'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Συγκυβέρνηση και Τραπεζικοί: Χέρι-χέρι στη λεηλασία του λαού

http://marketbeast.gr/wp-content/uploads/2012/04/fetcher_0289.jpeg
Πανωπροίκι 50 δισ. ευρώ από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών χάρισε η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου στους τραπεζίτες προκειμένου να τους στηρίξει στις «αναποδιές» των καιρών.

Η σχετική «πράξη νομοθετικού περιεχομένου», που δημοσιεύτηκε χτες στη Εφημερίδα της Κυβέρνησης, αποτελεί μια ακόμη βάναυση πρόκληση απέναντι στα βάσανα του λαού, αποκαλύπτει και στην πράξη το γεγονός ότι το σύνολο των δανείων της τρόικας, μέχρι και την τελευταία δεκάρα, το έχουν προορίσει για τους τραπεζίτες και άλλα τμήματα του κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις συγκυβέρνησης – τρόικας – μονοπωλίων, οι κρατικές ενισχύσεις προβλέπονται μόνο για τις «βιώσιμες τράπεζες». Σκόπιμα αποφεύγουν να πουν το παραμικρό για την τύχη που επιφυλάσσουν για τηνΑγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, στο πλαίσιο της ημερίδας «Ευρώπη 2020 και μικρομεσαίες επιχειρήσεις», στάθηκε αλληλέγγυος με τις «δυσκολίες» των τραπεζών, λέγοντας πως «κατά τα τελευταία δυο χρόνια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ως συνέπεια της κρίσης».
Ισχυρίστηκε πως μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, δηλαδή της ενίσχυσης των τραπεζών με τον πακτωλό των διακρατικών ενισχύσεων, θα «δημιουργηθούν ευνοϊκότερες συνθήκες για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Πρόκειται για φτηνές δικαιολογίες, για αναμασήματα από τις εποχές που οι τραπεζίτες έσφιγγαν τη θηλιά ξεζουμίζοντας λαϊκά νοικοκυριά, αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες.
Σήμερα για να διευκολύνουν τους τραπεζίτες και για τις συσσωρευμένες επισφάλειες, για τα δάνεια που καθημερινά βγάζουν στο «κόκκινο», έρχονται να τους μπουκώσουν με φρέσκα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια. Τους μπουκώνουν με κρατικό χρήμα προκειμένου να τους στηρίξουν για τις λογιστικές απώλειες που έχουν εμφανίσει στους ισολογισμούς τους μετά το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων, από τα οποία θησαύριζαν.
Η συγκυβέρνηση και τα κόμματά της (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ) σφυρίζουν αδιάφορα για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, που για το έτσι θέλω της πλουτοκρατίας τα έβαλαν στο υποχρεωτικό «κούρεμα».
Η «ανακεφαλαιοποίηση»
Στους επόμενους μήνες μέχρι και το Σεπτέμβρη, σύμφωνα με τον τωρινό προγραμματισμό τους, οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε τεράστιες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Μετά και το «κούρεμα», τη διόγκωση των επισφαλειών που εμφανίζουν, τις χαμηλές αποτιμήσεις (τρέχουσες αξίες) στα νέα ομόλογα κ.ά. έχουν συμπιέσει τα κεφάλαιά τους, με αποτέλεσμα να βρίσκονται έξω από τις νόρμες κεφαλαιακής επάρκειας που έχουν ορισθεί για την «εύρυθμη» λειτουργία και για την αποφυγή κλυδωνισμών.
Μεγάλος αιμοδότης και νέος μεγαλομέτοχος είναι το «Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», δηλαδή τα κεφάλαια από τα δάνεια της τρόικας που έχουν φορτώσει στο λαό. Οι σημερινοί μεγαλομέτοχοι καλούνται να βάλουν οι ίδιοι ή να βρουν από τις «αγορές» ποσά της τάξης του 10% της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Στα παζάρια έχουν τον τρόπο ανάκτησης των μετοχών που θα περάσουν στο «Ταμείο», όταν οι συνθήκες τούς το επιτρέψουν. Το βέβαιο και συμφωνημένο μεταξύ τους είναι για τον «αναβαλλόμενο φόρο» με τον οποίο θα συμψηφίσουν τις «απώλειες» από το «κούρεμα». Καθαρά και ξάστερα οι τραπεζίτες δεν πρόκειται να πληρώσουν ούτε τσακιστή δεκάρα σε φόρο για τα κέρδη που περιμένουν να μαζέψουν στο ορατό μέλλον.
Οι ισολογισμοί 2011
Συνολική λογιστική ζημιά ύψους 28 δισ. ευρώ εμφανίζουν για το 12μηνο του 2011 οι 4 μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι, εξέλιξη που απεικονίζει το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων που καθένας από αυτούς έχει στα θησαυροφυλάκιά του. Συγκεκριμένα: Εθνική Τράπεζα: 12,3 δισ. ευρώ. Αλφα: 3,8 δισ. ευρώ. Γιούρομπανκ: 5,5 δισ. ευρώ. Πειραιώς 6,3 δισ. ευρώ.
Καθένας από αυτούς απεικονίζει με διαφορετικό τρόπο τα κονδύλια, όπως για παράδειγμα το όφελος από τον «αναβαλλόμενο φόρο» ή τις απώλειες που θα καταγραφούν από τη διόγκωση των επισφαλειών για τραπεζικά δάνεια που έχουν χορηγήσει στην πελατεία τους (νοικοκυριά και επιχειρήσεις). Τα ποσά των ζημιών που προέρχονται από το «κούρεμα» των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου θα καλυφθούν από τα κονδύλια των 50 δισ. ευρώ που θα δοθούν στους τραπεζίτες με βάση το μνημόνιο, τα μισά εκ των οποίων, δηλαδή 25 δισ., έχουν τεθεί ήδη, από την περασμένη Τετάρτη, στη διάθεσή τους.
Παράταση στη δημοσιοποίηση των ισολογισμών δόθηκε για την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Για τα συγκεκριμένα πιστωτικά ιδρύματα, συγκυβέρνηση και τρόικα κρατάνε επτασφράγιστο μυστικό τον τρόπο «ανακεφαλαιοποίησης»…
ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης
http://marketbeast.gr/?p=10139 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου