'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Guardian: «Βασανιστήρια και ταπείνωση τύπου Άμπου Γκράιμπ στη ΓΑΔΑ»

Πρωτοσέλιδο θέμα στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας Guardian ήταν πριν δυο ημέρες η καταγγελία 15 μελών αντιρατσιστικής κίνησης που αποκαλύπτουν ότι υποβλήθηκαν σε «βασανιστήρια και ταπείνωση τύπου Άμπου Γκράιμπ» στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής μετά την προσαγωγή τους από την αστυνομία στη διάρκεια συμπλοκών με υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής στον Άγιο Παντελεήμονα την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου.
Η εφημερίδα δημοσιεύει μάλιστα και σοκαριστικές φωτογραφίες από τα τραύματα που οι καταγγέλοντες αναφέρουν ότι έγιναν από αστυνομικούς.
Διαδηλωτές που κρατήθηκαν μετά την μοτοπορεία από την αστυνομία δήλωσαν στη Guardian ότι ένας αστυνομικός τους χαστούκισε και τους χτύπησε, ενώ άλλοι πέντε ή έξι κοιτούσαν και τους έφτυναν.
Κατήγγειλαν επίσης ότι τους κράτησαν ξύπνιους ολόκληρη τη νύχτα, «ρίχνοντας» στα μάτια τους φως με φακούς και λέιζερ και τους έκαψαν στα χέρια με αναπτήρα.

Οι αστυνομικοί τους βιντεοσκόπησαν με τα κινητά τους τηλέφωνα και απείλησαν να αναρτήσουν τις φωτογραφίες στο Διαδίκτυο και να δώσουν τις διευθύνσεις της κατοικίας τους στη Χρυσή Αυγή.
Η Guardian αναφέρει ότι οι διαδηλωτές ζήτησαν να μην δημοσιοποιηθεί το όνομά τους υπό το φόβο αντιποίνων από την αστυνομία ή τη Χρυσή Αυγή.
Η μία μάλιστα από τις δύο γυναίκες που προσήχθησαν ανέφερε στη Guardian ότι οι αστυνομικοί την προσέβαλαν με σκληρά σεξουαλικά σχόλια και την τράβηξαν πίσω από τα μαλλιά όταν επιχείρησε να αποφύγει την κινηματογράφησή της.
Επίσης δήλωσε ότι τους αρνήθηκαν ακόμη το νερό και πρόσβαση σε δικηγόρο επί 19 ώρες. «Ήμασταν τόσο διψασμένοι που ήπιαμε νερό από τους τουαλέτες» δήλωσε η γυναίκα.
«Αυτή δεν είναι μόνο μία υπόθεση αστυνομικής βαναυσότητας του είδους που ακούμε εδώ και εκεί σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Αυτό συμβαίνει καθημερινά. Έχουμε τις φωτογραφίες, έχουμε τις αποδείξεις των όσων συμβαίνουν στους ανθρώπους που συλλαμβάνονται να διαδηλώνουν κατά της ανόδου της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. Αυτό είναι το νέο πρόσωπο της αστυνομίας, με τη συνεργασία του δικαστικού συστήματος» αναφέρει στην εφημερίδα ο δικηγόρος Δημήτρης Κατσαρής.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η εφημερίδα αναφέρει ότι και άλλα άτομα που προσήγαγε η αστυνομία την επόμενη μέρα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης συμπαράστασης προς τους συλληφθέντες υπέστησαν εξευτελιστική μεταχείριση στη ΓΑΔΑ.
«Όλοι έπρεπε να περάσουμε από έναν αστυνομικό που μας έβαζε να γδυθούμε στο διάδρομο, να σκύψουμε με την πλάτη μπροστά σε όλους όσοι ήταν εκεί. Μας έκανε ό,τι ήθελε -μας χαστούκιζε, μας χτύπαγε, μας έλεγε να μην τον κοιτάμε, να μην καθόμαστε με σταυρωμένα πόδια. Άλλοι αστυνομικοί που ήλθαν δεν έκαναν τίποτα.
Κοιτούσαμε ο ένας στον άλλο με την άκρη του ματιού μας για να πάρουμε κουράγιο. Μας είχε εκεί για πάνω από δύο ώρες. Απαντούσε σε κλήσεις στο κινητό του και έλεγε «είμαι στη δουλειά και τους πηδ…., τους πηδ… καλά. Στο τέλος μόνο σε τέσσερις από εμάς ασκήθηκε δίωξη για αντίσταση κατά της αρχής. Ήταν μία ημέρα από το παρελθόν, από τη χούντα των συνταγματαρχών» δήλωσε ένας συλληφθείς.
Η Guardian αναφέρει ότι η αστυνομία δεν δέχτηκε τις καταγγελίες και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Χρήστος Μανούρας, δήλωσε ότι «δεν υπήρξε ουδεμία άσκηση βίας από την αστυνομία κατά οιουδήποτε στη ΓΑΔΑ».
Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι: «Ενώ είναι γνωστές εδώ και μέρες οι μαρτυρίες των συλληφθέντων που συμμετείχαν στην αντιφασιστική πορεία με λεπτομερείς περιγραφές όχι μόνο ξυλοδαρμών από αστυνομικούς, αλλά και άλλων συμπεριφορών που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και συνιστούν βασανιστήρια κατά τη διεθνή νομολογία, καμία αρμόδια Αρχή όλο αυτό το διάστημα δεν προχώρησε σε οποιαδήποτε διερεύνηση των καταγγελιών- ούτε καν στην προσχηματική ΕΔΕ.»
 http://www.koutipandoras.gr/?p=26822

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου