ΣΕ ΑΤΑΚΤΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ !
ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΟ ΚΑΙ ΕΚΛΙΠΑΡΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται μια πολύ πικρή αλήθεια, διδακτικότατη, ιδιαίτερα, για ορισμένους κύκλους στα ανώτερα κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ: Με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, δηλαδή την τρόικα, παρά τις όποιες αντιθέσεις τους, δεν παίζεις!
Πολύ περισσότερο δεν μπορείς να διεξάγεις με την ΕΕ και το ΔΝΤ παιχνίδια διαπραγμάτευσης, χωρίς να διαθέτεις έτοιμη και καλά σχεδιασμένη την εναλλακτική πόρτα εξόδου από την ευρωζώνη και να το εννοείς!
Μετά τους φτηνούς ψευτοδιαπραγματευτικούς «ψιλοτσαμπουκάδες», η κυβέρνηση υποχώρησε άτακτα και άτσαλα στην αγέρωχη και αμείλικτη βούληση της τρόικας. Το παλιό κακόγουστο έργο παίχθηκε για άλλη μια φορά.
Η τρόικα ήρθε τη Δευτέρα (4/11), αφού η κυβέρνηση αποδέχθηκε πλήρως το τροϊκανό πλαίσιο: υψηλό δημοσιονομικό κενό (γύρω στα 2 δισ. και όχι 500 εκατ. , που έλεγε ο Γ. Στουρνάρας) και βροχή μετρήσιμων και αυστηρά ποσοτικοποιήμενων μέτρων για την κάλυψή του.
Η τρόικα ήρθε, επίσης, μόνο όταν έγινε σαφέστατο και αποδεκτό ότι η δόση 1,1 δισ. θα δοθεί, αφού η κυβέρνηση θα βάλει στην ουσία «λουκέτο» σε ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ και αφού εκπληρώσει με το παραπάνω τις «δεσμεύσεις» και τροϊκανές απαιτήσεις για διαθεσιμότητα και άμεσες μαζικές απολύσεις στο δημόσιο.
Το μόνο που «διαπραγματεύεται» η κυβέρνηση είναι οι «λεπτομέρειες» στην εφαρμογή των παραπάνω επιλογών, ενώ ύστατη παράκληση των κυβερνώντων προς τους «τροϊκανούς» είναι να τους επιτραπεί να μεταθέσουν χρονικά τη λήψη μέτρων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΕΔΡΟΣ
Παραθέτουμε χωρίς κρίσεις και σχόλια ρεπορτάζ για τις εξελίξεις με την τρόικα από διάφορες ιστοσελίδες.
ΟΙ "ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ" ΣΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ*
Της ΕΛΕΝΑΣ ΛΑΣΚΑΡΗ
Με λίγα «καλά» χαρτιά η Αθήνα. Η πίεση για το δημοσιονομικό κενό και τα προαπαιτούμενα. Αισιοδοξία από την αύξηση εσόδων και προβληματισμός από τη «μαύρη τρύπα» 62+8 δισ. ληξιπρόθεσμων. Ποια μέτρα εξετάζονται. Πονοκέφαλος το ασφαλιστικό.
Με απαιτήσεις λήψης μέτρων ύψους 2 δισ. ευρώ για το δημοσιονομικό κενό του 2014 προσέρχεται η τρόικα στον νέο γύρο αξιολόγησης και διαπραγματεύσεων, την ώρα που η ελληνική πλευρά παραμένει ανοιχτή ακόμα και στην ικανοποίηση των προαπαιτούμενων του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Οι ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ εξακολουθούν να αποτελούν δύσκολη εξίσωση συμβιβασμού. Στο θέμα της διαθεσιμότητας η τρόικα, αν θέλει, έχει τη δυνατότητα είτε να μας «περάσει», είτε να το «χοντρύνει» ζητώντας απολύσεις μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Στην εξόφληση των χρεών προς την ΕΥΔΑΠ είμαστε κοντά στο 100%. Τουλάχιστον, έχει ψηφιστεί ο Κώδικας των Δικηγόρων...
Ο Αντώνης Σαμαράς, πάντως, στη χθεσινή του συνέντευξη εμφανίστηκε αισιόδοξος για το θέμα των προαπαιτούμενων, υποστηρίζοντας ότι από αυτά η μόνη πραγματική εκκρεμότητα είναι η τύχη της ΕΑΣ. Υπεραμύνθηκε παράλληλα της ελληνικής θέσης ότι δεν θα απαιτηθούν νέα οριζόντια μέτρα.Με απαιτήσεις λήψης μέτρων ύψους 2 δισ. ευρώ για το δημοσιονομικό κενό του 2014 προσέρχεται η τρόικα στον νέο γύρο αξιολόγησης και διαπραγματεύσεων, την ώρα που η ελληνική πλευρά παραμένει ανοιχτή ακόμα και στην ικανοποίηση των προαπαιτούμενων του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Οι ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ εξακολουθούν να αποτελούν δύσκολη εξίσωση συμβιβασμού. Στο θέμα της διαθεσιμότητας η τρόικα, αν θέλει, έχει τη δυνατότητα είτε να μας «περάσει», είτε να το «χοντρύνει» ζητώντας απολύσεις μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Στην εξόφληση των χρεών προς την ΕΥΔΑΠ είμαστε κοντά στο 100%. Τουλάχιστον, έχει ψηφιστεί ο Κώδικας των Δικηγόρων...
Τα «καλά χαρτιά» πάντως στα χέρια του οικονομικού επιτελείου φαίνεται να εξαντλούνται στο προσδοκώμενο πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του έτους, το οποίο μένει να επιβεβαιωθεί και από τη σχετική βελτίωση της -κάκιστης μέχρι πρότινος- πορείας των εσόδων του προϋπολογισμού.
Τα στοιχεία Σεπτεμβρίου του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν αύξηση των εσόδων κατά 37,5% σε σχέση με τον στόχο. Συνολικά 526.477 φορολογούμενοι είχαν ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους (από 182.785 στο τέλος Αυγούστου), ενώ στο εννεάμηνο εισπράχθηκαν 2,132 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές και η υστέρηση στα έσοδα περιορίστηκε από το 5,7% στο τέλος Αυγούστου στο 1,4% τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα, ο Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε ότι και η πρώτη εικόνα για την πορεία των εσόδων τον Οκτώβριο είναι ενθαρρυντική.
Η ΒΟΜΒΑ ΤΩΝ 62+8 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ
Τα «καλά» νέα βέβαια είναι μάλλον πολύ μικρά συγκριτικά με το μέγεθος του προβλήματος, όπως φαίνεται από την ύπαρξη 62 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και επιπλέον 8 δισ. ευρώ που αφορούν 111.151 φορολογικές υποθέσεις οι οποίες λιμνάζουν στις δικαστικές αίθουσες.
Αθροιστικά,
70 δισ. ευρώ βεβαιωμένων φόρων και προστίμων παραμένουν ανείσπρακτα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 14,612 δισ. που έχουν επιδικάσει τα
διοικητικά δικαστήρια από τη στιγμή που άρχισε το σύστημα Taxis να
λειτουργεί και να καταγράφει τα συγκεκριμένα στοιχεία 754.456.995 ευρώ είναι οι πενιχρές εισπράξεις.
Με αυτά τα δεδομένα, δύσκολο φαίνεται το ενδεχόμενο η τρόικα να δεχθεί ότι μέρος του δημοσιονομικού κενού θα κλείσει από την... πάταξη της φοροδιαφυγής και την αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων.
ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ
Το γεγονός επαναφέρει στο προσκήνιο το κεφαλαιώδες ερώτημα: τι μέτρα είναι αυτά που θα μπορούσαν να δώσουν 2 δισ. ευρώ, χωρίς να είναι οριζόντια και χωρίς να προκαλέσουν αναταράξεις στην κυβέρνηση;
Μαγικές
συνταγές δεν φαίνεται να υπάρχουν. Αρχικά η κυβέρνηση αναμένεται να
επιχειρήσει να κατεβάσει όσο το δυνατόν πιο κάτω τις διεκδικήσεις της
τρόικας. Γι' αυτό, άλλωστε, και ο πήχης του δημοσιονομικού κενού δεν
μπαίνει πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ από την ελληνική πλευρά.
Σε αυτήν
τη γραμμή έμεινε χθες και ο Γιάννης Στουρνάρας, δηλώνοντας εξερχόμενος
του Μεγάρου Μαξίμου ότι «εμείς έχουμε καταθέσει έναν προϋπολογισμό,
έχουμε καταθέσει ένα προσχέδιο. Έχουμε στείλει στοιχεία που αποδεικνύουν
ότι αυτό το προσχέδιο είναι ρεαλιστικό και θα επιμείνουμε σε αυτό».
Μετά, όμως, θα αρχίσει το παζάρι, με πιθανότητες συμβιβασμού κοντά στο 1 δισ. ευρώ, αν όλα πάνε... καλά. Αλλά και αυτό το ποσό δεν μαζεύεται εύκολα.
Έτσι, σταδιακά, και ανάλογα με την πορεία της διαπραγμάτευσης, αναμένεται να βγαίνουν στο τραπέζι παρεμβάσεις αρχικά στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων,
όπου ήδη έχει δημιουργηθεί η εικόνα των «ρετιρέ» που παρέμειναν, και
μετά την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και στις αμαρτωλές ΔΕΚΟ.
Ήδη
άλλωστε έχουν προηγηθεί ήπιες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, για αύξηση
των εσόδων, αν και οι τυμπανοκρουσίες περί εισπράξεων 500 εκατ. ευρώ από
παρεμβάσεις κατά της εισφοροδιαφυγής δύσκολα φαίνεται πως θα πείσουν την τρόικα.
Το σχετικό νομοσχέδιο ακόμα κοστολογείται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ακόμα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.
Συνολικά,
αυτού του τύπου οι παρεμβάσεις θα ήταν ευκταίο να πείσουν την τρόικα. Η
πρόσφατη Ιστορία των διαπραγματεύσεων, όμως, έχει διδάξει ότι θα απαιτήσει κάτι πιο δραστικό και τότε αναμένεται να βγουν στο προσκήνιο τα πραγματικά σκληρά μέτρα: απολύσεις, συντάξεις και λουκέτα στο Δημόσιο.
Ήδη, άλλωστε, η τρόικα απαιτεί να μπει λουκέτο σε ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ
καθώς δεν πείθεται από το ελληνικό σχέδιο για εκκαθάριση εν λειτουργία.
Η συγκεκριμένη υπόθεση, πάντως, δεν αναμένεται να αποτελέσει τίποτα
περισσότερο από το πρώτο σημείο τριβής, σε έναν ακόμα γύρο συζητήσεων, ο
οποίος και μακρύς και δύσκολος αναμένεται.
*Πηγή: euro2day.gr
ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ*
Τα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014,
η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, η αναδιάρθρωση των αμυντικών
βιομηχανιών και τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ
εξετάζονται στις συναντήσεις των επικεφαλής της τρόικας με τις ηγεσίες
των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας.
Παράλληλα θα εξεταστεί και το θέμα του ενιαίου φόρου ακινήτων, όπως και οι προσαρμογές στο ασφαλιστικό.
Η πρώτη συνάντηση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών,
όπου οι επικεφαλής των κλιμακίων θα εξετάσουν με τον Γ.Στουρνάρα, τον
αναπληρωτή Χρ.Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Γ.Μαυραγάνη όλα τα εκκρεμή
ζητήματα.
Πρέπει να σημειωθεί πως στις συναντήσεις θα παρίστανται μονον οι Τόμσεν (ΔΝΤ) και Μορς (ΕΕ), καθώς ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στην τρόικα Κλάους Μαζούχ δίνει το παρών σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα φτάσει στην Αθήνα την Τετάρτη.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 θα είναι μεγαλύτερο των 344 εκατ. ευρώ, αλλά και στοιχεία που θα καταδεικνύουν ότι ύφεση θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από τα αρχικώς εκτιμώμενα.
Η κυβέρνηση θα επιχείρησει να κατάδειξει στους εκπροσώπους του ΔΝΤ και της ΕΕ ότι δεν απαιτούνται για το 2014 πρόσθετα μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ -όπως θεωρεί η τρόικα- για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, αλλά παρεμβάσεις ύψους 500-700 εκατ. ευρώ περίπου.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η τρόικα ζητά το κλείσιμο φορέων του Δημοσίου στα πρότυπα της ΕΡΤ, κάτι που θεωρεί ότι δεν είναι οριζόντιο μέτρο και εκτιμά πως θα συνέβαλε στο να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2014.
Ακόμη, οι δανειστές θεωρούν πως η επιδιωκόμενη συμμόρφωση των ΔΕΚΟ με το ενιαίο μισθολόγιο θα αποδώσει λίγα, καθώς οι εν λόγω φορείς είναι πολύ μικροί σε μέγεθος, απασχολούν περιορισμένο προσωπικό και σε πολλές περιπτώσεις είναι αυτοχρηματοδοτούμενοι και δεν επιβαρύνουν τον Προϋπολογισμό (πχ ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας).
Για τις αμυντικές βιομηχανίες η τρόικα θέλει ουσιαστικά να κλείσουν τα ΕΑΣ και να διατηρηθεί μόνο ένα εργοστάσιο, το οποίο θα τροφοδοτεί αποκλειστικά τον Στρατό και δεν θα έχει εξαγωγική δραστηριότητα.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η τρόικα ζητά το κλείσιμο φορέων του Δημοσίου στα πρότυπα της ΕΡΤ, κάτι που θεωρεί ότι δεν είναι οριζόντιο μέτρο και εκτιμά πως θα συνέβαλε στο να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2014.
Ακόμη, οι δανειστές θεωρούν πως η επιδιωκόμενη συμμόρφωση των ΔΕΚΟ με το ενιαίο μισθολόγιο θα αποδώσει λίγα, καθώς οι εν λόγω φορείς είναι πολύ μικροί σε μέγεθος, απασχολούν περιορισμένο προσωπικό και σε πολλές περιπτώσεις είναι αυτοχρηματοδοτούμενοι και δεν επιβαρύνουν τον Προϋπολογισμό (πχ ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας).
Για τις αμυντικές βιομηχανίες η τρόικα θέλει ουσιαστικά να κλείσουν τα ΕΑΣ και να διατηρηθεί μόνο ένα εργοστάσιο, το οποίο θα τροφοδοτεί αποκλειστικά τον Στρατό και δεν θα έχει εξαγωγική δραστηριότητα.
Η κυβέρνηση θα επιχειρηματολογήσει για την ανάγκη να παραμείνουν σε λειτουργία οι αμυντικές βιομηχανίες ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, μέσω του διαχωρισμού του στρατιωτικού σκέλους από το πολιτικό σκέλος.
Ενημέρωση της τρόικας αναμένεται και για το θέμα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, για τον οποίο το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί την τρέχουσα περίοδο να επαληθεύσει τα ποσά που θα εισπράξει το Δημόσιο το 2014.
Ενημέρωση της τρόικας αναμένεται και για το θέμα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, για τον οποίο το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί την τρέχουσα περίοδο να επαληθεύσει τα ποσά που θα εισπράξει το Δημόσιο το 2014.
Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr κατά τη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών θα τεθεί προς εξέταση και το θέμα του χρηματοδοτικού κενού
το οποίο συνδέεται με τη διαχείριση του ζητήματος των ομολόγων που
είχαν λάβει ως ενίσχυση από το ελληνικό Δημόσιο βάσει του νόμου
Αλογοσκούφη το 2009 οι τράπεζες με αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές.
Στις 4 το απόγευμα οι Τόμσεν και Μόρς θα μεταβούν στο υπουργείο Εργασίας, όπου θα συναντηθούν με τον υπουργό Εργασίας Γ.Βρούτση.
Στο επίκεντρο θα βρεθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αλλά και οι παρεμβάσεις που εξετάζονται για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν πλησιάζει σε απόδοση τα 500 εκατ. ευρώ και θα απαιτηθούν πρόσθετες παρεμβάσεις για να καλυφθούν τα ελλείμματα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.
Στις 4 το απόγευμα οι Τόμσεν και Μόρς θα μεταβούν στο υπουργείο Εργασίας, όπου θα συναντηθούν με τον υπουργό Εργασίας Γ.Βρούτση.
Στο επίκεντρο θα βρεθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αλλά και οι παρεμβάσεις που εξετάζονται για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν πλησιάζει σε απόδοση τα 500 εκατ. ευρώ και θα απαιτηθούν πρόσθετες παρεμβάσεις για να καλυφθούν τα ελλείμματα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.
Πηγή: in.gr
Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013.
iskra.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου