'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Ταμειακή διευκόλυνση τα «αεροπλάνα διάσωσης» των τραπεζών;


Του Γιάννη Συμεωνίδη
Πιθανότατα με τη μορφή της ταμειακής διευκόλυνσης διοχετεύτηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τα παραπάνω από δέκα δισεκατομμύρια ευρώ, με μυστικές πτήσεις, στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) προκειμένου να μην καταρρεύσει η ρευστότητα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Σε αυτήν τη διαπίστωση συγκλίνουν άνθρωποι της τραπεζικής αγοράς με τους οποίους επικοινώνησε το www.koutipandoras.gr και οι οποίοι θεωρούν λιγότερο πιθανή την περίπτωση να έχει υπάρξει κάποια λογιστική εγγραφή. Αυτό, σε απλά ελληνικά, σημαίνει πως δεν κόπηκε χρήμα, αλλά η ΕΚΤ παρείχε άμεσα ρευστότητα στις τράπεζες προκειμένου να αποφευχθεί ένα «bank run», δηλαδή μαζικές αναλήψεις χρημάτων από τους καταθέτες τους. Με λίγα λόγια, ακολουθήθηκε η τακτική που είχε ακολουθήσει η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) και η οποία συμπυκνώνεται στη φράση «πάρε τώρα χρήματα που τα χρειάζεσαι και στα αντιλογίζω στο μέλλον».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι οποίες παραδέχονται ότι δεν υπάρχει τράπεζα στον κόσμο που να μπορεί να αποδώσει το σύνολο των χρημάτων των καταθετών στην περίπτωση που όλοι τους θελήσουν να τα πάρουν πίσω, τα περισσότερα, αν όχι όλα, από τα επίμαχα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ έχουν επιστραφεί από τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην ΕΚΤ μέσω της ΤτΕ. Προσθέτουν, μάλιστα, πως αν κατέρρεε το σύστημα, θα ακολουθούσε λογιστική εγγραφή αυτών των χρημάτων. Θα θεωρούνταν, δηλαδή, βραχυπρόθεσμος δανεισμός και θα επιστρέφονταν μέσω των τριμηνιαίων κι εξαμηνιαίων ομολόγων που εξακολουθεί να εκδίδει το ελληνικό Δημόσιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε επικοινωνία του www.koutipandoras.gr με την Τράπεζα της Ελλάδος, η ιστοσελίδα μας έλαβε την απάντηση πως «για ευνόητους λόγους ασφαλείας η ΤτΕ δεν ενημερώνει σχετικώς με τον ανεφοδιασμό της αγοράς με τραπεζογραμμάτια».
 http://www.koutipandoras.gr/41757

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου