Αυτό το αφεντικό είναι ο νέος, για τα ελληνικά δεδομένα, τραπεζικός και ασφαλιστικός κολοσσός Εθνικής-Eurobank.
Ο νέος όμιλος θα έχει κυρίαρχη και δεσπόζουσα θέση στην ελληνική αγορά, αφού θα κατέχει τις μισές, περίπου, ελληνικές καταθέσεις και θα έχει υπερδιπλάσιο μέγεθος από τη δεύτερη και καταϊδρωμένη τράπεζα.
Σε λίγο ο όμιλος Εθνικής-Eurobank ίσως να έχει ακόμα μεγαλύτερο εκτόπισμα, εξαφανίζοντας, σχεδόν, από τον τραπεζικό χάρτη ή δορυφοροποιώντας κάθε άλλο παίκτη.
Και να σκεφτεί κανείς ότι ο γάμος Εθνικής-Eurobank έγινε με λεφτά του δημοσίου, αφού ο έλληνας φορολογούμενος θα προικοδοτήσει την συγχώνευση με 18 δις ευρώ ζεστό τζάμπα χρήμα, που θα προκύψει από δάνεια του EFSF και το οποίο θα δοθεί υπό μορφή αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου.
Ο λεηλατημένος ελληνικός λαός πληρώνει, δυστυχώς, αγόγγυστα τους ιδιώτες μετόχους των τραπεζών, για να προχωρούν σε deal και ιδίως πληρώνει για να κατασκευάσει το αυριανό "αφεντικό" του, τον όμιλο Εθνικής - Eurobank, το οποίο διόλου απίθανο να καταλήξει στα χέρια ξένων funds.
Σήμερα η παρέμβαση για την εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση των τραπεζών, στο πλαίσιο μιας νέας προοδευτικής πολιτικής, αποκτά κρίσιμη σημασία.
Παραθέτουμε
στη συνέχεια άρθρο από την "Καθημερινή" (9/10), χωρίς κρίσεις και
σχόλια, υπό τον τίτλο : "Η συμφωνία Εθνικής-Eurobank", το οποίο αν και
κινείται σε εκ διαμέτρου αντίθετο πολιτικό μήκος κύματος, παραθέτει
σημαντικές πτυχές του μεγάλου τραπεζικού deal Εθνικής-Eurobank.
Ολόκληρο το άρθρο έχει ως εξής:
Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ - EUROBANK
Του GEORGE HAY
Πολύ σημαντική συνέργεια, απρόσβλητη κυριαρχία στην αγορά και φθηνή τιμή μετοχών. Η συμφωνία μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank έχει όλα τα συστατικά που συνήθως ανοίγει την όρεξη των επενδυτών. Ομως εδώ μιλάμε για την Ελλάδα. Ακόμη κι αυτός ο καταπληκτικός συνδυασμός δεν οδηγεί αναγκαστικά σε μια εντυπωσιακή ιστορία συγχώνευσης στον ελληνικό τραπεζικό τομέα.
Οι δύο τράπεζες θα συγκεντρώνουν περίπου τις μισές ελληνικές καταθέσεις και θα έχουν σχεδόν το διπλάσιο μέγεθος από τον πλησιέστερο ανταγωνιστή τους. Η συγχώνευση, κατά την οποία η Eurobank υπερτιμάται ελαφρώς σε σχέση με το κλείσιμο της μετοχής της στις 4 Οκτωβρίου, θα μπορούσε να αποφέρει περίπου 600 εκατ. ευρώ τον χρόνο (προ φόρων) σε συνέργειες μέχρι το 2015. Σύμφωνα με τη συμβατική αριθμητική των συγχωνεύσεων, η φορολογημένη αξία των συνεργειών υπερβαίνει τη συνδυασμένη τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία των 2,5 δισ. ευρώ που έχουν οι δύο τράπεζες. Η συμφωνία φέρνει σταθερότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Οι ελληνικές τράπεζες δέχθηκαν την απομείωση της αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων κατά περισσότερο από το 50% και σε κάποιο χρονικό σημείο θα λάβουν από την Ευρωζώνη 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Το μερίδιο που αναλογεί σε Εθνική και Eurobank είναι περίπου 18 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τους κανόνες ανακεφαλαιοποίησης που αναμένεται να επιβληθούν από την Ευρωζώνη, τράπεζες που καταφέρνουν να εξασφαλίσουν το 10% των κεφαλαιακών τους αναγκών από ιδιώτες επενδυτές θα ανακεφαλαιοποιηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μη χαθούν τα δικαιώματα ψήφου των υφιστάμενων μετόχων. Σίγουρα οι ΕΤΕ/Eurobank θα καταφέρουν να βρουν τα απαιτούμενα 1,8 δισ. ευρώ για να ικανοποιήσουν αυτόν τον όρο; Το νέο μεγαθήριο ίσως δυσκολευθεί εκμεταλλευθεί τις δυνατότητές του. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
θα μπορούσε να απαιτήσει την πώληση περιουσιακών στοιχείων προκειμένου
να περιορίσει την κυριαρχία της νέας τράπεζας. Ακόμη και τότε, το μέγεθος του μεριδίου που κατέχει στην αγορά η τράπεζα και η εξάρτησή της από τα κεφάλαια διάσωσης της Ευρωζώνης
–οιουδήποτε είδους– σημαίνει ότι οι μέτοχοι της μειοψηφίας θα πρέπει να
είναι δύσπιστοι ως προς το κατά πόσον τα φαινομενικά οφέλη από τη
συγχώνευση θα μετατραπούν σε κέρδος για τις μετοχές. Εν τω μεταξύ, η
Ελλάδα πρέπει να εξασφαλίσει την καταβολή της καθυστερημένης δόσης των 31,2 δισ. από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Για να το επιτύχει πρέπει να αποδείξει ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές δαπανών. Χωρίς μια νέα συμφωνία, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα λάβουν τα υπόλοιπα από τα κεφάλαιά τους και η πίστωση από την ΕΚΤ ίσως διακοπεί. Φυσικά, αν η αντιμονοπωλιακή ρυθμιστική αρχή
τηρήσει θετική στάση και η Ελλάδα βγει από τον βούρκο, τότε η
συγχώνευση ΕΤΕ/Eurobank θα αποτελέσει σημαντικό μοχλό για την ανάπτυξη. Ωστόσο, οι μετοχές εξακολουθούν να αποτελούν ρίσκο.
Πηγή: "Καθημερινή", "Reuters Breakingviews" (9/10).
Επίσης,
παραθέτουμε δύο ακόμα ρεπορτάζ από το συγκεκριμένο φύλλο της
"Καθημερινής" (9/10), σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του επικείμενου deal
Εθνικής-Eurobank και την διαμόρφωση του νέου ασφαλιστικού κολοσσού.
ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΑΙ EUROBANK
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ - ΣΤΟ Α’ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2013 ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ
Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ
Δεδομένη είναι η επιτυχία της πρότασης της Εθνικής Τράπεζας για την απόκτηση των μετοχών της Eurobank, ενώ στόχος της διοίκησης της ΕΤΕ είναι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της δημόσιας πρότασης.
Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα του εγχειρήματος εξαρτάται επίσης από την
ταχύτητα λήψης των απαιτούμενων εγκρίσεων τόσο από τις ελληνικές αρχές (ΤΧΣ, ΤτΕ, Επιτροπή Ανταγωνισμού) όσο και από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν.Η συγχώνευση των δύο τραπεζών, με την απορρόφηση της Eurobank από την Εθνική εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013.
Η Εθνική Τράπεζα έχει συγκαλέσει για την Τρίτη 30 Οκτωβρίου γενική συνέλευση με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με την έκδοση νέων μετοχών, οι οποίες θα δοθούν ως αντάλλαγμα στους μετόχους της Eurobank που θα αποδεχθούν την πρόταση. Δεδομένου ότι απαιτείται απαρτία 50%, το πιθανότερο είναι η σχετική απόφαση να ληφθεί στην επαναληπτική γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Νοεμβρίου. Αμέσως μετά θα κατατεθεί το Ενημερωτικό Δελτίο της αύξησης στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σημειώνεται ότι ήδη έχει κατατεθεί το δελτίο της προαιρετικής Δημόσιας Πρότασης.
Για την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου απαιτούνται, αν δεν προκύψει κάποιο πρόβλημα, 2-3 εβδομάδες. Ετσι αρχές Δεκεμβρίου μπορεί να ξεκινήσει η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης. Η διάρκειά της μπορεί να είναι από 4 έως 8 εβδομάδες, και το διάστημα ισχύς θα το ορίσει ο προτείνων δηλαδή, η Εθνική Τράπεζα. Ετσι, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου ή το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου μπορεί να έχει ολοκληρωθεί, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι παράλληλα θα έχουν ληφθεί όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις.
Η επιτυχία της προσφοράς είναι εξασφαλισμένη, «δεδομένου ότι πρόκειται για προαιρετική δημόσια πρόταση», υπογραμμίζει στην «Κ» ο Β΄ αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Ξενοφών Αυλωνίτης, «δεν υπάρχει απαιτούμενο ελάχιστο όριο. Ακόμα και στη θεωρητική περίπτωση που προσφερθεί μόνο μία μετοχή, αυτή μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον προτείνοντα».
Στην περίπτωση της ΕΤΕ ήδη έχουν δεσμευτεί μέτοχοι που ελέγχουν το 44,75% της Eurobank (εννέα μέλη της οικογένειας Λάτση, το ίδρυμα John S. Latsis Public Benefit Foundation και ο όμιλος EFG Consolidated Holdings) να προσφέρουν τις μετοχές τους στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης.
Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και στην ακραία περίπτωση που δεν ανταποκριθεί κανένας άλλος μέτοχος, η Εθνική Τράπεζα θα βρεθεί με το 44,7% των μετοχών της Eurobank. Με ένα τόσο μεγάλο ποσοστό -σε μια πολυμετοχική εταιρεία- είναι πολύ εύκολο να ληφθεί η απόφαση για τη συγχώνευση των δύο ιδρυμάτων σύμφωνα με τους όρους της δημόσιας πρότασης.
Χθες, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς σε επιστολή που απέστειλε στους εργαζόμενους του ομίλου, τόνισε ότι η υποβολή δημόσιας πρότασης για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Eurobank αποτελεί το σημαντικότερο βήμα στο πλαίσιο της στρατηγικής για: «την επαρκή και ταχύτατη ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, την ενίσχυση της ρευστότητας, τον εξορθολογισμό του λειτουργικού κόστους και τη συγκράτηση των επισφαλειών. Παράλληλα, συμβάλλει καθοριστικά στη θωράκιση του ομίλου, στην αναδιάρθρωση και σταθεροποίηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, καθώς και στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».
«Εχουμε να αντιμετωπίσουμε», τόνισε ο κ. Τουρκολιάς, «μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην ιστορία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η μεγάλη εμπειρία σε εξαγορές και συγχωνεύσεις των διοικήσεων και η υψηλή ποιότητα του προσωπικού των δύο τραπεζών, μου δίνουν σιγουριά και αισιοδοξία για την επιτυχή ολοκλήρωση του τόσο απαιτητικού εγχειρήματος».
Η ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΛΟΣΣΟ
Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ
Στη δημιουργία ενός ασφαλιστικού κολοσσού, με ασφάλιστρα άνω του 1,1 δισ. ευρώ στο σύνολο των 4,9 δισ. ευρώ, οδηγεί η ενοποίηση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων των ομίλων της Εθνικής και της Eurobank. Η συγχώνευση των δύο ασφαλιστικών ομίλων, στον βαθμό που θα υλοποιηθεί, αναδεικνύει το ενοποιημένο σχήμα σε αδιαμφισβήτητο leader, με μερίδιο αγοράς που ξεπερνά περίπου το 22% στο σύνολο των κλάδων.Ο νέος όμιλος, που αποτελείται από την Εθνική Ασφαλιστική, την Efg Eurolife Ζωής και την Efg Eurolife Ζημιών, διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια μετά την πρόσφατη απόφαση του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας να ενισχύσει τα κεφάλαια της Εθνικής Ασφαλιστικής έως και του ποσού των 650 εκατ. ευρώ. Ήδη ολοκληρώθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με τα πρώτα 500 εκατ. ευρώ, αποκαθιστώντας την κεφαλαιακή επάρκεια της μεγαλύτερης θυγατρικής του ομίλου της Εθνικής, που είχε πληγεί μετά τη συμμετοχή της εταιρείας στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και την απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Ασφαλιστικής προηγήθηκε της ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας, ενώ σε ανάλογη κίνηση είχε προχωρήσει λίγο πριν από την εκπνοή του 2011 και ο όμιλος της Efg Eurobank, ενισχύοντας τα κεφάλαια της Efg Eurolife κατά 27 εκατ. ευρώ. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής έγινε με συνδυασμό εργαλείων, που περιλαμβάνει μετρητά, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, ενώ η κάλυψη του υπολοίπου της αύξησης θα εξεταστεί σε σχέση με τις περαιτέρω ανάγκες, που εκτιμάται ότι θα προκύψουν ενόψει και της προσαρμογής στους νέους κανόνες του Solvency II. Από την πλευρά της, η διοίκηση της Efg Eurolife εκτιμά ότι η αύξηση που προηγήθηκε καλύπτει τις ανάγκες του ομίλου και ότι δεν θα απαιτηθεί νέα κεφαλαιακή ενίσχυση.
Η Εθνική Ασφαλιστική έχει περίπου 800 εργαζομένους (χωρίς σε αυτούς να περιλαμβάνονται οι περίπου 200 ενοικιαζόμενοι της ICAP), ενώ η Efg Eurolife απασχολεί 300 εργαζομένους. Η συγχώνευση των δύο ομίλων, στον βαθμό που προκριθεί ως επιλογή, δεν θα αποτελέσει, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, εύκολη υπόθεση, με δεδομένη τη διαφορετική κουλτούρα που χαρακτηρίζει τους δύο ομίλους, τόσο σε επίπεδο λειτουργίας και οργάνωσης όσο και σε επίπεδο προϊόντων. Να σημειωθεί ότι η Efg Eurolife αντλεί σημαντικό μέρος των εργασιών της μέσα από το δίκτυο της τράπεζας, το οποίο συνεισφέρει το 75% της ασφαλιστικής παραγωγής, σε αντίθεση με την Εθνική Ασφαλιστική που βασίζεται κατά κύριο λόγο στο δίκτυο των ασφαλιστικών συμβούλων και πρακτόρων. Σε κάθε περίπτωση, το σενάριο της πώλησης μιας εκ των νέων εταιρειών ή της εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για τον ενοποιημένο όμιλο δεν μπορεί να αποκλειστεί και παραμένει στην ατζέντα, με δεδομένες τις υψηλές κεφαλαιακές ανάγκες που απαιτεί το νέο κανονιστικό πλαίσιο του Solvency II, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το 2014. Την ίδια στιγμή πάντως, εξίσου δύσκολο θεωρείται το εγχείρημα της πώλησης, με δεδομένη την απουσία ενδιαφέροντος για επενδύσεις στη χώρα μας, αλλά και τις κακές προοπτικές της οικονομίας.
Πηγή: "Καθημερινή" (9/10).
Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012.iskra.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου