'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

τάδε έφη Γ. Σεφέρης…


Ελλην Φορολογούμενος.
.. λέει «…κρατούν το τιμόνι οι πιο ανάπηροι, οι πιο άψυχοι άνθρωποι που έβγαλε ποτέ ο τόπος. Τι κατάρα».
Οι ίδιοι οι πολιτικοί που έδωσαν τη ...μεγαλόνησο, «αλλά δεν ήθελαν να κρατήσουν την Κρήτη, δεν ήθελαν τα νησιά, δεν ήθελαν τίποτε. Το άκουσμα μονάχα του Γερμανού τους νέκρωνε τα νεύρα και οι περισσότεροι … δε γυρεύουν τίποτε άλλο παρά να πετύχουν μιαν ήσυχη γωνιά στο εξωτερικό για να περάσουν τις μέρες του πολέμου»! -Στα τσακίδια, ρε ΓΑΠ –

Αυτό το τελευταίο σχόλιο του Γ. Σεφέρη φαίνεται, και είναι φυσικά, ειρωνικό και σαρκαστικό για την πολιτική κάστα τις εποχής του και της οποίας την τιμή έχουμε και σήμερα να ‘ορίζει και παλι τις τύχες μας . με τους απευθείας απόγονούς τους.

Διαβάζοντας, όμως, κανείς το έργο του, αυτήν την περίοδο, δεν μπορεί παρά να σοκαριστεί από τις ομοιότητες που παρουσιάζονται με την σημερινή κατάσταση.

Ο Γ.Σεφέρης πίστευε ότι ο λαός και η ελληνική κυβέρνηση είναι δύο διαφορετικοί κόσμοι. «Είναι παράξενο και υπέρογκο να το συλλογίζεται κανείς: ο λαός έκανε μόνος του αυτό που έκανε-μόνος του. Οι έξι μήνες του πολέμου ήταν δύο πράγματα ολότελα ξεχωριστά. Από το ένα μέρος ένα άνθισμα, μια ανώνυμη ανάσταση, και από το άλλο μέρος, ο καρκίνος της ‘Μπρετάνιας’ με τους σκοτεινούς διαδρόμους και τις απελπιστικές χειρονομίες.(τους λιβελογράφους , τους σπεκουλαδόρους και τους ντόπιους συνεργάτες τους) Από το τελευταίο δεν έχουμε ακόμη καθαριστεί και δε θα καθαριστούμε παρά όταν τελειώσει ο πόλεμος, όταν νικήσουμε».

…και θα νικήσουμε Να΄ στε σίγουροι

kafeneio-gr.blogspot.com 
http://www.e-eidhseis.com/2012/09/blog-post_1800.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου