'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

“Eξαιρετικά επικίνδυνο για το φυσικό περιβάλλον και τον άνθρωπο το συμπύκνωμα αρσενοπυρίτη”, λέει το CISD…

1185753_334768516660750_1030482170_nΤο κείμενο που αναδημοσιεύουμε δεν προσθέτει κάτι παραπάνω σε αυτά που ήδη γνωρίζουμε για τον αρσενοπυρίτη, αλλά έχει ενδιαφέρον ποιος το γράφει. Το CISD (“Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη”) είναι μια ΜΚΟ της οποίας προεδρος είναι η κα Μαργαρίτα Καραβασίλη, πρώην Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά την περίοδο της ψευδώνυμης “δημόσιας διαβούλευσης” και της έγκρισης της “χρυσής επένδυσης”. Διαβάστε περισσότερα εδώ κι εδώ. Όλες οι μέχρι σήμερα ανακοινώσεις του CISD για το θέμα κατσάδιαζαν τους κατοίκους της Χαλκιδικής που είναι αντίθετοι στο έργο, κινούμενες στη λογική “Ναι μεν η επένδυση ήταν προαποφασισμένη και δεν ρωτηθήκατε, αλλά τώρα τι να κάνουμε,  υπάρχουν Περιβαλλοντικοί Όροι, ο επενδυτής θα εγγυηθεί, η Πολιτεία θα ελέγχει κ.λ.π.”.
Στο κείμενο για τον αρσενοπυρίτη που ακολουθεί, στην τελευταία του παράγραφο, αναγνωρίζεται (επιτέλους) η πλήρης αδυναμία του Κράτους να ασκήσει οποιονδήποτε έλεγχο της δραστηριότητας (διορθώνουμε ότι η “αρμόδια Επιτροπή Παρακολούθησης” δεν αμοίβεται από το Δημόσιο αλλά από την εταιρεία, άρα αλλού πρέπει να αναζητηθούν οι λόγοι που δεν λειτουργεί). Καιρός ήταν να διαπιστώσει το CISD αυτό που γνώριζαν ακόμα και οι πέτρες και σημειώνουμε το γεγονός ως θετικό.

Συμπληρώνουμε ότι το πρόσφατο ατύχημα στη Ρεντίνα απέδειξε περίτρανα κατά τη γνώμη μας και την απόλυτη αναξιοπιστία και τον επικίνδυνο καιροσκοπισμό του επενδυτή. Μια εταιρεία που δεν διστάζει να μεταφέρει τοξικά και επικίνδυνα προϊόντα μέσα από κατοικημένες περιοχές χωρίς τις απαραίτητες άδειες και μέτρα προστασίας, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο περιβάλλον, εργαζομένους και περιοίκους. Μια εταιρεία που επιχειρεί να παραπλανήσει τις αρχές δηλώνοντας ότι το υλικό “Δεν είναι τοξικό και επικίνδυνο” (εδώ) ενώ προφανώς είναι, και έχοντας δηλώσει νωρίτερα  ότι “δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας καθώς η πτώση των συμπυκνωμάτων έγινε στο εσωτερικό του βουλκανιζατέρ”, (εδώ). Ενδιαμέσως, τα γνωστά φερέφωνα της εταιρείας με το όνομα “Πωλητές Αριστοτέλη” προσπάθησαν να θολώσουν τα νερά κατηγορώντας τους πολίτες που αποκάλυψαν αυτό που η εταιρεία προσπαθούσε να κρύψει για …συνομωσία (εδώ). Ακολούθησε ένας εκπληκτικός διάλογος στο twitter όπου άφησαν υπαινιγμούς ότι “δεν ηταν ατύχημα” (άρα τι ήταν;;;), συνέκριναν τον αρσενοπυρίτη με …γάλα και έβαλαν και το θέμα της “ποσότητας” που διέρρευσε (“λίγο” τοξικό δεν πειράζει;)
Λοιπόν;  Ποιο άλλο επιχείρημα υπάρχει για να δεχθούμε αυτήν την “επένδυση”; Για ποιο πράγμα μπορούμε να εμπιστευτούμε αυτήν την εταιρεία ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της; Για τα νερά; Τον αέρα; Το δάσος; Την απασχόληση; Την αποκατάσταση;
Τι άλλο πια περιμένουμε να συμβεί;

ΑΡΣΕΝΟΠΥΡΙΤΗΣ – Πληροφόρηση με αφορμή το πρόσφατο ατύχημα στην Ρεντίνα

Το CISD, με αφορμή το πρόσφατο ατύχημα στην Ρεντίνα (άδειασμα ποσότητας υλικού από το φορτηγό που το μετέφερε στον δρόμο), παραθέτει συνοπτικά επιστημονικά και λοιπά στοιχεία, για την αντικειμενική ενημέρωση των μελών του.
.Το κοίτασμα της Ολυμπιάδας
ανήκει στην κατηγορία των δυσκατέργαστων πολυμεταλλικών θειούχων μεταλλευμάτων με σχετικά υψηλή παρουσία αρσενοπυρίτη (θειούχο ορυκτό του αρσενικού) και εκμεταλλεύσιμες ποσότητες χρυσού.
Ο χρυσός βρίσκεται εγκλωβισμένος στο κρυσταλλικό πλέγμα του αρσενοπυρίτη γεγονός που καθιστά την μεταλλουργική του ανάκτηση ιδιαίτερα απαιτητική σε ότι αφορά στην αναζήτηση και εφαρμογή της -πρακτικά- βέλτιστης τεχνολογίας.
Στα μεταλλεία της Χαλκιδικής, και συγκεκριμένα στην Ολυμπιάδα, ο εμπλουτισμός του μεταλλεύματος παρήγαγε για πολλά χρόνια εμπορεύσιμα συμπυκνώματα ψευδαργύρου και μολύβδου, αλλά και αδιάθετο συμπύκνωμα αρσενοπυρίτη-σιδηροπυρίτη.
Πριν από περίπου 3 χρόνια υπήρξε αγοραστικό ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να πουληθεί σταδιακά στην Κίνα.
Στην ολοκληρωμένη του μορφή το τρέχον επενδυτικό σχέδιο της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» θα αξιοποιεί το συμπύκνωμα στην μεταλλουργία (ακαριαία τήξη) χρυσού.
.Το Μετάλλευμα του Αρσενοπυρίτη
με την παρουσία
  • τρισθενούς σιδήρου (που δημιουργεί οξειδωτικές συνθήκες)
  • οξυγόνου
  • όξινων συνθηκών
  • υψηλών θερμοκρασιών 
οδηγείται σε οξείδωση με συνέπεια την ελευθέρωση αρσενικού και άλλων ενώσεων ιδιαίτερα τοξικών.
Εφόσον το υλικό επεξεργαστεί ή αποθηκευτεί σε
  • αναγωγικές συνθήκες 
  • ουδέτερες η αλκαλικές συνθήκες
  • κορεσμένο με νερό (για προστασία από το οξυγόνο)
τότε είναι σχετικά ασφαλές.
Αν το υλικό είναι σε μορφή σκόνης, οι επιπτώσεις πολλαπλασιάζονται.
.Το συμπύκνωμα αρσενοπυρίτη-σιδηροπυρίτη
πέρα από τα 25 περίπου γραμμάρια/τόνο χρυσού που περιέχει, είναι ιδιαίτερα εμπλουτισμένο σε αρσενικό και θείο και θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνο για το φυσικό περιβάλλον και τον άνθρωπο.
Συγκεκριμένα χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό οξύτητας και αποτελεί «εν δυνάμει» εστία ρύπανσης, αναφορικά με την δημιουργία όξινης απορροής (PH<1) και την αυξημένη διάχυση βαρέων μετάλλων στους φυσικούς αποδέκτες π.χ. εδάφη, νερά.
Η όξινη απορροή, που αποτελεί σημαντική και επικίνδυνη πηγή ρύπανσης, οφείλεται κυρίως στην χημική διάβρωση εκτεθειμένων σωρών αρσενοπυρίτη από νερά της βροχής.
.Οι όποιες επιπτώσεις,
που συνδέονται με το συγκεκριμένο υλικό, ελέγχονται και αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά όταν τηρούνται όροι βιώσιμης διαχείρισης, εφαρμόζονται βέλτιστες τεχνολογίες και λειτουργούν επιχειρήσεις με υψηλό βαθμό εταιρικής ευθύνης.
Συγκεκριμένα:    .
  1. Οι σωροί αρσενοπυρίτη-σιδηροπυρίτη πρέπει να φιλοξενούνται σε ειδικά στεγανοποιημένους και στεγασμένους χώρους με προδιαγραφές επικίνδυνων αποβλήτων.
  2. Η μεταφορά τους πρέπει να γίνεται με οχήματα ειδικά για την μεταφορά επικίνδυνων αποβλήτων με τα υλικά πάντα σκεπασμένα ή μέσα σε κλειστές καρότσες. Ακόμη και στην περίπτωση που μεταφέρονται σε υγρή κατάσταση ο κίνδυνος διάχυσης σκόνης και λάσπης δεν εκμηδενίζεται.
  3. Οι εργαζόμενοι και όποιοι άλλοι βρίσκονται σε άμεση επαφή με το υλικό πρέπει να χρησιμοποιούν μάσκες και γάντια.
.Η περιβαλλοντική διαχείριση
των σωρών/συμπυκνωμάτων αρσενοπυρίτη-σιδηροπυρίτη δεν προξενεί επιπτώσεις εφόσον υπάρχει υπεύθυνη και συστηματική αντιμετώπιση.
Τουλάχιστον δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα σε χώρες και κοινωνίες που λειτουργούν με κανόνες και αρχές.
Στην περίπτωση τους, το περιβαλλοντικό πρόβλημα ελαχιστοποιείται και στη θέση του αναδεικνύεται η μεγάλη οικονομική αξία των υλικών αυτών λόγω την πλούσιας παρουσίας χρυσού. 
.Η συμμόρφωση
των παραγωγών/διαχειριστών στους επιβεβλημένους Περιβαλλοντικούς Όρους και την σχετική Νομοθεσία είναι υποχρεωτική και προβλέπεται η συστηματική παρακολούθηση της εφαρμογής της.
Ωστόσο, για την συγκεκριμένη περίπτωση,
αφενός, η αρμόδια Επιτροπή Παρακολούθησης δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης πόρων του Δημοσίου για την αμοιβή των μελών της
αφετέρου, η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος είναι -μέχρις πλήρους απαξίωσης- υποστελεχωμένη με αποτέλεσμα την αδυναμία της να αντιμετωπίζει συναφή προβλήματα με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα.
.Τα παραπάνω στοιχεία επεξεργάσθηκαν ειδικοί επιστήμονες, μέλη του CISD.
 http://antigoldgreece.wordpress.com/2013/09/15/cisd-aspy/#more-28949

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου