'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

ΕΣΠΑ: ΕΙΚΟΣΙ ΤΕΣΣΕΡΑ ΔΙΣ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΩΝ ΑΧΡΗΣΤΩΝ


altΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΑΙ ΕΓΧΩΡΙΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ «ΚΟΥΡΕΒΟΥΝ» ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ
ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ
Η διαφαινόμενη περικοπή των πόρων του νέου ΕΣΠΑ για την Ελλάδα κατά 44% αποτελεί μία ακόμα τρανή απόδειξη του πως αντιλαμβάνονται την ένοια της «διαπραγμάτευσης» τα κόμματα του μνημονίου. Την ίδια στιγμή που οι πολιτικοί εκπρόσωποι του εγχώριου αστικού κατεστημένου κλίνουν νυχθημερόν και σε όλες τις πτώσεις τη λέξη «ανάπτυξη» οι ηγεσίες τους αποδεικνύονται ανίκανες να εκμεταλλευτούν τα υφιστάμενα κονδύλια του ΕΣΠΑ και να διεκδικήσουν τους πόρους που απαιτούνται για τη χρηματόδοτηση της ανασυγκρότησης και της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, με εγκληματική ευθύνη της ΕΛΣΤΑΤ που απέστειλε προ μηνών αναθεωρημένα στοιχεία για το περιφερειακό ΑΕΠ που δείχνουν (αναδρομικά) ανεπτυγμένες μία σειρά από περιφέρειες, οι πόροι του ΕΣΠΑ (2014-2020) που θα κατευθυνθούν στη χώρα μας αναμένεται μετά βίας να φτάσουν τα 11,5 δις, ενώ η Ελλάδα εδικαιούτο 20,4 δις.


Συγκεκριμένα η αναθεώρηση των οικονομικών μεγεθών για τις ελληνικές περιφέρειες που έστειλε η ΕΛΣΤΑΤ στις Βρυξέλλες δεν στηρίζεται σε μετρήσεις αλλά σε υπολογισμούς βάσει υποδείγματος, και με βάση αυτούς οι περιφέρειες Αττικής, Νοτίου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας, Κρήτης και Ιονίων Νήσων μένουν εκτός προγράμματος.


Παράλληλα με την εξοργιστική αμέλεια (;) της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι δικομματικές κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων έχουν κατορθώσει να μην πάρουν τα 15 από τα 20,4 δις. ευρώ που δικαιούμασταν από το ΕΣΠΑ 2007-2013, γεγονός που επιτείνει τις ασφυκτικές πιέσεις που συνεπάγεται για την ελληνική κοινωνία η αδιέξοδη πολιτική της μνημονιακής λιτότητας που εφαρμόζουν.
Αυτό που είναι ωστόσο εξοργιστικό, είναι το γεγονός πως οι ίδιοι άνθρωποι που με δική τους υπαιτιότητα έχουν αφήσει να χαθούν περίπου 24 υπερπολύτιμα δισεκατομμύρια για την ελληνική οικονομία, έχουν το θράσος να εξαίρουν τις «διαπραγματευτικές τους ικανότητες» και να εγκαλούν τους εκπροσώπους αντιμνημονιακών δυνάμεων και δη του ΣΥΡΙΖΑ ότι με την πολιτική τους θα χαθούν τα χρήματα που μπορεί να λάβει η Ελλάδα από την Ευρώπη.
Βέβαια, εντύπωση προκαλεί και ο τρόπος που αντιλαμβάνονται την «αλληλεγγύη» οι ευρωπαίοι εταίροι των κκ Σαμαρά και Βενιζέλου, οι οποίοι την ίδια ώρα που κουρελιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία στα πλαίσια των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων παραμένουν πιστοί μέχρι κεραίας στους «κανόνες» χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών κρατών στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, καταδικάζοντας έτσι την Ελλάδα στο φαύλο κύκλο της ύφεσης που την έσπρωξαν οι ίδιοι και οι πολιτικές τους.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, υπάρχει άραγε κανείς που να πιστεύει ακόμα ότι Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ μπορούν να πετύχουν τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στα πλαίσια ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ όπως τους αρέσει να λένε;

Για περισσότερες λεπτομέρειες παραθέτουμε ενδεικτικά το σύνδεσμο σχετικού ρεπορτάζ σε άλλη ιστοσελίδα (http://www.capital.gr/News.asp?id=1506584).
 http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=7932:espa-poroi&catid=58:oikonomiki-politiki&Itemid=182

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου