'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΙΜΗΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗ "ΔΤ" ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟΚΑΤΑΔΙΚΗ


Ν. ΜΙΧΑΛΙΤΣΗΣ: ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΔΙΜΗΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗ Δ.Τ.: «ΑΠΟΚΗΡΥΣΣΩ ΜΕΤΑ ΒΔΕΛΥΓΜΙΑΣ... ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΟΥ»
 ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΜΕΓΑΡΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΒΟΥΛΕΣ!

Η ΕΡΤ συνεχίζει με πείσμα και αποφασιστικότητα το ραδιοτηλεοπτικό της μαραθώνιο, παρά την απαράδεκτη διακοπή του σήματός της από την EBU, η οποία βιάστηκε να δείξει το καθεστωτικό πρόσωπό της και παρά τις συνεχιζόμενες απειλές από την κυβέρνηση και τον Π. Καψή.
Σε αντίθεση με την ΕΡΤ, το κακόγουστο πείραμα του μορφώματος της λεγόμενης «Δημόσιας Τηλεόρασης», που εγκαινίασε την εκπομπή ζωντανού προγράμματος από το πρωί της προηγούμενης Τετάρτης (21/8), καρκινοβατεί, χωρίς να μπορεί να πείσει ότι θα αποκτήσει αξιόπιστο μέλλον.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η λεγόμενη «ΔΤ» του Παντελή Καψή, ενώ ήδη ξοδεύει αδιαφανώς αρκετά υψηλά αδιευκρίνιστα ποσά και η ίδια και το πολιτικό γραφείο του πολιτικού προϊσταμένου της, το έργο που έχει αρχίσει να επιδεικνύει είναι χαμηλότατης στάθμης, προδιαγράφοντας την παταγώδη αποτυχία της.
Παράλληλα οι εργαζόμενοι της μεταβατικής Δημόσιας Τηλεόρασης έχουν αρχίσει τη... γκρίνια παραπονούμενοι ότι δεν έχουν τα κατάλληλα εργαλεία για να εργαστούν και να βγει τα ρεπορτάζ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένοι ζητούσαν να μάθουν πότε επιτέλους θα πάνε στο Ραδιομέγαρο να δουλέψουν καθώς, οι υπηρεσίες που τους παρέχονται δεν τους ικανοποιούν!!!
Αποτελεί κρίσιμης σημασίας εξέλιξη το γεγονός ότι όλες οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, προεξάρχουσας της αξιωματικής, έχουν δεσμευτεί ότι δεν θα συμμετέχουν με εκπροσώπους τους στις εκπομπές του μορφώματος της «ΔΤ» αλλά ούτε και της ΝΕΡΙΤ, πράγμα που μάλλον θα «συμπαρασύρει» σε αυτή την απόρριψη και τα μεγαλύτερα και πιο ζωντανά τμήματα του συνδικαλισμού, ενώ μια πολύ σημαντική ποιοτικά και ποσοτικά μερίδα του πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου της χώρας, η οποία διαρκώς αυξάνει, έχει δηλώσει ότι δεν θέλει να έχει καμία σχέση με το νέο κυβερνητικό τηλεοπτικό κατασκεύασμα.
Αυτό σημαίνει ότι εξαρχής η «ΔΤ» (και αργότερα η ΝΕΡΙΤ) δεν θα έχει καμία αξιοπιστία και το μόνο που θα κάνει θα είναι να διχάζει και να διαιρεί τον ελληνικό λαό. Μια τέτοια, όμως, «δημόσια» τηλεόραση δεν έχει κανένα μέλλον και θα αποτελεί «πηγή ανωμαλίας» για τη χώρα και το μέλλον της, στοιχίζοντας την ίδια ώρα πανάκριβα στους φορολογούμενους.
Μετά τις προσπάθειες λάσπης και διάσπασης του μετώπου των εργαζόμενων η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός κ. Παντελής Καψής βάζουν στόχο την απομάκρυνση από το ραδιομέγαρο των απολυμένων της ΕΡΤ που βρίσκονται στο κτίριο της Αγίας Παρασκευής από την 11η Ιουνίου, ημέρα που έπεσε και το «μαύρο» στο σήμα της Δημόσιας Ραιοτηλεόρασης.  Στελέχη της κυβέρνησης εισηγούνται την αποστολή ΜΑΤ που θα πετάξουν έξω τους απολυμένους εργαζόμενους, ενώ άλλοι, αναμεσά τους και ο Π. Καψής, προσανατολίζονται  στην "εκδίωξη" μέσω εισαγγελέων. 
Η αγωνιστική παρουσία εργαζόμενων της ΕΡΤ και αλληλέγγυων αποτελεί εγγύηση για την αισιόδοξη έκβαση της προσπάθειας της ΕΡΤ αλλά και δύναμη ανατροπής απέναντι σε κάθε απόπειρα κυβερνητικής αστυνομικής επέμβασης στο Ραδιομέγαρο.
   
ΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΕΡΤ

Στη μετάδοση κανονικού ειδησεογραφικού προγράμματος , με όσα μέσα έχουν στη διάθεσή τους, προσβλέπουν οι απολυμένοι της ΕΡΤ που παραμένουν στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. «Συνεχίζουμε να εκπέμπουμε στο διαδίκτυο. Έως το βράδυ αποκαθιστούμε και τα Μεσαία, που ‘έπεσαν’ το μεσημέρι. Στόχος μας είναι να βγούμε στον αέρα με κανονικό πρόγραμμα τον Σεπτέμβριο, στο οποίο σκοπεύουμε να φιλοξενήσουμε και άλλους διαμαρτυρόμενους κλάδους», έλεγε συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, λίγες ώρες μετά το ενημερωτικό ντεμπούτο της ΔΤ.

Στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής προκάλεσε αρνητική εντύπωση τόσο αυτή καθ' αυτήν η συμμετοχή πρώην εργαζομένων της ΕΡΤ στο εγχείρημα της νέας δημόσιας τηλεόρασης, όσο και η παρουσία τους στο πάνελ της ΔΤ, κατά τη διάρκεια της πρώτης ενημερωτικής εκπομπής την Τετάρτη.

Σχολιάζοντας τη στάση των δημοσιογράφων της ΔΤ, παλιοί τους συνάδελφοι μιλούσαν για «πάνελ της μίας άποψης», με αποκλειστικό κίνητρο το δόγμα: «δουλειά να’ χω, και όπου φυσάει ο άνεμος», αν και χαρακτήριζαν μέχρι ενός σημείου κατανοητή και σεβαστή την ανάγκη για εργασία.

Ζητούμενο πλέον για τους... μόνιμους κατοίκους του Ραδιομεγάρου είναι η περαιτέρω στάση της κυβέρνησης και συγκεκριμένα κατά πόσο θα τους επιτρέψει να υλοποιήσουν τα φθινοπωρινά τους πλάνα. Οι εκτιμήσεις στην Αγία Παρασκευή διίστανται.

ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στο Ραδιομέγαρο με καθημερινή και μεγάλη συμμετοχή των αλληλέγγυων καθώς και πλήθος κόσμου, που παρά το κλίμα των αυγουστιάτικων ημερών, συνεχίζουν να προσφέρουν τη στήριξη τους στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ. Έναν αγώνα ανυποχώρητο που στέκει όρθιος εδώ και δύο μήνες και έντεκα ημέρες!
Η παρουσία των αλληλέγγυων τόσο κάθε βράδυ όσο και κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι απαραίτητη για να αποτρέψει τις κυβερνητικές και ενεδεχόμενως τις αστυνομικές επιβουλές. Είναι επομένως ιδιαίτερα σημαντικό να ανταποκριθούμε θετικά όλοι και ολες στο κάλεσμα των εργαζόμενων της ΕΡΤ για αλληλεγγύη και συμπαράσταση.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ Ν.ΜΙΧΑΛΙΤΣΗ : ΑΠΟΚΗΡΥΣΣΩ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΟΥ
H iskra παραθέτει την επιστολή του του Νίκου Μιχαλίτση, «μεταρρυθμισμένου» Τεχνικού Διευθυντή της ΕΡΤ, σχετικά με τις δίμηνες συμβάσεις.
Υπογραφή δίμηνης σύμβασης στη Δ.Τ.: «Αποκηρύσσω μετά βδελυγμίας... τα δικαιώματά μου»
Θεμελιώδες δικαίωμα κάθε εργαζομένου που απολύεται με παράνομο τρόπο είναι να διεκδικήσει δικαστικά τη δικαίωσή του, αποδεικνύοντας το «παράνομο» και «άκυρο» της απόλυσής του. Τα (σημαντικά) οφέλη μετά από μια θετική έκβαση, είναι  η καταβολή των  μισθών υπερημερίας από τον εργοδότη, αλλά και η επαναπρόσληψη (με το ίδιο είδος σύμβασης) στον διάδοχο φορέα, εφόσον έχει υπάρξει τέτοιος.
Στην περίπτωση των εργαζομένων αορίστου χρόνου της ΕΡΤ, που κατά την κυβέρνηση απολύθηκαν (μαζικά) στις 11/06/2013, όλοι οι καθηγητές εργατικού δικαίου, οι νομικοί και οι εργατολόγοι, συμφωνούν ότι οι απολύσεις είναι παράνομες, για πολλούς λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναφέρουμε. Συμφωνούν -επίσης όλοι- ότι θα πρέπει οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ να ασκήσουν αγωγές έως τις 11/09/2013. Η συντριπτική πλειονότητα πρόκειται να ασκήσει το δικαίωμα αυτό.
Μια «διαμάχη» που υπήρξε αρχικώς μεταξύ των εργατολόγων που ανέλαβαν τις αγωγές, αλλά γρήγορα μεταφέρθηκε και στους κόλπους των εργαζομένων της ΕΡΤ, ήταν ως προς το αν η υπογραφή της δίμηνης σύμβασης στο μεταβατικό στάδιο  εξασθενεί ή όχι τα επιχειρήματα των εργαζομένων στις αγωγές τους και βεβαίως αν σημαίνει αποδοχή της βλαπτικής μεταβολής της σύμβασής τους από αορίστου χρόνου σε δίμηνης διάρκειας.
Αρκετοί συνάδελφοι έκαναν αίτηση δηλώνοντας ότι θα περιμένουν να δουν το κείμενο της σύμβασης για να αποφασίσουν.
Εν τω μεταξύ κυκλοφόρησε (ανεπισήμως) το κείμενο της δίμηνης σύμβασης  (επισυνάπτεται) που προτείνεται από τον ειδικό διαχειριστή να υπογράψουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ που έχουν υποβάλει αίτηση για το ενδιάμεσο στάδιο.
Τα κυριότερα  σημεία της σύμβασης αυτής είναι:
  1. Η αποδοχή (με τη μέθοδο «έλαβα υπόψη και συμφωνώ») της ΚΥΑ αριθ. ΟΙΚ. 02/11.06.2013 (σ.σ. με την οποία καταργήθηκε η ΕΡΤ και λύθηκαν όλες οι συμβάσεις των εργαζομένων). Είναι χαρακτηριστική η «κουτοπονηριά» του συντάκτη της σύμβασης, ο οποίος  μόνον στην συγκεκριμένη περίπτωση, εκ των τριών «έλαβα  υπόψη» που υπάρχουν, δεν επεξηγεί σε τι αναφέρεται αυτή η ΚΥΑ, πιστεύοντας ότι έτσι θα ξεγελάσει κάποιους, που δεν θα καταλάβουν ότι υπογράφουν την αποδοχή της απόλυσής τους. Η ίδια «κουτοπονηριά» εφαρμόζεται με την … απόσταση που υπάρχει στο κείμενο της σύμβασης, μεταξύ του έλαβα υπόψη (την απόλυσή μου) που υπάρχει στην αρχή και του «αυτά συμφώνησαν τα δύο συμβαλλόμενα μέρη, σε απόδειξη των οποίων συντάχθηκε αυτή η σύμβαση …» που υπάρχει στο τέλος της σύμβασης, αμέσως πριν την υπογραφή. Μια υπογραφή με την οποία, ο εργαζόμενος της ΕΡΤ  ματαιώνει κάθε δυνατότητα να επιτύχει δικαστικώς το άκυρο και παράνομο της απόλυσής του, αφού ο ίδιος την έχει αποδεχθεί.
  2. Η αποδοχή ότι η σύμβαση είναι ορισμένου χρόνου και μάλιστα δίμηνη και ότι: «Η εργασιακή σχέση λύεται με την παρέλευση του συμφωνηθέντος  χρόνου, χωρίς καμία άλλη διατύπωση από τα συμβαλλόμενα μέρη». Εδώ, ο εργαζόμενος της ΕΡΤ αναγνωρίζει ενυπογράφως την αποδοχή της βλαπτικής μεταβολής της σύμβασής του (από αορίστου χρόνου σε δίμηνη).
  3. Η αποδοχή ότι η σύμβαση συνάπτεται λόγω κατεπειγουσών αναγκών (βλέπε Ν. 2738/1999) και επομένως δεν μπορεί να ανανεωθεί εντός 12μήνου με την ισχύουσα νομοθεσία.
  4. Η αποδοχή ότι εργοδότης σου δεν είναι κάποιος φορέας, αλλά ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, ο ειδικός διαχειριστής. Κατά σύμπτωση δε, αυτός είναι ο κ. Γκίκας Μάναλης, ο τελευταίος Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ, στον οποίο πρέπει να δηλώσεις εμπιστοσύνη και υποταγή με την υπογραφή σου, ξεχνώντας ότι ήρθε στην ΕΡΤ με αποστολή να την κλείσει (εξαπατώντας ακόμη και το Κοινοβούλιο όπου έλεγε τα αντίθετα). Νομιμοποιείς δηλαδή έναν από τους «δήμιούς» σου και μάλιστα αυτόν που έχει ως αποστολή να σε κάνει να υπογράψεις την παραγραφή του «εγκλήματος της εκτέλεσής σου» στις 11 Ιουνίου.
Ένα πρώτο ερώτημα είναι πόσοι θα είναι οι  εργαζόμενοι αορίστου χρόνου της ΕΡΤ που θα αποδεχθούν  να υπογράψουν  την παραίτησή τους από τα θεμελιώδη δικαιώματά τους, τα οποία μπορούν (με πολύ μεγάλη πιθανότητα) να τους αποφέρουν  απείρως μεγαλύτερο όφελος από το αντάλλαγμα μιας δίμηνης σύμβασης.  Πόσοι δηλαδή θα υποκύψουν στον φόβο και θα πιστέψουν τις ψεύτικες ελπίδες και υποσχέσεις  που ανέξοδα μοιράζουν οι δήμιοί τους.
Ένα δεύτερο ερώτημα είναι αν, εκείνοι οι δικηγόροι που ωθούσαν τους εργαζόμενους της ΕΡΤ να υποβάλουν αίτηση, θα επιμείνουν στην αρχική τους θέση ότι δεν θα επιτρέψουν στους πελάτες τους να υπογράψουν, αν δεν διατυπώσουν έγγραφη επιφύλαξη επί της σύμβασης ή επί αποδεδειγμένα συνοδευτικού εγγράφου της σύμβασης (π.χ. επί υπεύθυνης δήλωσης που δίδεται προς υπογραφή υποχρεωτικά από τον εργοδότη και αποδεικνύεται ότι είναι αναπόσπαστο μέρος της σύμβασης και όχι βεβαίως με μονομερή κατάθεση εξώδικης ή υπεύθυνης δήλωσης που δεν σημαίνει τίποτα για την άλλη πλευρά).
Σύντομα θα γνωρίζουμε τις απαντήσεις και αν χρειαστεί θα επανέλθουμε, ιδιαιτέρως αν υπάρξει αλλαγή στάσης από τους δικηγόρους που αναφέρουμε στο δεύτερο ερώτημα. Γιατί αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα αποδεικνύεται ότι δεν επρόκειτο για νομική άποψη όπως ισχυρίζονταν τότε. Οι νομικές απόψεις δεν αλλάζουν από τις «κουτοπονηριές» του αντιδίκου σου. Το αντίθετο θα έλεγα!
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΜΕΓΑΡΟ

22.00: Η Fide, η  καταπληκτική Τουρκάλα τραγουδίστρια, γνωστή στην Ελλάδα και την Τουρκία από τη συμμετοχή της στα "Ματωμένα Χώματα" και από τις συνεργασίες της με το Μίμη Πλέσσα και το Νίκο Κυπουργό, μας τραγουδάει μελωδίες της πατρίδας της και γνωστές Ελληνικές μελωδίες στα Τουρκικά και τα Ελληνικά.


23.00: Ελληνική τζαζ του μεσοπολέμου, από την εξαίρετη Μαρία Κανελλοπούλου. Πρώτο Βραβείο Ερμηνείας στο Φεστιβάλ ΙΘΑΚΗΣ (1983). Έχει συνεργαστεί με πολλούς γνωστούς  καλλιτέχνες  στην Ελλάδα και στην Αυστρία όπου  κυκλοφόρησε  το πρώτο της CD με τραγούδια Χατζηδάκη, Χατζηνάσιου, Κραουνάκη, κ.α.  και συμμετείχε σε κονσέρτα, στο Αutria center, Konzert haus, Metropol, Reimund Theater.

To 2000 με τον Μουσικό και Δημοσιογράφο Δαυίδ Ναχμία, ο οποίος θα τη συνοδεύσει στο πιάνο, δημιούργησαν μία καλλιτεχνική ομάδα, για την προώθηση του ΡΕΤΡΟ Ελληνικού Τραγουδιού, κάνοντας παραστάσεις  σε όλη την Ελλάδα.
ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013
iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου