οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί στο Δημόσιο, επειδή σε κάθε σκάνδαλο αν αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι πάντα θα φτάσει ψηλά.
Κι έρχεται τώρα η ΔΗΜΑΡ να παίξει το ρόλο του σωτήρα για το Δημόσιο. Ο Κουβέλης τάχα μου και δήθεν βάζει κόκκινες γραμμές για να μην υπάρξουν απολύσεις. Πρώτον, ας μας πει ποιο Δημόσιο υπερασπίζεται; Της ατιμωρησίας και της αναποτελεσματικότητας;
Δεύτερον, ας μας πει γιατί κρατάει τόσο διάστημα αυτό το παιχνιδάκι της απόλυσης μετά από αξιολόγηση; Ποιους να αξιολογήσεις; Αυτούς που ενώ αποδείχθηκε η εμπλοκή τους σε σκάνδαλο, συνεχίζουν να δουλεύουν στο Δημόσιο; Θα μας τρελάνετε; Δεν ξέρετε ποιοι υπάλληλοι είναι παραγωγικοί και ποιοι όχι; Ποιοι είναι έντιμοι και ποιοι όχι; Ποιες υπηρεσίες παράγουν και ποιες όχι;
Αν δεν ξέρετε, είναι επειδή δε θέλετε να μάθετε. Μαγκιά δεν είναι να κάνεις λαϊκισμούς προστατεύοντας κάποιους τεμπέληδες και λαμόγια. Μαγκιά είναι να καθαρίσεις το Δημόσιο από τους άχρηστους κι ας είναι ψηφοφόροι σου. Τολμάς; Όχι! Ε, άντε παράτα μας τότε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου