'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

«ΧΕΡΙ» ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣτΕ

(Τρ. 17/6/14 - 13:50)
ΕΚΠΟΙΖΩ: Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΥΠΟΔΗΛΩΝΕΙ ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ
Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με αμετάκλητη απόφασή του, και μεταστρέφοντας την έως σήμερα νομολογία του, έκρινε ότι το Δημόσιο (ΔΟΥ, ΙΚΑ, κ.λπ.) μπορεί να προβαίνει σε κατασχέσεις χρημάτων που βρίσκονται σε τράπεζες (συντάξεις, μισθοδοσία, κ.λπ.) λόγω οφειλών, χωρίς να έχει ενημερωθεί προηγουμένως ο οφειλέτης.
Τον περασμένο Μάρτιο, το ΣτΕ επαναλαμβάνοντας παλαιότερη απόφασή του 2012, έκρινε ότι δεν μπορεί το Δημόσιο να προβαίνει σε κατασχέσεις επί τραπεζικών λογαριασμών λόγω οφειλών προς το Δημόσιο εάν προηγουμένως δεν έχει ενημερωθεί ο ενδιαφερόμενος. Το όλο θέμα όμως, λόγω σπουδαιότητας, παραπέμφθηκε στην αυξημένη σύνθεση του ίδιου Τμήματος για νέα κρίση.

Τώρα, με νεώτερη απόφαση και με άλλο πρόεδρο, έκρινε εντελώς αντίθετα από την προηγούμενη σύνθεση του ίδιου Τμήματος, με εξαίρεση του εισηγητή της υπόθεσης που συντάχθηκε με την απόφαση του περασμένου Μαρτίου.
Αναλυτικά, η νεότερη απόφαση, αναφέρει ότι με τις διατάξεις του Κώδικας Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, κ.λπ., «οργανώνεται συνεκτικό σύστημα εισπράξεως δημοσίων εσόδων, με σκοπό το μεν να καθίσταται δυνατή και να μη ματαιώνεται η, συνταγματικώς άλλωστε επιβαλλομένη (άρθρο 4 παράγραφος 5 του Συντάγματος), είσπραξη των χρεών προς το Δημόσιο, με παράλληλη, όμως, έγκαιρη ενημέρωση του οφειλέτη του Δημοσίου, ο οποίος δύναται να ασκεί επικαίρως τα ένδικα βοηθήματα και μέσα που του παρέχει ο νόμος».
Ο οφειλέτης -συνεχίζει- μπορεί να προσφύγει δικαστικώς, με τη διεξαγωγή διαγνωστικής δίκης, ενώ παράλληλα έχει πληροφορηθεί το χρέος του, αναφέρουν οι δικαστές και σημειώνει η δικαστική απόφαση: «Ο οφειλέτης γνωρίζει ευθέως πότε το βεβαιωμένο χρέος του καθίσταται ληξιπρόθεσμο» και ότι «από την επόμενη της ημέρας κατά την οποία το χρέος κατέστη ληξιπρόθεσμο, είναι δυνατή η λήψη σε βάρος του αναγκαστικών μέτρων για την είσπραξη του χρέους».
Σε περίπτωση που ο οφειλέτης δεν είναι συνεπής συντάσσεται το κατασχετήριο το οποίο δεν κοινοποιείται στον οφειλέτη, παρά μόνο στην τράπεζα, σύμφωνα με τον ΚΕΔΕ.
«Η μη κοινοποίηση στον οφειλέτη οφείλεται στον προφανή λόγο ότι, αν αυτός επληροφορείτο την επικειμένη λήψη του μέτρου, θα έσπευδε να εισπράξει από τον τρίτο (σ.σ. τράπεζα) τα οφειλόμενα σε αυτόν χρήματα ή απαιτήσεις ή θα ανελάμβανε τα εις χείρας τρίτου κινητά του, με συνέπεια, βεβαίως, να καθίσταται αδύνατη η εξ αυτών ικανοποίηση της αξιώσεως του Δημοσίου».

Κατόπιν αυτών, η επίμαχη απόφαση αναφέρει: «Η μη πρόβλεψη στο νόμο και πρόσθετης υποχρεώσεως για μία τρίτη, ενδιάμεση, κοινοποίηση προς τον οφειλέτη πριν από την ενεργοποίηση του δικαιώματος του Δημοσίου να λάβει εις βάρος του μέτρα αναγκαστικής εκτελέσεως, δεν παραβιάζει συνταγματικές διατάξεις ούτε, ειδικότερον, την διάταξη του άρθρου 20 παρ. 2 του Συντάγματος, αφού καθιδρύεται, πάντως, στο νόμο πλήρες και αποτελεσματικό σύστημα έννομης προστασίας του οφειλέτη του Δημοσίου».
ΕΚΠΟΙΖΩ: Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΥΠΟΔΗΛΩΝΕΙ ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ
«Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει ένας ακατάσχετος λογαριασμός σε κάθε νοικοκυριό» υποστηρίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, η γενική διευθύντρια της ΕΚΠΟΙΖΩ, Παναγιώτα Καλαποθαράκου, σχολιάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη χωρίς προειδοποίηση κατάσχεση χρημάτων σε τράπεζες, λόγω οφειλής. Επιπλέον, χαρακτηρίζει «αδιανόητη» την ικανότητα ανταπόκρισης των φορολογουμένων στην «φοροεπιδρομή» που θα δεχθούν τον επόμενο μήνα και «φαινομενικές» τις μειώσεις των εισιτηρίων.
Ειδικότερα, για τους φόρους (εισοδήματος, επιτηδεύματος, πολυτελείας, ακινήτων, ΦΑΠ και ΕΕΤΗΔΕ), που θα κληθούν να καταβάλουν τέλος Ιουλίου οι φορολογούμενοι, η κ. Καλαποθαράκου και ως πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών «Παρέμβαση», δηλώνει ότι «είναι αδύνατον τα ήδη πολύ επιβαρημένα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, να κληθούν να πληρώσουν άμεσα πέντε φόρους μέσα στο καλοκαίρι». Εκφράζει τη βεβαιότητα ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν, στη «φοροεπιδρομή που ασκεί η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια» και προτείνει, αφενός να δοθεί χρόνος και αφετέρου να επιβληθούν φόροι, με βάση ένα δίκαιο φορολογικό καθεστώς. «Αυτήν τη στιγμή, είναι άνισο και άδικο το σύστημα, με το οποίο επιβαρυνόμαστε και πλήττεται η μεσαία κοινωνική τάξη, η οποία εξαθλιώνεται μέρα με τη μέρα» προσθέτει.
Η κ. Καλαποθαράκου, σχολιάζοντας τη απόφαση του ΣτΕ για τα χρέη των πολιτών προς το Δημόσιο, μιλά για «αντικοινωνικό κράτος σε όλο του το μεγαλείο» και θεωρεί αδιανόητο να μην υπάρχει κάποιος λογαριασμός ακατάσχετος, με ένα μίνιμουμ ποσό σε κάθε νοικοκυριό.
Όπως θεσμοθετήθηκε -διευκρινίζει- ένα ελάχιστο ποσό 1.500- 2.000 ευρώ το οποίο δεν μπορούν να κατασχέσουν οι τράπεζες, θα έπρεπε να υπάρχει αντίστοιχη προστασία των καταθετικών λογαριασμών, σε ακατάσχετο ενός μίνιμουμ ποσού, ανεξάρτητα εάν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο ή για επιχείρηση. Για λόγους προστασίας ο καταναλωτής θα έπρεπε να έχει ένα μικρό ποσό το οποίο δεν θα το αγγίζει κανείς είτε τράπεζες είτε δημόσιο. Δυστυχώς το δημόσιο, δεν έχει κανέναν περιορισμό απολύτως, εκτός από το ακατάσχετο του μισθού και συντάξεων με βάση κάποιες προϋποθέσεις. Πέρα από τα φυσικά πρόσωπα που παίρνουν μισθό ή σύνταξη, δεν υπάρχει ακατάσχετο ούτε για την κύρια κατοικία ούτε για τους λοιπούς λογαριασμούς που διατηρούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι μικρέμποροι, οι μικρές επιχειρήσεις. Αυτό είναι ακατανόητο για μας, σημειώνει.
Τρίτη 17 Ιουνίου 2014
iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου