'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Αντιδράσεις και εκτιμήσεις μετά την απόφαση της Eldorado Gold να βάλει “στον πάγο” τα Ελληνικά προγράμματα

BPc53VuCUAAGm75Tα “ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΑ ΝΕΑ” να μας ενημερώσουν;
Το Θρακιώτικο inpost.gr σε άρθρο του σχετικά με την απόφαση της Eldorado Gold να μεταθέσει κατά 1-2 χρόνια την έναρξη των προγραμμάτων Σκουριών και Περάματος στην Ελλάδα, επικαλείται κυβερνητικό στέλεχος που δηλώνει ότι «η κυβέρνηση “κουράστηκε” τόσο με την συμπεριφορά της εταιρίας, όσο και με τον “πόλεμο” που άνοιξε με τους κατοίκους της βόρειας Ελλάδας». Σύμφωνα με το άρθρο, “το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος υποστήριξε πως το project στις Σκουριές θα ξεκινήσει κάποια στιγμή το 2016, ενώ σε ότι αφορά την Θράκη, «ο φάκελος έχει μπει στο συρτάρι». Ουσιαστικά, πρόκειται για μια μεγάλη οπισθοχώρηση των χρυσοθήρων στην Ελλάδα, μετά τις μεγάλες αντιδράσεις του κόσμου, οι οποίοι λίγο πριν την τελική τους αποχώρηση, τα ρίχνουν ευπρεπώς … στην πτώση της τιμής του χρυσού”.
Σημειώνουμε βέβαια ότι όσον αφορά το Πέραμα δεν  υπάρχει κάτι για να “μετατεθεί” αφού το έργο δεν έχει λάβει Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων άρα δεν υπήρχε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της επένδυσης.
Ο Δ.Δεβελέγκος του capital.gr από την άλλη, αποδίδει την απόφαση εκτός από τη μεγάλη πτώση της τιμής του χρυσού, στη μεγάλη χρονοτριβή ως προς την αδειοδοτική διαδικασία, που έχει δημιουργήσει κόπωση στους επενδυτές… Υψηλόβαθμοι παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου, σημειώνουν χαρακτηριστικά στο Capital.gr ότι «έχουν κουραστεί λόγω της κρατικής ολιγωρίας – «την στιγμή που αναζητούνται επενδυτές εκτός Ελλάδας»- και του υποκινούμενου από πολιτικά κόμματα αντάρτικου κατά των επενδύσεων»”. Ο αρθρογράφος διερωτάται αν πρόκειται για “προοίμιο αποεπένδυσης” και κλείνει το άρθρο του με χαρακτηριστικό κυνισμό:  “το «πάγωμα» των projects αποδεικνύει ότι «ο πλούτος του λαού που είναι λεία των πολυεθνικών» δεν είναι τόσο μεγάλος εάν η τιμή του χρυσού κατρακυλήσει…”.

Εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις από τα δυο ειδησεογραφικά site, καθώς το inpost.gr στηρίζει τον αγώνα κατά των μεταλλείων χρυσού ενώ το capital …είναι capital! Ο συγκεκριμένος αρθρογράφος ήταν  και μέσα στους “ενσωματωμένους” δημοσιογράφους στο επικοινωνιακό ταξιδάκι που διοργάνωσε η Eldorado πριν λίγους μήνες. Το πρώτο άρθρο είναι ενθουσιώδες, το δεύτερο είναι μες στην κατήφεια. Συμπίπτουν όμως σε δυο βασικές εκτιμήσεις:
  1. Το success-story των μεταλλείων χρυσού μας τελείωσε, τουλάχιστον προσωρινά, χωρίς να αποκλείεται ούτε από τους υπέρμαχους αυτών των επενδύσεων η περίπτωση το “προσωρινό” να γίνει μόνιμο.
  2. Ο ανυποχώρητος αγώνας των πολιτών της Χαλκιδικής και της Θράκης ενάντια σε αυτά τα έργα έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στην απόφαση αναστολής τους.
Την κατήφεια επιχείρησε να διασκεδάσει χθες ο εκπρόσωπος της HELLAS GOLD Κώστας Γεωργαντζής, δηλώνοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι “η υλοποίηση της επένδυσης θα συνεχιστεί”, χωρίς ωστόσο να αναφέρει καθόλου τις Σκουριές. Δήλωσε μάλιστα ότι μέσα στον επόμενο μήνα η εταιρεία θα προσλάβει 200 άτομα, προφανώς ως συμβολή στην προσπάθεια της Eldorado να περικόψει τα έξοδα…
Δεν ξέρουμε αν το κατάφερε να δημιουργήσει αισιοδοξία σε κάποιους. Δύσκολο. Στην ουσία τα μόνα κομμάτια του Επενδυτικού Σχεδίου που συνεχίζουν να λειτουργούν είναι το παλιό μεταλλείο των Μαύρων Πετρών και ο εμπλουτισμός και πώληση του συμπυκνώματος χρυσοφόρου αρσενοπυρίτη από το παλιό τέλμα της Ολυμπιάδας. Παραμένουν τα νομικά προβλήματα στις Σκουριές, η αδυναμία λήψης έγκρισης δόμησης από την Πολεοδομία, η έλλειψη οριοθέτησης των ρεμάτων Καρατζά και Λοτσάνικου. Η κατασκευή της στοάς Μαντέμ Λάκκου- Ολυμπιάδας έχει σταματήσει εδώ και μήνες και είναι αμφίβολο αν θα συνεχιστεί, αφού το εργοστάσιο μεταλλουργίας στο Μαντέμ Λάκκο δεν έχει και πολλές πιθανότητες να γίνει. Η νέα εξόρυξη από το μεταλλείο Ολυμπιάδας δεν προβλέπεται να ξεκινήσει πριν τελειώσουν τα απόβλητα, δηλαδή σε ενάμιση χρόνο από τώρα.
Με άλλα λόγια, η εταιρεία “τρώει απ’τα έτοιμα”, βγάζοντας άκοπο κέρδος από το χρυσό και το ασήμι του τέλματος της Ολυμπιάδας. Επίσης ωφελείται από το πρόγραμμα “κατάρτισης” του ΕΣΠΑ που το πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι για να κερδίζει η εταιρεία 4.240 ευρώ για κάθε έναν από τους 3.0745 ανέργους που θα “εκπαιδεύσει” (κι άλλους 1.275 ο ΑΚΤΩΡ). Είναι απορίας άξιον πού υποτίθεται ότι θα απασχολήσει τους 200 που λέει ότι “θα προσλάβει τώρα”, όπως επίσης και το ότι υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι τους θέλουν για να δουλέψουν… Μόνο στη διαφήμιση συνεχίζει να “επενδύει” η εταιρεία και στην καλλιέργεια του μύθου ότι κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον ΘΑ υπάρξει εργασία για όλους… αν το επιτρέψουν τ’άστρα και η τιμή του χρυσού.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ!
Υ.Γ. Αναλυτικά η δική μας εκτίμηση της κατάστασης των πραγμάτων μετά την ανακοίνωση της Eldorado, σε επόμενη ανάρτηση.
 http://antigoldgreece.wordpress.com/2013/07/18/ektimiseis-gia-eldorado/#more-28233

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου