'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Οι νοικοκυρές της λίστας Λαγκάρντ έκρυβαν λαβράκια

Μεγαλοστελέχη δημοσίων οργανισμών φαίνεται ότι κρύβονται τελικά πίσω από τις “νοικοκυρές” της λίστας Λαγκάρντ, οι οποίες συμπεριλαβάνονται στη λίστα την οποία είχε δημοσίευσει για πρώτη φορά το HOTDOC δρομολογώντας πολιτικές και όχι μόνο εξελίξεις.
Συγκεκριμένα στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ έχουν μπει 20 πρώην μεγαλοστελέχη δημοσίων οργανισμών με μεγάλες προμήθειες, των οποίων οι νοικοκυρές σύζυγοι βρέθηκαν με καταθέσεις έως και 3 εκατ. ευρώ στην HSBC.
Πρόκειται για μεγαλοστελέχη δημοσίων οργανισμών τα οποία διετέλεσαν στο παρελθόν. Το ενδιαφέρον των ελεγκτικών αρχών κίνησε το γεγονός ότι πολλές από τις γυναίκες οι οποίες εμφάνιζαν υψηλές καταθέσεις στην HSBC, δήλωναν επάγγελμα νοικοκυρές. Το θέμα αυτό είχε επισημάνει σε δημοσιεύματά του απο την πρώτη στιγμή το ΗΟΤDOC, καθώς από την πρώτη στιγμή οι λογαριασμοί με τις «νοικοκυρές» κινούσαν υποψίες που έχριζαν έλεγχο.
Αμέσως ζητήθηκε το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών, ενώ παράλληλα έγινε και σύγκριση με τις φορολογικές δηλώσεις. Από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών και την ανάγνωση των φορολογικών δηλώσεων διαπιστώθηκε ότι τα υψηλά αυτά ποσά δεν δικαιολογούνται σε καμία περίπτωση.
Οι έρευνες τότε στράφηκαν και σε συγγενικά πρόσωπα των εν λόγω προσώπων. Από τις έρευνες προέκυψε ότι επρόκειτο για πρόσωπα τα οποία κατά το παρελθόν είχαν διατελέσει κορυφαία στελέχη δημοσίων οργανισμών που εποπτεύονται από το υπουργείο Μεταφορών και άλλα υπουργεία. Όπως για παράδειγμα ο ΟΤΕ, ο ΟΣΕ, η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΑΣΑ και θυγατρικές τους εταιρείες. Πρόσωπα δηλαδή που διορίζονταν απευθείας από τους εκάστοτε υπουργούς.

Αυτό που εξετάζει το ΣΔΟΕ είναι η πιθανότητα τα χρήματα αυτά να προέρχονται από μίζες προμηθειών δημοσίων οργανισμών τις οποίες έκρυψαν υπουργοί μέσω κορυφαίων στελεχών δημοσίων οργανισμών. Σε κάποιες περιπτώσεις, πίσω από τις «νοικοκυρές» κρύβονται και άλλα μεγαλοστελέχη κομμάτων που διετέλεσαν δήμαρχοι σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Για παράδειγμα στη λίστα Λαγκάρντ εμφανίζονται με μεγάλη κατάθεση η σύζυγος και τα δύο παιδιά μεγαλοστελέχους του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ήταν διορισμένο σε θυγατρική κορυφαίου κρατικού οργανισμού.
Εως τώρα οι άνδρες του ΣΔΟΕ έχουν στα χέρια τους τραπεζικούς λογαριασμούς που αφορούν σε πάνω από 1.600 άτομα και 40 νομικά πρόσωπα. Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν από τους μέχρι τώρα ελέγχους είναι ότι πάνω από 200 άτομα είναι ύποπτα για φοροδιαφυγή, καθώς η σύγκριση των καταθέσεων με τα εισοδήματα στις φορολογικές δηλώσεις έχει σημαντικά μεγάλη διαφορά και μάλιστα της τάξεως άνω των 150.000 ευρώ.  Υπενθυμίζεται ότι σε άλλες χώρες, όπως είναι οι Γερμανία, Ιταλία, Αγγλία, Γαλλία και Ισπανία, οι Αρχές ήταν ταχύτατες στον καταλογισμό των ευθυνών και των προστίμων των πολιτών που περιλαμβάνονταν στις αντίστοιχες λίστες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη τα κράτη αυτά έχουν εισπράξει περίπου 10 δισ. ευρώ πρόστιμα από την ώρα που η γαλλική κυβέρνηση παρέδωσε τα ονόματα των καταθετών της λίστας στις αντίστοιχες φορολογικές αρχές. Μάλιστα η Γερμανία προκειμένου να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για την ορθή χρήση της λίστας θωρακίστηκε ακόμα περισσότερο με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου το 2010.
Νόμιμη η απόκτηση των προσωπικών δεδομένων
Συγκεκριμένα το δικαστήριο έκρινε ότι η χρήση των παρανόμως αποκτηθέντων προσωπικών δεδομένων είναι κατ” εξαίρεση νόμιμη, όταν αυτό γίνεται γίνεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος, το οποίο και υπερέχει σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής της προστασίας της ιδιωτικής σφαίρας του ατόμου.
Να σημειωθεί ότο οι έρευνες στην Ελλάδα έχουν κινηθεί μέχρι στιγμής με αργό ρυθμό. Παρά το γεγονός ότι η λίστα εκτός από ονόματα περιέχει τις διευθύνσεις και τους αριθμούς διαβατηρίων των καταθετών, καθώς επίσης και τις ακριβείς κινήσεις των λογαριασμών για μια διετία, από το 2005-2007.
Επιπρόσθετα, όσον αφορά στις offshore εταιρείες, αν και οι περισσότεροι από τους λογαριασμούς είναι ανενεργοί, οι οικονομικές υπηρεσίες της Γαλλίας έχουν δώσει με τους κωδικούς και τα ποσά, τα πλήρη στοιχεία των εκπροσώπων αλλά και του ή των προσώπων που εμφανίζονται ως δικαιούχοι. Και φυσικά υπάρχει το ξεχωριστό κεφάλαιο των νοικοκυρών-συζύγων και ορισμένων γραμματέων.
Πρόσωπα από το σκάνδαλο Siemens στη λίστα
Την ίδια ώρα μεταξύ των ονομάτων που φιγουράρουν στη λίστα Λαγκάρτν συγκαταλέγονται και 15 πρόσωπα τα οποία βρέθηκαν να πρωταγωνιστούν στις μίζες της Siemens, σύμφωνα με τα πορίσματα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής.
Πρόκειται για τους επιχειρηματίες Μ. Κάτσικα, Π. Βοϊλή, Σ. Πρινιωτάκη, Δ. Σιαφάκα και Μαρία-Χριστίνα Μακροδήμου. Στη λίστα Λαγκάρντ αναφέρονται επίσης και συγγενικά τους πρόσωπα.Από τη στιγμή που υπάρχουν τα ονόματα των καταθετών, οι διευθύνσεις και οι αριθμοί των διαβατηρίων, η πιστοποίησή τους είναι σχετικά εύκολη. Αυτό σημαίνει ότι οι Αρχές θα μπορούν να συγκρίνουν τις καταθέσεις με τις φορολογικές δηλώσεις των ατόμων της λίστας προκειμένου να εξαχθεί ένα ασφαλές συμπέρασμα για το ποιοι έχουν διαπράξει το αδίκημα της φοροδιαφυγής.
Οι ελεγκτικές αρχές στην Αθήνα έχουν ζητήσει το άνοιγμα των λογαριασμών των καταθετών της λίστας Λαγκάρντ από τις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να διαπιστωθεί τι ποσά υπάρχουν κατατεθειμένα σε αυτές.

Πηγή protothema.gr 
 http://www.koutipandoras.gr/40230

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου