'' Να σταθώ στα πόδια μου '' Λεωνίδας Μπαλάφας - Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης (official video)

Στίχοι: Λεωνίδας Μπαλάφας. Μουσική: Λεωνίδας Μπαλάφας – Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης Παραγωγή Indigo View 2015 https://www.youtube.com/watch?v=AufQINNTbNc

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

ΜΟΝΤΙ: ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ ΦΤΑΙΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ


Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στο εσωτερικό της ΕΕ οι δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι για τις ευθύνες της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Μέρος της ευθύνης για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους επέρριψε σήμερα στη Γερμανία και τη Γαλλία ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, μερικές ημέρες πριν από μια σύνοδο των υπουργών Οικονομικών με θέμα την ενδεχόμενη ενίσχυση του ταμείου στήριξης της ευρωζώνης.
Στη διάρκεια επίσκεψής του στην Ιαπωνία, ο Μόντι υπενθύμισε ένα επεισόδιο από τα πρώτα χρόνια του ευρώ που, σύμφωνα με τον ίδιο, ευνόησε τους εκτροχιασμούς, που οδήγησαν πέρυσι τη νομισματική ένωση στο χείλος του γκρεμού.


«Η ιστορία αυτή αρχίζει το 2003, όταν το ευρώ δεν ήταν ακόμη παρά ένα μωρό. Τότε η Γερμανία και η Γαλλία ήταν οι χώρες που ήταν χαλαρές όσον αφορά στα δημοσιονομικά ελλείμματα και τα χρέη» εξήγησε ο Μόντι σε ομιλία που εκφώνησε στο Τόκιο.
Ο Μόντι, ο οποίος αντικατέστησε στα μέσα Νοεμβρίου το μεγιστάνα Σίλβιο Μπερλουσκόνι για να «σώσει» την τρίτη οικονομία της ευρωζώνης από τη θύελλα του χρέους, αφηγήθηκε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε αποφασίσει τότε να μην τιμωρήσει τις δύο κύριες οικονομίες της ζώνης, αντίθετα απ’ ό,τι προβλεπόταν από τους μηχανισμούς κυρώσεων που είχαν προβλεφθεί στην αρχή εναντίον των κρατών που δεν συμμορφώνονται.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, του οποίου ηγείτο τότε η Ιταλία καθώς κατείχε την εναλλασσόμενη προεδρία του, είπε πως αντίθετα από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Γερμανία και η Γαλλία δεν θα ενοχληθούν παρόλο που το έλλειμμά τους υπερέβαινε το 3% του ΑΕΠ» υπογράμμισε.
Ο Μόντι ήταν τότε επίτροπος αρμόδιος για τον Ανταγωνισμό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Ασφαλώς, αν ο πατέρας και η μητέρα της ευρωζώνης παραβιάζουν τους κανόνες, δεν μπορείτε να ελπίζετε πως χώρες όπως η Ελλάδα θα τους σεβαστούν» δήλωσε.
Μερικές ημέρες πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της νομισματικής ένωσης στην Κοπεγχάγη, κατά την οποία θα αποφασιστεί ενδεχόμενη ενίσχυση του ταμείου στήριξης της ευρωζώνης, ο Μόντι δήλωσε πεπεισμένος για την επιτυχία αυτής της συνόδου.
«Ήρθε η στιγμή να πάρουμε μια οριστική και κατάλληλη απόφαση αναφορικά με τα τείχη προστασίας» τόνισε.
Ο ίδιος φάνηκε πολύ λιγότερο ανήσυχος για τις πρόσφατες ανόδους των επιτοκίων των ισπανικών ομολόγων. «Η Ισπανία βρίσκεται σταθερά στην οδό της δημοσιονομικής σταθεροποίησης» δήλωσε.
Η επίσκεψη του Μόντι στο Τόκιο εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ασιατικής περιοδείας που θα τον οδηγήσει στην Κίνα και το Καζακστάν, μετά τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Ο Ιταλός πρωθυπουργός προβάλλει στις χώρες αυτές μια νέα Ιταλία, λιγότερο γραφειοκρατική και πιο ανοικτή στους ξένους επενδυτές.
Στο πλαίσιο της αναπτυξιακής στρατηγικής, ο Μόντι είπε πως η κυβέρνησή του θα προχωρήσει σε εργασιακές μεταρρυθμίσεις και στην αφαίρεση όλων των μη δασμολογικών εμπορικών περιορισμών.
πηγή: epikaira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου