'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Οι απειλές, οι αγωγές και οι μηνύσεις είναι παράσημα

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013
Είθισται στο τέλος του χρόνου να κάνει κανείς απολογισμό της χρονιάς που πέρασε. Ο δικός μας είναι κάπως αλλιώτικος. Κι αυτό επειδή στη δημοσιογραφία του UNFOLLOW οδηγό αποτελεί η οργουελική ρήση που θέλει τη δημοσιογραφία να είναι η δημοσιοποίηση όσων κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν. Οτιδήποτε άλλο είναι δημόσιες σχέσεις.  
unΗ χρονιά που φεύγει είχε μπει με «συστάσεις» από επιχειρηματίες για το ρεπορτάζ μας και τον πρωτοσέλιδο τίτλο του τεύχους 13 «Ανίκητοι ολιγάρχες». Κάποιες συστάσεις ήρθαν σε πιο μειλίχιο και συμβουλευτικό πνεύμα, όπως το «παιδιά, να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί» που διαμηνύθηκε από το περιβάλλον του Σωκράτη Κόκκαλη, άλλες σε πιο αυστηρό ύφος, όπως εκείνες του Ανδρέα Βγενόπουλου σε δημόσια ανακοίνωσή του.
Λίγο αργότερα είδαμε και έμμεσες ή άμεσες προσπάθειες εκφοβισμού, με πιο γνωστή αυτήν από τον Δημήτρη Μελισσανίδη, που μας ευχήθηκε τηλεφωνικά: «Θα μπορούσα να στείλω να σε σκοτώσουν χωρίς να σ’ έχω προειδοποιήσει. Αλλά είμαι άντρας και θα βάλω να σε τινάξουν στον αέρα την ώρα που κοιμάσαι. Θα βάλω να σε σκοτώσουν, εσένα, τη γυναίκα σου, τα παιδιά σου και ό,τι άλλο έχεις». Από τη μεριά του γνωστού επιχειρηματία και της οικογενείας του, άλλωστε, έχουμε δεχθεί επίσης και δύο αγωγές για ισάριθμα ρεπορτάζ μας, μία για το λαθρεμπόριο πετρελαίου, στο τεύχος 14, και μία για την Aegean Power, στο τεύχος 16. Με αυτές θα ξεκινήσουμε και τη νέα χρονιά, αφού για την πρώτη έχει οριστεί δικάσιμος στις 23 Ιανουαρίου και για τη δεύτερη στις 13 Φεβρουαρίου. Έχουμε σχολιάσει τόσο την πρώτη αγωγή όσο και την δεύτερη, καθώς και τις εύγλωττες συμπτώσεις με τη νομική εκπροσώπηση της οικογένειας.

Υπήρξαν και πολλές άλλες οχλήσεις, όχι τόσο γνωστές, όπως οι επιθέσεις του πρωθυπουργικού συμβούλου Γιώργου Μουρούτη κατά του δημοσιογράφου και υπεύθυνου σύνταξης του περιοδικού Αυγουστίνου Ζενάκου, καθώς και κατά του συνεργάτη μας Πιτσιρίκου. Και άλλες: όπως, για παράδειγμα, όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Γιάννης Μιχελάκης –τότε βουλευτές και νυν υπουργοί– είχαν ζητήσει από τα ΜΜΕ των εργολάβων να επέμβει εισαγγελέας για το εξώφυλλο του τεύχους 15, στο οποίο είχαμε παρουσιάσει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ως θύμα βασανιστηρίων με χρήση των (γνωστών και στην κρατική Ασφάλεια) εργαλείων του photoshop. Μάλιστα, το πρωτοσέλιδό μας είχε όντως φτάσει στο γραφείο της Εισαγγελέως Πρωτοδικών κυρίας Φάκου, η οποία αποφάσισε τελικά να μην προχωρήσει σε διώξεις. Ίσως επειδή την ίδια μέρα έσκασε το τεράστιο θέμα της Κύπρου…
Βέβαια, θα ήταν λίγο περίεργο να ασκηθεί δίωξη για τον μη πραγματικό βασανισμό του πρωθυπουργού στο εξώφυλλο του UNFOLLOW, όταν δεν ασκήθηκε καμία δίωξη για τους πραγματικότατους βασανισμούς που διαπράττει η ελληνική αστυνομία, όπως με στοιχεία αποκαλύπταμε σε εκείνο το τεύχος. Όπως επίσης θα ήταν οξύμωρο να μην έχει ασχοληθεί η εισαγγελία με σοβαρές παραβιάσεις της νομοθεσίας σε μια σειρά υποθέσεις που έχουμε αποκαλύψει. Τέλος, θα ήταν πραγματικά εντυπωσιακό να προηγηθεί δίωξη για το εξώφυλλο του UNFOLLOW όταν ακόμη, ένα χρόνο μετά, περιμένουμε να καταλήξει η εισαγγελική έρευνα και να ασκήσει δίωξη στον Δ. Μελισσανίδη, μετά τη μήνυσή μας για τις απειλές του – που συνεκτιμάται, καθώς μας λένε, με παρόμοια «ολισθήματά» του κατά άλλων προσώπων, μιας και φαίνεται να τους έχει συνήθειο τους καλούς τρόπους…
Πάνω που είχαμε αγχωθεί, λοιπόν, ήρθαν και οι «μαιάνδριοι εθνικιστές» να μας θυμίσουν ότι η ενόχληση που προκαλούμε αφορά διάφορες κατευθύνσεις. Ενόχληση που δεν προκύπτει από κάποια δική μας εμμονική ανάγκη, αλλά γιατί το ρεπορτάζ πρέπει να ενοχλεί. Με ανάρτηση στην ιστοσελίδα τους για στο κείμενό μας για τη Χρυσή Αυγή του τεύχους 19 του UNFOLLOW, οι Μαιάνδριοι, που ξεκαθαρίζουν ότι «εχθρεύονται την πατσαβούρα τη «Δημοκρατία»», απευθύνουν έμμεσες απειλές με τη φράση «οι Ανένταχτοι Μαιάνδριοι είναι ειλικρινείς στις πρακτικές τους». Η ανάρτηση έγινε στις 23 Δεκέμβρη, για ρεπορτάζ που έχει δημοσιευτεί πέντε μήνες πριν. Μη ρωτάτε για την ταχύτητα της απόκρισης, δείξτε κατανόηση, ήταν πολύ απασχολημένοι με το να κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας και να δέρνουν μετανάστες, μπας και τσιμπήσουν κάνα μέλος από τη Χρυσή Αυγή. Άσε που το διάβασμα ποτέ δεν ήταν το φόρτε τους.
Αφού λοιπόν έμαθαν γραφή και ανάγνωση, συνέταξαν το εξής κείμενο: «Ο “κύριος” αυτός ή όπως αλλιώς αυτοπροσδιορίζεται ή ετεροκαθορίζεται, δρα προκλητικά αντιεπαγγελματικά και το μόνο που θα επιτύχει είναι να κλείσει το περιοδικό του εξαιτίας της τραγικής ανημπορίας του να διαχειριστεί καταστάσεις. Επειδή όμως τα γραπτά μένουν, τον ενημερώνουμε πως οι Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές, (…) εχθρεύονται όσο τίποτα άλλο την πατσαβούρα “Δημοκρατία” και είναι ειλικρινείς όσο λίγοι στον πολιτικό λόγο τους και ακόμα πιο ειλικρινείς στις πρακτικές τους».
Τους συμβουλεύουμε να μην βιάζονται να επιδείξουν τις ειλικρινείς μεθόδους τους, γιατί σε εκείνους που δεν σέβονται κάτι τόσο θεμελιώδες για εμάς όσο είναι η δημοκρατία, δεν θα απαντήσουμε με καμιά αγωγή, αλλά με τον τρόπο που ενδείκνυται.
Πάντως, συστήνουμε και σε αυτούς και στους υπόλοιπους να κάνουν λίγη υπομονή. Το τεύχος 25, που κυκλοφορεί στις 2 Ιανουαρίου, φιλοξενεί νέο ρεπορτάζ για πολύ γνωστούς επιχειρηματίες της χώρας και ενδεχομένως να αναγκαστούν να ενοχληθούν ξανά. Άλλωστε, οι υπόγειες διασυνδέσεις ανάμεσα στους πραγματικούς κυβερνήτες αυτού του κράτους και τους εκπροσώπους του παρακράτους (ακροδεξιούς και μη), είναι πια τόσο εμφανείς.
Όπως λέει και μια φίλη μας «στρατηγός», οι απειλές, οι αγωγές και οι  μηνύσεις είναι παράσημα.
Καλή (δημοσιογραφική) χρονιά!
(Συνεχίζεται…)
 http://unfollow.com.gr/web-only/7617-thre/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου