'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Ο ΣΩΖΩΝ ΕΑΥΤΟΝ

( Πέμπ. 15/5/14 - 08:40)
Του Θ. ΚΑΡΤΕΡΟΥ*
Έχει κάτι το φαιδρά απολαυστικό η εικόνα των δύο εταίρων στην εκλογική επιχείρηση διάσωσης. Προσέξτε: Ο Σαμαράς εμφανίζεται εσχάτως ως ο μπάρμπας απ' την Κορώνη. Αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες, δώσε-και-μένα-μπάρμπα επιδόματα φιλανθρωπίας, μείωση των φόρων, ρύθμιση του χρέους. Ωραία πράγματα δηλαδή, για τα πανηγύρια, μόνο που στα πανηγύρια δεν είναι καλεσμένος ο Βενιζέλος. Απλώς σερβίρονται παϊδάκια ΠΑΣΟΚ -ότι απέμεινε τέλος πάντων.
Ο Βενιζέλος από τη δική του μεριά εμφανίζεται ως ο μπαμπούλας με το κανόνι. Αν δεν με ψηφίσετε θα γίνει ένα ωραίο μπαμ, να γίνουν όλα γης μαδιάμ -αυτή είναι η επίμονη υπόσχεσή του. Την κοπανάει και την ξανακοπανάει, γιατί υποθέτει ότι πιάνει κι ότι θα υπάρξουν νοικοκυραίοι που θα τρομάξουν, μήπως η χώρα μπει -κατά την έκφρασή του- σε περιδίνηση. Θέλετε σταθερότητα; Πληρώστε με την ψήφο σας σε μένα. Γιατί τζάμπα δεν υπάρχει. Έτσι το είπε, μα την αλήθεια.
Το όλο σκηνικό περιέχει και μια δόση από παράπονο. Γιατί το βάρος της ευθύνης της χώρας το έχει το ΠΑΣΟΚ ιστορικά και δεν το έχει η ΝΔ; Γιατί δεν το έχουμε όλα τα κόμματα που κυβερνήσαμε; Αυτό αναρωτιέται ο Βενιζέλος. Ο οποίος έχει προφανώς μεγάλο πρόβλημα και δεν το κρύβει: Δεν μοιράζονται δίκαια η αγανάκτηση, η απογοήτευση, η αποδοκιμασία. Ούτε κι οι μούντζες, που λέει ο λόγος. Και απαιτείται ανακατανομή βρε αδελφέ ευθυνών και ψήφων. Όχι το ΠΑΣΟΚ για τη λάντζα κι η ΝΔ για τη ρομάντζα.

Όπως καταλάβατε, στην κυβέρνηση του μπάρμπα από την Κορώνη και του μπαμπούλα με το κανόνι, έχουν μια ωραία ατμόσφαιρα. Ομονοούν στα μνημόνια, στις απολύσεις, στις περικοπές, και στα μέτρα βαρβαρότητας -αυτό να λέγεται. Ομονοούν σε ότι έχει να κάνει με το δικό μας ψωμάκι. Αλλά τραβούν μαχαίρια σε ότι έχει να κάνει με το δικό τους παντεσπάνι. Και δεν διστάζουν να καυγαδίζουν, να υπονομεύουν, ή και να καταγγέλλουν ο ένας τον άλλο, όταν πρόκειται για το πάπλωμα.
Αλλάζουν κάτι όλα αυτά στο μνημονιακό τους ειδύλλιο; Μπα, απλώς δείχνουν για άλλη μια φορά πόσο πρόθυμοι, μαχητικοί, ευρηματικοί, μπορούν να γίνουν όταν αμύνονται περί πάρτης. Και τι εννοούν όταν μιλούν για θυσίες ενώ η αρχή τους είναι μια και απαράβατη: Ο σώζων εαυτόν σωθήτω...
*Δημοσιεύθηκε στην "ΑΥΓΗ" την Πέμπτη 15 Μαίου 2014
iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου