'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Πανελλαδικές εξετάσεις: Ανησυχία για τα τετράδια των υποψηφίων

http://www.avgi.gr
Στεφανάκου Π.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 02/03/2012
Μια ακόμα πρωτιά πάει να διεκδικήσει η υπουργός Παιδείας. Αφού άφησε, για πρώτη φορά στα μεταπολεμικά χρονικά, τα σχολεία χωρίς βιβλία, τώρα ετοιμάζεται να αφήσει και τους υποψηφίους για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς τα τετράδια των εξετάσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας έχει πέσει έξω στα χρονοδιαγράμματα για την προμήθεια, εκτύπωση και διανομή της απαραίτητης -για τη διεξαγωγή των εξετάσεων- γραφικής ύλης (τετράδια υποψηφίων, φακέλους, αυτοκόλλητες ταινίες επικάλυψης κ.ά.). Και πέρυσι είχε ακόμη την ασφάλεια που προσέφερε ο Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων ο οποίος λόγω τεχνογνωσίας και υποδομών, είχε την ικανότητα να σβήνει τις φωτιές που άναβε η... ανικανότητα των αρμοδίων. Φέτος, δεν υπάρχει η... πυροσβεστική του Οργανισμού, με αποτέλεσμα αυτή την ώρα να βρίσκεται στον αέρα, το τεχνικό κομμάτι του φακέλου «Πανελλαδικές Εξετάσεις», το οποίο είναι εξίσου σημαντικό διότι σχετίζεται με το αδιάβλητο και την αξιοπιστία τους.

Όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, ο διαγωνισμός του υπουργείου Παιδείας για την προμήθεια του απαραίτητου υλικού κατέληξε σε αποτυχία. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που συμβαίνει αυτό. Πέρυσι υπήρχε η ασφαλιστική δικλίδα του ΟΕΔΒ που μετά την αποτυχία ανέλαβε, περί τα μέσα Μαρτίου, να προμηθευτεί το χαρτί, να εκτυπώσει και τελικά, να προλάβει να στείλει τα τετράδια και το υπόλοιπο υλικό, εγκαίρως στα εξεταστικά κέντρα. Ήταν αγώνας δρόμου που έστω και στο παρά πέντε, κερδήθηκε. Και λέμε στο παρά πέντε γιατί τις παλιές καλές εποχές, από τα μέσα Μαρτίου ξεκίναγε ήδη η διαδικασία αποστολής.
Εκείνες λοιπόν τις εποχές, πριν την επέλαση της Α. Διαμαντοπούλου στην παιδεία, οι διαδικασίες για να ετοιμαστεί το παραπάνω υλικό ξεκίναγαν από τον Οκτώβριο, τα τετράδια ήταν έτοιμα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και από τις 15 Μαρτίου ξεκίναγε η αποστολή τους, στα εξεταστικά κέντρα. Τις περυσινές πανελλαδικές, τις έσωσε ο ΟΕΔΒ. Αλλά φέτος δεν θα υπάρχει για να τις σώσει διότι στις 31 Μαρτίου περνάει οριστικά και αμετάκλητα στην ιστορία. Θα πέρναγε από τις αρχές της χρονιάς αν δεν του δινόταν παράταση για να τακτοποιήσει τη μεγάλη εκκρεμότητα των σχολικών βιβλίων για την οποία «έκλαιγε» η υπουργός Παιδείας. Και θα... ξανακλάψει, είναι βέβαιο (αυτό που δεν ξέρουμε είναι από ποια θέση), καθώς όλα δείχνουν ότι οι φωτοτυπίες θα παγιωθούν στην εκπαίδευση και η Α. Διαμαντοπούλου θα περάσει στην ιστορία ως Άννα η βιβλιοφάγος.

Στο ίδιο έργο θεατές
Σύμφωνα με την εκπαιδευτική ιστοσελίδα esos, o ανοικτός δημόσιος διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια χαρτιού, προϋπολογισμού 15,5 εκ. ευρώ που κήρυξε ο «Διόφαντος» ως νέος αρμόδιος για τα σχολικά βιβλία, κηρύχθηκε άγονος. Να σημειωθεί ότι πέρυσι τέτοια εποχή είχε ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός ενώ υπήρχε και το απόθεμα των 5.000 τόνων χαρτιού που έδωσε το 30% των βιβλίων κοντά δυο μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Φανταστείτε λοιπόν τι θα γίνει φέτος που αρμόδιο για τα σχολικά βιβλία είναι ένα... άβγαλτο Ινστιτούτο Υπολογιστών. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, με ανακοίνωσή της, μας καθησυχάζει , όπως ακριβώς έκανε και πέρυσι, ότι «δεν προκύπτει από πουθενά καθυστέρηση ή κίνδυνος για την επόμενη σχολική χρονιά».
Τόσο το υπουργείο Παιδείας όσο και ο «Διόφαντος», επιχειρούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας ότι ο σκόπελος του άγονου διαγωνισμού ξεπεράστηκε με την προσφυγή στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης. Μάλιστα, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναλαμβάνει να μας ενημερώσει ότι η διαπραγμάτευση έληξε, καθώς υποβλήθηκαν δύο κατάλληλες και παραδεκτές προσφορές και το Δ.Σ. του Διόφαντου προχώρησε στην κατακύρωση του διαγωνισμού. Πάντως, κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ινστιτούτου. Εκείνο που δεν μας λένε είναι το πόσο θα πάει τελικά το... χαρτί, καθώς ο διαγωνισμός κηρύχτηκε άγονος επειδή οι οικονομικές προσφορές των συμμετεχόντων «υπερέβαιναν την προϋπολογιζόμενη μέγιστη εκτιμώμενη συνολική δαπάνη της διακήρυξης για την υλοποίηση της προμήθειας, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και ως εκ τούτου αποκλείσθηκαν υποχρεωτικά ως απαράδεκτες».
Όμως, ακόμη και αν έχει ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο, τίποτα δεν διασφαλίζει ότι τα βιβλία θα μοιραστούν εγκαίρως στα σχολεία την επόμενη σχολική χρονιά, καθώς ήδη σημειώνεται τρίμηνη καθυστέρηση στην όλη διαδικασία που δεν αφορά μόνο στην προμήθεια του χαρτιού.
Σε ό,τι αφορά στο κόστος, είναι βέβαιο ότι θα εκτιναχθεί. Την προηγούμενη χρονιά, οι απευθείας αναθέσεις για την προμήθεια χαρτιού και τη μίσθωση προσωπικού από εταιρείες ενοικίασης εργατών, καθώς και το κονδύλι των φωτοτυπιών, ανέβασαν τη συνολική δαπάνη τουλάχιστον κατά 10%. Και δεν υπολογίζουμε την ιδιωτική δαπάνη, αυτά που πλήρωσε δηλαδή για φωτοτυπίες και αγορά βιβλίων, η ελληνική οικογένεια από το υστέρημά της. Πέρυσι, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το σχολικό βιβλίο ως δωρεάν αγαθό. Φέτος λέτε να κληθούμε να προσκομίσουμε τη γραφική ύλη των πανελλαδικών; Αποκλείεται (;) - μάλλον θα τη χρυσοπληρώσοουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου