'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ


ΑΚΡΑΙΕΣ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ  ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΣΑΧΘΕΝΤΕΣ
Στις 20.30 αφέθηκαν ελεύθεροι οι δύο τελευταίοι προσαχθέντες στη Χαλκιδική. Νωρίτερα, είχε αφεθεί ελεύθερη και η τρίτη προσαχθείσα.
Σύμφωνα με την ανεπίσημη πληροφόρηση που είχαν οι δικηγόροι, ολοκληρώθηκαν οι κατ' οίκον έρευνες στα σπίτια των προσαχθέντων οι οποίες έγιναν με την παρουσία πταιματοδίκη και δεν βρέθηκε το παραμικρό στοιχείο σε βάρος τους.

Νωρίτερα σήμερα,  η αστυνομία είχε προχωρήσει στην προσαγωγή τριών πολιτών από τον Πολύγυρο Χαλκιδικής, σε συνέχεια του κλίματος τρομοκρατίας, με τις προσαγωγές δεκάδων υπόπτων και την αντισυνταγματική απειλή, ότι θα κατηγορηθούν για απείθεια αν δεν δώσουν δείγμα γενετικού υλικού.
Οι αναίτιες προσαγωγές επιβεβαιώθηκαν από τους κατοίκους της περιχοής, που έκαναν λόγο για κλίμα τρομοκρατίας ενόψει της διαδήλωσης ενάντια στα μεταλλεία χρυσού, που θα λάβει χώρα την Κυριακή. Παράλληλα, την ίδια ημέρα η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης διέψευδε τις καταγγελίες «περί κατατρομοκράτησης πολιτών» για την υπόθεση της εμπρηστικής επίθεσης στις Σκουριές.
Έξω από την Ασφάλεια Πολυγύρου συγκεντρώθηκαν κάτοικοι της περιοχής, για να βεβαιωθούν ότι δεν θα «εξαφανιστούν» οι δύο προσαχθέντες, «όπως οι δυο κάτοικοι της Ιερισσού πριν από τρεις μέρες».
Οι κάτοικοι της περιοχής εξέφρασαν τον φόβο τους για την αντιμετώπιση που θα έχουν την Κυριακή οι διαδηλωτές από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Παράλληλα, συγκεντρωμένοι στους δρόμους της πόλης της Ιερισσού καλούν τον κόσμο να συμμετάσχει στην διαδήλωση της Κυριακής..
Ειδικότερα, σύλλογοι και φορείς καλούν σε πορεία στη Μ. Παναγία, την Κυριακή 24/2 ενώ θα παραχωρήσουν και συνέντευξη Τύπου την ίδια μέρα.

Υπενθυμίζεται ότι, το Σάββατο, σε συνέντευξη τύπου δικηγόροι, υπερασπιστές των κατοίκων της βορειοανατολικής Χαλκιδικής, προέβησαν σε καταγγελίες περί «αστυνομικής αυθαιρεσίας» και «βίας» στην περιοχή, στη διάρκεια των ερευνών για τον εντοπισμό των δραστών της εμπρηστικής επίθεσης που σημειώθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές. Μάλιστα, οι δικηγόροι ανέφεραν ότι προτίθενται να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Νωρίτερα, για «εθνικό και διπλό έγκλημα, οικολογικό και οικονομικό», στη Χαλκιδική, έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση της Γραμματείας.
Τονίζεται πως «απάντηση στο έγκλημα αυτό είναι ο μαζικός και ειρηνικός αγώνας των κατοίκων, απέναντι στον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στέκεται απόλυτα αλληλέγγυος».
«Προϊόν πρωτοφανούς σκανδάλου που ξεκινά από το 2003, απέναντι στο οποίο οι κάτοικοι της περιοχής δίνουν ένα δίκαιο αγώνα για την υπεράσπιση της ποιότητας της ζωής της δικής τους και των επόμενων γενιών», χαρακτηρίζονται στην ανακοίνωση οι επιχειρηματικές δραστηριότητες με το χρυσό στις Σκουριές Χαλκιδική.
«Με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στις εγκαταστάσεις πριν από λίγες ημέρες, η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι οι κάτοικοι της περιοχής αντιμετωπίζουν καθημερινά την κρατική καταστολή, ενώ ο εμπρησμός των εγκαταστάσεων της Ελληνικός Χρυσός έδωσε και το κατάλληλο άλλοθι στην κυβέρνηση για την όξυνση της στρατηγικής τής έντασης και την ενοχοποίηση του αγώνα των κατοίκων.
Πρόκειται, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, για μια οργανωμένη εκστρατεία συκοφάντησης και ποινικοποίησης του κινήματος ενάντια στα μεταλλεία χρυσού, αλλά και πρακτικών καταστολής ενάντια στους κατοίκους που παραπέμπουν σε άλλες, σκοτεινές εποχές»
ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΡΥΜΟΝΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
Είμαστε κάτοικοι της Χαλκιδικής, μέλη της τοπικής κοινωνίας από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, με διαφορετικές απόψεις και ιδιαιτερότητες, που μας έχει ενώσει το κοινό μας πρόβλημα και ο κοινός μας αγώνας εδώ και χρόνια και δεν δεχόμαστε να γίνουμε μέρος οποιασδήποτε κομματικής αντιπαράθεσης.
Στον τόπο μας, στην Χαλκιδική, συντελείται ένα τεράστιο οικονομικό και περιβαλλοντικό σκάνδαλο. Παρά τις γνωματεύσεις των επιστημονικών φορέων που κρίνουν την συγκεκριμένη μεταλλευτική δραστηριότητα (εξόρυξη χρυσού) καταστροφική, και παρά το γεγονός ότι ακόμα εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις προσφυγές των κατοίκων, η εταιρία Eldorado Gold – ΑΚΤΩΡ έχει ξεκινήσει την καταστροφή του αρχέγονου δάσους των Σκουριών, του τόπου μας και της ζωής όλων μας.
Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής - και όχι μόνο - τάσσεται ξεκάθαρα κατά της εξόρυξης χρυσού. Ο παραλογισμός που αποκαλούν ανάπτυξη δημιουργεί   πρόσκαιρες θέσεις εργασίας ενώ καταστρέφει χιλιάδες άλλες εφ όρου ζωής. Η οικονομία της Χαλκιδικής βασίζεται στον τουρισμό, την γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και την μελισσοκομεία, που κυριολεκτικά εξαφανίζονται από την υποτιθέμενη αναπτυξιακή επένδυση.
Εδώ και χρόνια διαμαρτυρόμαστε ειρηνικά μέσα από πορείες χιλιάδων πολιτών, συλλαλητήρια και ενημερωτικές εκδηλώσεις σε Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη και Αθήνα, παρόλο που είμαστε σκοπίμως αποκλεισμένοι από τα ΜΜΕ. Παρότι έχουμε βιώσει την αστυνομική αυθαιρεσία και βία σε όλο της το μεγαλείο, το κίνημα μας παραμένει φιλειρηνικό και δεν υιοθετεί πρακτικές βίας.
Βρίσκεται λοιπόν σε εξέλιξη μία λυσσαλέα προσπάθεια εκφοβισμού και φίμωσης μας. Ένα ανελέητο και πρωτοφανές κυνηγητό που στόχο έχει να κάμψει το ηθικό όλων των κατοίκων της Χαλκιδικής και της Β. Ελλάδας που αντιτίθεται στην καταστροφή. Τις τελευταίες ημέρες βιάζεται η καθημερινότητα μας. Αθρόες προσαγωγές κατοίκων της περιοχής, λήψη αποτυπωμάτων, ακόμα και DNA, χωρίς καν να υπάρχουν κατηγορίες, πολύωρη και αδικαιολόγητη κράτηση στην Ασφάλεια.
Εξελίσσεται ραγδαία μία προσπάθεια ποινικοποίησης κάθε διαμαρτυρίας, κάθε απλής δημόσιας δήλωσης αντίθεσης στην καταστροφή του τόπου μας. Μας παρουσίασαν ως εγκληματίες, ακόμα και ως τρομοκράτες, στην προσπάθεια τους να στρέψουν εναντίον μας την κοινή γνώμη. Στην Ελλάδα του 2013, είναι άραγε ποινικό αδίκημα το να εκφράζεσαι δημόσια και το να μην συναινείς στην καταστροφή του τόπου και της ζωής σου; Βιάζεται η αλήθεια, βιάζεται ο τόπος και η ζωή μας.
Τα γεγονότα της Κυριακής 17/2 στις Σκουριές, είναι αποτέλεσμα της βίαιης πρακτικής και διαχείρισης από πλευράς του κράτους, της αστυνομίας και των οικονομικών συμφερόντων και οι ηθικοί αυτουργοί δεν θα πρέπει να αναζητούνται ανάμεσα μας. Ο αγώνας μας είναι δίκαιος, η νομιμότητα είναι με το μέρος μας, και γι αυτό θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση μέχρι να δικαιωθούμε.
Καλούμε όλους σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους κατοίκους της Χαλκιδικής που υφίστανται την κρατική τρομοκρατία την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, 2013 στις 11.00 στην Μ. Παναγία Χαλκιδικής (προσυγκέντρωση 10.00 στην Ιερισσό). Θα δοθεί συνέντευξη τύπου στις 13.00 στην Μ. Παναγία.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΟΡΓΙΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΧΑΛΙΚΙΔΙΚΗ
Με τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την Κυριακή στις 11 το πρωί στη Μ. Παναγιά, οι κάτοικοι της Χαλκιδικής συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στην επένδυση της μεταλλουργίας χρυσού.
Στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, οι δικηγόροι που υπερασπίζονται τους κατοίκους της περιοχής, και στην προστασία τους από την καταπάτηση στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων τους, κατήγγειλαν τα όσα εξελίσσονται μετά την προβοκατόρικη εμπρηστική επίθεση στις Σκουριές.
Οπως είπαν, κουκουλοφόροι ασφαλίτες και ένστολοι αστυνομικοί περιπολούν διαρκώς. Εγιναν περίπου 50 προσαγωγές, ανάμεσά τους και 2 ανήλικων παιδιών, με μοναδικό κριτήριο την αντίθεσή τους στην επένδυση. Από τους προσαχθέντες λήφθηκαν αποτυπώματα, φωτογραφίες, έγινε παράνομη λήψη γενετικού υλικού, χωρίς προηγούμενη απαγγελία κατηγορίας και εμποδίστηκε η επικοινωνία τους με τους δικηγόρους. Κατήγγειλαν ότι η πλειοψηφία των προσαχθέντων αναγκάστηκε να δώσει γενετικό υλικό κάτω από την πίεση της ψυχολογικής βίας, αλλά και των απειλών πως θα κρατηθούν στην ασφάλεια μέχρι να δώσουν DNA.
Σημείωσαν πως δημιουργείται ένας φάκελος δεδομένων για τους κατοίκους, με αποτέλεσμα ο καθένας από αυτούς να είναι ύποπτος για οποιαδήποτε προβοκατόρικη ενέργεια στο μέλλον. Ζήτησαν παρέμβαση του εισαγγελέα και άσκηση δίωξης σε βάρος των αστυνομικών για κατάχρηση εξουσίας.
Σε ό,τι αφορά την κατηγορία της «ηθικής αυτουργίας» με την οποία συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα ένας από τους κατοίκους, οι δικηγόροι σημείωσαν ότι στηρίχθηκε σε τρεις καταθέσεις των εργαζομένων που δούλευαν στη φύλαξη των εγκαταστάσεων, οι οποίοι τον επέδειξαν ως ηθικό αυτουργό, επειδή με δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, προέτρεπε σε τέτοιες ενέργειες και ήταν διαρκών παρών στις κινητοποιήσεις ενάντια στην επένδυση. Τελικά, η εισαγγελέας δεν άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του και επέστρεψε το φάκελο της υπόθεσης στην αστυνομία για παραπέρα διερεύνηση.
Με ανακοίνωσή της, η ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ καταγγέλλει την πολύμορφη καταστολή που αναπτύσσεται, από την κυβέρνηση, με αφορμή την προβοκατόρικη επίθεση στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές. Οπως αναφέρει «η κυβέρνηση είναι καθαρό ποιον έχει στο στόχαστρο: Το λαϊκό κίνημα. Κάνει τα πάντα για να προστατεύσει το "ιερό και όσιο" της κερδοφορίας του κεφαλαίου».
Σάββατο 23 Φβερουαρίου 2013
iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου