'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

IN GOD WE TRUST


Μιλώντας σε κάποια τελετή ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση της Ελλάδας. Είναι λογικό, ότι στην ομιλία του αντιμετώπισε την τραγική κατάσταση των Ελλήνων, από μία πνευματική πλευρά.
Όμως ακόμη και υπό αυτό το πρίσμα, ο Παναγιότατος δεν παρέλειψε να μιλήσει για τις αιτίες της κρίσης, αλλά και για τις ευθύνες των «θιγόμενων». Επειδή τυχαίνει ο Παναγιότατος και εγώ να έχουμε τον ίδιο Θεό, έχω θυμώσει αρκετά.
Δεν αμφισβητώ ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει σπουδάσει θεολογικά και είναι ειδήμων. Όμως επειδή έτυχε να συνομιλήσω με Γεροντάδες αγράμματους, ξέρω ότι η πίστη και ο Θεός, δε σπουδάζονται, αλλά βιώνονται. Ακριβώς όπως βιώνεται και η οικονομική κρίση.
«H οικονομική κρίσις, η οποία μαστίζει τον σύγχρονο άνθρωπον, είναι αποτέλεσμα της ηθικής κρίσεως, η οποία ενδημεί εις τας συγχρόνους κοινωνίας», επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ομιλία του κατά την επίσημο υποδοχή του Πατριάρχου της Σερβίας Ειρηναίου στο Φανάρι.
Θα πρέπει όμως ο κ. Βαρθολομαίος να μας εξηγήσει το πώς διαμορφώνονται οι σύγχρονες κοινωνίες. Ποιοι καλλιεργούν τις ηθικές κρίσεις. Ποιοι εξυπηρετούνται από τις αξιακές ανατροπές.
Έχω τη γνώμη ότι όλα αυτά βολεύουν την εξουσία και τους εκπροσώπους της. Από αυτούς δημιουργούνται και συντηρούνται. Όμως δεν έχω ακούσει ποτέ τον κ. Βαρθολομαίο να στρέφεται κατά της εξουσίας.

Το αντίθετο, μάλιστα. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι τακτικός συνομιλητής των πολιτικών αρχόντων. Τους υποδέχεται, τους επισκέπτεται και απολαμβάνει τη φιλοξενία τους. Όταν, λοιπόν, επιβραβεύεις με μεγαλόσταυρους ή μοιράζεις τις πολύτιμες ευχές σου στους διαμορφωτές των ηθικών κρίσεων και στους αρχιτέκτονες της παρακμής, όπως και να το κάνουμε είναι κάπως υποκριτικό να καταγγέλλεις το φαινόμενο.
«Το κακόν το οποίον βιούμεν, ως απειλήν ή διακινδύνευσιν ή πραγματικήν μείωσιν ή και εκμηδένισιν των οικονομικών πόρων και της εκ τούτων ευημερίας, προέρχεται εκ του μειωμένου ενδιαφέροντος ημών πάντων δια το ηθικώς δέον, ως τούτο υποδεικνύει ο Θεός», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Όμως τον Θεό καλό θα είναι να τον επικαλούμαστε για τη δικαιοσύνη ΤΟΥ και όχι να τον εμπλέκουμε στις κοσμικές αδικίες. Εμείς, ούτε «θαυμάζομεν» ούτε «συγχωρούμεν τους πλουτίζοντας δια της αφαιμάξεως των συνανθρώπων των».
Αυτό το κάνει ο κ. Βαρθολομαίος . Εκείνος υποδέχεται σε λαμπρές τελετές μεγαλοεπιχειρηματίες που είναι διαπλεκόμενοι. Εκείνος δέχεται τις χορηγίες τους. Εκείνος μοιράζει βυζαντινούς τίτλους σε ανθρώπους που πλούτισαν εκμεταλλευόμενοι εργαζόμενους και ύστερα δώρισαν κάποια ψίχουλα από την περιουσία τους για να εξαγοράσουν τη συγχώρεση του εκπροσώπου του Θεού.
Όλα να τα λέμε. Ο δικός μου Θεός, αν αποφάσιζε να εμπλακεί στο θέμα, θα τιμωρούσε όλους τους πλεονέκτες και τους άπληστους, όχι μόνο τους δημόσιους υπαλλήλους, τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και αυτούς που έχουν μικρομάγαζα. Άλλωστε, είμαι βέβαιος ότι ο Θεός δεν έχει κάτι προσωπικό με συγκεκριμένες επαγγελματικές τάξεις.
Απορώ, πώς ο τόσο ενημερωμένος κ. Βαρθολομαίος, δε γνωρίζει ότι οι πραγματικοί πλεονέκτες και άπληστοι συνεχίζουν ακόμη να απολαμβάνουν τα κέρδη τους από τη φοροδιαφυγή, τα σκάφη, τις βίλες τους και τις off shore εταιρείες τους.
Δε θέλω να πιστέψω πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποστηρίζει ότι αυτούς τους αγαπάει περισσότερο ο Θεός και άρα τους προστατεύει από την κρίση. Ειλικρινά εκπλήσσομαι από την άποψη που έχει ο Παναγιότατος για το Θεό.
«Ο χάρτινος πλούτος αποκαλύπτεται ως άνευ αξίας. Η άνεσις, ως ζητούμενον αγαθόν, μετεβλήθη εις κόπον και μόχθον και άγχος», τόνισε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Θα με συγχωρέσει ελπίζω ο Παναγιότατος, αν και δεν ανήκω στις τάξεις των εύπορων, όμως μέσα σε ένα σύντομο λόγο του προσπάθησε για δεύτερη φορά να μας πείσει ότι ο Θεός μεροληπτεί υπέρ των πλουσίων.
Με όλο το σεβασμό Παναγιότατε, απαντήστε μας σε ένα απλό ερώτημα: «Γιατί ο Μεγαλοδύναμος επέτρεψε να μετατραπεί το ζητούμενο της άνεσης σε κόπο και μόχθο και άγχος μόνο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, αλλά όχι για τους τραπεζίτες;».
Γιατί ο Θεός επέτρεψε να γίνονται τόσες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες για να προστατευτούν οι τραπεζίτες, ενώ δεν έχει γίνει ούτε μία για την προστασία των χαμηλόμισθων; Πώς γίνεται «ο χάρτινος πλούτος να αποκαλύπτεται ως άνευ αξίας» μόνο για τους φτωχούς, αλλά να αποκαλύπτεται ακόμη μεγαλύτερης αξίας για τους πλούσιους;
Θα καταλάβαινα τα λόγια του κ. Βαρθολομαίου, αν τα είχε απευθύνει διδακτικά προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Ως γνωστόν, ο πάσης Ελλάδος πήγε στο Κατάρ για να συζητήσει τρόπους εκμετάλλευση της εκκλησιαστικής περιουσίας από τους Καταριανούς, την ίδια ώρα που εντός Ελλάδας χαρακτηρίζει ως ανέκδοτο και μύθο κάθε αναφορά στην «εκκλησιαστική περιουσία». Δε νομίζω, όμως, ότι ταξίδεψε στο Κατάρ ο κ. Ιερώνυμος με σκοπό να αναζητήσει επιχειρηματίες που θα επενδύσουν σε ένα μύθο και ένα ανέκδοτο.
Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε το δράμα μας, η Εκκλησία είναι εντελώς απούσα από τις εξελίξεις. Εκτός αυτού, τώρα όλα δείχνουν ότι η ηγεσία της έχει αρχίσει να μας κοροϊδεύει, ακολουθώντας το παράδειγμα της πολιτικής ηγεσίας.
Λυπάμαι που έγραψα στην αρχή ότι «τυχαίνει ο Παναγιότατος και εγώ να έχουμε τον ίδιο Θεό». Εκείνος σίγουρα πιστεύει σε κάτι άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου