'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ (ΤΤ)!


ΑΙΣΧΟΣ! Ο ΙΔΙΟΣ Ο Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΔΗΛΩΣΕ ΠΡΩΤΟΦΑΝΩΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΟΤΙ ΤΟ ΤΤ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ!
Iskra: ΝΑ ΜΑΤΑΙΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ!
Σε τροχιά ξεπουλήματος, αν όχι και χαριστικής δωρεάν παράδοσης με «προίκα», θέτει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, η οποία εντελώς πραξικοπηματικά, δια του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών Γ. Μέργου, ζήτησε χθες τη νύχτα από τη διοίκηση του ΤΤ να δημοσιοποιήσει την ετήσια οικονομική έκθεση του μεθαύριο Παρασκευή (31/8)!

Μάλιστα, η επίσπευση της δημοσιοποίησης των οικονομικών καταστάσεων δεν αφορά όλες τις τράπεζες, αλλά επιλεκτικά και αποκλειστικά, μόνο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, και αυτό παρ' όλον ότι ο Υπουργός Οικονομικών και βασικός μέτοχος του ΤΤ, έχει από το νόμο την ευχέρεια να παρατείνει τη δημοσίευση της οικονομικής έκθεσης. Το ελληνικό Δημόσιο κατέχει άμεσα το 34% του μετοχικού κεφαλαίου και 10% μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Επίσης, συμμετέχουν οι τράπεζες Εθνική, Eurobank και Marfin με ποσοστό 6%, 5% και 6% αντίστοιχα, οι οποίες δεν αποκλείεται να έχουν έρθει σε μεταξύ τους υπόγειες συνεννοήσεις και συμφωνίες ως προς τη «μοιρασιά της λείας». Τις υπόλοιπες μετοχές τις κατέχουν ιδιώτες.


Υπενθυμίζουμε ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του 2011 για το ΤΤ περιλαμβάνουν ζημιές, οι οποίες δεν οφείλονται στη λειτουργία του ΤΤ αλλά στο πρόγραμμα ανταλλαγής κρατικών ομολόγων (PSI). Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι (λόγω PSI) θα καταγραφούν ζημιές ύψους 3,5 δισ. με αποτέλεσμα να εμφανισθεί στην οικονομική έκθεση ότι το ΤΤ έχει αρνητική καθαρή θέση -2,8 δισ.

Έγκυρες μελέτες που έχουν γίνει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα δείχνουν ότι το ΤΤ βρίσκεται σε εξαιρετική οικονομική  κατάσταση με δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις 65% και σύνολο καταθέσεων 11 δισ.!!!
Παρ’ όλη την εξαιρετική ευρωστία του ΤΤ, τα προβλήματα που θα ανακύψουν με τη δημοσιοποίηση της οικονομικής του θέσης, η οποία θα είναι αρνητική, συνδέονται με το γεγονός ότι το ΤΤ (όπως και η ΑΤΕ) σκόπιμα δεν ανακεφαλαιοποιήθηκε, με το αιτιολογικό, άκουσον-άκουσον, ότι είναι κρατική τράπεζα, πράγμα που έγινε με πακτωλό δισ. (18 δισ.) στις ιδιωτικές τράπεζες, ο οποίος πακτωλός θα έχει συνέχεια το επόμενο διάστημα και θα φτάσει αισίως τα 50 δισ.!!!
Το τραγικά, όμως, χειρότερο είναι ότι ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας μιλώντας την Τετάρτη το βράδυ στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όχι μόνο υπεράσπισε την ανάγκη άμεσης δημοσιοποίησης της ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης του ΤΤ αλλά και χαρακτήρισε πρωτοφανώς μη βιώσιμο το ΤΤ, αναφερόμενος σε στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τα οποία, παρά τις πιέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αρνείται να δημοσιοποιήσει, ενώ μπροστά στα έκπληκτα μάτια των βουλευτών, παρ’ ότι αυτά τα στοιχεία τα επικαλέστηκε, δήλωσε ότι δεν τα γνωρίζει!
Είναι, σχεδόν, δεδομένο ότι η δημοσίευση της αρνητικής καθαρής θέσης του ΤΤ και κυρίως η (παραπλανητική) δημόσια αναγνώριση της «μη βιωσιμότητάς του» από τον ίδιο τον Γ. Στουρνάρα, θα έχει πιθανότατα τις παρακάτω δραματικές συνέπειες:
  1. Αναταραχή στους καταθέτες και στους μετόχους του ΤΤ. Το υπόλοιπο 39% του μετοχικού κεφαλαίου ανήκει σε ιδιώτες μετόχους οι οποίοι ξαφνικά ή θα σπεύσουν να πουλήσουν άμεσα τις μετοχές τους ή στην περίπτωση που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποσύρει τη μετοχή από το ταμπλό θα χάσουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία.
  2. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα καλέσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΤ να εξηγήσει πώς θα αναπληρώσει τα ίδια κεφάλαια και σύμφωνα με τα ισχύοντα υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί προθεσμία 6 μηνών αλλά σε συνδυασμό με τη διακοπή χρηματοδότησης από την κεντρική τράπεζα δεν θα υπάρχει ευχέρεια χρήσης αυτής της προθεσμίας.
  3. Η ξαφνική δυσμενής τροπή για το ΤΤ έχει ήδη προκαλέσει αναταραχή στους εργαζόμενους που βλέπουν να γίνονται έρμαια των ορέξεων των τραπεζιτών που θέλουν να απορροφήσουν μια υγιή τράπεζα, χωρίς όμως το  «βάρος» του εργατικού δυναμικού της. Σημειώνεται ότι το μόνο «κακό» στοιχείο που βρίσκουν να υπάρχει στο ΤΤ είναι το εργατικό δυναμικό του.
  4. H άμεση διακοπή της χρηματοδότησης του ΤΤ μέσω του ELA (μηχανισμός παροχής ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος), μπορεί να αποφευχθεί προσωρινά, αλλά θα πρέπει άμεσα να ληφθούν αποφάσεις για την αποκατάσταση της αρνητικής καθαρής θέσης του ΤΤ. Όπως είναι γνωστό ο μηχανισμός αυτός, υπόκειται στον έλεγχο της ΕΚΤ, που δεν εγκρίνει τη χρηματοδότηση πιστωτικών ιδρυμάτων με αρνητική καθαρή θέση.
Το συμπέρασμα που προκύπτει αναδεικνύει το βρώμικο κυβερνητικό σχεδιασμό σε βάρος του ΤΤ, των εργαζομένων, του τόπου, της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής περιφέρειας!
Και αυτός ο βρώμικος σχεδιασμός είναι ο εξής: να απαξιωθεί άμεσα μια δυναμική  ταμιευτηριακή τράπεζα όπως το ΤΤ, να χρειάζεται άμεση ανακεφαλαιοποίηση και αυτή να μην δίδεται, αφού το ΤΤ έχει χαρακτηριστεί (ψευδώς) μη βιώσιμο, με αποτέλεσμα να χαρισθεί προς «διάσωση» σε έναν ιδιωτικό τραπεζικό όμιλο!!!
Ιδού το σχεδιαζόμενο έγκλημα!
Χρειάζεται άμεσα να ματαιωθεί ένα άλλο μέγα σκάνδαλο ανάλογο της ληστείας σε βάρος της ΑΤΕ!
Πρέπει άμεσα να ισχύσει η παράταση δημοσίευσης της ετήσιας οικονομικής έκθεσης του ΤΤ, όπως ίσχυσε και για τις υπόλοιπες τράπεζες, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012.
Απαιτούμε άμεσα να δοθεί δεσμευτική βεβαίωση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΠΣ) για ανακεφαλαιοποίηση του ΤΤ. Υπενθυμίζουμε ότι αυτή η διαδικασία ακολουθήθηκε με τις 4 μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες και προϋποθέτει πιστοποιητικό βιωσιμότητας από την Τράπεζα της Ελλάδος, που θεωρούμε ότι πρέπει κατά προτεραιότητα να είχε δοθεί στο ΤΤ, με τα εύρωστα οικονομικά στοιχεία που διαθέτει.
Να αποκαλυφθούν εδώ και τώρα τα βρώμικα σχέδια της Κυβέρνησης για το μέλλον του Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου, προκειμένου να ματαιωθούν!

H Iskra παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια, ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες σχετικά με τις αντιπαραθέσεις στην Οικονομική Επιτροπή της Βουλής την Τετάρτη (29/8) για το θέμα της απαξίωσης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

ΜΑΧΗ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΕΣ ΚΟΝΤΡΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ Τ.Τ.!

Οι όροι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα αποσαφηνιστούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου είπε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά ακριβώς αυτό.
 
Τα πνεύματα οξύνθηκαν ιδιαίτερα με την αναφορά του υπουργού Οικονομικών στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, για το οποίο ανακοίνωσε ότι δεν δίνεται άλλη παράταση για τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του για το 2011, ενώ το χαρακτήρισε και μη βιώσιμο, προκαλώντας σφοδρή αντίδραση της Αντιπολίτευσης και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ που κατήγγειλε σχέδιο ξεπουλήματος του ΤΤ στα πρότυπα της ΑΤΕ. 
Πάντως με αναδιατύπωση στο νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων αυξάνει το κεφάλαιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από 10 δισ. ευρώ σε 50, ο κ. Στουρνάρας έδωσε την δυνατότητα για μεγαλύτερη καθυστέρηση (τέσσερις μήνες έναντι τριών της αρχικής πρόβλεψης) στην δημοσίευση των εξαμηνιαίων οικονομικών εκθέσεων των τραπεζών συμπεριλαμβανομένου του ΤΤ- πάντα με σχετική υπουργική απόφαση.
Σε σχέση με το οικονομικό έτος 2011 ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πως όλες οι τράπεζες κατέθεσαν με παράταση τις εκθέσεις τους τον Απρίλιο - πλην της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ξεχνώντας, όμως, να τονίσει ότι όλες οι άλλες τράπεζες, πλην το ΤΤ και της ΑΤΕ, είχαν επανακεφαλαιοποιηθεί με δανεικά του Δημοσίου, δηλαδή με χρήματα των φορολογουμένων που θα φτάσουν τα 50 δισ.!!!
Ο κ. Στουρνάρας, απαντώντας σε αντιδράσεις επανέλαβε τη θέση ότι αν «αν το Δημόσιο έπαιρνε τις τράπεζες, η επιβάρυνση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη».
«Δεν βάζουμε εμείς τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση. Τα δανειζόμαστε», είπε ο κ. Στουρνάρας.
Επίσης, επαναλαμβάνοντας ότι στην Ελλάδα η δημοσιονομική κρίση προκάλεσε την τραπεζική κρίση και όχι το αντίθετο, ξεκαθάρισε ότι για αυτόν «προέχει η σωτηρία του τραπεζικού συστήματος και όχι των τραπεζιτών». 
Ο κ. Στουρνάρας τάχθηκε ευθέως υπέρ του μικρότερου αριθμού τραπεζών. «Ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος από αυτόν που έπρεπε. Έσκασε μια φούσκα. Δυστυχώς χρειαζόμαστε λιγότερες τράπεζες», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «σε άλλες χώρες η απόφαση είναι να κλείσουν, ενώ εδώ είναι να συγχωνευθούν, ώστε να διασωθούν και οι θέσεις εργασίας».
 
ΣΚΛΗΡΗ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ Τ.Τ.
«Μη βιώσιμο» χαρακτήρισε στη Βουλή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, με βάση την εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ και των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων». 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, επετέθη κατά του Γιάννη Στουρνάρα, υποστηρίζοντας πως συνειδητά απαξιώνει με τις δηλώσεις του το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με αναμενόμενες συνέπειες την κατάρρευση της μετοχής του και την έξοδό του από το Χρηματιστήριο.  
Ο βουλευτής, ισχυρίστηκε επίσης, πως σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Χρ. Γκόρτσου, όλες οι ιδιωτικές τράπεζες έχουν λάβει παράταση κατάθεσης των εκθέσεών τους μέχρι την 31η Δεκεμβρίου - κάτι που διέψευσε ο υπουργός Οικονομικών - και πως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν επανακεφαλαιοποιείται, προκειμένου να ιδιωτικοποιηθεί με τις ίδιες «χαριστικές» διαδικασίες, υπό τις οποίες δόθηκε η Αγροτική Τράπεζα στην Τράπεζα Πειραιώς: 
«Αφού κουρέψατε τα ομόλογα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, θέλετε να δημοσιοποιήσετε την αρνητική του θέση; Γιατί το κάνετε αυτό;» ρώτησε τον υπουργό ο Π. Λαφαζάνης.  
«Εσείς στην αναδιατύπωσή σας λέτε πως ο υπουργός μπορεί να παρατείνει την δημοσίευση των εκθέσεων και το κάνετε μονάχα για τις ιδιωτικές τράπεζες» πρόσθεσε. 
«Δεν υποχρεώνουμε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Έχει λάβει τέσσερις παρατάσεις και απλώς δεν του δίνουμε πέμπτη, καθώς αυτό θα ήταν πράξη αδιαφάνειας» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών.
«Χαρακτηρίζετε το ΤΤ μη βιώσιμο, ενώ αποκλείετε τη Βουλή από τις εκθέσεις βιωσιμότητας. Η Τράπεζα της Ελλάδος αρνείται να δώσει τα στοιχεία αυτά στη Βουλή κάνοντας λόγο για "επαγγελματικό απόρρητο"» κατήγγειλε ο Π. Λαφαζάνης.
«Έχετε δει εσείς τις εκθέσεις αυτές, ή απλώς μεταφέρετε στη Βουλή τις εκτιμήσεις;» ρώτησε με τη σειρά του ο Ν.Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες).
«Δεν τις έχω δει, γιατί ο νόμος δεν μου το επιτρέπει. Αρμόδια κατά το νόμο είναι η εποπτική αρχή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Λαφαζάνης επέμεινε και ζήτησε επιτακτικά να δοθεί νέα παράταση στο ΤΤ για τη δημοσίευση του ισολογισμού του χαρακτηρίζοντας την απόφαση του υπουργού «παράνομη, παράτυπη και καταστροφική», και καλώντας τον να την ανακαλέσει.
«Το Ταχυδρομικό ταμιευτήριο είναι βιώσιμο. Περισσότερο από άλλες τράπεζες. Ανακεφαλαιοποιήστε το. Θα καταρρεύσει η μετοχή του με αυτά που κάνετε. Θα βγάλετε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εκτός χρηματιστηρίου και δεν θα μπορέσει να επανακεφαλαιοποιηθει», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
 ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ
Πολλοί ήταν οι βουλευτές που άσκησαν κριτική στις τράπεζες για τις μεθόδους που ακολουθούν και κυρίως το κλείσιμο της στρόφιγγας των δανείων σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Στην εισήγησή της, η Φεβρωνία Πατριανάκου (ΝΔ) αναγνώρισε πως «οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, μειώνουν τις γραμμές χρηματοδότησης, και αυξάνουν μονομερώς τα επιτόκια (…) Χωρίς να έχει υπάρξει αυτοκριτική και ανάληψη ευθύνης από πλευράς τους, καλούμαστε να υπερψηφίσουμε την περαιτέρω κεφαλαιακή τους ενίσχυση».
Η απόφαση αυτή ωστόσο, «εξυπηρετεί τον εθνικό στόχο της αποτελεσματικότερης λειτουργίας και σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος» πρόσθεσε.
Η εισηγήτρια της ΝΔ, ζήτησε μεταξύ άλλων να υπάρξει απαίτηση και επιβολή ρυθμίσεων στις τράπεζες υπέρ των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ισχυρά κίνητρα στους ιδιώτες μετόχους να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου με όριο συμμετοχής, να ληφθεί ειδική μέριμνα για την προστασία των μικρομετόχων, και να διασφαλιστεί ότι η ανακεφαλαίωση θα πραγματοποιηθεί σε συντριπτικό ποσοστό με κοινές μετοχές.
Σχετικές διευκρινίσεις ζήτησε και ο Γ. Μιχελογιαννάκης (Δημοκρατική Αριστερά).
«Υπάρχει κανείς που να μην πιστεύει πως η οικονομία μας χρειάζεται ισχυρό και σταθερό τραπεζικό σύστημα για να βγει από τη νεκροφάνεια;» σημείωσε και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ).
«Με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, απετράπη η περιρρέουσα ατμόσφαιρα της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος» επισήμανε.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσυπέγραψε τις προτάσεις της κυρίας Πατριανάκου, τονίζοντας πως το νομοσχέδιο αποφεύγει να θίξει παρόμοια ζητήματα και ζητώντας να υπάρξει «Μνημόνιο και για τις τράπεζες».
«Οι τράπεζες έχουν Μνημόνιο στην Ελλάδα - και μάλιστα πολύ αυστηρό. Αν όμως το κράτος έπαιρνε τις Τράπεζες, το κόστος για το Δημόσιο θα ήταν πολύ μεγαλύτερο. Εφόσον αναγνωρίζουμε λοιπόν πως οι μέτοχοι χάνουν τις τράπεζες λόγω της κρίσης και όχι για τα δικά τους λάθη, να μην τους δώσουμε την ευκαιρία μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, να πάρουν μέρος των τραπεζών πίσω, αν έχουν την δυνατότητα;» σημείωσε ο υπουργός, Γ.Στουρνάρας.
«Το ίδιο δεν ισχύει και για τους μικρομεσαίους;» αντέτεινε ο Ευ. Τσακαλώτος.
«Ζητούμε την κρατικοποίηση των τραπεζών που έχουμε ήδη χρυσοπληρώσει, διαγραφή των χρεών με κοινωνικά κριτήρια, ανακεφαλαιοποίηση των νοικοκυριών και των ασφαλιστικών ταμείων και όχι των τραπεζών» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Γιώργος Γερμενής.
«Ελληνικό τραπεζικό σύστημα χωρίς ισχυρό δημόσιο πυλώνα, δεν μπορεί να υπάρξει» υποστήριξε και ο Νότης Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες.)
«Ακόμα και με κρατικές τις τράπεζες, το ζήτημα είναι εάν τα κριτήρια των δανειοδοτήσεων θα είναι ιδιωτικοοικονομικά, ή θα είναι το 'τηλέφωνο του υπουργού' με το οποίο χρεοκόπησε η Αγροτική Τράπεζα» παρατήρησε ο Μάκης Βορίδης (ΝΔ).
«Όταν η Κίνα και η Κούβα κάνει αποκρατικοποιήσεις, εμείς θα κάνουμε επανακρατικοποιήσεις;» απάντησε από τη πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών.
Από πλευράς ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος παρατήρησε πως το νομοσχέδιο «δίνει στον υπουργό την ευχέρεια να έχει λυμένα τα χέρια του για στήριξη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς γνωρίζει πως η κρίση θα βαθύνει (…)»
«Η ανάκαμψη θα έρθει κάποια στιγμή, αλλά βασιζόμενη σε εργασιακό μεσαίωνα και σε λεηλασία του εθνικού πλούτου. Με τη δοσμένη διαχείριση, αυτό δεν μπορεί να αντιστραφεί» υποστήριξε ο βουλευτής.

Σε συνέχεια των παραπάνω, παραθέτουμε, χωρίς κρίσεις και σχόλια, ρεπορτάζ ιστοσελίδων με τις νεότερες εξελίξεις της Πέμπτης 30/8.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που καθόλη τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου ήταν στο limit down, αποφάσισε το ΔΣ του ΧΑ, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έπειτα από την ανακοίνωση της τράπεζας ότι δεν είναι δυνατή η δημοσίευση των αποτελεσμάτων του 2011 εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, δηλαδή στις 31 Αυγούστου, λόγω «εξαιρετικώς δυσμενών συνθηκών».
 
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της τράπεζας αναφέρεται πως «κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και εξ αφορμής δημοσιευμάτων  στον έντυπο τύπο, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο γνωρίζει προς τους μετόχους, το επενδυτικό κοινό και κάθε ενδιαφερόμενο, ότι η δημοσίευση της "Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης της Τράπεζας και του Ομίλου για τη χρήση του έτους 2011", εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας δεν είναι δυνατή, λόγω εξαιρετικώς δυσμενών συνθηκών.»
ΒΟΥΤΙΑ 30% ΣΤΗ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥ Τ.Τ. - ΑΝΕΣΤΑΛΗ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΟΧΗΣ
Η μετοχή πριν την αναστολή κατέγραφε απώλειες 29,71%, στα 0,1680 ευρώ, πιεζόμενη από τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν είναι βιώσιμο.
Στη σημερινή συνεδρίαση διακινήθηκαν 1.240.669 μετοχές και ο τζίρος ανήλθε σε 208.365 ευρώ. Καθώς η προσφορά ήταν πολύ μεγαλύτερη από τη ζήτηση, ανεκτέλεστες παρέμειναν οι εντολές πώλησης για 2,3 εκατ. κομμάτια περίπου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εποπτικές αρχές δεν προχώρησαν σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών του ΤΤ πριν από το άνοιγμα της συνεδρίασης, καθώς έκριναν ότι υπήρχε «έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση» του επενδυτικού κοινού για τα τεκταινόμενα στην τράπεζα.
Σημειώνεται ότι οι εκτιμώμενες ζημίες του ΤΤ για τη χρήση του 2011, μετά το PSI, υπολογίζονται σε 2,8 δισ. ευρώ περίπου.
Το γεγονός ότι δεν δόθηκε παράταση για τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του 2011 προκάλεσε τις έντονες αντιδσράσεις της αντιπολίτευσης και των εργαζομένων της τράπεζας.
Οι υπάλληλοι του ΤΤ, που σήμερα πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, επισημαίνουν ότι η δημοσίευση των αποτελεσμάτων, σε συνδυασμό με τις ζημιές από το «κούρεμα» των ομολόγων, δημιουργεί «τεράστιους κινδύνους και ραγδαίες εξελίξεις για την πορεία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και των εργαζομένων του». Οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν και αύριο, καθώς σήμερα (30/8) αποφάσισαν νέα εικοσιτετράωρη, ενώ με απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου τους οι υπάλληλοι θα παραμείνουν στο κτήριο της κεντρικής υπηρεσίας έως την Κυριακή.

Η Iskra στη συνέχεια παραθέτει ολόκληρη την ενδιαφέρουσα ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Ολοκληρη η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έχει ως εξής:

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ

Με περίσσιο θράσος ο Υπουργός Οικονομικών κος Στουρνάρας δήλωσε εχθές στην Ελληνική Βουλή ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν είναι βιώσιμο.
Προσκαλούμε και προκαλούμε τον Υπουργό Οικονομικών με οποιοδήποτε επιτελείο οικονομικών εμπειρογνωμόνων να στοιχειοθετήσει τη μη βιωσιμότητα του ΤΤ σε σχέση με τις αποκαλούμενες τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Είμαστε βέβαιοι ότι η σύγκριση θα αποκαλύψει και θα ξεσκεπάσει το σκάνδαλο που συντελείται σε βάρος των αποταμιευτών και μικρομετόχων του ΤΤ προς όφελος διαπλεκόμενων τραπεζικών συμφερόντων.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα μόνο στοιχεία που όφειλε να γνωρίζει ο κος Στουρνάρας:
  1. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο πριν το κούρεμα των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ήταν η πρώτη τράπεζα της Ελλάδος και η τρίτη στην Ευρώπη σε επάρκεια κεφαλαίων.
  2. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ουδέποτε έως σήμερα στην πορεία των 112 χρόνων έχει επιβαρύνει το Ελληνικό Δημόσιο έστω και με ΕΝΑ ΕΥΡΩ. Αντίθετα την τελευταία μόνο πενταετία το ελληνικό Δημόσιο έχει εισπράξει πάνω από 3δις € από το ΤΤ.
  3. Η ποιότητα χαρτοφυλακίου χορηγήσεων είναι η καλύτερη της αγοράς και οι επισφάλειες δανείων οι χαμηλότερες στο Ελληνικό Τραπεζικό σύστημα.
  4. Η εξάρτησή του από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα Ελλάδος σε σχέση με τις καταθέσεις του είναι κάτω του 25% όταν σε συγκεκριμένες συστημικές είναι πάνω από 120%.
Κύριε Υπουργέ,
  1. Πως η «πολύφερνη νύφη» όπως θεωρείται χρόνια τώρα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μετατράπηκε σε ένα βράδυ σε μη βιώσιμη τράπεζα;
  2. Τι άλλαξε κύριε Υπουργέ από τη συνάντησή μας στις 10 Αυγούστου, όπου εκθειάσατε το ρόλο και τη διαχρονική προσφορά του ΤΤ στην Ελληνική οικονομία, ενώ είπατε επί λέξη ότι «το μοναδικό πρόβλημα στα οικονομικά στοιχεία του ΤΤ, προκύπτει από το κούρεμα των κρατικών ομολόγων»;
  3. Ποια διατεταγμένη υπηρεσία εκτελείτε και ποια συμφέροντα εξυπηρετείτε, καθώς αρνούμαστε να πιστέψουμε ότι είσαστε ανίδεος, με βάση την πολύχρονη διαδρομή σας στον Τραπεζικό χώρο.
  4. Είμαστε βέβαιοι ότι η Ελληνική δικαιοσύνη, διατηρώντας την ανεξαρτησία της, θα αποκαλύψει ποιοι είναι οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί αυτού του ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ.
Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας ο αγώνας μας συνεχίζεται με νέα 24η απεργία για Παρασκευή 31.8.2012 με παραμονή όλων των εργαζομένων στο κτήριο της κεντρικής υπηρεσίας έως την Κυριακή.
30/08/2012

Η Iskra παραθέτει στη συνέχεια ολόκληρη την ανακοίνωση της ΠΟΣΤ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών) αναφορικά με την απόφαση της τρικομματικής κυβέρνησης, να απαξιωσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΟΣΤ έχει ως εξής:

30/08/2012
H αιφνιδιαστική απόφαση της Κυβέρνησης να επισπεύσει την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Τ.Τ. για το 2011, προκειμένου αυτό να εμφανίσει ζημιές (λόγω P.S.I) και η σκόπιμη, όπως εκ των υστέρων αποδείχτηκε, μη πρόνοια ανακεφαλαιοποίησης , γίνεται για να διευκολυνθούν επικοινωνιακά στο κλείσιμο της πιο υγιούς τράπεζας της χώρας.
Έτσι ο Υπουργός Οικονομικών, όπως σε ανάλογες περιπτώσεις μας έχει συνηθίσει, με ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ή ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος με ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ τον Υπουργό Οικονομικών, δεν το γνωρίζουμε, έριξαν το σύνθημα για το ξεπούλημα του Τ.Τ.
Αποκαλύπτονται σήμερα οι προθέσεις και οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης, που επέβαλαν την εσπευσμένη απόφαση για ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, είναι μια σύγχρονη τράπεζα, που σε συνεργασία με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, υποστήριξε διαχρονικά την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, ενίσχυσε την Εθνική Οικονομία, ενώ δεν επιβάρυνε ποτέ, έστω και με ένα ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό.
Το Τ.Τ. είναι η σύγχρονη τράπεζα που ακουμπά ο μικροκαταθέτης, ο βιοπαλαιστής, ο μικροεπαγγελματίας στην πόλη και την επαρχία. Είναι η Τράπεζα του νησιού, του χωριού και της γειτονιάς και έχει δώσει ανάσα στους πολίτες και έχει διαμορφώσει ελπίδες προοπτικής, στο δυσμενέστατο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον της κρίσης .
ΕΛΤΑ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από την ίδρυση τους μέχρι σήμερα, με την παροχή υπηρεσιών σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης και με σύγχρονη υποδομή, δίνουν διέξοδο στον έλληνα πολίτη να αποφύγει τις παγίδες και τις επιθέσεις του κερδοσκοπικού τραπεζικού κεφαλαίου.
Η πλήρης συγχώνευση ΕΛΤΑ και Τ.Τ., σχήμα που υπάρχει στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε., είναι η εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά συμφέρουσα επιλογή. Η πολιτική της απαξίωσης και του ξεπουλήματος των δύο αυτών οργανισμών είναι πολιτική αυτοκτονίας.
Οι εργαζόμενοι στον ΕΛΤΑ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο συντονίζουν τον αγώνα τους για να διαφυλάξουν τους δύο Οργανισμούς, να υπερασπιστούν τα δικαιώματα και τις ελπίδες του ελληνικού λαού.
 upd. Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012, Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012.
http://iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου