'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

ΗΠΑ - ΕΕ ΣΠΡΩΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΒΥΣΣΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ!

siria-polemosΣΥΝΤΑΧΘΗΚΕ ΒΡΩΜΙΚΟ ΔΥΤΙΚΟ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΒΡΩΜΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΣΥΡΙΑΣ !
Η ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΡΟΛΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΕ !
Τίποτα, ίσως, δεν αποκαλύπτει με πιο ωμό και αδίστακτο τρόπο το αποτρόπαιο πρόσωπο του Δυτικού ιμπεριαλισμού της εποχής μας από τον βρώμικο και παράνομο πόλεμο που είναι έτοιμες από μέρα σε μέρα να εξαπολύσουν σε βάρος της Συρίας, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και από κοντά η Γερμανία, με πρόσχημα τη χρήση χημικών όπλων, παρόμοιο, δηλαδή, όσο και διάτρητο πρόσχημα με εκείνο που χρησιμοποιήθηκε για τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ με τις γνωστές τραγικές συνέπειες.
Το τραγικό είναι ότι τον βρώμικο πόλεμο αυτό παρουσιάζονται, ως έτοιμες από καιρό, να συνδράμουν υποτελώς οι μνημονιακές κυβερνήσεις οικονομικής καταστροφής της Ελλάδας και της Κύπρου: οι κυβερνήσεις του Α. Σαμαρά και του Ν. Αναστασιάδη αντίστοιχα!
Κύκλοι της Αριστεράς τόνιζαν ότι ένας δυτικός πόλεμος κατά της Συρίας μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι πολύ χειρότερο και δραματικότερο ως προς τις συνέπειες του από τον άλλο πρόσφατο ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά της Λιβύης.
Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι μια δυτική στρατιωτική τυχοδιωκτική δράση κατά της Συρίας μπορεί να εξελιχθεί όχι μόνο σε ένα παρατεταμένο αλλά και σε ένα γενικευμένο πόλεμο στην περιοχή, που θα εμπλέξει το Λίβανο, την Τουρκία, το Ισραήλ, το Ιράν, την Αίγυπτο και ίσως τη Ρωσία.
Είναι σαφές ότι ΗΠΑ και ΕΕ, γιατί αυτοί είναι οι άθλιοι ιμπεριαλιστικοί αυτουργοί της σχεδιαζόμενης πολεμικής επιχείρησης κατά της Συρίας, παίζουν κυριολεκτικά με τη φωτιά, μπροστά στα ανυπέρβλητα οικονομικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν, θέτοντας σε κίνδυνο την ειρήνη όχι μόνο στην περιοχή μας αλλά και στον κόσμο.
Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν έχει κανένα δικαίωμα να εμπλέξει τη χώρα σε περιπέτειες που μπορεί να έχουν τραγικές εθνικές επιπτώσεις και στη χώρα μας και στην Κύπρο.
Αυτήν την ώρα χρειάζεται να συγκληθεί άμεσα η Ολομέλεια της Βουλής για να συζητήσει τις εξελίξεις στην περιοχή μας.
Η Ελλάδα δεν πρέπει να έχει καμία άμεση ή έμμεση εμπλοκή σε πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Συρίας.
Αυτήν την ώρα απαιτείται να ανασταλεί άμεσα η λειτουργία των αμερικανικών και των Νατοϊκών βάσεων στη χώρα και να ανοίξουν οι διαδικασίες για το οριστικό κλείσιμό τους.
Η Ελλάδα όσο ποτέ χρειάζεται μια εθνικά ανεξάρτητη φιλειρηνική εξωτερική πολιτική, παράλληλα με μια αντιμνημονιακή προοδευτική οικονομική πολιτική.
ΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΑΣ
Ο ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΣΤΗΝΕΙ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ: «ΚΑΜΙΑ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ» ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΑΝΤ


Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το συριακό καθεστώς έκανε χρήση χημικών όπλων κατά των αμάχων, δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας ότι όσοι εμπλέκονται οφείλουν να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους.
Οι δηλώσεις Μπάιντεν έρχονται την ώρα που η Δύση εμφανίζεται έτοιμη να εξαπολύσει επίθεση κατά της Συρίας -κατά πάσα πιθανότητα ολιγοήμερη επίθεση ακριβείαςχωρίς να περιμένει την μάλλον πολύ δύσκολη με τις τρέχουσες συνθήκες έγκριση ή την κάλυψη του ΟΗΕ.
«Έχουμε τοποθετήσει τις δυνάμεις μας προκειμένου να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν, όποια κι αν είναι η απόφαση που θα πάρει ο πρόεδρος» δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ.
Η συριακή κυβέρνηση αρνείται σθεναρά τις κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων και προειδοποιεί ότι σε περίπτωση αμερικανικής επέμβασης στη Συρία θα αμυνθεί «με κάθε πιθανό μέσο».
Μάλιστα ο αντιπρόσωπος της Συρίας στον ΟΗΕ κατηγορεί τους αντάρτες ότι έκαναν χρήση χημικών για να προκαλέσουν ξένη στρατιωτική επέμβαση. «Πολλά στοιχεία τείνουν να αποδείξουν την αθωότητα της συριακής κυβέρνησης, η οποία αποτελεί αντικείμενο μιας παραπλανητικής κατηγορίας» δηλώνει.
Και προσθέτει: «Οι δυτικές χώρες και η Τουρκία επέτρεψαν στις τρομοκρατικές ομάδες να δημιουργήσουν ένα εργαστήριο κατασκευής χημικών όπλων στο τουρκικό έδαφος με υλικό από την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ και να μεταφέρουν τα όπλα αυτά στη Συρία για να τα χρησιμοποιήσουν».
Στο μεταξύ οι επιθεωρητές του ΟΗΕ συνεχίζουν και σήμερα, Τετάρτη, τις έρευνες στην περιοχή, όπου καταγγέλλεται ότι το καθεστώς Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα.
«ΠΥΡΕΤΟΣ» ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ
 Ο Ομπάμα εξετάζει όλες τις πιθανές επιλογές σχετικά με το ποια θα είναι η αντίδραση των ΗΠΑ στις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς εναντίον αμάχων. Ωστόσο, μέχρι στιγμής ο αμερικανός πρόεδρος δεν έχει λάβει μια τελική απόφαση, αλλά πραγματοποιεί συνεχείς διαβουλεύσεις με τους συμμάχους και το Κογκρέσο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ.
 Ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον έκανε στο Κοινοβούλιο πρόταση για ψήφιση σχετικά με την αντίδραση της χώρας, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της Βρετανίας έχουν συντάξει σχέδιο για ενδεχόμενη στρατιωτική δράση προκειμένου να «αποτρέψουν» την κυβέρνηση αλ-Άσαντ να κάνει χρήση τέτοιου είδους όπλων στο μέλλον.
Ο Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία, για δεύτερη φορά, με τον Κάμερον, στο πλαίσιο των συνεχών διαβουλεύσεων σχετικά με τη Συρία, κατά την οποία συζήτησαν τις πιθανές αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας. Οι δύο ηγέτες θα έχουν τις επόμενες ημέρες τακτική επικοινωνία.
Τόσο ο Κάμερον όσο και ο Ομπάμα στην δεύτερη τηλεφωνική τους επαφή τόνισαν ότι δεν έχουν καμία αμφιβολία για την ευθύνη του καθεστώτος του Ασαντ στην επίθεση με χημικά όπλα και συζήτησαν περισσότερο για τη σημασία της απάντησης που θα δοθεί στη χημική επίθεση της, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Η Γαλλία, από την πλευρά της είναι «έτοιμη να τιμωρήσει» όσους παίρνουν «την απάνθρωπη απόφαση να δηλητηριάσουν αθώους ανθρώπους» δήλωσε ο πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. «Όλα τα στοιχεία μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το συριακό καθεστώς διέπραξε αυτή την άθλια επίθεση», είπε. Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την στρατιωτική της υποστήριξη, εντός των ορίων των δεσμεύσεών της προς την Ευρώπη.

Παρά το γεγονός ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος δεν έχει κάνει λόγο για στρατιωτική δράση, κατηγόρησε την κυβέρνηση της Συρίας για τις προφανείς επιθέσεις με χημικά όπλα και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει δράση.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι ο στρατός θα αντιδράσει με «πυγμή» εάν το συριακό καθεστώς αντεκδικηθεί κατά του Ισραήλ, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αποφασίσουν να πραγματοποιήσουν επίθεση με πυραύλους.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, δήλωσε ότι το Βερολίνο θα υποστηρίξει οποιαδήποτε δράση υπό την ηγεσία του ΟΗΕ στη Συρία.
Ρωσία, Κίνα και Ιράν έχουν προειδοποιήσει για τις «καταστροφικές» συνέπειεες μια επίθεση κατά της Συρίας. Η Μόσχα, μάλιστα, κατηγορεί τη Δύση ότι «συμπεριφέρεται στον ισλαμικό κόσμο σαν μια μαϊμού που κρατά μια χειροβομβίδα».

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε την Τετάρτη ότι μια επέμβαση των ΗΠΑ θα αποτελούσε «μια καταστροφή για την περιφέρεια». «Η περιοχή είναι σαν πυριτιδαποθήκη και το μέλλον δεν μπορεί να προβλεφθεί» είπε.

ΟΗΕ: ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΗΜΕΡΕΣ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ
Τέσσερις μέρες ακόμη χρειάζονται οι επιθεωρητές του ΟΗΕ για να ολοκληρώσουν την έρευνά τους για την επαλήθευση ή μη των καταγγελιών που αφορούν την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία. Στη συνέχεια θα χρειαστεί επιπλέον χρόνος για να αναλύσουν τα ευρήματά τους.
Τα παραπάνω γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι μουν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Χάγη.
Όπως είπε, «εργάζονται πάρα πολύ σκληρά, υπό ιδιαίτερα επικίνδυνες περιστάσεις».
«Αφήστε τους να ολοκληρώσουν το έργο τους για τέσσερις ημέρες (ακόμη), στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει επιστημονική ανάλυση με τους ειδικούς και μετά νομίζω ότι θα πρέπει να παρουσιάσουμε μια αναφορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας για (να αποφασιστούν) περαιτέρω ενέργειες», πρόσθεσε.
ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ψήφισμα, το οποίο θα καταδικάζει «την επίθεση με χημικά όπλα από το καθεστώς Άσαντ» και θα εγκρίνει τα «απαραίτητα μέτρα για την προστασία των αμάχων» στη Συρία, υποβάλλει εντός της Τετάρτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Βρετανία, σε μια προσπάθεια να προκαταβάλει  το έργο και τα πορίσματα των εμπειρογνωμώνων του ΟΗΕ (βλ. παραπάνω).  Ωστόσο, το ψήφισμα αναμένεται να προσκρούσει στο σινο-ρωσικό βέτο.
«Λέγαμε πάντα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων όσον αφορά τις ευθύνες του στη Συρία. Σήμερα έχει τη δυνατότητα να κάνει ακριβώς αυτό» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, επισημαίνοντας ότι το ψήφισμα θα καταδικάζει το συριακό καθεστώς για τη χρήση χημικών όπλων.
Πρόωρες χαρακτήρισε η Ρωσία τις βρετανικές ενέργειες, λέγοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να αναμείνει την παρουσίαση της έκθεσης των επιθεωρητών του ΟΗΕ που ερευνούν τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στη Δαμασκό.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ έχει ήδη επισημάνει ότι η απάντηση στη Συρία μπορεί να δοθεί δίχως την ομόφωνη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στο ίδιο μήκος κύματος έχει κινηθεί και ο Γάλλος ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος έχει δηλώσει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να παρακαμφθεί σε συγκεκριμένες περιστάσεις.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον πρόκειται να προεδρεύσει έκτακτης συνεδρίασης του βρετανικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, πριν την προγραμματισμένη για την Πέμπτη σύνοδο της Βουλής των Κοινοτήτων. Η Γαλλία ανακοίνωσε, επίσης, ειδική συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης στις 4 Σεπτεμβρίου.
Η Δύση εμφανίζεται έτοιμη να πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές κατά της Συρίας μέσα στις επόμενες ημέρες, χωρίς να περιμένει την πολύ δύσκολη με τις τρέχουσες συνθήκες έγκριση ή την κάλυψη του ΟΗΕ.
Ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΗΕ στη Συρία, Λαχντάρ Μπραχίμι, δήλωσε από την πλευρά του ότι μια ενδεχόμενη αμερικανική στρατιωτική δράση κατά του καθεστώτος Άσαντ χρειάζεται την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Νομίζω ότι η διεθνής νομοθεσία είναι ξεκάθαρη. Η διεθνής νομοθεσία λέει ότι η στρατιωτική δράση πρέπει να ληφθεί μετά από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό λέει η διεθνής νομοθεσία» είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.
«Πρέπει να πω ότι γνωρίζω πως ο πρόεδρος Ομπάμα και η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι πολεμοχαρείς. Δεν ξέρω τι θα αποφασίσουν. Αλλά η διεθνής νομοθεσία είναι ξεκάθαρη» είπε.

Ο Λ.Μπραχίμι είπε, επίσης, ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι έγινε χρήση κάποιας χημικής «ουσίας» που σκότωσε εκατοντάδες ανθρώπους.

Εν τω μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Έμμα Μπονίνο, επανέλαβε την Τετάρτη ότι οι ιταλικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν πρόκειται να λάβουν μέρος σε στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία χωρίς την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, τονίζοντας όμως ότι δεν είναι δεδομένη η ιταλική ανάμειξη ούτε και με «πράσινο φως» του ΟΗΕ.
Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό η Μπονίνο δήλωσε: «Η Ιταλία δεν θα συμμετάσχει σε επιχείρηση στην Συρία αν δεν υπάρξει σχετική απόφαση του ΟΗΕ και, ακόμη και σε περίπτωση που δοθεί 'πράσινο φως' από το Συμβούλιο Ασφαλείας, η παροχή υποστήριξης από μέρους της Ιταλίας δεν πρέπει να θεωρηθεί αυτόματη» τόνισε η επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.
Το Βερολίνο αφήνει την ίδια στιγμή ανοιχτό το ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει σε περίπτωση ανάληψης δράσης εναντίον του καθεστώτος Άσαντ, καθώς επισημαίνει ότι θα λάμβανε μέρος σε επιχείρηση εάν υπάρχει η εντολή του ΟΗΕ.
Την Τετάρτη, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, καλωσόρισε την πρωτοβουλία της Βρετανίας για την κατάθεση ψηφίσματος και κάλεσε όλα τα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, κυρίως τη Ρωσία, «να αδράξουν την ευκαιρία και να συμβάλλουν σε μία κοινή στάση της διεθνούς κοινότητας κατά της χρήσης χημικών όπλων μαζικής καταστροφής στη Συρία».
Αν δεν υπάρχει εντολή του ΟΗΕ, αποκλείεται η συμμετοχή της Νορβηγίας, χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, σε πλήγματα εναντίον της Συρίας, υπογράμμισε την ίδια στιγμή ο Nορβηγός υπουργός Εξωτερικών. Συμμετοχή της σε στρατιωτική επέμβαση απέκλεισε και η Πολωνία.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Η Τουρκία έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις της σε κατάσταση συναγερμού ώστε να προστατευθεί από ενδεχόμενες απειλές από τη Συρία την ώρα που η Δύση εξετάζει την πιθανότητα ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον του καθεστώτος Άσαντ.
«Τώρα βρισκόμαστε σε κατάσταση ετοιμότητας. Η Τουρκία θα λάβει όποια μέτρα κριθούν απαραίτητα εντός του πλαισίου των δικών της στρατηγικών συμφερόντων», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας έχουν την εντολή να απαντήσουν σε κάθε απειλή ασφάλειας από τη Συρία ή άλλου και θα ανταποδώσουν «σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής».
Ο Νταβούτογλου πρόσθεσε ότι «όλες οι επιλογές» παραμένουν στο τραπέζι όσον αφορά την αντίδραση της Δύσης.
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε δηλώσει ότι θα συμμετάσχει σε συμμαχική δράση κατά του Άσαντ ακόμα και χωρίς την κάλυψη των Ηνωμένων Εθνών.
Άλλοτε στενή σύμμαχος της Συρίας, η Τουρκία, αν και προσπάθησε να μεσολαβήσει για το τέλος του εμφυλίου χωρίς πάντως επιτυχία, σταδιακά απομακρύνθηκε από τη Δαμασκό και άρχισε να ζητά την απομάκρυνση του Άσαντ.
Πάντως, καθώς η προοπτική μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία μοιάζει να συγκεκριμενοποιείται, ο υπουργός Εξωτερικών της Σ.Αραβίας Σαούντ Αλ Φάιζαλ είχε την Τετάρτη συνομιλία στο Ριάντ για τη συριακή κρίση με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.
Το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA μετέδωσε πως ο πρίγκιπας Σαούντ εξέτασε με τον επικεφαλής διπλωματίας της Τουρκίας «τις εξελίξεις στη συριακή σκηνή» χωρίς άλλες διευκρινίσεις.
Η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία, χώρες οι οποίες περιλαμβάνονται στους κύριους υποστηρικτές της σουνιτικής συριακής αντιπολίτευσης, επιδιώκουν την εφαρμογή μιας πολιτικής ισχύος έναντι του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ.
ΙΑΧΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ.Γ. ΤΟΥ ΝΑΤΟ
«Απειλή» για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια χαρακτηρίζει τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην κυβέρνηση Άσαντ.
Ο γγ του ΝΑΤΟ είπε ότι πληροφορίες από διάφορες πηγές δείχνουν το συριακό καθεστώς ως υπεύθυνο για τη χρήση χημικών όπλων.
Μιλώντας μετά από συνάντηση των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Ράσμουσεν δήλωσε ότι η χρήση χημικών όπλων στην Συρία «είναι ανεπίτρεπτη και δεν πρέπει να μείνει χωρίς απάντηση».
Ο Ράσμουσεν πρόσθεσε ότι η κατάσταση στη Συρία βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση. «Αυτή είναι μια ξεκάθαρη παραβίαση των μακροχρόνιων διεθνών κανόνων και της πρακτικής. Αυτοί που ευθύνονται θα πρέπει να λογοδοτήσουν» είπε σε ανακοίνωσή του.

ΔΥΟ ΕΚΑΤ. ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ 100.000 ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΕΤΡΑ Η ΣΥΡΙΑ
Ενώ η διεθνής κοινότητα μελετά το ενδεχόμενο επέμβασης στη Συρία, η τραγική διάσταση της διένεξης μετρά σχεδόν δύο εκατομμύρια πρόσφυγες και 100,000 νεκρούς από το ξέσπασμα της βίας τον Μάρτη του 2011.
Παράλληλα, οι ανάγκες που προκύπτουν από την ανθρωπιστική κρίση είναι οι μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί στην ιστορία του ΟΗΕ, φθάνοντας τα 5 δισ. δολάρια. Ο αριθμός των προσφύγων αυξάνεται δραματικά, με πάνω από ένα εκατομμύριο να έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε άλλες χώρες τους τελευταίους πέντε μήνες.  Οι Σύριοι πρόσφυγες διαφεύγουν στις γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία, ο Λίβανος, η Ιορδανία, η Αίγυπτος και το Ιράκ.
Υπολογίζεται ότι εάν συνεχιστεί η σημερινή τάση, πάνω από τρία εκατομμύρια Σύριοι θα έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους μέχρι το τέλος του 2013, ενώ μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται ότι το ήμισυ του πληθυσμού της Συρίας θα χρήζει βοήθειας. Σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία του ΟΗΕ, 1.942.210 άνθρωποι έχουν καταφύγει στις γειτονικές χώρες ύστερα από το ξέσπασμα της βίας, ενώ παραμένει άγνωστο εάν και πότε θα μπορέσουν κάποτε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Συγκεκριμένα, στην Τουρκία φιλοξενούνται σήμερα 450.000 πρόσφυγες, στον Λίβανο 705.000, την Ιορδανία 520.000, την Αίγυπτο 110.000, και το Ιράκ 155.000. Τα τρία τέταρτα των καταγραμμένων προσφύγων είναι γυναίκες και παιδιά, που ζουν σε καταυλισμούς ή σε κοινότητες υποδοχής τόσο σε αστικές όσο και σε αγροτικές περιοχές. Η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων εξαρτάται πλήρως από την βοήθεια που τους παρέχεται στις χώρες υποδοχής, αφού καταφθάνουν κατατρεγμένοι με λιγοστά προσωπικά αντικείμενα, κυρίως ρουχισμό.
Ανθρωπιστικές οργανώσεις δραστηριοποιούνται στους προσφυγικούς καταυλισμούς παρέχοντας ρουχισμό, τρόφιμα, ιατρική περίθαλψη αλλά και εκπαίδευση, όπου είναι δυνατόν. Σε αντίθεση με τους πρόσφυγες που ζουν στους καταυλισμούς, εκείνοι που βρήκαν καταφύγιο σε πόλεις ή χωριά σε χώρες όπως το Ιράκ, η Τουρκία και η Ιορδανία, συχνά δυσκολεύονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε βοήθεια και προστασία. Η Carol Batchelor, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Τουρκία, εξέφρασε φόβους ότι ο αριθμός των προσφύγων μόνο στην Τουρκία θα φθάσει τα 3,5 εκατομμύρια μέχρι το 2014. Οπως είπε, μέχρι και ένα εκατομμύριο από αυτούς θα ζητήσουν άσυλο στην Τουρκία, μέχρι το τέλος του έτους. «Δεν υπάρχει ανθρωπιστική λύση σε αυτή την κρίση. Απαιτείται μια πολιτική λύση. Αλλά μέχρι να εξευρεθεί η πολιτική λύση, πρέπει να υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια», πρόσθεσε.
Στο Ιράκ, περίπου 100.000 από τους 155.000 πρόσφυγες πιστεύεται ότι ζουν σε αστικές περιοχές. Περίπου το 40%  από αυτούς είναι παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών. Στην περιοχή Ερμπίλ του Ιράκ, το κόστος ζωής είναι υψηλό ενώ η πρόσβαση στην αγορά εργασίας για τους πρόσφυγες είναι δύσκολη. Πέραν αυτών των προβλημάτων, οι πρόσφυγες αναγκάζονται  να δαπανούν ένα μεγάλο μέρος των περιορισμένων πόρων τους για το ενοίκιο.
Ο Λίβανος, μια χώρα με πληθυσμό μόνο τεσσάρων εκατομμυρίων, δέχεται μεγάλες πιέσεις τόσο σε ό,τι αφορά τις υποδομές αλλά και τη δημογραφική της δομή. Ο αριθμός  των προσφύγων από τη Συρία αναμένεται να φθάσει σύντομα το ένα εκατομμύριο, δηλαδή το 20% του πληθυσμού του Λιβάνου.
Στην Ιορδανία, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η έλλειψη νερού. Οι αρχές αλλά και οι κάτοικοι της χώρας εκφράζουν έντονο προβληματισμό για το θέμα, εγείροντας και άλλα θέματα, όπως η πρόσβαση στην αγορά εργασίας, το φθηνό εργατικό δυναμικό από τη Συρία, η αύξηση στις τιμές των ενοικίων, και άλλα προβλήματα στους τομείς της εκπαίδευσης και διάφορα κοινωνικά θέματα.
Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013.
iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου