'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Ο Mr Σιλωάμ των τραπεζιτών βάραει το ντέφι. Χορέψτε


Όψιμο ενδιαφέρον για τα προβληματικά δάνεια που αφειδώς χορηγούσαν επί χρόνια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που υποτίθεται ότι ήταν υπό τη δική του επίβλεψη φρόντισε να επιδείξει ο κεντρικός τραπεζίτης και πρώην αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Προβόπουλος. Η «πρεμούρα» του κ. Προβόπουλου ήρθε στον απόηχο του σκανδάλου με τα θαλασσοδάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Η επιλεκτική τοποθέτηση του παντοκράτορα της ελληνικής οικονομίας αναπαράχθηκε από όλα τα ΜΜΕ, επιβεβαιώνοντας το προφίλ του επόπτη – ελεγκτή που ήρθε να ξεδιαλύνει το τοπίο. Ο ισχυρός άνδρας της Τράπεζας της Ελλάδος κάνει λόγο για «ανάγκη να μην επαναληφθούν οι συνθήκες της άπλετης και ενίοτε ελαστικής τραπεζικής χρηματοδότησης», ενώ τονίζει πως «οι νέες πιστώσεις να κατευθύνονται σε δυναμικές επιχειρήσεις με υψηλό βαθμό εξωστρέφειας και προοπτικές ανάπτυξης».
Ωστόσο, τα αντανακλαστικά του κ. Προβόπουλου δεν φαίνεται να είναι πάντα τόσο ευαίσθητα, αλλά μάλλον λειτουργούν κατά βούληση. Ουδέποτε ο κεντρικός τραπεζίτης ασχολήθηκε με τη σωρεία των κόκκινων δανείων άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και κυρίως των τεσσάρων αποκαλούμενων συστημικών τραπεζών. Δάνεια τα οποία δίνονταν κατά βούληση των τραπεζιτών σε φίλους και γνωστούς χωρίς εγγυήσεις και τα οποία βάσει των οικονομικών στοιχείων των δανειοληπτών εταιριών ουδέποτε θα μπορέσουν να αποπληρωθούν. Τέτοια δάνεια είναι και αυτά που εξασφαλίζουν τα παραδοσιακά εκδοτικά συγκροτήματα και κανάλια, τα οποία όπως έχει αποκαλύψει το koutipandoras.gr έχουν κύκλο εργασιών 30 εκατ. ευρώ και συνάπτουν δάνεια σχεδόν 100 εκατ. με τη δικαιολογία ότι θα πάνε στην εξυπηρέτηση παλαιοτέρων και ως αντάλλαγμα φυσικά συνεχίζουν τη στήριξη στην ασκούμενη πολιτική υπέρ των τραπεζών και του εξανδραποδισμού της ελληνικής κοινωνίας.

Το Hot Doc και το koutipandoras.gr έχουν επίσης φέρει στο φως της δημοσιότητας την υπόθεση των θαλασσοδανείων της Marfin, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους δύο τραπεζίτες έκαναν εικονικές αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων με δάνεια που έδιναν μέσω offshore εταιριών η μία τράπεζα στην άλλη, παρουσιάζοντας μία επίπλαστη εικόνα ευρωστίας και εξαπατώντας μετόχους και επενδυτές. Εκτός αυτού οι έρευνες του περιοδικού αποκάλυψαν πώς η ΑΤΕ δόθηκε δώρο έναντι 95 εκατ. στην τράπεζα Πειραιώς, σχεδόν όσο δηλαδή κοστολογείτο ένα κτίριό της. Άλλη έρευνα του περιοδικού έφερε στο φως της δημοσιότητας τις απόρρητες εκθέσεις τόσο της Alvarez &Marshal όσο και της Black Rock για το Ταχυδρομικό Ταμειυτήριο, στις οποίες τονιζόταν ότι το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα είναι βιώσιμο και έχει τις μικρότερες επισφάλειες στο χαρτοφυλάκιο δανείων του από όλες τις ελληνικές τράπεζες.
Επίσης το koutipandoras.gr έχει αποκαλύψει το περιβόητο πόρισμα Καλούδη της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο επιρρίπτει σημαντικές ευθύνες στον ίδιο τον κ. Προβόπουλο για την υπόθεση της Proton Bank. Ο αρχιτραπεζίτης είχε «παραβλέψει» σειρά αρνητικών εισηγήσεων στελεχών της ΤτΕ που έλεγαν ότι δεν πρέπει να εγκριθεί η αγορά μετοχών της Proton από τον σήμερα προφυλακισμένο Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, λόγω αμφιβολιών για την καταλληλότητα του επιχειρηματία.
Τίποτα από αυτά ωστόσο δεν έχουν ενεργοποιήσει τόσο καιρό τα αντανακλαστικά του κατά τα άλλα «επόπτη» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, Γιώργου Προβόπουλου, ο οποίος όποτε κρίνει ο ίδιος βαράει το ντέφι του για να διασφαλίσει τα συμφέροντα. Αυτό που μένει τώρα να μάθουμε είναι ποιανού.
Υ.Γ. Με λίγες ώρες διαφορά παρέμβαση για το τραπεζικό σύστημα έκανε και ο κ. Μιχάλης Σάλλας. Μικρός που είναι ο κόσμος.
 http://www.koutipandoras.gr/article/104219

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου