'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Κύριε Σαχινίδη, έχουμε αυτό που ψάχνετε



Μόνο μπάχαλο μπορεί να χαρακτηριστεί η εικόνα που παρουσιάζουν τα υπουργεία και οι υπηρεσίες για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Οι παρακάτω δηλώσεις έγιναν από υπουργούς της κυβέρνησης σε κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής όπου συζητήθηκε το θέμα των αποζημιώσεων.
Φίλλιπος Σαχινίδης, Υπουργός Οικονομικών: «Οι υπηρεσίες μου είπαν ότι κανείς τις τελευταίες δεκαετίες δεν ασχολήθηκε με το θέμα αυτό» και πρόσθεσε, «ρώτησα αν έχουμε στοιχεία για τις απαιτήσεις της Ελλάδας. Ενημερώθηκα ότι κάποτε υπήρχε τμήμα στη Διεύθυνση 25 του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και ότι υπάρχει ένα αρχείο για πολεμικές αποζημιώσεις. Δεν έχω εξασφαλίσει πρόσβαση και αναζητώ το αρχείο».

Γιάννης Παπαδάκης, Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας: «Η ΤτΕ δεν διαθέτει τα πρωτότυπα στοιχεία για το δάνειο, τα οποία προφανώς βρίσκονται στο υπουργείο Οικονομικών».
Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Υπουργός Δικαιοσύνης: «Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει φάκελο, δεν έχει υπηρεσία, δεν έχει ασχοληθεί παρά μόνο όταν είχε δικαστική εμπλοκή» και πρόσθεσε πως «από τη στιγμή που πας σε διαπραγμάτευση, πρέπει να είσαι έτοιμος για τα επόμενα βήματα αν αποτύχει η διαπραγμάτευση. Να είναι έτοιμη η κυβέρνηση να θέσει το θέμα σε δικαστήρια σε διαφορετική βάση». Πάντως, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «για εμάς το θέμα είναι ανοιχτό. Δεν υπάρχει θέμα παραγραφής».
Σταύρος Δήμας, Υπουργός Εξωτερικών: «Για εμάς το θέμα είναι ανοιχτό. Δεν υπάρχει θέμα παραγραφής, η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της και δεν πρόκειται να το κάνει», εξηγώντας ότι η χώρα «διατηρεί το δικαίωμα να χειριστεί το θέμα την στιγμή και με τον τρόπο που θα κρίνει καταλληλότερο και λαμβάνοντας υπ’ όψιν το σύνολο των παραμέτρων, έχοντας κάνει την ανάλογη προετοιμασία» επισήμανε όμως ότι απαιτείται προσοχή για το πώς θα τεθεί το ζήτημα λέγοντας, «είναι προσβλητικό να συγκρίνεται η σημερινή Γερμανία με την ναζιστική Γερμανία. Όσο προσβλητικό είναι και να ακούγονται φωνές που λένε να πουληθούν τα νησιά και η Ακρόπολη. Ο λαϊκισμός τρέφει λαϊκισμό».
Πάντως, σε περίπτωση που το μοναδικό πρόβλημα των διεκδικήσεων των Γερμανικών αποζημιώσεων είναι τα αρχεία, το Κουτί της Πανδώρας από πέρυσι το Φεβρουάριο έχει δημοσιεύσει τα ντοκουμέντα του δανείου καθώς και την απόδειξη για τις 2 πρώτες δόσεις που πλήρωσε η Γερμανία στην Ελλάδα για το Δάνειο. Αν ο κ. Σαχινίδης σκοπεύει πραγματικά να προχωρήσει στην διεκδίκηση, μπορούμε να του δώσουμε τα αρχεία και να τον ενημερώσουμε ότι τα ίδια ντοκουμέντα υπάρχουν και στο Στρατιωτικό Αρχείο της Γερμανίας και μπορεί να τα πάρει με μια απλή αίτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου