Διαβάστε το αποκαλυπτικό αφιέρωμα του περιοδικού HOT DOC για την κρυφή πορεία προς το ΔΝΤ, που περιγράφει με λεπτομέρειες πως η Ελλάδα πήρε τον δρόμο για την πιο μεγάλη εξάρτηση που γνώρισε ποτέ μέσα από σχεδιασμένες κινήσεις και επιλογές ανθρώπων.
Ο ελληνικός Τιτανικός προσέκρουσε στις 23 Απριλίου του 2010, έχοντας στο τιμόνι τον Γιωργο Παπανδρέου με μωβ γραβάτα και φόντο μια ψαρόβαρκα στο Καστελόριζο. Υπήρχε όμως εναλλακτική χρηματοδότηση για την Ελλάδα; Ακόμη και αν εξαιρέσουμε αυτό που πρότειναν ως εναλλακτική λύση οικονομολόγοι, όπως ο Κρούγκμαν και ο Στιγκλιτς, δηλαδή την στάση πληρωμών από την Ελλάδα, την τροποποίηση του νομικού πλαισίου για το χρέος και το γενναίο κούρεμα μαζί με μέτρα, πάλι υπήρχε λύση. Το συμπέρασμα είναι πως ουδέποτε αναζητήθηκε σοβαρά μια άλλη λύση. Η αναζήτηση εναλλακτικής χρηματοδότησης περιορίστηκε σε κάποια τηλεφωνήματα φίλων του Παπανδρέου σε γνωστούς συμμετέχοντες σε funds και σε πρωτοβουλίες που μάλλον φαίνονταν ενοχλητικές.
Χρηματοδότηση από Ρωσία
Επί κυβέρνησης ΝΔ, σύμφωνα με πληροφορίες ο Καραμανλής αναζητούσε το μαγικό ποσό των 20 δις από την Ρωσία. Οι Ρώσοι περίμεναν τις κινήσεις που θα κάνει η Ελλάδα σε σχέση με τα ζωτικά τους συμφέροντα. Όταν εξελέγη ο Παπανδρέου, ο ελληνορώσος Ιβαν Σαββίδης, βουλευτής της Κρατικής Δούμας, έκλεισε συνάντηση του Πούτιν με τον Παπανδρέου. Ο έλληνας πρωθυπουργός έφτασε στην Μόσχα και ενημερώθηκε από τον Σαββίδη πως μπορούσε να ζητήσει την βοήθεια του Πούτιν αφού ήταν έτοιμος να ακούσει και να βοηθήσει την Ελλάδα. Ο Παπανδρέου είδε τον Πούτιν, αλλά επί 20 λεπτά δεν του ζήτησε τίποτα. Του μίλαγε απλώς για την οικολογία. Ο ρωσικός Τύπος έγραψε πως η Ρωσία ήταν διαθέσιμη να δώσει από 25 έως 31 δις στην Ελλάδα. Φέτος ο Πούτιν δήλωσε με νόημα για την συνάντηση εκείνη πως «κάποιοι στέρησαν από την Ελλάδα την οικονομική της εξυγίανση».
Χρηματοδότηση από Άραβες
Οι πληροφορίες που αναφέρονται σε πιθανή χρηματοδότηση από Άραβες έχει βάση. Η Λούκα Κατσέλη και ο Χάρης Παμπούκης μετέφεραν στους Παπακωνσταντίνου και Παπανδρέου, την πρόθεση αραβικών κεφαλαίων να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα. Ο Παπακωνσταντίνου απάντησε λακωνικά με ένα mail στους αγγελιοφόρους της πρότασης, χωρίς να εξετάσει λεπτομέρειες: «Έχουμε επιλέξει την ευρωπαϊκή λύση».
Χρηματοδότηση από Κίνα
Οι Κινέζοι είχαν σκοπό να δανειοδοτήσουν την Ελλάδα, διευρύνοντας την συνεργασία που είχε ξεκινήσει με την COSCO. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, επιστρέφοντας από την Διεθνή Έκθεση της Σαγκάης τον Απρίλιο του 2010, μετέφερε την πρόταση στον έλληνα πρωθυπουργό. Δεν υπήρξε καμιά αντίδραση πέρα από το γνωστό σχόλιο που- όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν-κάνει όταν θέλει να ξεφύγει από κάτι που θέλει απάντηση: «πολύ ενδιαφέρον».
Χρηματοδότηση από αμερικανικό fund
Τον Ιανουάριο του 2010, τo fund Heyman Private Equity έστειλε επιστολή στον Γιώργο Παπανδρέου προτείνοντας την δανειοδότηση της Ελλάδας με 27 δις και επιτόκιο 4,40% αντί για το 6,3% με το οποίο δανειζόταν η Ελλάδα. Η δανειοδότηση κρατών από funds είναι αρκετά διαδεδομένη. Μεγαλύτεροι πιστωτές των ΗΠΑ σήμερα είναι funds στην Καραϊβική ακόμη και την Κολομβία. Η πρόταση χρηματοδότησης προφανώς δεν υλοποιήθηκε. Όταν αποκαλύφθηκε στον ξένο Τύπο, η ελληνική κυβέρνηση απάντησε πως δεν ήταν αξιόπιστο. Όπως όμως φαίνεται από τα έγγραφα που έχει στην κατοχή του το HOT DOC, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχει υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης με το Fund για αναζήτηση δανειοδότησης 20 δις ευρώ. Ο πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Κλέων Παπαδόπουλος, παραδέχεται πως το Μνημόνιο είναι γνήσιο, αλλά επιμένει πως το fund δεν ήταν αξιόπιστο. Το ερώτημα είναι γιατί προχώρησε στην υπογραφή Μνημονίου, με ένα «αναξιόπιστο Fund».
Χρηματοδότηση από Ομόλογα
Τον Ιανουάριο του 2010, το ελληνικό Δημόσιο ανακοίνωσε την έκδοση ομολόγων για την είσπραξη 5 δισεκατομμυρίων. Η έκδοση ήταν πέρα για πέρα επιτυχής αφού εμφανίστηκε ζήτηση για 25 δισεκατομμύρια. Τελικώς το ελληνικό Δημόσιο πήρε 8 δις και δεν προχώρησε στην είσπραξη παραπάνω ποσού. Όταν ρωτήθηκε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου γιατί δεν εισέπραξαν και άλλα, είπε πως «θα καταλάβαιναν οι αγορές πως κάτι συμβαίνει». Τελικώς η πολιτική Παπακωνσταντίνου γίνεται στο όνομα των αγορών για να καταλήξει να τις κλείσει. Το σημαντικό είναι πως παραδέχεται ότι έως τον Ιανουάριο, οι αγορές ήταν ανοιχτές για την Ελλάδα δίνοντας 25 δις. Όμως, αν τα έπαιρνε, η Ελλάδα θα κέρδιζε χρόνο και το ΔΝΤ θα έχανε.
http://www.koutipandoras.gr/?p=21103
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου