Το νησί Σπαλαθρονήσι, που ανήκει στην οικογένεια Άγγελου και Πέτρου Φιλιππίδη από την εποχή της Τουρκοκρατίας, προστατεύεται στο μεγαλύτερο μέρος του από τη συνθήκη NATURA 2000. Στα 103.782 τ.μ. που είναι το συνολικό εμβαδό του νησιού, το οποίο βρίσκεται στην κτηματική περιοχή Νέου Μαρμαρά Χαλκιδικής στον Τορωναίο Κόλπο μεταξύ Πόρτο Καρρά και Πόρτο Κουφό και σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από την ακτή μαζί με τον αιγιαλό, περιλαμβάνεται και ένα πανέμορφο δάσος 11 στρεμμάτων το οποίο θα προστατευθεί παρά το γεγονός ότι στο προς πώληση νησί δεν αποκλείεται να ανεγερθεί συγκρότημα πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών ή ξενοδοχείο! Πάντως –ευτυχώς- η προς αξιοποίηση έκταση του νησιού, εκεί δηλαδή που επιτρέπεται ανέγερση κτισμάτων είναι μόλις 8 στέμματα.
«Το νησί είναι πανέμορφο και διαθέτει δύο βασικά πλεονεκτήματα που το κάνουν ΑΜΕΣΑ αξιοποιήσιμο αλλά και περιζήτητο στις λίστες των διεθνών επενδυτών», λέει ο ιδιοκτήτης της MYRO ANTIQUES HOUSE & GROUP Σταύρος Μυρωνίδης: «Είναι ξεκαθαρισμένο το ιδιοκτησιακό του καθεστώς, αν κι ο αγοραστής θα πρέπει να ζητήσει σχετικές άδειες από τα υπουργεία Ναυτιλίας, Άμυνας, ΠΕΚΑ και Παιδείας και Θρησκευμάτων».
Σε εποχές τόσο παράξενες όπως αυτές που διανύουμε, η πρωτοβουλία του επιχειρηματία-γκαλερίστα από τη Θεσσαλονίκη έρχεται μάλλον να ταράξει τα νερά της μεσιτικής αγοράς. «Οι ξένοι μεσίτες κοστολογούν την ελληνική γη πολύ φθηνά κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης. Έχοντας ανάγκη για ρευστό οι έλληνες ιδιοκτήτες συμφωνούν σε τιμές πολύ χαμηλότερες αυτής της διεθνούς αγοράς. Με τη διαδικασία της δημοπρασίας εξασφαλίζουμε διαφάνεια αλλά και ένα στάνταρ ποσό πώλησης στο οποίο έχει συμφωνήσει ο ιδιοκτήτης», λέει ο κ Μυρωνίδης.
Τώρα σε ότι αφορά τους ιδιοκτήτες κληρονόμους του Σπαλαθρονησιού, μη μπορώντας να το αξιοποιήσουν, αλλά και να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν, το πωλούν σε όποιον ενδιαφέρεται να πληρώσει ένα τίμημα που ξεκινά στα 10 εκατομμύρια ευρώ. Το νησί είναι κατάφυτο με πεύκα και αιωνόβιες ελιές ενώ κατά καιρούς νοικιάστηκε από τους ιδιοκτήτες και σε κτηνοτρόφους της περιοχής για να βόσκουν τις κατσίκες τους. Μάλλον…ο πρωτογενής τομέας δεν είναι αρκετός για να απορροφήσει τους …κραδασμούς του φόρου ακίνητης περιουσίας. Και μάλλον σε αυτή την άποψη συμφωνεί και η Εκκλησία αφού έχει δώσει το πράσινο φως όπως λέγεται για να προχωρήσει η διαδικασία της δημοπρασίας και να αποζημιωθεί οικονομικά για το ποσοστό που κατέχει στο νησί.
Στα διαδικαστικά τώρα η δημοπρασία θα ξεκινήσει γύρω στις 20 Αυγούστου με τον θεσσαλονικιό επιχειρηματία και τους ιδιοκτήτες να έρχονται σε επαφή με τους πρώτους ενδιαφερόμενους και να εξετάζουν με τη βοήθεια δικηγόρων τις προσφορές. Επίσημα, μπαίνει στη δημοπρασία όποιος δώσει προσφορά πάνω από 10 εκ ευρώ, όμως η οικογένεια διατηρεί το δικαίωμα να πουλήσει το νησί άμεσα σε όποιον ενδιαφέρεται πολύ, είναι αξιόπιστος και δώσει μια αξιόλογη προσφορά. Στην περίπτωση αυτή, που από ό,τι φαίνεται δεν αποκλείεται, η δημοπρασία δεν θα ξεκινήσει καν. Πάντως, ήδη τον δημοπράτη κ. Μυρωνίδη έχουν προσεγγίσει πολλοί που επιθυμούν να πουλήσουν το οικογενειακό νησί τους ή κάποιο αντίστοιχα αξιόλογο ακίνητο.
Σ.Μ.
http://www.koutipandoras.gr/40257
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου