'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΙΣΟΠΕΔΩΝΕΤΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ "ΕΡΠΥΣΤΡΙΕΣ" ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΥ

alt(Σάββ. 16/11/13 - 13:00 - 18:20)
ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ: ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΠΝΙΓΟΥΝ ΤΟ ΛΑΟ
Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΜΙΑ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ "ΧΟΥΝΤΑ"
ΤΑ ΜΕΤΡΑ-ΦΩΤΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ Η ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!
Σαράντα χρόνια μετά το Πολυτεχνείο και τα σύγχρονα τελεσίγραφα του Eurogroup και της ευρωζωνικής Γερμανικής «χούντας» για επείγοντα νέα μέτρα καλά κρατούν.
Οι ερπύστριες των αμερικανοστήρικτων συνταγματαρχών έριξαν το Νοέμβρη του ’73 την πύλη των πολιορκημένων του Πολυτεχνείου και οι διαφορετικές σήμερα ερπύστριες του «ευρωπαϊκού» ολοκληρωτισμού και των τροϊκανών μνημονιακών υπαλλήλων του, γυρεύουν να κατεδαφίσουν ό,τι έχει απομείνει όρθιο από ένα λαό που πολιορκείται ως «πειραματόζωο» στην «κατεχόμενη» χώρα του.
Τελεσίγραφο μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου, για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων που εκκρεμούν από τον περασμένο Ιούλιο και την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, επέδωσε το Eurogroup στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, εντείνοντας την πίεση.
Ταυτόχρονα, ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε κυνικά από τις Βρυξέλλες ότι πλέον η κυβέρνηση αναζητεί μέτρα ύψους 1,3 δισ. ευρώ, ποσό που δεν αποκλείεται να διευρυνθεί, υπό το βάρος των πιέσεων των ελεγκτών.
Αναλυτικότερα, στις Βρυξέλλες απειλούν ευθέως ότι η τελευταία διορία συμμόρφωσης της Ελλάδας σε σχέση με την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων εκπνέει την παραμονή της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup, δηλαδή στις 9 Δεκεμβρίου, που σημαίνει ότι εάν δεν έχει πετύχει συμφωνία η κυβέρνηση με την τρόικα, ο κ. Στουρνάρας θα έχει πολύ σοβαρό πολιτικό πρόβλημα στην εν λόγω συνεδρίαση.
Η προχθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup κατέδειξε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει αγώνα δρόμου, για να ισοπεδώσει ό,τι κατάφερε να μείνει όρθιο, προκειμένου να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα του Ιουλίου για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού για το 2014 και το 2015, οι συζητήσεις θα πάρουν χρόνο γιατί ούτε οι εταίροι δείχνουν να βιάζονται.
Οι επικρίσεις κοινοτικών αξιωματούχων και εταίρων που εισέπραξε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, αφορούσαν κατά κύριο λόγο τα προαπαιτούμενα του Ιουλίου, όπου θεωρούν αδικαιολόγητη την καθυστέρηση εκπλήρωσης των δεσμεύσεων από ελληνικής πλευράς.
Διαφορές υπάρχουν στο θέμα της "κινητικότητας" και των απολύσεων στο δημόσιο τομέα, αλλά και στο θέμα της καταβολής από την πλευρά του Δημοσίου ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, όπου η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει την υποχρέωση αυτή με συμψηφισμό.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με την αναδιάρθρωση των τριών προβληματικών επιχειρήσεων (ΛΑΡΚΟ - ΕΑΣ - ΕΛΒΟ) και κυρίως τα ΕΑΣ, όπου η τρόικα ζητάει να περιοριστεί η εταιρεία μόνο στον εφοδιασμό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Η κυβέρνηση επιμένει ότι θα πρέπει να διατηρηθεί ο εξαγωγικός προσανατολισμός της εταιρείας.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, ήταν προχθές το βράδυ απολύτως σαφής, απειλώντας ουσιαστικά την Ελλάδα η μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων αυτών μπορεί να μην της δημιουργεί πρόβλημα ρευστότητας, αφού η δόση ανέρχεται μόλις σε 1 δισ. ευρώ, ωστόσο, όπως είπε, η Αθήνα στέλνει με τον τρόπο αυτό αρνητικό πολιτικό μήνυμα στις αγορές, στους επενδυτές και φυσικά στους εταίρους της.
 Διογκώνεται το πακέτο
Το θέμα της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού για το 2014 και το 2015 διαφέρει χρονικά από αυτό των προαπαιτούμενων που επείγει σήμερα περισσότερο. Κι αυτό γιατί η συμμόρφωση της Ελλάδας εντάσσεται στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης, ενώ τα προαπαιτούμενα είναι υποχρεώσεις της προηγούμενης του Ιουλίου.
Στην αξιολόγηση αυτή θα κριθεί και το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος για το 2014, δεδομένου ότι το παρόν πρόγραμμα εξαντλείται στα μέσα του επόμενου έτους. Το κενό θα πρέπει να καλυφθεί από τους εταίρους.
Ωστόσο, επειδή δεν επιθυμούν ένα τρίτο πρόγραμμα, θα επιχειρήσουν να καλύψουν το ποσό που λείπει (γύρω στα 5-6 δισ. ευρώ) με υπάρχοντες πόρους και στο πλαίσιο αυτό αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα των νέων τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών, με την προσδοκία ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν σημαντικά κεφάλαια και το χρηματοδοτικό κενό του προγράμματος θα καλυφθεί από το περίσσευμα που υπάρχει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Πάντως, το ότι δεν βιάζονται δεν σημαίνει ότι είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν τις ελληνικές θέσεις. Χθες, στις Βρυξέλλες, εξέφραζαν αμφιβολίες για το κατά πόσο θα μπορούσε να γίνει δεκτή η νέα πρόταση της κυβέρνησης η οποία είναι βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη, αφού ανεβάζει το ύψος των μέτρων από 500 εκατ. ευρώ αρχικά στο 1,3 δισ. ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ.
Και οι ενστάσεις δεν έχουν να κάνουν τόσο με το ποσό, αλλά με τις πηγές που η κυβέρνηση επικαλείται ότι θα το βρει, δηλαδή τη βελτίωση του εισπρακτικού μηχανισμού στις ασφαλιστικές εισφορές, τις συγχωνεύσεις κρατικών οργανισμών στην υγεία και την παιδεία, το ενιαίο μισθολόγιο και τη μείωση των δαπανών στις ΔΕΚΟ που έχουν ξεφύγει από τον προϋπολογισμό τους. Θα πρέπει να αποδείξει η κυβέρνηση πως μπορεί να συγκεντρώσει το παραπάνω ποσό και όχι απλώς να καταγράψει τις πηγές αναζήτησης, υποστηρίζουν στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, τα επόμενα άμεσα προβλήματα για τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα είναι:
1. Να αποκρούσει τις πιέσεις των ελεγκτών πως δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα, πέραν του 1,3 δισ. ευρώ. Οι ελεγκτές εξακολουθούν να πιέζουν για πρόσθετα μέτρα ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2014.
2. Να πείσει την τρόικα ότι τα διαρθρωτικά μέτρα που προτείνει θα αποδώσουν πράγματι το ποσό του 1,3 δισ. ευρώ και να μη ζητήσουν οριζόντια μέτρα.
3. Να αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα για την απώλεια εσόδων ύψους 250 εκατ. ευρώ που επιφέρουν οι αλλαγές στο φόρο ακινήτων του 2014.
Οχι σε (άλλα) νέα μέτρα
Νέα μέτρα λιτότητας θα ήταν επικίνδυνα για την Ελλάδα, δήλωσε υποκριτικά στο CNBC ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, χθες το πρωί, λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου δέχτηκε επικρίσεις και πιέσεις να επιταχύνει τις προσπάθειες ώστε να εξασφαλίσει την επόμενη δόση του δανείου.
«Ο ελληνικός λαός έχει κάνει τεράστιες θυσίες και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί τι μέτρα θα πρέπει να εφαρμόσουμε για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό, εάν όντως υπάρχει» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Προσπαθούμε να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι η προσαρμογή μέχρι τώρα ήταν τόσο τεράστια που δεν μπορούμε να λάβουμε νέα μέτρα λιτότητας, δεν μπορούμε να μειώσουμε περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο του λαού. Μπορούμε να πάρουμε διαρθρωτικά μέτρα, είμαστε πρόθυμοι να πάρουμε διαρθρωτικά μέτρα, που έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο, άλλα όχι μέτρα λιτότητας και γι’ αυτό αργούμε τόσο πολύ να καταλήξουμε τώρα σε αυτήν την αναθεώρηση. Είμαστε αρκετά προσεκτικοί».
Επαφές με την τρόικα για προϋπολογισμό
Στις νέες διαπραγματεύσεις που ξεκινούν από το πρωί της Κυριακής μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και της ηγεσίας της τρόικας, βασικό αντικείμενο θα είναι ο προϋπολογισμός του 2014, ο οποίος πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου.
Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί στη Βουλή σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, αλλά στην πορεία εφαρμογής του, εάν προκύψουν αποκλίσεις, η κυβέρνηση θα λαμβάνει συμπληρωματικά μέτρα, σύμφωνα με την πάγια δέσμευση που υπάρχει σε όλα τα μνημόνια.
ΤΑ ΜΕΤΡΑ-ΦΩΤΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ
Πακέτο επτά μέτρων, που θα επιδεινώσουν περαιτέρω την λιτότητα αλλά και την απόγωνση της κοινωνίας, θα παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο στην τρόικα, με στόχο να κλείσει η συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό των 1,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του κυριακάτικου τύπου, το πακέτο των λύσεων που θα παρουσιάσει η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα αφορά στις εξής παρεμβάσεις:
1. Μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων μέσω διαθεσιμότητας, συνταξιοδοτήσεων και απολύσεων.
2. Μείωση αποδοχών στο προσωπικό φορέων του Δημοσίου, ώστε να προσαρμοστούν στις «οροφές» του Ενιαίου Μισθολογίου.
3. Κατάργηση ή συγχώνευση δημόσιων φορέων.
4. Προετοιμασία για την εφαρμογή ενιαίου συστήματος επικουρικής ασφάλισης με οδηγία «να εξομοιωθούν οι κρατήσεις για όλους τους εργαζόμενους και να καταβάλλονται ενιαίες παροχές σε όλους».
5. Αύξηση φορολογικών εσόδων από την επιτάχυνση ελέγχων σε εκκρεμείς υποθέσεις φοροδιαφυγής.
6. Περικοπή δαπανών από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που δεν έχουν καταθέσει προϋπολογισμούς.
7. Περικοπή δαπανών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013 
iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου