'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

ΕΓΚΛΗΜΑ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΤΙΜΩΡΗΤΟ, Η ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ EUROBANK ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

alt(Κυρ 20/04/14  - 10:58)
ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΑΝΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΘΕ ΙΧΝΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΧΑΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΤΟΧΙΚΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ
ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΕΡ. ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ
Μόνο ως σκάνδαλο των σκανδάλων και έγκλημα των εγκλημάτων μπορεί να χαρακτηριστεί η κυβερνητική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη βάση της οποίας οι τράπεζες θα χαριστούν στην κυριολεξία στην ιδιωτική κερδοσκοπία, ενώ το δημόσιο, δηλαδή οι χειμαζόμενοι φορολογούμενοι θα απωλέσουν πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, το ύψος των οποίων αυτήν την ώρα δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια.
Το δημόσιο αφού πρόσφατα δανείστηκε από το ευρωσύστημα 50 δις (!) για να στηρίξει τις τράπεζες, από τα οποία διέθεσε μέχρι τώρα τα 39 δις(!) και με τα οποία έπρεπε να θέσει υπό την πλήρη κυριότητά του και τη δική του διαχείριση το τραπεζικό σύστημα, επέτρεψε σκανδαλωδώς με τα δικά του κεφάλαια και με μια συμβολική συμμετοχή 10% των ιδιωτών στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, να παραμένουν οι τράπεζες υπό ιδιωτικό έλεγχο και αυτό να συμμετέχει κατά 80-90% στο μετοχικό τους κεφάλαιο μέσα από ένα περίεργο «ανεξάρτητο» σχήμα που αποκαλείται Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Τώρα έρχεται η παραδομένη κυβέρνηση των τραπεζών να επιτρέψει τη χαριστική συμμετοχή ιδιωτών σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, σε εξευτελιστικές τιμές, στις οποίες δεν επιτρέπεται να συμμετάσχει και δεν συμμετέχει ο κατ’ εξοχήν μέτοχος που είναι το δημόσιο.
Έτσι με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: το δημόσιο χάνει κάθε δυνατότητα ιδιοκτησίας και διαχείρισης των τραπεζών και ταυτόχρονα οι ιδιώτες, κυρίως κερδοσκοπικά funds, παίρνουν τζάμπα στα χέρια τους τις τράπεζες, ελπίζοντας σε μεγάλες υπεραξίες στο μέλλον. ΑΙΣΧΟΣ!!!
Αυτό το αίσχος σχετικά με τη Eurobank αναλύει παρακάτω η Κερασίνα Ραυτοπούλου.
Ο «ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ»

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΕΡ. ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ EUROBANK

altΌπως είναι γνωστό η Eurobank μαζί με την Εθνική, την Πειραιώς και την ALPHA επιλέχθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος ως συστημικές τράπεζες, προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθούν μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με δημόσιο χρήμα. Η διοίκηση της Eurobank δήλωσε αδυναμία συγκέντρωσης οποιασδήποτε ιδιωτικής συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της και έτσι το ΤΧΣ διέθεσε 5,85 δις για την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας, η οποία πλέον ανήκει στο ΤΧΣ σε ποσοστό περίπου 94 %.
Η ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank έγινε χρησιμοποιώντας αποκλειστικά δημόσιο χρήμα και επιπλέον της παραχωρήθηκε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ως δώρο για τον εξωραϊσμό της. Ο βασικός μέτοχος της (Λάτσης) την εγκατέλειψε χωρίς να πληρώσει ως όφειλε 2,5 δις για τις ζημιές της, ή να συμμετέχει στην ανακεφαλαιοποίησή της. Η παράγρ. δ του άρθρου 63Β του νόμου 3601/2007 αναφέρεται στην ανάγκη να επωμιστούν τις τυχόν απώλειες από την εξυγίανση του πιστωτικού ιδρύματος οι μέτοχοι, οι μη ενέγγυοι πιστωτές κ.λ.π.
Στη συνέχεια μεταβιβάστηκε στη Eurobank το σύνολο των μετοχών του πρόσφατα εξυγιασμένου «Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου» (ΝΤΤ), που υποτίθεται ότι θα ενίσχυε και θα βελτίωνε την οικονομική κατάσταση της τράπεζας λόγω της σημαντικής ρευστότητας, που διαθέτει το ΝΤΤ, αλλά και λόγω της χρηματοδότησής του από το ΤΧΣ. Η συνολική χρηματοδότηση για την «εξυγίανση» του ΝΤΤ στοίχισε στο ΤΧΣ 4,6 δις (4,1 για την κάλυψη του funding gap και 500 εκ. για την ανακεφαλαιοποίηση) και πήγε στην Eurobank. Συνολικά η Eurobank έχει στοιχίσει στο ΤΧΣ περίπου 11 δις.
Με τα νέα stress tests ανακοινώθηκε ότι η τράπεζα έχει ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης 2,9 δις.
Στην προσπάθεια πώλησης της Eurobank από το ΤΧΣ προέκυψε ότι υπάρχουν αγοραστές, (η καναδική και με ισχυρά αραβικά συμφέροντα Fairfax, η WLR Recovery Fund, Fidelity κ.α.) αλλά η προσφορά τους ήταν πολύ χαμηλότερη από την τιμή κόστους της μετοχής της Eurobank.
Έτσι το ΤΧΣ, περίμενε τη νομοθετική κάλυψη για να προχωρήσει σε ενέργειες πώλησης της τράπεζας. Η Κυβέρνηση και κυρίως ο υπουργός Στουρνάρας, πρόσφεραν πλήρη κάλυψη για τυχόν νομικές ευθύνες στα μέλη του Ταμείου, που τελικά υπέγραψε συμφωνία µε ομάδα θεσμικών επενδυτών (!) με επικεφαλής τη Fairfax, για άντληση κεφαλαίων, ενόψει της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της τράπεζας, σε τιμή μετοχής 0,30 €, δηλαδή 75% φθηνότερη απ’ ό,τι κόστισε στο Δημόσιο (ΤΧΣ) και χαμηλότερη από την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή.
Με απλά μαθηματικά, (και χωρίς να υπολογίζεται το κόστος για το funding gap των εξυγιασμένων τραπεζών), το κόστος του 94 % της τράπεζας για το ΤΧΣ ήταν 5,85 δις και τώρα διατίθεται το 50 % για 2,684 δις. Δηλαδή, μετά την ολοκλήρωση αυτής της αύξησης, το ΤΧΣ θα κατέχει λιγότερο από το 50 % του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank και θα έχει καταβάλει 5,85 δις, ενώ οι λεγόμενοι θεσμικοί επενδυτές θα κατέχουν το 50 + 1 μετοχή της τράπεζας έχοντας καταβάλλει μόνο 2,684 δις.
Η μεθόδευση για απαλλαγή των μελών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από κάθε ευθύνη, καταβάλλοντας μάλιστα και δικαστικά έξοδα για τυχόν διώξεις, αποδεικνύει ότι οι χειρισμοί αυτοί είναι προσχεδιασμένοι και σκοπεύουν να προσφέρουν δώρα στους κερδοσκόπους σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή σε βάρος των Ελλήνων φορολογούμενων.
Έτσι οι προβλέψεις μας για την ολοκλήρωση του εγκλήματος σε βάρος της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου επιβεβαιώθηκαν με το χειρότερο σενάριο, αφού σηματοδοτείται ήδη η έναρξη του μεγάλου κόλπου, με στόχο το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας για να πλουτίσουν ακόμη μια φορά οι εγχώριοι και ξένοι κερδοσκόποι.
Είναι σαφής η κατεύθυνση ενίσχυσης των συμφερόντων της ολιγαρχίας και του ιδιωτικού εγχώριου και ξένου κεφαλαίου, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η πρόκληση μεγάλης ζημιάς στο Ελληνικό Δημόσιο και δεν γίνεται καμιά προσπάθεια να δικαιολογηθεί αυτή η μεθόδευση.
Πρόκειται ουσιαστικά για έγκλημα σε τιμή ευκαιρίας, αφού οι ιδιώτες θα αποκτήσουν τη μετοχή καταβάλλοντας 0,30 €, ενώ θα έχουν την ευκαιρία, σε λίγους μήνες, που θα αυξηθεί η τιμή της να βγάλουν πολλαπλά κέρδη. Δηλαδή το μεγάλο κόλπο θα συντελεσθεί μετά από το χρονικό διάστημα υποχρεωτικής διατήρησης των μετοχών από πλευράς των «επενδυτών» και αφού η τιμή της μετοχής θα έχει αυξηθεί, οπότε οι «επενδυτές» θα πουλήσουν τις μετοχές, που απόκτησαν με 0,30 € με πολλαπλάσιες αποδόσεις των κεφαλαίων που τοποθέτησαν.
Το ίδιο το ΤΧΣ, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο, δεν δικαιούται να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου.
Βέβαια κάποιοι «επενδυτές» έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετέχουν ενεργά στην εταιρική διακυβέρνηση της Eurobank, αλλά, άραγε, πιστεύει κανείς ότι θα διατηρήσουν τη συμμετοχή τους στην τράπεζα, μετά το υποχρεωτικό διάστημα των 6 μηνών;;
Όσο για το ΤΧΣ, έχει την υποχρέωση να μη διαθέσει τις μετοχές του για ορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να διευκολύνει τα παιχνίδια των κερδοσκόπων.
Επίσης με βάση το νέο νόμο 4254/2014, εφόσον επενδυτές του ιδιωτικού τομέα συμμετάσχουν στην Αύξηση με ποσοστό 50% ή μεγαλύτερο, το ΤΧΣ χάνει ουσιαστικά δικαιώματα ψήφου, που αντιστοιχούν στις υφιστάμενες μετοχές της Eurobank, που κατέχει. Δηλαδή ουσιαστικά περιορίζεται πλήρως το δικαίωμα ψήφου του κράτους (ΤΧΣ) για τα ουσιαστικά θέματα διοίκησης.
Το colpo grosso έχει στηθεί με τις ευλογίες της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και με το στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργού Στουρνάρα με απώτερο στόχο να πανηγυρίσουν άλλο ένα success story, αφού με αυτούς τους όρους η αύξηση θα είναι επιτυχής.
Το μεγάλο ερωτηματικό, που προκύπτει, είναι αν ετοιμάζεται, όπως φημολογείται, το ίδιο κόλπο και για την Εθνική τράπεζα, που κόστισε στο Ελληνικό Δημόσιο πολύ περισσότερα. Οι ευθύνες της Κυβέρνησης θα είναι ακόμη μεγαλύτερες αν αποτολμήσουν να εφαρμόσουν το ίδιο κόλπο και για την Εθνική, της οποίας η μετοχή έχει ήδη χάσει 25 % σε διάστημα 3 ημερών (από 4,06 σε 3,04 €).
Θεωρούμε ότι οι ενέργειες αυτές της Κυβέρνησης και του ΤΧΣ συνιστούν την μεγαλύτερη απιστία σε βάρος της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου με το αιτιολογικό, ότι διευκολύνουν την εισροή κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία, παραβλέποντας, όμως, το γεγονός του απροκάλυπτου και τερατώδους πλουτισμού, που προσφέρουν στο ιδιωτικό εγχώριο και ξένο κεφάλαιο.
Το προκάλυμμα των μελών του ΤΧΣ είναι οι εκτιμήσεις από τους ανεξάρτητους εκτιμητές για την «εύλογη» αξία της τιμής της μετοχής της Eurobank. Αλήθεια σε λίγους μήνες που η τιμή της μετοχής θα έχει πολλαπλασιαστεί τι θα έχουν να πουν οι εκτιμητές ;;
Ο ελληνικός λαός πρέπει να δώσει την απάντησή του στις επικείμενες εκλογές και η ψήφος του θα ανατρέψει αυτή την Κυβέρνηση των συμφερόντων της ολιγαρχίας και της διαπλοκής.
Μόνο μια Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσει και θα αποδώσει τις ουσιαστικές και φανερές ευθύνες για το μεγάλο κόλπο, που εκτυλίσσεται στις τράπεζες σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων.
ΚΕΡΑΣΙΝΑ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ
Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει από την «Εποχή» της Κυριακής (19-20/04), απόσπασμα από τη συνέντευξη του Γιάννη Αγγέλη στη Δανάη Ψωμοπούλου:
ΠΑΜΦΘΗΝΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
*Οι εξελίξεις στις τράπεζες πως συνδέονται με όλα αυτά;
Γ. Αγγέλης: Οι λόγοι οι οποίοι οδήγησαν στο να βρει ανταπόκριση το πενταετές ομόλογο – θα υπάρξουν κι άλλα σε συνέχεια φαντάζομαι – είναι οι ίδιοι, κατά βάση, για τους οποίους τώρα έρχονται κεφάλαια και αγοράζουν τις πάμφθηνες ελληνικές τράπεζες. Συγκεκριμένα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο διαχειρίζεται τα 50 δις του δανείου, έχει πληρώσει τη διάσωση, πχ της Eurobank με μια τιμή μετοχής που είναι πενταπλάσια απ’ αυτή που θα αγοράσει η Fairfax,τις μετοχές και θα γίνει στρατηγικός επενδυτής της Eurobank. Επίσης, οι επενδυτές που θα μπουν στην Εθνική που αποφάσισε να κάνει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, θα πληρώσουν στο 50% της τιμής που έχει πληρώσει το ΤΧΣ. Αυτό αναδεικνύει ότι η είσοδος αυτών των κεφαλαίων στην Ελλάδα έχει σαφή στόχο να επωφεληθούν απ΄αυτή τη διαφορά.
Η κυβερνητική πλευρά και οι τράπεζες απαντούν στην κατηγορία ότι το ΤΧΣ έδωσε πάρα πολλά και παίρνει λίγα και ότι πουλάει υποεκτιμημένες μετοχές, ότι με αυτή την κίνηση οι τράπεζες υα θεωρηθούν ιδιωτικές, θα ανατιμηθούν αμέσως οι μετοχές τους και έτσι το ΤΧΣ θα εισπράξει περισσότερα χρήματα από λιγότερες μετοχές, παίρνοντας έτσι τα λεφτά του. Όντως, αυτοί που μπαίνουν τώρα, αυτά τα κερδοσκοπικά ταμεία, είναι σαφές ότι θα επιχειρήσουν να πολλαπλασιάσουν την τιμή της μετοχής, για να την πωλήσουν αρκετά αργότερα και να βγάλουν πενταπλάσιο ή και δεκαπλάσιο κέρδος. Μην ξεχνάμε, όμως, ότι ήδη το ΤΧΣ, εκτός από χρήματα που έχει δώσει για τη διάσωση των συστημικών τραπεζών, έχει δώσει και χρήματα για την εκκαθάριση του κακού κομματιού των τραπεζών. Είναι, αν δεν κάνω λάθος, 15-16 δις. Αυτ’α, βέβαια, ποτέ δεν θα τα πάρει πίσω.

Κυριακή 20 Απριλίου 2014
iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου