ΣΕ ΑΠΟΙΚΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΘΕΣΗ ΜΕΤΕΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μολονότι
θα πρέπει να είναι κανείς επιφυλακτικός με τη βροχή σεναρίων που βλέπουν
το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τις συζητήσεις των πιστωτών για το
πρόβλημα του ελληνικού χρέους, είναι φανερό ότι η διαφωνία Γερμανίας
και ΔΝΤ αφορά τη διευθέτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι
αφού οι προτάσεις αμφότερων σε καμία περίπτωση δεν απαντούν στο πρόβλημα
του ελληνικού χρέους.
Οι εκπρόσωποι της εγχώριας τρόικα παραμένουν αμέτοχοι στις εξελίξεις έχοντας παραδώσει τα κλειδιά της χώρας και το μέλλον του ελληνικού λαού στην τρόικα των πιστωτών
και το μόνο που κάνουν είναι να ασελγούν σε βάρος της προοπτικής αλλά
και της αξιοπρέπειας του τόπου, επαιτώντας τη δόση που θα διασφαλίσει τα
συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης, για την οποία έχουν ήδη στείλει
το λογαριασμό στους εργαζόμενους και τη νεολαία της χώρας μέσα από τα
βάρβαρα μέτρα που ψήφισαν προ ημερών στη Βουλή.
Όπως έχει τονίσει πολλές φορές η Iskra, η μόνη πραγματικά βιώσιμη λύση για το ελληνικό χρέος που θα προασπίζει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού είναι η διαγραφή του ή τουλάχιστον η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του.
Μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να αποτελέσει και το πρώτο βήμα για μία
ενναλακτική πολιτική εξόδου από την κρίση, που θα άνοιγε νέους
ελπιδοφόρους ορίζοντες, καθιστώντας εφικτή την παραγωγική ανασυγκροτηση
της χώρας σε προοδευτική κατεύθυνση.
H Ιskra παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες:
ΒΙΩΣΙΜΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟ 2022 «ΒΛΕΠΕΙ» ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ
Το ελληνικό χρέος ενδέχεται να
παραμένει πάνω από το 120% του ΑΕΠ το 2020 και ίσως υποχωρήσει κάτω από
το επίπεδο αυτό το 2022 ακόμη και εάν οι πιστωτές της Ελλάδας λάβουν μια
σειρά επιθετικών μέτρων μείωσης του χρέους, τα οποία θα μπορούσαν να
περιλαμβάνουν την ανάληψη ζημιών επί των δανείων που έχουν παραχωρήσει
στη χώρα. Τα παραπάνω προκύπτουν από το προσχέδιο ενός πίνακα επιλογών
που συζητήθηκε μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και του
Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη συνάντηση της Τρίτης.Ειδικότερα, ο πίνακας που έχει στη διάθεση του το Dow Jones Newswires, δείχνει πως το το χρέος της Ελλάδας θα διαμορφωθεί στο 128,2% του ΑΕΠ το 2020 και στο 115,2% του ΑΕΠ το 2022 εάν οι πιστωτές συμφωνήσουν, μεταξύ άλλων, να μειώσουν τα επιτόκια των δανείων της Ελλάδας, να επιστρέψουν τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα και να χρηματοδοτήσουν την επαναγορά των ομολόγων που έχουν στα χέρια τους οι ελληνικές τράπεζες και άλλοι ιδιώτες πιστωτές.
Το έγγραφο αποκαλύπτει το εύρος των μέτρων στα οποία πρέπει να συμφωνήσουν οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ για την μελλοντική αποκατάσταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους προτού δώσουν το "πράσινο φως" για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης του δανείου. Παρατίθεται επίσης η επιχειρηματολογία του ΔΝΤ και επίσης κάποιων μελών του κυβερνητικού συμβουλίου της ΕΚΤ υπέρ μιας ουσιαστικής απομείωσης ή haircut.
Ενώ οι επιλογές που τέθηκαν επί τάπητος δεν περιλαμβάνουν το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους, καλούν για μείωση του επιτοκιακού margin κατά 90 μονάδες βάσης επί των 52 δισ. ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος στήριξης, μέτρο που θα απαιτούσε την ανάληψη ζημιών από όλες τις πιστώτριες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. Το επιτόκιο που χρεώνεται σήμερα για τα δάνεια είναι 1,5 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τριμηνιαίο επιτόκιο αναφοράς Euribor, που διαμορφώνεται τώρα στο 0,19%.
Μεταξύ των μέτρων που περιλαμβάνονται στον πίνακα υπάρχει η επιλογή την επαναγοράς χρέους 9 δισ. ευρώ που φάνηκε να κερδίζει έδαφος σήμερα, καθώς η Γερμανία άφησε να εννοηθεί πως θα συναινούσε στο να δοθούν επιπλέον 10 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από το EFSF για να χρηματοδοτηθεί το μέτρο.
Ωστόσο οι περισσότερες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης αντιτίθενται στην ιδέα να δεχτούν ζημιές για τα ελληνικά δάνεια, ενώ το σχέδιο επιστροφής των κερδών από τα ομόλογα που διακρατά η ΕΚΤ δεν βρίσκει σύμφωνη μέχρι στιγμής την ίδια την ΕΚΤ, η οποία δεν μπορεί να εμφανίζεται να χρηματοδοτεί κυβερνήσεις.
Πηγή:www.capital.gr
ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Την ανάγκη να υπάρξει χωρίς άλλη
καθυστέρηση σαφές χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση της δόσης θα
επισημάνει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε διμερείς συναντήσεις που
θα έχει με ομολόγους του στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της
ΕΕ για το νέο Έκτακτο Πλαίσιο Στήριξης 2014-2020.Εντός της ημέρας ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στις δηλώσεις του οποίου βασίζεται εν πολλοίς η κυβέρνηση για την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ, η οποία βέβαια συνδέεται με τη λύση-πακέτο για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Επίσης θα έχει προγραμματισμένη συναντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάϊ.
Ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να θέσει τους Ευρωπαίους ηγέτες προ των ευθυνών τους λέγοντας ότι η Ελλάδα έπραξε στο ακέραιο όσα της ζητήθηκαν και ότι είναι σειρά των εταίρων και δανειστών να πράξουν το καθήκον τους.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο ευελπιστούν ότι η συνεδρίαση της Δευτέρας θα οδηγήσει σε αποφάσεις και δεν θα καταλήξει ξανά σε ναυάγιο, όπως αναφέρουν Τα Νέα.
Η σφοδρότητα της σύγκρουσης Γερμανίας - ΔΝΤ, ωστόσο, αναγκάζει πλέον την κυβέρνηση να περιορίζεται σε συγκρατημένες εκτιμήσεις, κυρίως επειδή θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να κάνει απότομη στροφή η Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη σθεναρή στάση της.
Πηγή: www.in.gr
iskra.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου