'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

«ΝΟΜΙΜΗ» ΛΗΣΤΕΙΑ ΕΩΣ 70% ΣΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΕΙ & ΤΕΙ ΜΕ ΤΟ PSI!


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΦΑΙΡΕΣΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΙ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ!


Τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν μετά την «νόμιμη» κλοπή των αποθεματικών τους, που έγινε με το περιβόητο PSI (Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης του Ελληνικού Χρέους)! Η κυβέρνηση όπως έκανε με όλα τα Νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, μετέτρεψε τις καταθέσεις των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ που υπήρχαν στην Τράπεζα της Ελλάδας, σε ομόλογα «Δημοσίου» και τα «κούρεψε». Τι σημαίνει αυτό το «κούρεμα»; Αφαίρεση εκατομμυρίων ευρώ από Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, από ποσά που χρησιμοποιούνται για τις βασικές λειτουργίες των ιδρυμάτων – πρακτικά πρόκειται για τα ταμεία των ιδρυμάτων! Από το «κούρεμα» οι απώλειες διαθέσιμων και αποθεματικών για τους δημόσιους φορείς υπολογίζονται στο 70%.
Να σημειώσουμε πως το «κούρεμα» των χρημάτων των Πανεπιστημίων έγινε με «νόμιμο» τρόπο, αξιοποιώντας νόμο του 1997 της κυβέρνησης Σημίτη, που υποχρέωνε τους δημόσιους φορείς να καταθέτουν τα οικονομικά διαθέσιμα και τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας. Αυτές οι αναγκαστικές καταθέσεις, που αφορούν και ποσά που άμεσα θα αξιοποιούσε ο κάθε φορέας για τρέχουσες λειτουργικές δαπάνες, είχαν μετατραπεί σε ομόλογα και πετσοκόπηκαν με το «κούρεμα». Επιπλέον να υπενθυμίσουμε πως οι προϋπολογισμοί των ΑΕΙ έχουν κοπεί μέχρι 60%, ενώ η κρατική χρηματοδότηση εκταμιεύεται με το σταγονόμετρο! Όλα τα παραπάνω μπορούν να ονομαστούν μόνο λεηλασία σε ότι έχει απομείνει από την δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση. Πρακτικά, η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου αφήνει τα ΑΕΙ και τους σπουδαστές στο αέρα!
Οι πρόεδροι των ΤΕΙ, που συνεδρίασαν για το θέμα χτες (26/3/2012), λένε ότι από όλη την διαδικασία τα 150 εκατ. ευρώ που είχαν συνολικά τα ΤΕΙ έγιναν 50 εκατ. ευρώ! Ήδη τα ΤΕΙ κυριολεκτικά υπολειτουργούν, αφού υπήρχαν τεράστιες ελλείψεις καθηγητών, λίστες αναμονής στα εργαστήρια, προβλήματα εξοπλισμού κ.α. Σύμφωνα με στοιχεία της Συνόδου των προέδρων των ΤΕΙ, οι καταθέσεις των ΤΕΙ μετά και πριν το κούρεμα διαμορφώνονται ως εξής:
  • ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ με 1,9 εκατ. ευρώ από 11 εκατ.
  • ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ με 2 εκατ. ευρώ από 7 εκατ.
  • ΤΕΙ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ με 180.000 ευρώ από 8,5 εκατ.
  • ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ με 400.000 ευρώ από 2 εκατ.
  • ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ με 1,1 εκατ. ευρώ από 5 εκατ.
  • ΤΕΙ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ με 110.000 ευρώ από 370.000
  • ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ με 1,1 εκατ. ευρώ από 5 εκατ.
  • ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ με 1,6 εκατ. ευρώ από 5,3 εκατ.
  • ΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ με 3,7 εκατ. ευρώ από 12,2 εκατ.
  • ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ με 700.000 ευρώ από 900.000.
Η σύνοδος ΤΕΙ αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας των ιδρυμάτων (εκτός της εκπαιδευτικής διαδικασίας) την Πέμπτη και την Παρασκευή, ενώ υποστηρίζει πως εάν δεν εξασφαλιστούν οι ελάχιστες προϋποθέσεις λειτουργίας των ιδρυμάτων, οι πρόεδροι θα υποβάλουν τις παραιτήσεις τους. Ζητούν υπογραφή των προϋπολογισμών του 2012, έκτακτη οικονομική ενίσχυση στα ιδρύματα για να καλυφθούν τα κενά από το «κούρεμα», αξιοποίηση του ταμειακού υπολοίπου του 2011. Δήλωσαν ότι θα καταθέσουν και μηνύσεις κατά της Τράπεζας της Ελλάδας.
Επίσης, η σύνοδος πρυτάνεων θα συνεδριάσει σήμερα για το ίδιο θέμα, ενώ έχει ξεκαθαρίσει πως η ενέργεια της Τράπεζας της Ελλάδας έγινε «χωρίς την βούληση των ιδρυμάτων». Οι πρυτάνεις ζητούν την άμεση επιστροφή των αφαιρεθέντων. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το «κούρεμα» το Πανεπιστήμιο Αθήνας χάνει 13 εκατ. ευρώ, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο 31 εκατ. ευρώ, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 4,5 εκατ. ευρώ, το Πάντειο 8 εκατ. ευρώ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης 800.000 ευρώ και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 1,2 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός αριθμός των αποθεματικών που χάνουν τα Πανεπιστήμια θα υπολογιστεί στη σημερινή σύνοδο πρυτάνεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου