'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Θα βρει άκρη με την (κάθε) Τζάκρη ο ΣΥΡΙΖΑ;



Γράφει ο Μάξιμος
«Δεν μας φτάνουν ο Σαμαράς κι ο Βενιζέλος, έχουμε και τους δικούς μας». Η ενοχλημένη διαπίστωση έγινε από στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, και αφορά στο θόρυβο που ξέσπασε τελευταία με αφορμή την καταγγελία του Βενιζέλου, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να προκαλέσει «ρήγμα αποστασίας» στο κυβερνητικό στρατόπεδο και ιδίως στο ευάλωτο ΠΑΣΟΚ. Καταγγελία την οποία έσπευσαν να αναπαράγουν σε δραματικούς τόνους οι εφημερίδες του Συγκροτήματος, να «εκλαϊκεύσουν» τα κανάλια μνημονιακής κατεύθυνσης και να ενισχύσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με δήλωσή του.
Προφανώς η κυβέρνηση δεν αισθάνεται τελευταία και τόσο ασφαλής, και άρα έχει μια λογική πανικού να καταγγέλλεται ως πρόκληση αποστασίας η πρόσκληση Τσίπρα στους βουλευτές της συμπολίτευσης να συμπορευτούν με τους ψηφοφόρους τους. Φαίνεται όμως ότι και μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ δεν λείπουν εκείνοι, που επίσης δεν αισθάνονται τόσο ασφαλείς με τα «ανοίγματα» που επιχειρούν ο Αλέξης Τσίπρας και η πλειοψηφία της ηγεσίας. Και ανησυχούν ότι η λογική της υιοθεσίας από την αξιωματική αντιπολίτευση «φυγάδων» από το ΠΑΣΟΚ απειλεί το κόμμα με νόθευση της αριστερής του φυσιογνωμίας, στογγύλεμα των θέσεών του και «πασοκοποίηση».
Μια ματιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αρκεί για να πείσει ακόμα και κάποιον που δεν διαθέτει πληροφορίες για τις διεργασίες στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος. Η στροφή Τζάκρη, η οποία χαιρετίστηκε, αν και διακριτικά, από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε κύμα αρνητικών και συχνά σκληρών αντιδράσεων, που αποτυπώθηκαν στο διαδίκτυο. Η συζήτηση αν πρέπει η αριστερά να «ξεχάσει» τις ευθύνες για τα μνημόνια και τα σκληρά μέτρα όσων τώρα διαφοροποιούνται, να τους «ξεπλύνει» και να συνεργαστεί πιθανόν μαζί τους στο μέλλον, παίρνει χαρακτηριστικά καταγγελίας. Και είναι φανερό ότι όσο η κυβερνητική πλειοψηφία αποσυντίθεται τόσο περισσότερο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θα φουντώνει η αντιπαράθεση για το θέμα αυτό.

Η στάση του Αλέξη Τσίπρα και της πλειοψηφίας είναι σαφής, αν και αποφεύγουν, για προφανείς λόγους, να τη διατυπώνουν δημόσια: Ενθαρρύνουμε τους βουλευτές και τα στελέχη της συμπολίτευσης που αποφασίζουν να πάρουν αποστάσεις από τα μνημόνια και την κυβερνητική πολιτική. Κι αυτό, πρώτον διότι ανατροπή της κυβέρνησης χωρίς τέτοιες διαφοροποιήσεις δεν μπορεί να υπάρξει. Δεύτερον διότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε πρόσωπα και ομάδες μόνο με βάση το παρελθόν τους τη στιγμή που διαφοροποιούνται από αυτό, τολμούν να περάσουν τη γραμμή αντιπαράθεσης και να σταθούν απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης που στήριζαν μέχρι χτες. Και τρίτον διότι όταν μιλάμε για συνεργασίες δεν είναι δυνατό να αποκλείουμε ανθρώπους και δυνάμεις με τους οποίους διαφωνήσαμε και συγκρουστήκαμε στο παρελθόν, διαφωνούμε σε πολλά και σήμερα, αλλά δεν πετάμε στα σκουπίδια τη διάθεσή τους, για τους δικούς τους φυσικά λόγους και με το δικό τους σκεπτικό, να βρουν ένα κοινό βηματισμό μαζί μας.
Εκείνοι που αντιδρούν όμως, βρίσκοντας μάλιστα και άτυπη αλλά σαφή στήριξη στην Αριστερή Πλατφόρμα, υποστηρίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να γίνει πλυντήριο όσων αποφασίζουν να πηδήξουν από το κυβερνητικό καράβι τώρα που βυθίζεται, για να διασώσουν το πολιτικό τους μέλλον. Γιατί οποιαδήποτε όσμωση με στελέχη του ΠΑΣΟΚ που εκτέθηκαν στηρίζοντας τα σκληρά μέτρα το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να εμφανίσει την αριστερά σαν μία από τα ίδια, να θολώσει το πρόγραμμά της, το οποίο πάει πολύ πιο μακριά από την κατάργηση των μνημονίων, και να την εμφανίσει ως (άλλη) μια πολιτική δύναμη που δεν διστάζει να τα βρει με κάθε πολιτικό τυχοδιώκτη για να αναρριχηθεί στην εξουσία.
Η αντιπαράθεση αυτή είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει τακτικές και κινήσεις στο ερχόμενο χρονικό διάστημα και κυρίως την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα δεχτεί το κόμμα να συνεργαστεί με «ορφανά» του ΠΑΣΟΚ ή θα επιλέξει «καθαρά» ψηφοδέλτια για να αποφύγει τις τριβές στις γραμμές του; Αν, παραδείγματος χάρη, η Τζάκρη που υπερψήφισε την πρόταση μομφής, όντως θέλει να διεκδικήσει το δήμο στην περιφέρειά της, θα συνεργαστεί μαζί της ή θα διαλέξει ένα πιο αριστερό πρόσωπο; Θα αποκλείσει τελικά κάθε είδους συνεργασία με πρόσωπα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ της παρακμής;
Η πλειοψηφία φαίνεται πεπεισμένη ότι οι συνεργασίες αυτού του είδους, «με μεγάλη προσοχή όμως και με σωστή εκτίμηση της εκτίμησης που έχει κάθε πρόσωπο στην κοινωνία», όπως χαρακτηριστικά λέει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, θα αποδώσει, αρκεί να γίνει με διαφανείς όρους και πολιτικά προοδευτικό πρόγραμμα. Σε ποιο βαθμό όμως θα πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ μια «σύνθεση» που θα ισορροπεί σε μια πολιτική συνεργασιών χωρίς φοβίες θα δείξει το ερχόμενο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο θα πρέπει να δοθεί μια καθαρή απάντηση στο ερώτημα που με κάποιο χιούμορ θέτει στέλεχος της Κουμουνδούρου: Θα βρούμε κάποια άκρη με την (κάθε) Τζάκρη η θα την βάλουμε στην άκρη;
 http://www.koutipandoras.gr/47293/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου