Κάποιοι λένε ότι όλα έχουν αποφασιστεί. Κάποιοι λένε ότι είμαστε πολύ μικροί για να κάνουμε οτιδήποτε. Σε όλο τον κόσμο τα ίδια λένε. Και σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι πετυχαίνουν και με τον αγώνα τους καταφέρνουν να σταματήσουν καταστροφικά έργα γιατί οι αντιδράσεις πληγώνουν τις εταιρείες εκεί που πονάνε περισσότερο: στα οικονομικά τους μεγέθη.
Διαβάστε σε μετάφραση το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Jason Koebler Local Protesters Are Killing Big Oil and Mining Projects Worldwide από το VICE | Motherboard. Η μελέτη «Costs of Company-Community Conflict in the Extractive Sector» στην οποία βασίστηκε το άρθρο είναι διαθέσιμη εδώ.
Mining+Protest-7
Φωτογραφία από διαδήλωση στη Νέα Ζηλανδία

 Τοπικοί διαδηλωτές «σκοτώνουν» μεγάλα έργα εξόρυξης και πετρελαίου σε όλο τον κόσμο

Οι πολυεθνικές εταιρείες είναι διαβόητες για την εξώθηση ιθαγενών από τη γη τους προκειμένου να ανοίξουν ένα νέο μεταλλείο χρυσού, να εξορύξουν πετρέλαιο ή με άλλο τρόπο να να εξάγουν τους τοπικούς πόρους. Για δεκαετίες υπήρχε η άποψη ότι η αντίδραση ήταν τόσο περιορισμένη όσο και αναποτελεσματική, αλλά νέα στοιχεία δείχνουν ότι οι διαμαρτυρίες των ντόπιων κατοίκων είναι αποτελεσματικές, εξαιρετικά δαπανηρές για τις εταιρείες και συχνά οδηγούν σε ουσιαστικές αλλαγές ή σε ολική εγκατάλειψη του έργου.
Ερευνητές στο «Κέντρο για την Κοινωνική Ευθύνη στη Mεταλλεία» πήραν συνέντευξη από εργαζόμενους σε αρκετές δεκάδες μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που ασχολούνται με εξορυκτικές δραστηριότητες και διαπιστώθηκε ότι οι εταιρείες όλο και περισσότερο έρχονται αντιμέτωπες με τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της δράσης τους και ότι αυτό τις πληγώνει εκεί όπου πονάνε περισσότερο: στα οικονομικά μεγέθη τους.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ντάνιελ Φρανκς, εξέτασαν 50 προγραμματισμένα μεγάλα εξορυκτικά έργα (γεωτρήσεις πετρελαίου, κατασκευές νέων ορυχείων, τέτοια πράγματα) και διαπίστωσαν ότι στα μισά ακριβώς, ο τοπικός πληθυσμός ξεκίνησε κάποιο είδος «αποκλεισμού του έργου». Στο 40% των έργων υπήρξε θάνατος ως αποτέλεσμα μιας φυσικής διαμαρτυρίας και 15 από τα σχέδια ανεστάλησαν ή εγκαταλείφθηκαν τελείως , σύμφωνα με τη μελέτη του Φράνκς που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών εδώ .