'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Ο Χρυσοχοΐδης λαγός…

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014
Κάθε είδους τέχνασμα επιστρατεύουν οι υπουργοί της κυβέρνησης προκειμένου να αποφύγουν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ιδίως όταν πρόκειται για σκανδαλώδεις πράξεις και αποφάσεις τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου με θέμα το προκλητικά χαμηλό τίμημα για την παραχώρηση των συχνοτήτων επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης στην DIGEA A.E. για 15 χρόνια, δηλώνοντας «αναρμόδιος» για το θέμα!
Χρυσοχοϊδης
Ο υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά, με την υπογραφή του οποίου παραχωρήθηκαν στους ιδιώτες οι δημόσιες συχνότητες της ψηφιακής τηλεόρασης, ισχυρίστηκε μέσα στη Βουλή ότι δεν είναι «ο αρμόδιος για να απαντήσει»! Ας πάρουμε όμως τα γεγονότα από την αρχή. Στις 26 Μαρτίου η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου κατέθεσε προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρυσοχοΐδη επίκαιρη ερώτηση που αφορούσε το θέμα της παραχώρησης των συχνοτήτων επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης στην DIGEA A.E. για 15 χρόνια έναντι ευτελούς τιμήματος (μόλις 18.336.000 ευρώ). Η επίκαιρη ερώτηση προγραμματίστηκε να συζητηθεί στις 31 Μαρτίου στη Βουλή και να απαντηθεί από τον Μ. Χρυσοχοΐδη, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό. Ο υπουργός βρέθηκε στην ολομέλεια, ωστόσο δέκα λεπτά πριν από την προκαθορισμένη ώρα συζήτησης αποχώρησε, επικαλούμενος αρχικά ανειλημμένες υποχρεώσεις και στη συνέχεια δηλώνοντας ότι το θέμα δεν υπάγεται στις αρμοδιότητές του. Πρόκειται όμως για τον ίδιο υπουργό που στις 17 Οκτωβρίου 2013 είχε ενημερώσει, ως αρμόδιος τότε προφανώς, τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τον διαγωνισμό για τις συχνότητες.
Τον ισχυρισμό του κ. Χρυσοχοΐδη ασμένως αποδέχτηκε και ο προεδρεύων της Βουλής, πέμπτος αντιπρόεδρος Γ. Δριβελέγκας ο οποίος κάλυψε πλήρως τον υπουργό, ανακοινώνοντας ότι η ερώτηση δεν θα συζητηθεί, διότι δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων του υπουργού αλλά του υφυπουργού κ. Παπαδόπουλου, που ωστόσο δεν ήταν παρών στη συνεδρίαση!

Ο λόγος φυσικά που ο Μ. Χρυσοχοΐδης επέλεξε να φύγει άρον άρον από τη Βουλή, προκειμένου να μην απαντήσει στην ερώτηση, δεν ήταν ότι δεν γνώριζε το θέμα ή ότι δεν ήταν στη δικαιοδοσία του – πώς άραγε αφού η σχετική πράξη φέρει την υπογραφή του; Ο λόγος ήταν ότι θέλησε να αποφύγει να εξηγήσει τα ανεξήγητα! Πώς γίνεται, δηλαδή, συχνότητες που είχαν κοστολογηθεί, βάσει μελέτης που παραγγέλθηκε από το ίδιο το υπουργείο, στα 700 εκατομμύρια ευρώ, να δοθούν τελικά στους ιδιώτες μόλις με 18 εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα για διάστημα 15 χρόνων!
Είναι λοιπόν προφανής ο λόγος για τον οποίο ο Μ. Χρυσοχοΐδης το… έβαλε στα πόδια, ειδικά αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το κείμενο της ερώτησής της κατέθεσε έγγραφα και δημοσιεύματα που αποδεικνύουν ότι οι απώλειες του Δημοσίου από την ανάθεση στην DIGEA μπορεί και να υπερβαίνουν τα 700 εκατομμύρια ευρώ!
Πάλι καλά βέβαια! Θα μπορούσε να είναι και χειρότερα. Για παράδειγμα, να επικαλεστεί ότι δεν διάβασε το κείμενο της σύμβασης, όπως έκανε παλαιότερα με το Μνημόνιο. Αντιθέτως, ο Μ. Χρυσοχοΐδης απέφυγε να απαντήσει στη σχετική ερώτηση, όχι γιατί δεν είχε «διαβάσει» το κείμενο της σύμβασης για τις ψηφιακές συχνότητες, αλλά επειδή ακριβώς το ήξερε απέξω κι ανακατωτά. Γνώριζε πολύ καλά ότι ο διαγωνισμός κατέληξε στην παραχώρηση των συχνοτήτων στους μεγαλοκαναλάρχες με τους οποίους τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης διαπλέκονται εδώ και δεκαετίες. Γνωρίζει πολύ καλά ότι το έγκλημα είναι προμελετημένο. Γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτός ήταν ένας από τους λόγους που έπεσε το «μαύρο» στην ΕΡΤ.
Και στην τελική, γνωρίζει ότι δεν είναι καν υποχρεωμένος να δώσει εξηγήσεις! Ποιος θα τον «επιπλήξει»; Μήπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν έχει ευτελίσει κάθε διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου αποφεύγοντας συστηματικά όχι απλώς να απαντήσει σε ερωτήσεις που τον αφορούν, αλλά ακόμη και να προσέλθει στη Βουλή; Μήπως ο ίδιος ο Μ. Χρυσοχοΐδης δεν συνεχίζει να είναι υπουργός μετά την παραδοχή του ότι δεν διάβαζε τα μνημόνια που υπέγραφε και ψήφιζε, διαλύοντας τον κοινωνικό ιστό μιας ολόκληρης χώρας; Ε, με τις ψηφιακές συχνότητες θα ασχολούμαστε τώρα;
http://unfollow.com.gr/web-only/12075-lagos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου