'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

ΚΕΡΔΗ ΧΩΡΙΣ ΦΟΡΟΥΣ! ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Η ΕΛΛΑΣ!



ΣΤΟ 15% ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΡΙΞΕΙ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΚΕΡΔΩΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΠΑΔΗΜ(Ι)ΟΥ!
ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΑ ΚΥΜΑΤΑ ΦΟΡΟΜΠΗΞΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΜΗΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ!
ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑΟΣ!
Την περαιτέρω μετατροπή της χώρας σε φορολογικό παράδεισο για το κεφάλαιο και κόλαση φορομπηξίας για τα χαμηλά εισοδήματα, δρομολογεί η κυβέρνηση Παπαδήμου.
Όχημα για τις αλλαγές αυτές  η αρμόδια επιτροπή για τη σύνταξη του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, η οποία συνεδρίασε χτες με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΛΑΟΣ αλλά και γενικών διευθυντών και ανώτατων υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών.
Οι αποφάσεις δρομολογούνται σε τέσσερα πεδία, με πρώτο και κύριο, την κατακρήμνιση των φορολογικών συντελεστών για τα εταιρικά κέρδη με τη θέσπιση ενιαίου φορολογικού συντελεστή ύψους 15% για όλες τις επιχειρήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο φορολογικός συντελεστής για τις ανώνυμες εταιρείες βρίσκεται σήμερα στο 20% ενώ μόλις πρίν από λίγα χρόνια βρισκόταν στο 35%.
Έτσι η Ελλάδα μετατρέπεται σε μια "μπανανία" των αγορών, όπου το κεφάλαιο θα μπορεί να  κερδοφορεί εκμεταλλευόμενη τα "βουλγαρικού τύπου" εργατικά κόστη, καταβάλλοντας, όμως, συμβολικά φορολογικά έσοδα.
Για λόγους σύγκρισης υπεθνυμίζεται πως όταν πριν από κάποια χρόνια η Ιρλανδία έριξε το φορολογικό συντελεστή εταιρικών κερδών στο 14%, όλοι μιλούσαν για ένα ακραία νεοφιλελεύθερο μέτρο, το οποίο ωφελούσε μόνο τις μεγάλες πολυεθνικές.

Το πιο εξωφρενικό είναι, μάλιστα, πως το μέτρο προτείνεται με πρωτοβουλία των τριών κομμάτων της μνημονιακής συμφοράς, με την τρόικα να έχει επιφυλάξεις σχετικά με το timing και ενδεχομένως με ορισμένες δευτερεύουσες όψεις (πχ η μείωση στο 15% να ισχύσει μόνο για ΑΕ και όχι για ομόρρυθμες εταρείες ή άλλα νομικά πρόσωπα).
Ενοίκια στο 20%: φορομπηξία για μικρούς - ελάφρυνση για "μεγάλους"
Επιπλέον, η τρικομματική επιτροπή αποφάσισε να προωθήσει την μείωση του φορολογικού συντελεστή για όλα τα ενοίκια με την επιβολή αυτοτελούς συντελεστή 20%.
Αυτό σημαίνει πως όσοι έχουν υψηλά εισοδήματα, θα γλυτώνουν σοβαρή φορολογική επιβάρυνση, καθώς μέχρι σήμερα, ο φορολογούμενος αλλάζει κλιμάκιο ανάλογα με το σύνολο των εισοδημάτων του.
Αντιθέτως όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα, (πχ άνεργοι με ένα μικρό εισόδημα μόνο από ενοίκια), θα επιβαρυνθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό, λόγω της πτώσης του αφορολόγητου ορίου στις €5.000.
Σε ότι αφορά τη φορολογία επί της ακίνητης περιουσίας (και όχι των εισοδημάτων που απορρέουν από αυτή, πχ ενοίκια), προωθείται η ενοποίηση των διαφόρων φόρων (ΕΤΑΚ, Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ηλεκτροχαράτσι κλπ) σε ένα νέο φόρο, διατηρώντας όμως ίδια τη φορολογική επιβάρυνση.... Αλλάζει, δηλαδή, ο Μανωλιός...
Τέλος, σε ότι αφορά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, επιβεβαιώθηκε η αύξησή τους κατά 25% - 30%, με κατεύθυνση την προσέγγιση των αγοραίων αξιών. Το αποτέλεσμα θα είναι η υπέρμετρη αύξηση της ήδη δυσβάσταχτης άμεσης και έμμεσης φορολογικής επιβάρυνσης των λαϊκών νοικοκυριών...
Και έποντα πολλά σε επόμενες συνεδριάσεις...
Ειδικοί φόροι κατανάλωσης
Στην επόμενη συνεδρίασή της αρμόδια επιτροπή θα θέσει επί τάπητος τις αλλαγές στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, με ό,τι φυσικά αυτό συνεπάγεται για τους φορολογούμενους αφού είναι δεδομένο ότι οι όποιες νέες παρεμβάσεις αποφασιστούν θα επιβαρύνουν όλους του οικογενειακούς προϋπολογισμούς, πρωτίστως όμως αυτούς των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων του πληθυσμού.
Υπάρχουν άλλωστε και μέτρα που έχουν ήδη αποφασιστεί με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη, όπως η εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης για τα φυσικά πρόσωπα που θα «παγώσει» όλα τα νοικοκυριά.

Αλλαγές σε ΦΠΑ
Ούτως ή άλλως το καθεστώς του ΦΠΑ αλλάζει αφού έχει ήδη αποφασιστεί να μειωθεί ο κανονικός συντελεστής 23% του ΦΠΑ στο 18% ή 19%, να καταργηθεί ο πολύ χαμηλός συντελεστής 6,5% καθώς και ο μειωμένος που ισχύει σήμερα στα νησιά. Σήμερα, στα νησιά του Αιγαίου -πλην Κρήτης- ισχύουν συντελεστές ΦΠΑ μειωμένοι κατά 30% σε σύγκριση με αυτούς που εφαρμόζονται στην υπόλοιπη Ελλάδα. Δηλαδή ισχύουν συντελεστές 4,5%, 9% και 16%, αντί 6,5%, 13% και 23%.
Περιορισμός ή κατάργηση απαλλαγών
Μεγάλος «σκόπελος» της επιτροπής είναι ο περαιτέρω περιορισμός των φοροαπαλλαγών, αλλά και του αφορολογήτου ορίου χωρίς μάλιστα να έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες να φορολογούνται, από το πρώτο ευρώ!
Στο πλαίσιο αυτό, όπως όλα δείχνουν, βαίνουν προς κατάργηση οι εκπτώσεις φόρου για δαπάνες που αφορούν ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, δωρεές, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας κ.λπ. για όσους φορολογούμενους δηλώνουν εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ.

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012, 13:38

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου