'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ATHENS NEWS


Δημοσιογράφος: George Gilson

1.- Γιατί  θεωρείτε την υπερψήφιση του νέου μνημονίου προδοσία, και τι μπορεί να κάνει ο λαός να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση;

Μ.Θ. Στα 2009 η Ελλάδα βρισκόταν σε ένα επίπεδο, ας πούμε 100. Σε δύο χρόνια η Τρόικα, το ΔΝΤ και η Κυβέρνηση μας οδήγησαν στο ΜΗΔΕΝ (όπως το ομολόγησε και ο κ. Παπαδήμος πρόσφατα.  Μου κάνει μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι πολλοί δεν διερωτώνται πώς γίνεται η κάθοδος προς το Χάος, όταν κάθε τόσο μας λένε ότι η Ευρώπη μας στέλνει τόσες και τόσες δεκάδες δισεκατομμύρια; Πού πήγαν αυτά; Πού πάνε; Θα σας το πω εγώ: Όπως έρχονται, ξαναγυρίζουν πίσω στους δανειστές μας, ενώ ταυτόχρονα επιβαρύνεται το κράτος με νέα χρέη και τόκους. Και έτσι το ΑΕΠ από 13% έφτασε στα 160% που δεν ξεπληρώνεται ούτε σε 100 χρόνια! Αν προσθέσουμε και τα νέα 130 δισεκατομμύρια του κ. Παπαδήμου, το ΑΕΠ θα εκτιναχθεί στα 180%, γεγονός που δεν συνέβη έως σήμερα σε κανένα άλλο κράτος και για μας σημαίνει 150 χρόνια δεμένοι χειροπόδαρα πάνω στον πάσαλο του Χρέους και των τόκων. Και σας ρωτώ: Με ποιο δικαίωμα κόμματα ουσιαστικής μειοψηφίας, το ΠΑΣΟΚ του 6% και η Ν.Δ. του 20% αποφασίζουν για το μέλλον της χώρας και μάλιστα για 100 χρόνια; Κάτι τέτοιο ούτε ολόκληρος ο σημερινός λαός δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για τις επόμενες γενιές... Ειδικά για την Εθνική Ακεραιότητα!


2.- Ποιες ήταν οι σκέψεις σας για τις αγορεύσεις στην βουλή, και από τους υποστηρικτές του μνημονίου και τους αντιπάλους;



Μ.Θ. Δεν με ενδιαφέρει μια Βουλή εθνικής μειοψηφίας. Μιας και όλοι μαζί είναι κάτω του 50% των ψηφοφόρων. Συνταγματικά είναι παράνομοι και πραξικοπηματίες όπως οι Χουντικοί.


3.- Η άτακτη χρεοκοπία θα ήταν καλύτερη από τα μέτρα του μνημονίου; Τι συνέπειες θα είχε μια άτακτη χρεοκοπία για τις μεσαίες και ασθενέστερες τάξεις; Θα ήταν καλύτερα από το μνημόνιο;


Μ.Θ.
Πώς είναι δυνατόν να μιλά κανείς για χρεοκοπία σαν μελλοντικό γεγονός, όταν σήμερα ζούμε ήδη μέσα στην απόλυτη χρεοκοπία; 423..000 επιχειρήσεις έχουν κλείσει, η ανεργία καλπάζει πάνω από τις 20 μονάδες. Δεν βλέπεις τον κόσμο που ψάχνει στα σκουπίδια και κοιμάται στα πεζοδρόμια; Δηλαδή αυτοί οι ίδιοι (Τρόικα, Κυβέρνηση) που μας οδήγησαν ενσυνείδητα στην χρεοκοπία, διατείνονται σήμερα ότι θέλουν να μας σώσουν από την χρεοκοπία! Αν είναι δυνατόν !

Με το νέο Μνημόνιο νομιμοποιούν το Μνημόνιο 1, που δεν ψηφίστηκε από 180 βουλευτές. (Εκτός του ότι όπως έχει επανειλημμένα τονίσει ο Καθηγητής κ. Κασιμάτης, ούτε οι 300 βουλευτές δεν έχουν δικαίωμα να διαπραγματεύονται την εθνική μας ακεραιότητα). Άρα είναι παράνομες όλες οι πράξεις που έγιναν εις εφαρμογήν του. Άρα και η Τρόικα, η κυβέρνηση και όλοι οι πολιτικοί που αποφάσιζαν κατά την περίοδο αυτή, είναι όλοι παράνομοι. Όλες οι αποφάσεις, ενέργειες και πράξεις, παράνομες! Και να είστε βέβαιοι ότι μια μέρα θα δικαστούν και θα τιμωρηθούν.



4.- Γιατί δεν μπορέσατε να ενώσετε τον λαό σε αντι-μνημονιακό μέτωπο, και τι προσδοκίες έχετε από το νέο σχήμα «Ελλάδα»;


Μ.Θ.
Καλέσαμε, ο Μανώλης Γλέζος κι εγώ, τον Λαό να πλημμυρίσει την Αθήνα και το έκανε. Πόσοι ήταν; Εκατοντάδες χιλιάδες. Τρομοκρατημένη η Εξουσία έριξε τα δηλητηριώδη αέρια, τα πρώτα-πρώτα κατ' ευθείαν επάνω μας για να μας σκοτώσουν. Ο Γλέζος λιποθύμησε και έπεσε. Εγώ τα πρώτα λεπτά είδα το Χάρο με τα μάτια μου, γιατί δεν μπορούσα να αναπνεύσω. Όμως αργότερα συνήλθα και επέστρεψα στο πόστο μου. Μπροστά στα ΜΑΤ που φύλαγαν τη Βουλή. Τότε τους είπα με τη ντουντούκα: «Μη φοβάστε. Δεν πρόκειται να κάνουμε «ντου». Αυτό θα το κάνουμε αργότερα. Όταν θα είμαστε έτοιμοι». Και τότε άρχισαν να ρίχνουν δεκάδες «μπόμπες» κάθε είδους. Από τους καπνούς και τα αέρια σκοτείνιασε ο τόπος. Σώθηκα γιατί είχα μάσκα, ενώ ο Γλέζος βρισκόταν στο Ιατρείο. Έτσι η Ε.ΛΑ.Δ.Α. πάει καλά και να είστε βέβαιοι ότι θα εκπληρώσει τον σκοπό για τον οποί έγινε.


5.- Η αριστερά μπορεί από μόνη της να αντιστρέψη το μνημόνιο;



Μ.Θ. Όχι μόνο η Αριστερά αλλά ΟΛΟΣ ο Λαός. Από την Πατριωτική Αριστερά έως την Πατριωτική Δεξιά. Η Πατρίδα. Η Ελλάδα. Ενωμένοι  όλοι μαζί σε μια γροθιά μια μέρα θα διώξουμε ανάξιες κυβερνήσεις, Τρόικες και Μέρκελ - Σαρκοζί.

Η Ελλάδα είναι πλούσια. Ο Λαός μας εργατικός. Τι μας λείπει; Η ουσιαστική Εθνική Ανεξαρτησία. Από το τέλος του Εμφυλίου, από το 1950 για όλα τα μεγάλα θέματα αποφασίζουν οι Αμερικανοί. Διπλωματία, Άμυνα, Οικονομία, Πολιτική. Τι είναι τα Κόμματα Εξουσίας; Αυτά που έχουν την ευλογία των ΗΠΑ και έχουν ορκιστεί να κρατάνε την Αριστερά στη γωνία. Σήμερα όμως άρχισε να ξυπνά η Πατριωτική Αριστερά. Αυτή που έσωσε την Ελλάδα από τους Ναζί και πάλεψε πρώτη τη Χούντα και τελικά έφερε τη Δημοκρατία. Όσο γι' αυτό, είμαι σε θέση να γνωρίζω την κρυμμένη αλήθεια... Επανέρχομαι στα δύο κόμματα Εξουσίας. Δεν είναι τάχα οι ηγεσίες τους που μας οδήγησαν στον υπερβολικό δανεισμό, σε φαινόμενα διαφθοράς, στην υπαγωγή μας στο ΔΝΤ κι από κει (2010) στη σημερινή καταστροφή; Κι αυτό δεν το λέω μόνο εγώ αλλά ο ελληνικός λαός, που τιμώρησε το ΠΑΣΟΚ, τον Γιωργάκη και από το 44% του 2009 το κατέβασε στο 6%. Αυτή είναι η λαϊκή ετυμηγορία και η απόδειξη ότι ο Λαός μας άρχισε να γνωρίζει, να ξυπνά και να διαδηλώνει.


6.- Είναι σημαντικό ότι όλο το χρέος υπάγεται στο Αγγλικό δίκαιο;



Μ.Θ. Είναι κατ΄' αρχήν ντροπή για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Αυτοί που το αποφάσισαν, θα μείνουν στην ιστορία σαν οι νέοι ραγιάδες.


7.- Για την χρεοκοπία φταίνε οι έλληνες, οι Γερμανοί  με την εμμονή τους στην άγρια λιτότητα, ή η παντοδυναμία των αγορών;  Πού βλέπετε να βαδίζει η Ευρώπη με την αντιμετώπιση της κρίσης;

Μ.Θ. Η μόνη μεγάλη Κρίση είναι η Κρίση του διεθνούς Καπιταλισμού, που βρίσκεται αντιμέτωπος με την διεθνή Μάφια των κολοσσών του χρηματοπιστωτικού χρήματος. Του άϋλου χρήματος. Που ως φαίνεται έχει εξαγοράσει τη σημερινή ηγεσία της Ευρώπης. Που δεν ξέρει ακόμα ότι βάζει τη θηλιά στον λαιμό της. Σήμερα απειλεί και φέρεται σαν θύτης. Αύριο όμως θα είναι κι αυτή (ΟΛΗ η Ευρώπη) θύμα, όπως κι εμείς.

8.- Πώς βλέπετε να εξελίσσεται το πολιτικό σύστημα μετά τις διαγραφές δεκάδων βουλευτών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ;
 
Μ.Θ.
Μετά το 6% του ΠΑΣΟΚ, θα έχουμε σίγουρα την ίδια πτώση και στη Νέα Δημοκρατία. Πιθανόν θα βγουν νέα κόμματα, βασικά από τους ίδιους ανθρώπους, με τα ίδια μυαλά. Δηλαδή την παραδοχή της εθνικής μας εξάρτησης και της παρουσίας της ξένης ουσιαστικής κυβέρνησης. Το ισχύον πολιτικό Σύστημα μοιάζει με μια αμαξοστοιχία, που τρέχει επάνω σε ράγες που μας έχουν βάλει οι ξένοι και που οδηγούν προς την κατεύθυνση που θέλουν οι ξένοι. Τι σημασία λοιπόν έχει αν γεμίσουν τα βαγόνια με νέα κόμματα; Αν αλλάζει και ο Μηχανοδηγός-Πρωθυπουργός; Το τραίνο δεν γυρίζει ούτε αριστερά ούτε δεξιά. Δεν έχει τιμόνι. Και σ' αυτό ειδικά το τραίνο τόσο η ταχύτητα όσο και το φρένο καθορίζεται από τους ξένους. Και ως προς το σήμερα γνωρίζουμε προς τα πού μας οδηγούν οι ξένοι. Προς το απόλυτο χάος. Δηλαδή πολύ πιο βαθειά από το σημερινό ΜΗΔΕΝ.

Επομένως για μας μόνο μια σωτήρια λύση υπάρχει: Να κόψουμε τις ράγες και να τις αντικαταστήσουμε με άλλες, δικές μας, αυτές που θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός, εάν κάποτε θα έχει τη δύναμη να πάρει τη Μοίρα του στα χέρια του.


9.- Οι καταστροφές στην Αθήνα πιστεύετε ότι ήταν βάσει σχεδίου ή  έκφραση αυθόρμητης οργής; Βλέπετε κίνδυνο μεγάλης κοινωνικής έκρηξης;


Μ.Θ. Οπωσδήποτε έγιναν βάσει σχεδίου, για να τρομάξει ο Λαός. Αν δεν ήταν τα ΜΑΤ με τα αέρια και τη βία, θα είχαμε ένα εκατομμύριο γύρω από τη Βουλή. Μαζί με τα ΜΑΤ, χέρι-χέρι, μας πολεμούν και οι κουκουλοφόροι. Ακολουθούν οι συμμορίες, οι κλέφτες, τα κατακάθια της κοινωνίας που επωφελούνται, που κλέβουν και καίνε. Έτσι η εικόνα γίνεται εφιαλτική, ώστε να σκεπαστεί και να εξαφανιστεί κάτω από το νέφος και τις φλόγες η πραγματική πραγματικότητα. Δηλαδή οι εκατοντάδες χιλιάδες των ελεύθερων πολιτών που διαδηλώνουν ειρηνικά. Κι αυτό ακριβώς, δηλαδή ο συγκρατημένος θυμός - αγανάκτηση - οργή - αποφασιστικότητα είναι που τρομάζει την Εξουσία που προσπαθεί να τα κουκουλώσει με κάθε τρόπο. Ακόμα και προ παντός με την καταστροφή. Έτσι  ο μόνος υπεύθυνος γι' αυτή την κόλαση είναι η σημερινή πολιτική ηγεσία. Η Κυβέρνηση!



-----------------------------------------------------------------------



Theodorakis' call to arms

by George Gilson             19 Feb 2012

Famous composer Theodorakis addresses protesters during a rally against a new austerity package, outside the University of Athens
When parliament debated the EU-IMF bailout memorandum on February 12, Mikis Theodorakis and Manolis Glezos, famed for their resistance during the German occupation and the Greek junta, were looking on in the Chamber. The two octogenarians and former MPs had just suffered a police teargas attack in Syntagma Square. They are among the most prominent crusaders against the unprecedented austerity dictated by Greece's creditors.

In a recent open letter to the international community, entitled "The Truth about Greece", composer Mikis Theodorakis points to a nexus of military industrial interests - from Germany and France to the US - which profited from Greece's excessive borrowing for decades.

In an exclusive interview with the Athens News, the leftwing icon lashes out at the Greek political system and calls for a popular uprising.

Athens News: Why do you consider passage of the new austerity programme treason?

Mikis Theodorakis: In 2009, Greece was at a level of, let's say, 100. In two years, the troika, the IMF and our government drove us to ground zero, as Premier [Lucas] Papademos conceded. Does no one wonder why the country is heading towards chaos, even though we are told every so often that the Europeans have sent tens of billions of euros? Where does that money go? It goes straight back to our creditors, while burdening the state with new debt and interest payments. That's how debt rose to 160 percent of GDP, and with the new 130 billion euro package it will jump to 180 percent. That is unprecedented, and it means we will be bound hand and foot on a stake of debt and interest for the next 150 years. With what right can parties who represent a minority (polls give Pasok six percent voter support and New Democracy 20 percent) decide Greece's future for the next 100 years?

What were your thoughts as you heard the parliamentary debate on the bailout?


I am not interested in a parliament representing a minority of the nation - they total less than 50 percent of the electorate combined. From a constitutional standpoint, they are illegal because they are staging a coup, just like the members of the junta.

Would disorderly default be better for the middle and poorer classes than the bailout?


How can one speak of default in the future tense when we already have absolute bankruptcy - when 423,000 businesses have shut down and the unemployment rate is over 20 percent. Don't you see the people scouring through garbage and sleeping on sidewalks? Those who led us consciously to bankruptcy - the troika and the government - now claim they want to save us from bankruptcy. It is incredible! With the new memorandum they are legitimising the first one (2010), which did not receive a three-fifths majority [needed to cede sovereignty]. Law professor Yiorgos Kasimatis has argued that even 300 MPs cannot negotiate our national integrity (akeraiotita). All acts implementing the memorandum are thus illegal. The troika, the government and all politicians who took such decisions are illegitimate. You can be sure that one day they will be tried and punished.
 

Can the left wing alone overturn the memorandum?

No, not just the left. But the entire people can - from the patriotic left to the patriotic right. The homeland. Hellas. United as one fist, one day we will oust unworthy governments, troikas and Merkel-Sarkozy.

Greece is rich. Our people are hard-working. What do we lack? We lack essential national independence. Since the end of the civil war, since 1950, all the major issues - diplomacy, defence, economy and politics - were decided by the Americans. What are the parties that have ruled Greece? They are the parties that have the US? blessing and are sworn to keep the left wing in the corner. However, today the Patriotic Left is beginning to awaken. These are the forces that saved Greece from the Nazis, first fought the junta and finally delivered democracy. On that point, I am in a position to know the hidden truth.

As for the two parties [New Democracy and Pasok] that have ruled Greece, they led us to excessive borrowing, corruption, subjugation to the IMF in 2010, and, from there, to catastrophe. This is the view of the people, who punished Pasok and [former PM] George [Papandreou], who went from 44 percent in the 2009 elections to six percent in polls today. People are beginning to understand, to wake up and to protest.


Who is to blame for the crisis - the Greeks, the Germans with their austerity model or the all-powerful markets?


The only crisis is the crisis of international capitalism, which is up against the international mafia comprising the giants of finance capital - of virtual money. Finance capital has apparently bought off today?s European leadership, which does not realise that it is putting a noose around its own neck. Today, the European leadership threatens and acts like a predator. Tomorrow, they [all of Europe] will be the victims, just like us.


Where is the political system headed after the expulsion of dozens of MPs from Pasok and ND?

After Pasok?s six percent in the polls, ND will definitely suffer the same decline. There may be new parties, but they are the same people and with the same mindset; people who accept our national dependence and the presence of an essentially foreign government. The political system today is like a train running on rails put in place by foreigners, who are leading us where they want to go. What difference does it make if the train carriages are filled with new parties? What if the conductor-premier changes? The train can turn neither right, nor left. There is no steering wheel. The speed and brakes are determined by foreigners. Today, they are driving us to absolute chaos. The only solution is to cut the rails and replace them with our own, in the direction decided by the Greek people, if at some point they have the power to take their fate into their own hands.


Why haven?t you been able to unite the people in an anti-memorandum front? Is your new organisation Ellada designed to do that?


Manolis Glezos and I called on the people to flood Athens in protest, and they did. There were hundreds of thousands. In terror, the state power sprayed poisonous gases directly at us, to kill us. Glezos fainted and fell down. At first, I saw Charon (death) with my own eyes, as I could not breathe. I recovered and returned to my post, in front of the riot police guarding parliament. I took a loudspeaker and said: ?Don?t be afraid. We won?t be storming. We will do that later, when we are ready.? That?s when they started throwing thousands of ?bombs? of all kinds. The atmosphere became dark from smoke bombs and gas attacks. I was saved because I had a mask. Hence, you can be sure that Ellada is doing well, and it will accomplish the goal for which it was created.

Was the destruction of Athens planned? Is there a danger of a social explosion?

It was based on a plan to scare the people. If there were not the riot police unleashing gas and violence, a million people would have surrounded parliament. The people in hoods, hand in hand with riot police, fought us. Then you had the gangs, thieves and scum, who profit from looting and burning. You get a nightmarish situation, where truth - hundreds of thousands of peaceful protesters - is hidden under a cloud of gas and smoke. That it contained anger, disgust, rage and decisiveness is what scares the powers that be, who try to push it aside in every way - mainly through destruction. Thus, the only party responsible for today?s hell is the political leadership. The government!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου