'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

2013: ΟΙ ΕΦΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΑΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ 600.000 ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ

alt(Κυρ. 22/12/13 - 13:02)
ΕΦΟΡΙΑ: ΒΑΖΕΙ ΧΕΡΙ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ, ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ, ΑΚΙΝΗΤΑ, ΕΝΑΝΤΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ!
Οι εφορίες απαίτησαν το 2013 την κατάσχεση από καταθέσεις περισσότερων από 600.000 οφειλετών του Δημοσίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας.
Σύμφωνα με τα βιβλία των δηλώσεων τρίτων του Ειρηνοδικείου Αθηνών, το 2013 κατατέθηκαν 98.749 δηλώσεις τρίτων, η καθεμία όμως από τις οποίες αφορά πολύ περισσότερους οφειλέτες, που με μετριοπαθείς υπολογισμούς αλλά και σύμφωνα με την επιτόπια έρευνα της εφημερίδας ξεπερνούν τους 600.000.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πλειοψηφία αφορά μικρούς και μεγάλους οφειλέτες του Δημοσίου, ενώ το 80% των κατασχέσεων εις χείρας τρίτων αφορά αιτήματα ΔΟΥ για κατάσχεση λογαριασμών.

Κατά μέσο όρο οι δηλώσεις τρίτων για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών έφτασαν το 2013 τις 500 ημερησίως, ενώ υπάρχουν και μέρες που επιδόθηκαν περισσότερες από 1.000.
Τον περασμένο χρόνο κατατέθηκαν 70.387 δηλώσεις τρίτων, το συντριπτικό ποσοστό των οποίων προέρχεται από τράπεζες.
ΕΦΟΡΙΑ: ΧΕΡΙ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ-ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΧΡΕΗ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ!
ΥΠΕΡΟΓΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗ «ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΕΙΘΑΡΧΗΣΗ»
 ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΑ ΣΤΟ ΝΟΜ/ΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ - ΛΕΟΝΤΑΡΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τον περιορισμό της αλματώδους αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες, οι οποίες «τρέχουν» με 1 δισ. ευρώ το μήνα, επιχειρεί η κυβέρνηση, συμπεριλαμβάνοντας δρακόντειες διατάξεις στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς, που εισήχθη την Πέμπτη (19/12) στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου-καρμανιόλα, διεξήχθη το Σάββατο (21/12), στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφοφορίας για τα άρθρα 7 και 8 του νομοσχεδίου.
 
Ενώ, λοιπόν, οι οφειλές στις εφορίες έχουν αγγίξει τα 62,8 δισ. (στοιχεία για τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους) και ευρύτατα λαϊκά στρώματα έχουν εξουθενωθεί οικονομικά από τα μέτρα μνημονιακής λιτότητας και την ανελέητη φορομπηξία, το υπουργείο Οικονομικών θα εντείνει από 1η Ιανουαρίου 2014 τα μέτρα «φορολογικής πειθάρχησης», επιβάλλοντας πρόστιμα-σοκ που θα φθάνουν μέχρι και 30% του οφειλόμενου φόρου, πέραν των μηνιαίων τόκων.
Παράλληλα, με το ίδιο νομοσχέδιο ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με την αποστολή και την κοινοποίηση ατομικής ειδοποίησης, προ αναγκαστικής εκτέλεσης, η οποία για πρώτη φορά προβλέπεται νομοθετικά ότι αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη. Ουσιαστικά η εφορία θα στέλνει προειδοποιητική «βολή» στους οφειλέτες, ώστε να κινητοποιηθούν και να σπεύσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους διαφορετικά θα προχωρά άμεσα η διαδικασία της κατάσχεσης ή του πλειστηριασμού.
Αν πρόκειται για καταθέσεις, μισθούς ή ενοίκια εις χείρας τρίτων τότε θα μπορεί να προχωρήσει η κατάσχεση χωρίς καμία προειδοποιητική ενημέρωση.

Με τις προτεινόμενες διατάξεις αλλάζει σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα η διαδικασία της βεβαίωσης και της είσπραξης, ενώ δίδεται για πρώτη φορά στον οφειλέτη, επί οικειοθελούς συμμόρφωσης, να επιλέγει ο ίδιος, μεταξύ περισσοτέρων χρεών του, ποιο θα εξοφληθεί. Μέχρι σήμερα τη σειρά πληρωμής των χρεών καθόριζε η φορολογική αρχή. Για παράδειγμα μπορεί κάποιος να επιλέξει αν θα πληρώσει πρώτα το φόρο εισοδήματος ή το φόρο ακινήτων ή άλλες φορολογικές οφειλές (π.χ. ΦΠΑ κτλ.).
Τέλος, προβλέπεται ότι τόσο οι οφειλές των στρατευμένων αλλά και οι οφειλές των ανηλίκων, για όσο διάστημα αυτοί στερούνται της προβλεπόμενης από το νόμο εκπροσώπησης και επί ένα εξάμηνο μετά την απόκτηση αυτής απαλλάσσονται από διοικητικές κυρώσεις.
Πιο αναλυτικά, η σχετική διάταξη που περιελήφθη στο εν λόγω νομοσχέδιο, προβλέπει τα εξής:
«Για οποιοδήποτε ποσό χρέους γίνεται ληξιπρόθεσμο, ο οφειλέτης υποχρεούται να καταβάλει τόκους επί του εν λόγω ποσού για τη χρονική περίοδο από την επόμενη ημέρα του ληξιπροθέσμου.
Επί των τόκων του πρώτου εδαφίου δεν επιβάλλονται τόκοι. Αν οποιοδήποτε ποσό χρέους δεν καταβληθεί το αργότερο εντός δύο (2) μηνών από την παρέλευση της ημερομηνίας που αυτό έγινε ληξιπρόθεσμο, εκτός από τους τόκους του πρώτου εδαφίου, υπολογίζεται πρόστιμο ίσο με δέκα τοις εκατό (10%) του χρέους που δεν καταβλήθηκε εμπρόθεσμα.
Μετά την πάροδο ενός έτους, το πρόστιμο του προηγουμένου εδαφίου ανέρχεται σε είκοσι τοις εκατό (20%) του ποσού που οφείλεται και μετά την πάροδο δύο (2) ετών ανέρχεται σε τριάντα τοις εκατό (30%).
Με απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ορίζεται το επιτόκιο υπολογισμού των τόκων του πρώτου εδαφίου του παρόντος άρθρου».
Τέλος, σύμφωνα με τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής που έγιναν στις διατάξεις για τα πρόστιμα-φωτιά στα ληξιπρόθεσμα χρέη προκύπτουν τα εξής:
--Επαναφέρεται ο νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο για τον φορολογικό κώδικα
--Ορίζεται ότι η επιβολή το προστίμου θα γίνεται έξι μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας της πληρωμής, αντί για δύο, όπως αρχικά προβλεπόταν.
--Τα πρόστιμα αφορούν μόνο φορολογικές οφειλές και όχι άλλες οφειλές όπως για παράδειγμα πολεοδομικές.
Θα πρέπει, πάντως, να αναφερθεί ότι στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι οι οφειλέτες μπορούν να ζητήσουν απαλλαγή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και αυτών προς τους τρίτους, των οποίων η είσπραξη έχει ανατεθεί στη φορολογική διοίκηση, από τους τόκους και το πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής, εφόσον η μη εμπρόθεσμη καταβολή οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας.
ΘΕΟΧΑΡΗΣ: ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΜΑΤΑΙΑ ΝΑ ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΕΙ!
«Δεν πρέπει να φοβίζεται ο κόσμος ότι μέσα σε ένα τρίμηνο θα παίρνουμε σπίτια. Αυτό το πράγμα δεν υπάρχει» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, στο Mega, προσπαθώντας μάταια να καθησυχάσει τον κόσμο.
«Πριν φτάσει στο να κάνει πλειστηριασμό, δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει λιγότερο από ένας χρόνος», πρόσθεσε, λέγοντας τη μισή αλήθεια.
Ο κ. Θεοχάρης διυεκρίνισε ότι «η κατάσχεση δεν σου παίρνει το σπίτι. Η κατάσχεση σε εμποδίζει να πουλήσεις το σπίτι σου πριν εξοφλήσεις το χρέος προς την εφορία. Αυτό δεν είναι "παίρνουμε το σπίτι"», είπε χαρακτηριστικά, αποσιωπώντας, όμως, ότι η κατάσχεση είναι ταυτόχρονα το πρώτο μεγάλο βήμα για την απώλεια του σπιτιού.
Όπως είπε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων ο πλειστηριασμός «γίνεται καταρχήν γίνεται σε πάρα πολύ λίγες περιπτώσεις», συμπλήρωσε πάντως ότι αν ένα μήνα δεν πληρώσεις, ξεκινάνε οι διαδικασίες: «Πρέπει να στείλει χαρτί, πρέπει να στείλει ειδοποίηση».
Ο κ. Θεοχάρης χαρακτήρισε πάντως σημαντικό εάν ο οφειλέτης προσέλθει για να κάνει ρύθμιση του χρέους του. «Δείχνει έναν οφειλέτη που ενδιαφέρεται για το χρέος του» όπως είπε.
Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013
iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου