'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Παιδιά 13 ετών κατασκευάζουν το iPhone για 70 σεντς την ώρα


Την επόμενη φορά που θα μπείτε στον πειρασμό να αγοράσετε ένα iPhone ή iPad, αναρωτηθείτε πως είναι δυνατόν  να πωλούνται σε ελκυστικές τιμές και παράλληλα η Apple να έχει τεράστιο περιθώριο κέρδους. Δυστυχώς η απάντηση είναι ότι αυτό επιτυγχάνεται με εργασιακές πρακτικές που για τον ανεπτυγμένο κόσμο είναι αδιανόητες (και έτσι θα έπρεπε να ήταν παντού). 
Βέβαια, δεν είναι μόνο η Apple που έχει μεταφέρει την παραγωγή στην Κίνα.  Σχεδόν όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές ηλεκτρονικών κατασκευάζουν τα προϊόντα τους στην Κίνα ή σε υπανάκτυκτες χώρες, όπου οι συνθήκες εργασίας είναι απαράδεκτες. Αναφερόμαστε όμως στην Apple,  γιατί αφενός το περιθώριο κέρδους με το οποίο δουλεύει αλλά αφετέρου και τα τελικά πολύ υψηλά κέρδη της εταιρείας,  της επιτρέπουν είτε να διατηρήσει την παραγωγή της στον ανεπτυγμένο κόσμο είτε να προσφέρει αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας στους Κινέζους εργάτες. Κι όμως δεν το κάνει προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της, και να ικανοποιήσει την ακόρεστη απληστία των “αγορών”.
Και βέβαια, σε εμάς που υφιστάμεθα δραστική “εσωτερική υποτίμηση” έτσι ώστε να γίνουμε ‘ανταγωνιστικοί’, εύλογα δημιουργείται η απορία για το πόσο πρέπει να πέσει το επίπεδο της ζωής μας έτσι ώστε να στρέψουμε το ενδιαφέρον των επενδυτών στην χώρα μας … Προφανώς, η λύση δε είναι να φτάσουμε στο σημείο να δουλεύουμε για ένα κομμάτι ψωμί χωρίς εργασιακά δικαιώματα, αλλά να ανέβει το επίπεδο στις υπανάκτυκτες χώρες. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και τις άλλες χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου όπου η μεσαία τάξη κλυδωνίζεται και οι φτωχοί αυξάνονται διαρκώς.

Την περασμένη εβδομάδα, η ραδιοφωνική εκποπή “This is American Life” είχε ένα ντοκυμαντέρ σχετικά με την παραγωγή της Apple. Μπορείτε να το ακούσετε όλη την εκπομπή στο εξής link : Ντοκυμαντέρ.
Κάποια από τα σημαντικότερα σημεία είναι τα εξής :
  • Η κινεζική πόλη Shenzhen είναι το μέρος όπου κατασκευάζονται τα περισσότερα προιόντα. Πριν από 30 χρόνια, ήταν ένα μικρό χωριό σε ένα ποτάμι. Τώρα είναι μια πόλη με πληθυσμό 13 εκατομμύρια κατοίκους.
  • Η Foxconn, μία από τις εταιρείες που κατασκευάζει iPhones και iPads (καθώς και προϊόντα για πολλές άλλες εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών). Έχει ΤΟ εργοστάσιο στο Shenzhen καιαπασχολεί 430.000 εργαζομέους!
  • Ένας από τους εργαζόμενος που μίλησαν στο ντοκυμαντέρ  (έξω από την πύλη του  εργοστασίου  όπου ήταν  οπλισμένοι οι φύλακες ), ήταν έν ακορίτσι 13 ετών. Η δουλειά της είναι να γυαλίζει την οθόνη  από χιλιάδες νέα iPhones κάθε ημέρα.
  • Το κοριτσάκι δήλωσε ότι η Foxconn δεν ελέγχει την ηλικία των εργαζομένων. Περιοδικά γίνονται  επί τόπου επιθεωρήσεις από τις αρχές, αλλά η Foxconn γνωρίζει όταν είναι να συμβεί κάτι τέτοιο, και αντικαθιστά τους πολύ νέους εργαζομένους με μεγαλύτερους.
  • Περίπου το 5% των εργαζομένων που μίλησαν στην εκπομπή ήταν ανήλικοι.
  • Οι δημοσιογράφοι επισκέφτηκαν και άλλα εργοστάσια στο Shenzhen, προσποιούμενοι ότι είναι υποψήφιοι πελάτες. Διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι από τους ορόφους των εργοστασίων είναι τεράστιοι χώροι με 20,000-30,000 εργαζομένων ανά χώρο. Επικρατεί ησυχία, δεν επιτρέπεται να μιλάνε οι εργαζόμενοι. Δεν υπάρχουν μηχανήματα. Το κόστος εργασίας είναι τόσο μικρό, που δεν  υπάρχει κανένας λόγος να κατασκευαστεί κάτι με την βοήθεια μηχανήματος.
  • Μια κινεζική εργάσιμη «ώρα»είναι 60 γεμάτα λεπτά εργασίας, σε αντίθεση με μια Ευρωπαική «ώρα», η οποία γενικά περιλαμβάνει διαλείμματα, χρόνο για συνομιλία, κλπ. Η κάθε βάρδια μπορεί να φτάσει τις 14-16 ώρες, ειδικά όταν υπάρχει πολύ δουλειά και νέα μοντέλα πρέπει να ετοιμαστούν. Εργαζόμενος της Foxconn πέθανε μετά από συνεχή εργασία 34 ωρών.
  • Οι εργαζόμενοι μένουν σε κοιτώνες. Στους κοιτώνες μετρήθηκαν 15 κρεβάτια, στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο. ‘Κανονικού’ μεγέθους άνθρωποι είναι αμφίβολο αν χωράνε.
  • Οι εργατικές ενώσεις είναι παράνομες στην Κίνα. Όποιος πιαστεί να συνδικαλίζεται  στέλνεται στη φυλακή.
  • Για τον καθαρισμό των iPhone χρησιμοποιούν ένα χημικό που εξατμίζεται πιο εύκολα, οπότε η παραγωγή προχωράει πιο γρήγορα. Το χημικό αυτό είναι νευρο-τοξικό. Τα  χέρια των εργαζομένων που το χρησιμοποιούν  κουνιόνταν ανεξέλεγκτα κατά την διάρκεια των συνεντεύξεων.
  • Επίσης, τα χέρια κάποιων εργαζομένων έχουν σχεδόν καταστραφεί, κάνοντας το ίδιο πράγμα εκατοντάδες χιλιάδες φορές εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν οι εργαζόμενοι είχαν μετατοπιστεί σε άλλη θέση εργασίας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Όμως, ποιος ενδιαφέρεται ?
  • Η λέξη “υπερωρία” δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο.
  • Ένας εργαζόμενος της Foxconn είχε εργατικό ατύχημα όπου συνέθλιψε το χέρι του. Η Foxconn δεν του παρείχε ιατρική κάλυψη. Όταν το χέρι του  επουλώθηκε, δεν επανήλθε πλήρως, και η εταιρεία τον απέλυσε.
  • Ο δημοσιογράφος έδειξε το iPad που είχε μαζί του, σε εργαζόμενο που δουλεύει στην γραμμή παραγωγής του iPad.  Ο εργαζόμενος δεν είχε ξαναδεί ποτέ  iPad! Όταν ασχολήθηκε λίγο μαζί του, το χαρακτήρισε «μαγικό».
by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου